szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:315/1736)

Coś na kształt depresji i sernik herbaciany 224

Ostatnio z przerażeniem zauważyłam, jak szybko robi się ciemno. Nawet w słoneczny dzień o godzinie dwudziestej pierwszej robi się szaro, a o dwudziestej drugiej jest już niemal zupełnie ciemno. Chcąc zrobić zdjęcie przy dziennym świetle, muszę się wyrobić do godziny dziewiętnastej, inaczej, niestety, ale cudów nie ma, i lepiej zapalić lampę. Doprawdy, czuję się rozczarowana. Ledwo co sierpień się zaczął(...)bitej śmietany i mocną herbatę, przepadłam. Kiedy więc w końcu wpadły mi w ręce borówki amerykańskie (o jagodach to mogę sobie pomarzyć...), od razu zabrałam się do dzieła.Ciasto przygotowuje się szybko i prosto, bez włączania piekarnika (czyli idealne na aktualne upały). A smak...? Moi drodzy, tego po prostu trzeba spróbować! Spód jest naprawdę przyjemnie chrupiący i mocno kakaowy, masa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pie z kurczaka 234

ciasta, lub farsz zapiekany w naczyniu i jedynie przykryty ciastem - takiego właśnie pie, czy po prostu zapiekankę pod ciastem francuskim przygotowałam dziś. W zależności od tego jak pie jest przygotowany może stanowić przekąskę, idealną do zabrania np. na wycieczkę czy piknik, szybki lunch(...)danie główne.  Pie to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa (a także warzyw) z rosołu. Danie jest stosunkowo proste i jeżeli wykorzystacie do jego przygotowania gotowe ciasto francuskie to także szybkie do zrobienia. Pie można oczywiście zrobić z dowolnymi dodatkami, tworząc własną, ulubioną wersję. Oczywiście mówię tu o daniach wytrawnych, choć pie można przygotować także na słodko np. z owocami

Codzienne Gotowanie
Bananowa chmurka 184

szkoda ją zjadać. Spód: 1 lekko szkl. mąki pszennej 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 3 żółtka szczypta soli Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej 30 minut. po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki (23x33) i pieczemy na złoty kolor

Cynamonowe szczęście
Wytrawna tarta serowa - czyli eksperymentuję 204

poddałam się.. i.. upiekłam coś  co stworzyłam zupełnie sama od podstaw.. nie korzystając z żadnych przepisów  a zdając się jedynie na teorie dotyczące kruchego ciasta a także  masę serową tworzyłam sama. Jeżeli nie boicie się mojego eksperymentu ( mąż przeżył ja także ;-) no i mruczał cały czas.. ;)) to podaję przepis na wytrawną tartę serową(...)zostały dla mnie jedynie okruszki. Składniki spód:  1 ½ szklanki mąki pszennej 1 żółtko ½ łyżeczki soli 125 g masła lub margaryny Wszystkie składniki połączyć ze sobą i szybko wyrobić. Gotowym ciastem wyłożyć blachę( u mnie to bardziej wyglądało jak oblepianie) Składniki na farsz serowy: 40 dag sera 4 ziemniaki 2 cebule Kawałek kiełbasy lub skrawki wędlin 200 g jogurtu naturalnego

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka tatrzańska 255

szarlotki na pysznie kruchym spodzie z cieniutko poszatkowanymi jabłkami. Zapraszam na szarlotkę tatrzańską) p.s do upieczenia tej pysznej szarlotki zainspirowalo mnie zdjecie Asi.  Szarlotka tatrzańska Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g mąki krupczatki( u mnie semolina) 220 g zimnego masła/ margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 jajko cukier(...)łyżki cukru bułka tarta do podsypania Dodatkowo:        cukier puder do posypania       Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2    części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do  lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy

Mia Cucina Sofieta
BEZGLUTENOWY PIEGUSEK 254

nietolerancję glutenu, a więc coraz częściej poszukiwane są przepisy na bezglutenowe wypieki, tym bardziej w takim okresie, jakim jest Wielkanoc.       Piegusek to bardzo łatwe, szybkie i pyszne ciasto na białkach, z dużą ilością maku. Lekkie, puszyste i naprawdę kuszące. Polecam z całego serca! PIEGUSEK BEZGLUTENOWY /z zeszytu Babci; zmodyfikowany;/ 5 białek sok z 1 pomarańczy 100g

