ciasto Rocher . Bez pieczenia , na herbatnikach kakaowych, z dodatkiem masy kajmakowej i orzechów laskowych. Bardzo syte, wystarczy kawałek żeby zaspokoić ochotę na słodkie. Zdjęć tym razem skąpo, gdyż ciasto zeszło nadspodziewanie szybko. Porcja na mniejsza blaszkę o wymiarach 24×24 cm. Za przepis dziękuję aguzji . Ciasto Rocher herbatniki kakaowe 1 puszka masy kajmakowej (460 g ) 500 g mascarpone
Pieguskowa KuchniaBiszkopt z masą krówkową, śmietaną i orzechami to ciasto w miarę szybkie w przygotowaniu ale za to bardzo smaczne. Biszkopt jest bardzo puszysty i lekki. Ciasto wygląda bardzo efektownie, idealne na różne imprezy. Do ciasta wykorzystałam produkty od Helio oraz Skworcu . Składniki na biszkopt (na blachę prostokątną 24 na 26 cm): * 5 jajek * 1 szklanka mąki
Zrób to smaczniedzieci. Marchewka sprawia, że nasze ciasto będzie wilgotne w środku. Według mnie to ciasto jest najlepsze – wilgotne, aromatyczne, miękkie, nie za słodkie oraz co najważniejsze proste i szybkie w wykonaniu. Ciasto marchewkowe można przedstawić w wielu różnych wariacjach, jednak ja przedstawię klasyczną formę tego deseru. Składniki: 300 g drobno startej marchewki 4 jajka ¾ szklanki drobnego cukru (najlepiej brązowy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewypieku chleba (1kg), wlej 620 ml ciepłej wody, dodaj 2 opakowania suchych drożdży. Wyrabiaj ciasto mikserem na wolnych obrotach, do momentu połączenia wszystkich składników. Kolejno 5 minut na szybkich obrotach. Pozostaw ciasto w przykrytym naczyniu na 20 minut. Wyjmij ciasto, włóż do jednej dużej, lub dwóch standardowych blaszek i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Piecz
Kocham Czekoladęświętach , no i kilka kilogramów więcej :) Mam dla Was pyszne ciasto kakaowe ze śliwkami moczonymi w alkoholu i kremem z Nutelli. Myślałam że nie dodam wpisu na to ciasto b o szybko znikało :) ale jakoś udało mi się ukroić jeszcze kilka kawałków.Powiem szczerze że ciasto jest dość słodkie ale komuś kto uwielbia nutellę na pewno będzie smakowało :) Zapraszam :) Składniki
Sama słodycz i szczypta chiliTerravita 70% Do ozdoby: czekoladowe jajeczka płatki migdałów kolorowe kandyzowane skórki zielone wiórki kokosowe Ciasto kruche : wszystkie suche składniki posiekać z margaryną i smalcem. Dodać jajko i śmietanę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość blaszki 30x18 cm. Z reszty ciasta uformować cienki wałeczek, zrobić rant. Spód ciasta
Smakołyki Asiłyżka rumu Owoce-maliny i porzeczki do dekoracji starta czekolada do posypania Sposób przygotowania CIASTO: Mąkę wysypać na stolnicę przemieszać z proszkiem do pieczenia dodać resztę składników i szybko zagnieść kruche ciasto. Wylepić wyłożoną pergaminem tortownicę o średnicy 28 cm -samo dno. MASA: Twaróg zemleć wsypać cukry dodać jajka wlać budyń rozpuszczony w mleku, zmiksować wszystko razem na puszysto dodając
Wanilia i KardamonDziś zapraszam na pyszne rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonałe jako deser do popołudniowej herbaty. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 tabliczka białej czekolady, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1/2 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE 1. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję masło. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita. Następnie dodaję wiórki
Tradycyjna kuchnia Kasistopni i podpiekamy (bez dodatków) przez 15 minut. Wyciągamy na chwilę ciasto. Wykładamy ser żółty w plastrach, wysypujemy składniki, dajemy kleksy z keczupu. Robimy to szybko, bo inaczej ciasto opadnie. Wstawiamy znów do piekarnika, tym razem na 30 minut (mniej więcej bo musimy obserwować) do 180 stopni z termoobiegiem. DIP CZOSNKOWY: - czosnek, 2 duże główki (byle nie chiński) - serek naturalny
