szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:307/1736)

KRUCHE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ 208

CIASTO :* mąka pszenna – 100 g* mąka krupczatka – 100 g* masło – 100 g* cukier puder – 50 gr* duże żółtko – 1 szt* śmietana kwaśna 18% – 2 łyżki* olejek waniliowy – 1 łyżeczka DODATKOWO :* gęsty krem czekoladowy ( lub połamana czekolada )SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Masło rozcieramy z cukrem pudrem , dodając żółtko , śmietanę i olejek.mieszamy z przesianymi mąkami i szybko

Ostra na Słodko
Sernik krówkowy 6852

twarogu sernikowego75g masła3 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej300g masy krówkowejpolewa 50g orzechów włoskich150g masy krówkowej2 łyżeczki mleka Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać posiekane masło, sól, cukier i żółtko, ze składników szybko zagnieść jednolite ciasto- ciasto schłodzić przez 30minut w lodówce- spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w 200 stopniach przez 15 minut- podpieczony spód wyjąć

Smakołyki Bereniki
Galette z brzoskwiniami 193

gryczanej z pikantnym farszem, najczęściej pokryte tartym serem ementaler, plasterkiem szynki i jajka gotowane na galette, znany we Francji jako  galette complète . Wróćmy jednak do ciasta, to wersją prostej, szybkiej rustykalnej tarty, można użyć dowolnych owoców, śliwek, jabłek, jeżyn, wiśni, moreli, lub przygotować galette w wersji wytrawnej, świetnie nada się cukinia, grzyby, pomidory, szparagi czy pokrojone w cieniutkie(...)łyżki mielonych orzechów laskowych  ok 4 łyżki brązowego cukru 1 żółtko 2 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Ciasto - zimne masło kroimy w kostkę, wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i krótko miksujemy do uzyskania okruchów, następnie szybko zagniatamy w niejednolita kulę, spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok 30 min - 1h 2. Piekarnik nagrzewamy

Słodki Kompromis
Sztuka wyrastania i chlebek z zieloną wkładką 214

czasie przygotować pastę z bobu. Bób, przeciśnięty przez praskę czosnek, oberwane listki mięty, sok z cytryny i olej zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x40 cm, delikatnie podsypując mąką. Posmarować równomiernie pastą z bobu, posypać pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami odsączonymi z zalewy. Zawinąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Leśny skrzat 253

mojprzepisna.pl | Leśny skrzat Ciasto, które wymyśliłam na podstawie zawartości lodówki i zamrażarki. Ciasto robi się szybko, nawet bardzo szybko, pod warunkiem, że dzień wcześniej upieczemy biszkopt. Biszkopt jest wilgotny, nie wymaga dodatkowego nasączania i myślę, że to jeden z tych niezawodnych. Masa ciemna jest zrobiona z mrożonki owoców leśnych oraz jogurtu greckiego. Masa jasna to galaretka z owoców leśnych

moj przepis na
ciasto śliwkowo- Malinowe z orzeszkami Nerkowca 242

jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru owoce: 5-6 śliwek 1 kubek malin 0,5 kubka posiekanych orzeszków nerkowca 3 łyżki cukru żelującego 1:1   Przygotowanie: składniki na ciasto kruche siekamy, szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki  jajka oraz masło i cukier ucieramy na puszystą masę, wsypujemy cukier waniliowym przesiewamy mąkę z proszkiem, mieszamy śliwki pozbawiamy pestek, kroimy

Luźna Kuchnia
Cynamonowe ciasteczka 447

ciasteczka są kruche i pachnące cynamonem.  Są bardzo proste do zrobienia a z ciastem pracuje się szybko i łatwo. Warto je upiec na święta. Łatwiejszych ciasteczek nie znam.Składniki: 180 g masła zimnego 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej szczypta soli 1 płaska łyżka cynamonu 40 g mąki ziemniaczanejczekolada do ozdobienia Przygotowanie:Wszystkie składniki umieścić w misie

