czekolady w cudownie chrupiącym cieście może być niedobre...? Zaczęło się od tego, że miałam trzy banany, które wymagały natychmiastowej interwencji. Nie było sensu robić całego ciasta, stwierdziłam więc, że znajdę jakiś prosty, szybki deser. W Czekoladzie Erica Lanlarda trafiłam na samosy czekoladowe z ciasta filo. To ostatnie jakiś czas temu kupiłam, i ciągle zastanawiałąm się, co z nim zrobić. Szybko(...)więc zdecydowałam, że ten deser to bardzo dobry pomysł. Okazało się, że nie umiem lepić samosów. A przynajmniej nie z bardzo delikatnego ciasta filo pokrojonego w kwadraty. W związku z tym szybko porzuciłam tę dziwną technikę, i zaczęłam lepić trójkąty - a właściwie trójkątopodobne ciasteczka. Usmażyłam je na patelni, choć już przed tym wiedziałam, że wyglądać za dobrze nie będą. Jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżółtko 1/2 szklanki drobno posiekanych lub zmielonych orzechów kilka jabłek opcjonalnie brązowy cukier Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami, jak przy klasycznej kruszonce. Dodać orzechy, żółtko i śmietanę - szybko zagnieść zwarte ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przynajmniej pół godziny. Foremki do zapiekania (można użyć jednej większej) wysmarować masłem. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić(...)wysypać ciasto starte na jarzynowej tarce. Ciasto można obsypać brązowym cukrem, wtedy wierzch jest jeszcze bardziej chrupiący. Piec w temperaturze 190 stopni do zrumienienia ciasta. Podawać na gorąco lub po przestudzeniu. Crumble to niezwykle szybki i smaczny deser. Można wykorzystać dowolne, sezonowe owoce. Ja nie ograniczam się do klasycznej kruszonki. Dość często robię crumble kiedy zostaje mi odrobina kruchego ciasta
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepis na szybką tartę z pomidorami. Robi się ją bardzo szybko idealnie na dni kiedy mamy ochotę na pizzę a za bardzo nie mamy czasu czekać na ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybka tarta z pomidorami składniki: 250 - 300 g pomidorków koktajlowych 1 spiczasta papryka Ciasto: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki letniej wody 1 łyżka oliwy (ja użyłam(...)oliwek) Szybka tarta z pomidorami wykonanie: Pomidorki przekrajemy na pół, przekładamy na blaszkę i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Ze składników zagniatamy ciasto, odstawiamy na 10 minut, następnie rozwałkowujemy cieniutko. Paprykę kroimy w cieniutkie paski, przekładamy na ciasto razem z pomidorkami. Solimy i pieprzymy. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano. Pieczemy w 220 stopniach przez
Delusional TrineCiasto z serii szybkie, puchate i wilgotne z dodatkiem nektarynek które świetnie przełamują słodycz ciasta. Idealne nie tylko do osób lubiących kakaowe wypieki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
Słodkie zapomnienieBardzo dobry mieszanka. Ser pleśniowy i gruszka. Zrobiłam to imprezę i pierwsze zginęło. Bardzo szybkie i niezawodne danie. Przygotowanie – ciasto francuskie rozwinąć. Po obydwóch stronach ciasta( dłuższe części ) ponacinać skośne pasy. Zrobić taką choinkę. Zostawić w środku nienacięty pas ciasta (wzdłuż) Na środku rozłożyć plastry szynki. Gruszki obrać, przeciąć na pół. Wydrążyć środki z nasionami. Położyć gruszki wzdłuż ciasta
Kuchnia Pokoleńmocno lukrowana?Ja uwielbiam wszystko co z lukrem,a mak bez lukru i czekolady to porażka .Tak więc kochani pieczcie szybko i dajcie mi znać jak Wam smakowała.Ciasto wyrabia się szybko , i nie ma z nim problemu, a zamiast robić masę makową sami , możecie kupić ją po prostu w sklepie.Ale najlepsza jest z własną , zrobioną masą,wiadomo....Zapraszam
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiAleż ten czas szybko leci! Ledwo co świętowaliśmy Boże Narodzenie i Nowy Rok, a tu już niemal koniec stycznia, a w raz z nim kolejne ważne dni. Nikt chyba bowiem nie zapomniał, że dziś mamy Dzień Babci, a jutro Dzień Dziadka...? W tym czasie nie mogę opędzić się od myśli o moim nieżyjącym już Dziadku ze strony Taty(...)minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać przyprawy, skórkę z pomarańczy i pokruszony marcepan, zmiksować na gładką masę. Odstawić. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Lekko podsypując mąką, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x45 cm. Posmarować nadzieniem, a następnie ciasto zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Przeciąć na pół w poprzek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProste do zrobienia ciasto czekoladowe. Esencjonalne i bogate w smaku. Szybkie do zrobienia i jednocześnie pyszne. Sprawdzi się jako awaryjne ciasto dla niespodziewanych gości. Ciasto w momencie wykładania do formy jest lekko płynne - takie ma być - dzięki temu w czasie pieczenia mocno urośnie, a po upieczeniu będzie lekkie i puszyste. Najlepiej smakuje z powidłami śliwkowymi i domową bitą śmietaną