Wypisz WymalujSzybki, prosty i aromatyczny jabłecznik piernikowy- coś a'la strudel jabłkowy :)SKŁADNIKI1 opakowanie ciasta francuskiego3 duże jabłka100g lukrowanych pierniczków(takich zwykłych kupnych)100ml śmietany 30%1 łyżka rumusok z cytryny1 łyżeczka cynamonu1 jajko cukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Pierniczki kruszymy drobno
Moje Kuchenne RewelacjeSzybka przekąska ze szparagami w roli głównej? Nic prostszego. Wystarczy szparagi i opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Jeśli mamy w lodówce to możemy dorzucić trochę sera i wędliny. Pięć minut przygotowania, kwadrans w piekarniku i mamy gotowy dodatek do obiadu, przekąskę lub kolacje. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 6 Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 12 zielonych szparagów (około pół pęczka
Kolizje SmakówCiasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową jest ciastem, które łączy w sobie kilka smaków - słodycz kajmaku, a właściwie masy wykonanej ze śmietanki, niewielkiej ilości mleka i cukru (typową masę kajmakową przygotowuje się z mleka i cukru, trwa to jednak dłużej, dlatego ja wykorzystuję szybki sposób z wykorzystaniem śmietanki - smakuje bardzo podobnie, chociaż jej kolor nie jest tak ciemny(...)gęstnieje, więc jeśli nie wykonujemy obu mas równocześnie, warto część, którą zostawimy do pianki jogurtowej, wstawić w naczyniu/rondelku do garnka z gorącą wodą, dzięki temu nasz kajmak tak szybko nie stwardnieje. Ciasto jogurtowo-grysikowe z masą kajmakową jest ciastem dość pracochłonnym, jednak efekt jest bardzo smaczny; poszczególne warstwy się uzupełniają, masa z domowym kajmakiem jest mocno słodka, natomiast jej słodycz
Smakołyki Berenikikiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Dla wprawnej "pani domu" (lub wprawnego "pana domu") ciasto drożdżowe nie nastręcza trudności w przygotowaniach i poza czasem oczekiwania na wyrośnięcie, dość szybko się przygotowuje. Ciasta drożdżowe nie lubią pośpiechu, więc warto zarezerwować sobie więcej czasu, odpowiednio wcześniej wyjąć składniki z lodówki, pozwolić wyrosnąć rozczynowi, a potem całemu ciastu. Kierując się kilkoma wskazówkami możemy
Smakołyki BerenikiZapiekanki z ciasta francuskiego Zapiekanki z ciasta francuskiego sprawdzają się świetnie w sytuacjach awaryjnych czyli przy okazji wizyty niezapowiedzianych gości, lub po prostu na szybką kolację na ciepło. Zrobienie ich to również fajny pomysł na „posprzątanie” lodówki z różnych resztek :). Można do nich dodać właściwie wszystko, a ciasto francuskie równie dobrze
Gotuj Się Kto MożeSzybkie danie na imprezę i nie tylko. Polecam pycha. Przygotowanie masy szpinakowej – na patelni rozgrzać masło. Wrzucić posiekane ząbki czosnku, smażyć chwilkę. Dodać szpinak, gałkę muszkatołową, mieszać i smażyć aż nadmiar wody wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa nie może być wodnista. Przygotowanie mięsa – pierś kurzą pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić wszystkimi przyprawami i wymieszać. Przygotowanie(...)ciasta francuskiego – gotowe ciasto rozwinąć. Z obydwu stron ciasto ponacinać, tworząc ukośne paski. Środek zostawić cały. Na środku położyć plastry sera. Następnie rozłożyć szpinak. na szpinaki rozłożyć kawałki mięsa. Obsypać bazylią. Jak macie świeże listki bazylii to również je rozłożyć. Zawinąć ciasto, pasek za paskiem zawijać jak warkocz. Górę ciasta posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem. Obsypać suszoną bazylią. Pieczenie