Ala piecze i gotuje
Jogurtowe ciasto z malinami, jagodami i kruszonką 193

jago dy Kruszonka:   pół szklanki mąki opakowanie cukru waniliowego 5 łyżeczek cukru 60 g roztopionego masła lub margaryny     Przygotowanie:  Z racji tego, że ciasto robi się szybko, ja zaczynam od kruszonki. Roztopić masło i je ostudzić. Mąkę, cukier waniliowy i zwykły wymieszać, dodając masło. Wyrabiać ręką, tak aby powstały gródki.     Ubijamy jajka

ChilliJemy
Kruche ciasto z nektarynkami 189

waniliowegoew. 2 łyżki cukrukruszonka: 100 g masła, 120 g mąki, 100 g cukruSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko zagniatamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy  na tartę (z wyjmowanym dnem) - spód równomiernie nakłuwamy i  pieczemy w piekarniku rozgrzanym

Słodkie Przyjemności
O wszystkim i o niczym. I szarlotka 195

białka1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukrudodatkowo:750 g jabłekMąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozgnieść palcami na kruszonkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąc w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.Po tym czasie 2/3 ciasta cienko rozwałkować, wyłożyć nim spód tortownicy i brzegi na wysokość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rogale francuskie 177

polewą deserową. Takie szybkie słodkości świetnie sprawdzają się wizyty niezapowiedzianych gości 😊 W końcu nie zawsze musimy być perfekcyjnymi i wszystko samodzielnie przygotowującymi paniami miksera, tudzież piekarnika 😊 Szybko, prosto , słodko. Składniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 1 słoik marmolady 2 żółtka polewa deserowa z tego przepisu WYKONANIE: ciasto francuskie kroimy na trójkąty o dwóch dłuższych bokach+ na każdy nakładamy łyżeczką marmolady

Domowe ciasta
Karpatka Najlepsza! 419

nikogo kto by go nie lubił. Szczerze Wam powiem, że nigdy jej nie robiłam, sama nie wiem z jakiego powodu. Pamiętam z dzieciństwa, że to ciasto często gościło na stole, i było przepyszne, bardzo szybko z tego stołu znikało. Mama robiła karpatkę w dużej blaszce i pamiętam jak każdy na cukrze pudrze zaznaczał jaki będzie jego kawałek i tak znikało(...)margaryny - 4 duże jajka - 250 ml wody - 3 szczypty soli Zagotuj wodę (osoloną) z masłem w rondelku, zdejmij z płyty, za pomocą trzepaczki ucieraj ciasto, dodając mąkę.  Ruchy powinny być płynne i szybkie, postaw rondelek na płycie i dalej ucieraj.  Przez około 3 minuty. Zdejmij z ognia.  Ciasto powinno wystudzić się do temp około 50 stopni, teraz

SMYKWKUCHNI
Ciasto kruche z rabarbarem, truskawkami i kruszonką 367

czas kiedy wszelkie pyszności pojawiają się w naszych ogródkach czy lokalnych bazarkach. Koniecznie wykorzystujmy ten piękny słoneczny okres na rozkoszowanie się smakami wiosny. Przecież tak szybko ucieka :) Składniki: (ciasto półkruche) 3 żółtka 2 pełne szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru (może być również bardzo drobny cukier) 1/2 łyżki śmietany 18% 185g margaryny lub masła

ChilliJemy
Mazurek z suszonymi wiśniami w polewie czekoladowej 150

wodę gotujemy ok 5-7 min, dodajemy masło i kakao, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, ucieramy do uzyskania gładkiej polewy, dodajemy suszone wiśnie, mieszamy i szybko wykładamy na ciasto. Mazurek dekorujemy kolorowymi maczkami

Gotowanie jest łatwe
Alzacka tarta jabłkowa 240

jabłka, 3 szt masło, 3-4 łyżki dżem morelowy, 1 słoiczek sok z 1/2 cytryny Przygotowanie Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy sól, posiekane schłodzone masło oraz żółtka. Szybko zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy na wysypanym mąką blacie, przekładamy do formy na tartę, delikatnie dociskamy. Ponownie schładzamy

Gotowanie moimi oczami