cool and mintyPonad miesiąc temu podzieliłam się z Wami przepisem na szybki pyszny placek owsiano-jogurtowy z malinami i rabarbarem . W zeszłym tygodniu dostałam od sąsiadki swojskie śliwki. Od razu przyszło mi na myśl zrobienie ciasta ucieranego. Pomyślałam, jak smakowałoby połączenie ciasta czekoladowego ze śliwkami, bo nigdy takiego nie jadłam. Do tego zwiększyłam ilość płatków owsianych. Wyszło rewelacyjnie. Jak się Zuzia zajadała(...)mgnieniu oka. Sama zjadłam jeszcze więcej i już niestety nie ma po placku ani śladu. Polecam wypróbować przepis. Niekoniecznie ze śliwkami. Fajnie skomponuje się też z malinami. Ciasto proste i szybkie, byle mieć przygotowane miękkie masło. I nie polecam zamiany masła na margarynę. Odeszłam już od tego, bo smak ciasta z masłem jest o wiele lepszy. Margaryna smakuje zupełnie inaczej
Anioszek w kuchniCiasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem to deser, który jest o umiarkowanej słodyczy, szybko się przygotowuje i świetnie smakuje. Ciasto po zastygnięciu dobrze się kroi i jest podzielne, gdyż nawet mały kawałeczek szybko zaspokaja chęć na słodycze. Pomimo dodatku masy krówkowej, która jest dość słodka, ciasto nie jest przesłodzone. Deser wychodzi dość sycący, dlatego proponuję kroić
Kuchcik gotujeschładzać w lodówce. Mąkę mieszamy z solą i cukrem. W szklance łączymy olej z mlekiem i wlewamy do suchych składników, mieszamy widelcem do połączenia, a następnie szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto za bardzo się kruszy, dodajemy jeszcze nieco mleka. Z gotowego ciasta odkrawamy 1/3, a resztę wałkujemy na bardzo cienki placek, którym następnie wykładamy formę (wcześniej posmarowaną odrobiną(...)kruche ciasto na maśle) (15 min + 30 min) Do miski wsypujemy mąkę, cukru, sól i pokrojone w kawałki zimne masło. Wszystko siekamy nożem, a następnie szybko rozcieramy grudki w palcach (zbyt długie wyrabianie ciasta rękoma ogrzeje je i ciasto straci na kruchej konsystencji – zamiennie można użyć robota z mieszadłem do wyrabiania ciasta). Kiedy z mieszanki powstanie piasek, dolewamy do tego
Nerds KitchenSuper smaczne, szybkie razowe ciasteczka bez cukru. Są bardzo wilgotne w środku. Po przeczytaniu wpisu autorki nie chciałam wierzyć, że są aż tak dobre...Dlatego zrobiłam z jednej porcji-po spróbowaniu tak nam zasmakowały, że musiałam zrobić jeszcze jedną:) Tym razem dodałam do środka migdały. Pokruszyłam paczkę zblanszowanych migdałów i wmieszałam w ciasto. Znalezione tutaj. Składniki(...)pełnoziarnistej -50g otrębów owsianych lub orkiszowych -180g jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany -szczypta kurkumy(nie dałam) Masło pokroić na mniejsze kawałki i dodać do reszty składników. Szybko wyrobić gładkie ciasto. Ja użyłam do tego melaksera z hakiem. Z ciasta formować małe kulki i spłaszczać je, a następnie wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja każde ciasto przydusiłam
Smaczne ZdroweCiacho w 45 minut, 1 miska, 2 łyżeczki. Tak, to jeden z moich ulubionych czekoladowców. Szybki i pyszny deser na każdy dzień tygodnia. A do tego nie potrzebujemy ani jajek ani mleka. W sumie bez masła również - użyłam go tylko do polewy. Choć zasadniczo rzeżucha nie komponuje się ze słodkościami tu akurat polecam to połączenie. Smak czekoladowca jest bardzo intensywny(...)wyciągamy do przestygnięta i przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy, gotujemy. Dodajemy masło, ściągamy z gazu i dosypujemy kakao. Wszystko bardzo szybko mieszamy i nakładamy na ciasto. Górę ozdabiamy przekrojonymi na połówki winogronami oraz rzeżuchą
upichconasobotę przywiozłam sobie od siostry trochę malin, moim chłopakom posmakowało ciasto z maślanką i owocami, więc takie sobie zażyczyli, dla mnie tez bomba, bo szybko się go robi :-). Ciasto robiłam wcześniej z jagodami i bez czekolady, tym razem dodałam do ciasta jeszcze białą czekoladę. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, choć maliny do takich wypieków nadają się średnio, bo są według
kruche babeczkikilka pierogów. Nie potrzeba do tego żadnych skomplikowanych urządzeń ani narzędzi. Wystarczy stolnica, wałek do ciasta i zwykła szklanka... Moja metoda jest szczególnie przydatna przy lepieniu pierogów bezglutenowych. Ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha więc należy szybko je przerobić. Zlepianie Na dużej stolnicy rozwałkowujemy ciasto na pierogi - rozwałkowany placek musi mieć kształt długiego paska. Po dłuższym boku ciasta, w równych odstępach
Ze smakiem bez glutenukilka pierogów. Nie potrzeba do tego żadnych skomplikowanych urządzeń ani narzędzi. Wystarczy stolnica, wałek do ciasta i zwykła szklanka... Moja metoda jest szczególnie przydatna przy lepieniu pierogów bezglutenowych. Ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha więc należy szybko je przerobić. Zlepianie Na dużej stolnicy rozwałkowujemy ciasto na pierogi - rozwałkowany placek musi mieć kształt długiego paska. Po dłuższym boku ciasta, w równych odstępach
Ze smakiem bez glutenu