Kuchnia Pokoleńminut do lodówki.Przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki wrzucamy wszystkie składniki i szybko zagniatamy do momentu, aż powstaną małe okruszki - odstawiamy na później.Piekarnik nagrzewamy do 180`C.Gdy ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim dużą formę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 15 minut.Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy
Słodkie PrzyjemnościIdealny pomysł dla dzieci. Zwijane parówki w cieście francuskim są przepyszne, u mnie zniknęły naprawdę szybko. Wnuki pokochały to danie i prosiły o dokładkę, a teraz kiedy tylko przyjadą do mnie w odwiedziny pytają o Faraona :D Są szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo PYSZNE(...)CZAS: 1-30 min -PORCJE: 4 Jeśli przepis Wam się podoba, komentujcie :D Szybkie faraonowe parówki 4-5 parówek cienkich 1/2 opakowania ciasta francuskiego garść szczypiorku 1 plasterek sera żółtego keczup roztrzepane jajko Najpierw nacinamy parówkę, z jednej strony na środku do środka parówki wzdłuż, a po bokach po troszku
Gotuję Testujęzagubione. Ważne było, że już go mamy i możemy otworzyć. Otworzyłyśmy... zapach skusił. Skosztowałyśmy... i przepadłyśmy. Powstała pierwsza propozycja - sernik wiśniowy w kokosowym cieście z towarzystwem bezy.SKŁADNIKI:/ CIASTO KOKOSOWE:- mąka kokosowa, 3/4 szklanki- mąka bezglutenowa, 1/4 szklanki- masło, pół kostki- żółtka, 2- łyżka śmietany,- cukier, 3/4 szklanki- łyżeczka proszku do pieczenie (bezglutenowego)/ MASA SEROWA O SMAKU WIŚNI- ser twaróg(...)łyżki kwaśnej śmietany, wyrabiamy, schładzamy w lodówce. Można zrobić dzień wcześnieji, wtedy będzie idealne. Ciasto wykładamy w tortownicy, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach - ciasto kokosowe bardzo szybko się rumieni./MASA SEROWA:- Masło ucieramy z cukrem (pół szklanki) i cukrem waniliowym/wanilinowym. - Dodajemy po łyżce sera, mieszamy na średnich obrotach. - Dodajemy proszek budyniowy.- Osobno blendujemy
Wypisz Wymalujmlecznej belgijskiej czekolady z czekoladowymi chrupkimi kuleczkami. Ciasto, to bardzo często przygotowuję na różne spotkania, przyjęcie i święta. Ostatnio piekłam kilka sztuk na przyjęcie dla znajomej. Takie ciasto można w prosty i szybki sposób przewieźć w dowolne miejsce. Ja pakuję je w specjalne pudełka na ciasta i torty – duży wybór znajdziecie na RADPAK : https://radpak.eu/pudelka-na-ciasta-i-torty/ Zawsze w domu
Słodkie okruszkiŚwiderki z ciasta francuskiego Świderki z ciasta francuskiego z szynką i serem to rewelacyjna przekąska lub danie na kolację. Sposób przygotowania jest niesamowicie łatwy i szybki. Świetnie sprawdzają się również, gdy wpadają niezapowiedzianie znajomi – wszystkie składniki znajdziemy na ogół w lodówce. Wypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania świderków z ciasta francuskiego: 1 arkusz ciasta francuskiego, 100g
Gotuj Się Kto MożeKolejna szybka propozycja na imprezowy stół. Kwadraty z ciasta francuskiego z pastą z papryki i bakłażanów, czyli ajwarem, posypana parmezanem. Piecze się 10 minut, smakuje na ciepło i zimno. Idealna przekąska na stół, do deski serów i sałatek wszelakich. Polecam, bo jest szybko, smacznie, ładnie wygląda, świetnie smakuje Takie ciasteczka możecie posmarować także majonezem, ketchupem, passatą, pesto, użyć dowolnego sera
Zasmakuj KuchniKsiężyce są pyszne, mega waniliowe i kruche. Robi się je bardzo szybko a zagniecionego ciasta nie trzeba chłodzić. Podczas pieczenia w całym domu unosił się intensywny zapach wanilii. Ale mają jeden minus, mianowicie bardzo szybko znikają z talerzyka :) Składniki: na około 30 sztuk * 250 g mąki pszennej * 150 g miękkiego masła * 2 żółtka * 100 g cukru * 2 łyżki