W kuchni Karmel-itki
Rogaliki maślane 202

termoobiegiem) i pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia. Po upieczeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE

Blog z Apetytem
Ciasto muffinowe z borówkami (Blueberry Muffin Cake)... 164

23cm, a w ostateczności 20cm) na kruszonkę 3/4 szklanki cukru granulowanego 1/3 szklanki + 3 łyżki m ą ki 3/4 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki + 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej ciasto 2 szklanki  m ą ki 3/4 szklanki cukru granulowanego 1/4 szklanki masła, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli(...)wybrana foremkę i wyłóż papierem do pieczenia.  W niewielkiej miseczce wymieszaj składniki kruszonki. Zagnieć, aż powstanie mieszanka podobna do bułki tartej. Odstaw. W osobnej, dużej misce zmiksuj szybko wszystkie składniki ciasta (bez borówek), a następnie wmieszaj delikatnie borówki. Przełóż ciasto do blaszki, rozprowadź równomierna warstwa, a następnie posyp kruszkona. Piecz około 40-50 minut. Patyczek wetknięty w środek ciasta

Lejdi of the house
Torcik truskawkowo-serowy na chrupiącym spodzie 162

wszystkich wielbicieli ciast bez pieczenia – szybki torcik truskawkowo-serowy. Idealny na taką pogodę, łatwy w wykonaniu i dość efektowny, powinien Wam zasmakować. Po raz pierwszy robiłam masę na bazie twarogu, zazwyczaj posiłkowałam się serkami homogenizowanymi i przyznam się szczerze, że tradycyjny sernik na zimno – klik jest jak dla mnie na razie numerem jeden. Myślę, że ten przepis znajdzie(...)również swoich amatorów – o jednym już wiem:). Zapraszam na kawałek torcika do kawki. Torcik truskawkowo-serowy na chrupiącym spodzie 125 g masła 175 g ciastem amaretti (użyłam zwykłych maślanych) 750 g truskawek 125 g cukru pudru 500 g mielonego twarogu sok i skórka z z połowy cytryny 4 łyżki żelatyny 400 g śmietany słodkiej 30% 2 op cukru waniliowego

Pieguskowa Kuchnia
Jogurtowe muffiny z owocami 206

Uwielbiasz szybkie wypieki ? Pokochasz te muffiny. Jogurtowe muffiny z owocami lata ( tak, już prawie lato ) to propozycja dla każdego. Niewymagające, proste w przygotowaniu, szybkie i przepyszne. Lekkie ciasto jogurtowe plus truskawki/borówki lub inne owoce i mamy na szybko ciasteczko do kawy. Muffiny lubią wszyscy, zarówno dorośli jak i dzieci. Lubimy je zwłaszcza z ich prostotę, łatwość przygotowania, ale także(...)oraz jogurt. Wszystkie składniki wymieszać. 3. Truskawki i borówki umyć, osuszyć. Truskawki pokroić w mniejsze kawałki. 4. Wymieszać suche składniki ze składnikami mokrymi. Wystarczy wymieszać łyżką lub rózgą. 5 . Ciasto przekładać do foremek lub papilotek, do wysokości 3/4 foremki. Na wierzchu ułożyć owoce, lekko docisnąć. 6. Muffiny jogurtowe piec w temperaturze 175 stopni C przez 25 minut

kolorowotorcikowo
Kruche ciasto z morelami 137

jajko 150g masła lub smalcu 3-4 łyżki kwaśnej śmietany w razie potrzeby nadzienie: 1 kg moreli 100 ml syropu ryżowego lub innego ulubionego słodzidła Jak zrobić kruche ciasto z morelami: Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Morele myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w ćwiartki, wrzucamy do garnka i przesmażamy aż rozpadną się i zgęstnieją. (można w trakcie odlać trochę soku jeśli będzie(...)wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, robimy wgłębienie i dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy oraz masło lub smalec pokrojone w kostkę. Zaczynamy od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatamy kruche ciasto (w razie potrzeby dodajemy śmietany). Ciasto dzielimy na 3 części. Dwoma częściami ciasta wykładamy blaszkę (30x30cm) wcześniej lekko posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Wkładamy

