szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:307/1736)

Langosze wg Aleex 178

także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech oraz Słowacji. Można je kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi.Ponieważ ciasto jest naturalne w smaku, do langoszy pasują także słodkie dodatki. Tym razem podałam je z konfiturą wiśniową, ale sprawdziłam również wersję na ostro – z sosem czosnkowym. Obie

W mojej kuchni
jagodowiec na śmietanie 303

białek 1 szklanka cukru cukier waniliowy lub laska wanilii 2 opakowania budyniu śmietankowego szklanka jagód (mogą być mrożone) Masło posiekać nożem z mąką, dodać resztę składników. Zagnieść szybko na gładkie ciasto i schłodzić je w lodówce. Schłodzone podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować na dnie blaszki wyścielonej papierem i podpiec w 200*C przez około 15 minut ( zawsze podpiekam

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bułeczki szafranowe 145

solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać połowę mleka. Odstawić na 15 minut.Do zaczynu dodać resztę mleka i szafran, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 5-10 minut.Ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, podzielić na 12 części. Z każdej uformować wałeczek o długości 10 cm. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą naciąć ostrym nożem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kotlety ziemniaczane – puszyste, miękkie i delikatne, z minimalną ilością mąki 194

placki z mąki! Wielokrotnie i z uporem maniaka podkreślałam w przepisach z ciastem ziemniaczanym, czy to przy knedlach , pyzach czy przy śląskich kluskach : ciasto ziemniaczane nie znosi wyrabiania dłońmi, pieszczenia i dotykania – dłońmi tylko je szybko formujemy.   Te proporcje nie dziwią(...)jeśli dalej czytam „wyrabiamy ręcznie miękkie ciasto” – nie, ziemniaki to nie mąka, nie gluten i nie ciasto drożdżowe żeby je wyrabiać – im dłużej ziemniaczanego ciasta dotykacie, tym bardziej robi się gumowe, ciągnące i finalnie – szybko wilgotnieje i podchodzi wodą, w następstwie czego się rozpada. Takie ilości mąki w przepisach nie wzięły się znikąd, tylko z czystej niewiedzy. A ziemniakom

Karo in the Kitchen
Ciasto Puszysta Cytrynka 171

lekka- idealna do herbaty… Taka właśnie jest Puszysta Cytrynka. Proste, ucierane ciacho o niezwykle aromatycznym zapachu i smaku cytryny i wanilii. Nie ma co się rozpisywać: kto lubi szybkie w wykonaniu ciasta z jednej blachy, i smak tradycyjnego domowego ciasta, koniecznie powinien wypróbować ten przepis;) Składniki: 4 jaja ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 200 g miękkiego masła 2 łyżki śmietany

Domowe ciasta
Tarta z bakłażanem i mozzarellą 239

pęczek świeżej bazylii sól, pieprz 3 łyżki passaty pomidorowej 4 łyżki startej mozzarelli oliwa Przygotowanie: Składniki na kruche cisto wykładamy na stolnicę. Masło siekamy nożem, aż powstaną grudki. Szybko wygniatamy. Kiedy ciasto będzie miało stałą i jednolitą konsystencję, rozwałkowujemy je na kształt okręgu. Przenosimy na wałku do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do schłodzenia

ChilliJemy
WŁOSKIE CIASTECZKA WANILIOWO-KAKAOWE 181

siekamy nożem, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtka i śmietanę (lub w wersji z kakao białka oraz skórkę pomarańczową) i dalej siekamy, po chwili odkładamy nóż i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce co najmniej 60 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Wyjmujemy ciasta z lodówki, z każdego odcinamy równą część

Walijskie Pichcenie
Włoskie, maślane ciasteczka waniliowo-kakaowe. 574

siekamy nożem, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtka i śmietanę (lub w wersji z kakao białka oraz skórkę pomarańczową) i dalej siekamy, po chwili odkładamy nóż i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce co najmniej 60 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Wyjmujemy ciasta z lodówki, z każdego odcinamy równą część

Rozpustne gotowanie
Tarta z truskawkami, białym winem i bazylią 165

smaku ciemnej czekolady Delecty) 250ml śmietanki 100g mascarpone 500g truskawek opakowanie galaretki truskawkowej szklanka białego półsłodkiego wina listki bazylii  Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i szczypty soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty, spód nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Umieszczamy w zamrażarce na 10 minut. Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia

Wrzosowa Polana
Szybka strucla jabłkowa 162

uczyniłam struclę jabłkową :-) Długo czekała na swoją kolej, a teraz grzecznie stygnie abym mogła podelektować się nią w czesie seansu filmowego. Zapraszam ;-) Szybka strucla jabłkowa SZYBKA STRUCLA JABŁKOWA 3 średnie jabłka 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL 2 łyżki mielonego cynamonu około 10 goździków 3 łyżki bułki tartej Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy środków nasiennych - kroimy na drobną kostkę. Mieszamy(...)Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia, przekrawamy na dwie równe części. Każdą część nacinamy w poprzek po bokach na cienkie paski pozostawiając nienaruszoną część środkową. Środek każdej z części ciasta posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka wymieszane z przyprawami. Teraz oba placki zawijamy w zgrabne plecione strucle zaginając na jabłkach po kolei każdy w bocznych paseczków. Robimy to na zmianę

peggiwkuchni
Szybka drożdżówka bez wyrabiania i wyrastania 184

domowników teraz je słodkości..zapytałam męża i on zażyczył drożdżówkę ..zawijaną z jakąś masą..no i jest drożdżówka, tylko inna niż wg życzenia..Taką drożdżówkę robi się bardzo szybko, wystarczy wymieszać ciasto trzepaczką , przelać do foremki i upiec..Już kiedyś podobną robiłam, tym razem dodatkowo dodałam rodzynki.  Słodkości z bakaliami można zobaczyć także u :Gosi  [ klik , klik ] , Kasi

Moje domowe kucharzenie
TARTA Z CUKINIĄ I FETĄ 403

mała cukinia, 100 g sera feta, 2 plastry sera wędzonego, 3 kawałki papryki marynowanej, ½ szkl. śmietany, 2 jajka, majeranek, słodka papryka, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku WYKONANIE  Ciasto: Podane składniki szybko zagniatamy ze sobą, chowamy do lodówki na 30 min, następnie cienko rozwałkowujemy i przekładamy do szklanej formy o śr. 26 cm. Farsz: Cukinię kroimy w cienkie plasterki, obsmażamy

słodki bratek
KRUCHE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ 179

CIASTO :* mąka pszenna – 100 g* mąka krupczatka – 100 g* masło – 100 g* cukier puder – 50 gr* duże żółtko – 1 szt* śmietana kwaśna 18% – 2 łyżki* olejek waniliowy – 1 łyżeczka DODATKOWO :* gęsty krem czekoladowy ( lub połamana czekolada )SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Masło rozcieramy z cukrem pudrem , dodając żółtko , śmietanę i olejek.mieszamy z przesianymi mąkami i szybko

Ostra na Słodko
Sernik krówkowy 6828

twarogu sernikowego75g masła3 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej300g masy krówkowejpolewa 50g orzechów włoskich150g masy krówkowej2 łyżeczki mleka Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać posiekane masło, sól, cukier i żółtko, ze składników szybko zagnieść jednolite ciasto- ciasto schłodzić przez 30minut w lodówce- spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w 200 stopniach przez 15 minut- podpieczony spód wyjąć

Smakołyki Bereniki
Galette z brzoskwiniami 171

gryczanej z pikantnym farszem, najczęściej pokryte tartym serem ementaler, plasterkiem szynki i jajka gotowane na galette, znany we Francji jako  galette complète . Wróćmy jednak do ciasta, to wersją prostej, szybkiej rustykalnej tarty, można użyć dowolnych owoców, śliwek, jabłek, jeżyn, wiśni, moreli, lub przygotować galette w wersji wytrawnej, świetnie nada się cukinia, grzyby, pomidory, szparagi czy pokrojone w cieniutkie(...)łyżki mielonych orzechów laskowych  ok 4 łyżki brązowego cukru 1 żółtko 2 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Ciasto - zimne masło kroimy w kostkę, wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i krótko miksujemy do uzyskania okruchów, następnie szybko zagniatamy w niejednolita kulę, spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok 30 min - 1h 2. Piekarnik nagrzewamy

Słodki Kompromis