Zrób to smaczniePokochałam tarty wytrawne, najbardziej te na cieście francuskim. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale najważniejsze jest to, że są pyszne. Dzisiaj na obiad przygotowałam tartę z cebulką, porem, pieczarkami oraz z kawałkami tuńczyka. Pycha!!! Składniki na tartę z tuńczykiem: 300 g ciasta francuskiego 4 łyżki oliwy 2 cebule 1 duży por (tylko jasna część) kilka pieczarek 1 płaska łyżeczka
Rozpustne gotowaniejednak chciałam przełamać klasyczną wersję z lukrem i zastąpiłam go cukrem pudrem. Samo ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, jednak wymaga czasu. O ile krem przygotowuje się dość szybko, to przy cieście niezbędna będzie cierpliwość. Ciasto jest naprawdę pyszne! Ciasto francuskie możecie przygotować sami lub też użyć tych gotowych ze sklepu. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneKruche ciasto z dżemem i bezą Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i dżemem owocowym. Jest naprawdę pyszne, lekka kwaskowatość dżemu świetnie komponuje się ze słodką bezą i rozpływającym się w ustach kruchym ciastem. Polecam! Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 22×27 cm. Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej
Blog z ApetytemKeks z suszonymi owocami to kolejne super szybkie i proste ciasto z zeszytu mojej mamy Keks jest trochę inny ponieważ owoce nie są obtoczone w mące i opadają na dno. Jednak według mnie bez mąki są zdecydowanie smaczniejsze Używam też niewielu owoców, bo właśnie takie podstawowe połączenie uwielbia moja rodzinka. Ciasto idealne do kawki albo herbatki Keks z suszonymi owocami
PatiGotujeposmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wykonanie ciasta bez pieczenia z galaretek nie jest dużym wyzwaniem kulinarnym, ale w takie upały u mnie liczy się, aby było szybko i smacznie. Zaletą ciasta jest minimalna ilość składników i dowolność, jeśli chodzi o smak galaretek i dodane owoce. U mnie ciasto z galaretek jest z dodatkiem nektarynek, ale mogą to być inne
Kuchcik gotujeCiasto ze śliwkami, bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i pachnące. Ciasto po upieczeniu jest zwarte, nie kruszy się, ładnie się kroi, no i smakuje. Zaliczam je do smacznych, letnich ciast. Jest idealne do popołudniowej kawki lub herbatki
Kulinarne Fantazje MarioliSernik gotowany na herbatnikach, to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Ser gotowany, przełożony jest mocno czekoladowymi ciastkami, z dodatkiem czereśni i galaretki, idealny na letni podwieczorek. SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 budynie waniliowe po 40 g ( bez cukru ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml mleka
Kulinarne Fantazje MarioliWaszych blogów. Teraz na dworze zimno to mam nadzieję że to nadrobię :) Tymczasem zapraszam na pyszne warstwowe ciasto z kakaowym biszkoptem, masą budyniową, herbatnikami i kremem kawowo- tiramisu. Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ostatnio mam przyjemność testowania wyśmienitych ciasteczek firmy Brześć których użyłam do dekoracji ciasta. Was zapraszam na ich stronę internetową, znajdziecie tam szeroki asortyment wyśmienitych słodkości
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepis na ciasto pochodzi z bloga Ani Wszystko smaczne i zapewniam Was, że ciasto jest przepyszne, szybko się je robi, a potem znika w okamgnieniu 🙂 Składniki: 3 dojrzałe banany … Czytaj dalej Ciasto bananowe