Dorota Smakuje
Ciasto lawendowe św. Hildegardy z Bingen 160

powinien być spożywany w niewielkich ilościach. Święta z Bingen już w średniowieczu jako najlepszą substancję słodzącą wskazywała nierafinowany cukier trzcinowy. Dziś zrobię pyszne i bardzo zdrowe ciasto lawendowe. Niebywale szybkie do zrobienia i mocno aromatyczne! Przepis pochodzi z książki "Św.Hildegarda z Bingen.Po prostu gotuj!" B.Pregenzer i B.Schmidle  Wydawnictwa Esprit. Składniki 200 g masła 200 g nierafinowanego cukru trzcinowego(...)Masło miksować z cukrem i stopniowo dodawać jajka. Następnie mąkę orkiszową, miksować do połączenia składników. Dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i kwiaty lawendy. Połączyć razem na gładką masę. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 160 C. Wyjąć ciasto z piekarnika , odstawić na 5 minut, po czym przełożyć

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta z bzem i rabarbarem 149

się z kwaśnym rabarbarem i słodką czekoladą. Całość jest wyborna, C. całkowicie oszalał na jej punkcie i wyjadał, kiedy ja już dawno spałam. Polecam Wam ogromnie - to naprawdę wyjątkowe ciasto. Tarta z rabarbarem, kremem z białej czekolady i konfiturą lilakową Składniki: (na formę do tarty 34x9 cm) spód: 160 g mąki pszennej 30 g cukru pudru 60 g zimnego masła(...)lilaka wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody sok z 1/2 cytryny 50 g cukru Mąkę przesiać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.  Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Ułożyć ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto półkruche z truskawkami. 206

Proste w przygotowaniu, pyszne i zawsze się udaje. Jeśli nie uda Wam się zdobyć truskawek nie martwcie się, ciasto będzie świetnie smakowało również z innymi owocami.  SKŁADNIKI: na ciasto półkruche z truskawkami (na formę 24x30 cm) 190 g zimnego masła (lub margaryny) pokrojonego w kostkę 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko(...)misce łączymy mąkę, z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło i rozcieramy palcami do powstania luźnej kruszonki. Teraz dodajemy jajko i śmietanę, mieszamy łyżką, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie troszkę więcej niż połowę ciasta wałkujemy na grubość około 5 mm i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem

Rozpustne gotowanie
Kisz lotaryński (Quiche Lorraine) 228

Popularna francuska tarta z ciasta kruchego zwana kiszem lotaryńskim. Podstawowa wersja  wypełniona jest masą jajeczno-śmietanową oraz zrumienionym boczkiem. Niektórzy wzbogacają ją również o cebulę i żółty ser. Składniki na formę o średnicy 26 cm: 200 g mąki pszennej 100 g masła zimnego szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody 200 g wędzonego boczku(...)jajka 250 g śmietany gałka muszkatołowa sól. pieprz Mąkę i sól przesiać. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Posiekać je z mąką, następnie dodać sól, żółtko i wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto ręcznie lub mikserem, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po schłodzeniu kruche ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować

wyzwania kuchenne
Chleb orkiszowy na drożdżach 340

kolejne podejście do chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie, szybko rośnie i szybko jest gotowy do jedzenia.  I oczywiście mimo pewnych braków  - wiemy co jemy , a to chyba ważne. Tak więc jako szybki(...)łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka miodu600 ml ciepłej wodynasiona sezamu do posypaniaprzygotowanieW misce wymieszać mąkę z solą, dodać drożdże , wymieszać.  Wlać oliwę , miód i wodę.  Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski ( pok 5 -10 min) Wyrabiałam drewnianą łyżką  , ciasto było dosyć klejące. Dwie foremki o wymiarach 21 x 10 posmarować masłem i wysypać otrębami. Przełożyć

Stare Gary