czarrna od kuchnipoczątek 1 łyżeczkę jogurtu (w razie potrzeby dodajemy dwie, ja miałam małe jajka i musiałam użyć 2 łyżeczek, aby ciasto ładnie się lepiło). Całość szybko zagniatamy do połączenia składników. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (u mnie ciasto chłodziło się dłużej). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (u mnie grzanie góra-dół). Ciasto wałkujemy na grubość
Słodkie okruszkiPołączenie bardzo słodkiego ciasta z soczystymi truskawkami. Czekolada i owoce, czy może być lepsze połączenie? Chyba nie:) Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto dla prawdziwych łasuchów. 1 h 21×27 blaszka 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 130 g mąki pszennej razowej 200 g brązowego cukru 3 jajka 200 g truskawek 1, Masło roztopić w garnuszku. Po jego roztopieniu
Ania i Marcin gotująDzisiaj zdrowe ciasto, które bardzo szybko można przygotować nawet po ciężkim dniu w pracy. Bezglutenowe z jabłkami. Łapcie przepis! Lekkie ciasto z jabłkami (bezglutenowe) Składniki: 1/2 szklanki mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mielonych migdałów lub orzechów włoskich (dwie, trzy garści) 3/4 szklanki mąki kokosowej 200 g rozpuszczonego oleju kokosowego (można zastąpić roztopionym masłem) 4 jajka
Moja Mama GotujeSzybkie ciastka z ciasta francuskiego. Można użyć dowolnych owoców. Dobrze sprawdzi się też marmolada lub masło orzechowe. Przygotowanie zajmuje kilka chwil, a efekt jest smakowity
Kucharzycałyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo: białko do posmarowania ciastek cukier do posypania Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami i uformować w kulę. Gdyby było za suche, dodać jeszcze łyżkę śmietany. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut (lub dłużej, można
Nastoletnie Wypiekaniemąki 280 g margaryny 140 g cukru pudru 4 żółtka Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Najpierw przesiewamy mąkę i cukier, dodajemy margarynę, łączymy. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy. Przygotowanym ciastem napełniamy formy do babeczek. Pieczemy około 10-12 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce. Krem: 200 g masła 300 g cukru pudru 6 gotowanych żółtek alkohol
Smaki Na Talerzutwarogu półtłustego 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1,5 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 opakowanie posypki karmelowej Decorada (Delecta) 120g cukru szczypta miłości Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć dość gładkie ciasto. 2. Gotowym ciastem wylep, lekko natłuszczoną, formę do ciasta i piecz prze 10min w 200*C. Masa serowa: 1. Twaróg podziel
Kuchnia w Słońcu Skąpanaskórki (ja nadziałam je na widelec i obierałam jeszcze bardzo gorące). Ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiksuj blenderem. Na stół wysp mąki, dodaj ziemniaki, sól i jajko. Ciasto zgarniaj do środka i szybko połącz je ze sobą. Ciasta na gnocchi nie wyrabiaj – wymieszaj jedynie składniki.Uformuj kulę, a następnie formuj wałeczki o średnicy 2-3 cm. Waleczek pokrój na kawałki
Kuchnia bezglutenowacukru waniliowego (jedno małe opakowanie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika. Na wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do blachy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJeżeli nie mamy za dużo czasu, więc możemy na szybko przygotować proste ciasto z figami :) Ciasto z figami
Kuchnia Danusisię oszukiwać najlepsze do robienia są ciasta, które robi się migiem. Miałam w lodówce jagody i to już wystarczyło by zrobić szybkie i pyszne ciasto. Zapraszam... Źródło zapiski w zeszycie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Kubki smakusię do tego ciasta. Co prawda na blogu znajdziecie już podobny przepis na ciasto w kształcie Kotka , jednak tam spodem jest pieczony biszkopt. teraz czasu mam niewiele, więc szybkie w przygotowaniu ciasta są u nas mile widziane:) To ma tez inne zalety, jest bez mąki, jajek i uwielbiają je dzieci:) foremka 24x24 cm Masa Kubusiowa: 1 litr
Z miłości do słodkościmnie 26 cm) wysmarować margaryną i obsypać mąką. Wlewać na środek tortownicy po 3 łyżki ciasta na przemian, raz ciemne raz jasne aż do wyczerpania ciast. Czynność tę wykonywać dość szybko- nie czekajcie aż całe ciasto zejdzie z łyżki. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut - do suchcego patyczka. Smacznego
na moim stole...Proste i w miarę szybkie do przygotowania ciasto z orzechami, a w nim zatopione gruszki. Jest miękkie i delikatne, a gruszki idealnie do niego pasują. SKŁADNIKI: 200g masła 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 1/2 szklanki mąki pszennej 100g orzechów włoskich 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 4 gruszek Orzechy zmielić i wymieszać razem z przesianą
https:KKuchniaMniamPrzedstawiam przepis na drożdżowe ciasto, które robi się bardzo szybko i prosto, dodatkowym atutem ciasta jest to, iż jest niezwykle puszyste, no i zawsze się udaje! Podane proporcje są na bardzo dużą blachę, taką, jaka jest w komplecie w każdym piekarniku. Ciasto: 10 dag drożdży 1 szklanka cukru 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka ciepłego mleka 600 dag mąki
Jadło i czytadłowyjęciu jest czysta, ciasto jest upieczone. Wyjąć ciasto z piekarnika i nożem okrawać dookoła, by oddzielić je od ścian naczynia. Założyć rękawice kuchenne. Wierzch naczynia z ciastem przykryć odwróconym półmiskiem i szybko obrócić całość, by wyłożyć ciasto. (Ostrożnie, bo karmelowy sos jest bardzo gorący
Gorący kąsekLubię takie wspólne wirtualne spotkania w kuchni z innymi blogerami, blogerkami..Tym razem dołączyłam do wspólnego pieczenia ciasta, które zorganizowała Agnieszka. Ciasto proste i szybkie do zrobienia..a jeszcze szybciej do zjedzenia...Czasem nie zdążę zrobić porządnego zdjęcia..bo ciasto jest zjadane w błyskawicznym tempie..albo np.jak coś robię wieczorem lub nawet w nocy to nie ma warunków
Moje domowe kucharzenieCoś od serca dla bliskich nam osób z okazji Walentynek. Ja polecam bardzo szybkie i smaczne serduszka z ciasta francuskiego. Całość zajmuje niecałe pół godziny. Idealne do kawki. Pomysł zaczerpnięty z Kropki TV.Ja zużyłam 2 ciasta , wyszło mi 10 dużych serc i reszta malutkich. Ścinki zagniotłam razem i rozwałkowałam na folii spożywczej a następnie powycinałam jeszcze malutkie serduszka. Niestety(...)zdążyłam ich policzyć gdyż za szybko znikały... :-)Składniki:- 1-2 opakowania ciasta francuskiego- 1 jajko- konfitura wiśniowa (lub inna)- płatki migdałów (nie trzeba)+ 2 foremki w kształcie serca (różnej wielkości) Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i wyciąć foremką większe serca. W połowie z wyciętych serc wyciąć mniejszą foremką małe serduszka.Całe duże serca posmarować roztrzepanym jajkiem i przykleić do nich
Smaczne Zdrowesię rozlecieć. Całość przykrywamy wystającymi końcami ciasta filo, pamiętamy o smarowaniu masłem. Ostatnie dwa płaty smarujemy masłem na blacie i marszczymy, tak umarszczone kładziemy na wierzchu ciasta. Z ciastem filo trzeba szybko pracować, max 10 min, ponieważ ma tendencję do wysychania i łamania się. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190°-200°C piekarnika na 30 minut
Mia Cucina Sofieta