Proste,szybkie do przygotowania ciasto. W upalne dni mocno schłodzone i syci i orzezwia. Składniki:biszkopt:6jajek15 łyżek mąki15 łyżek cukru2łyzeczki proszku do pieczenia2 kubki duze, smietany 30%4dowolne galaretkido nasączenia biszkoptu:3/4 szklanki wody3 łyżki cukrusok z cytrynyna wierzch:kilka kostek czekolady mlecznejna boki:opakowanie herbatnikówWykonanie:Biszkopt: Oddzielamy żóltka od białek,ubijamy piane na sztywno.dodajemy po 1 żóltku
Z Majeczką w kuchniczasie bardzo ładnie urośnie, bo ma ciepło i wilgotno.Nagrzej piekarnik do 190 °C. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz około 35 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko przypieka się od góry, możesz przykryć je folią aluminiową. Na ostatnie 5-10 minut zmień w piekarniku funkcję pieczenia na dolną grzałkę. Skórka chleba będzie wtedy bardziej równomiernie przypieczona.Po
Grahamka, weka i kajzerkaminut) lub miksując hakiem (około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy). [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto
Moje domowe kucharzenieliście pietruszki do ziemniaków. Pietruszkę można też zmiksować osobno z jajkiem.Wstaw wodę na kopytka w dużym garnku.Masę ziemniaczaną wyłóż na stolnicę,dodaj przesianą mąkę, jajko i sól.Szybko wyrób ciasto, podziel na trzy części i z każdej kolejno formuj wałeczki grubości palca. Pokrój na kawałki. Wodę osól.Do wrzącej wody dodawaj porcjami kluski. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze
Pasje Jolkitakiej potrzeby.Pieczenie:Ciasto przekładać do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i obficie zakręcać ciasto na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować dość spore odstępy, gdyż ciasto niewiarygodnie szybko rośnie w krótkim czasie. Piec 17-20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.Krem:Śmietana kremówka 30% + Sok z cytryny (ok. 1 łyżki)Cukier kryształowyPrzygotowanie kremu:Ubij śmietanę
Eat Shrimpswyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 min. w temperaturze 180°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaszczypta soli ziarenka wanilii lub zapach Wykonanie:Do przesianej z cukrem pudrem i solą mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je palcami. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Następnie podsypując mąką wałkujemy dość cienko wycinając ulubione wzory. Pieczemy ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Malinowe Pocałunkiczekolady deserowej 80 ml śmietany 30% Wykonanie:Do przesianej z cukrem pudrem i solą mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je palcami. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Następnie podsypując mąką wałkujemy dość cienko wycinając ulubione wzory. Pieczemy ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Malinowe Pocałunkipieczenia 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jaja 22 dag masła 15 - 20 dag czekolady 1/2 łyżeczki sody 1. Składniki łączymy ze sobą i szybko zagniatamy ciasto.2. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy, aby równomiernie się rozłożyła.3. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia
Apetyczna babeczkawszędzie....ale cena tego roku zwala z nóg przynajmniej w naszym rejonie.A my mamy jeszcze tyle pomysłów na wykorzystanie ich. Cóż mimo to jak tu się nie skusić:) Ciasto jest szybkie i banalnie proste...takie lubię;)))Składniki; 1,5 szklanki maki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka borówek, Wykonanie; Jajka ubijać mikserem
Anioły w kuchniuniesieniu trzepaczki mieszanina powinna tworzyć smugę na powierzchni. Dodajemy skórkę z pomarańczy i suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy niewielka ilość mąki. Formułujemy prostokątny placek o wymiarach ok. 25 x 5 cm. Ciasto przekładamy na wyłożonej papierem blasze do pieczenia
Moniki SmakołykiWilgotne, puszyste ciasto pomarańczowe, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne na każdy dzień. Składniki: 3/4 szkl, cukru 2 szkl. mąki tortowej 3 jajka 1/2 szkl. oleju słonecznikowego lub rzepakowego 3 łyż. jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyż. sody oczyszczonej 1 łyż. proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szkl. soku z pomarańczy skórka starta
Wypieki UlisoliMąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Tłuszcz posiekać z mąką - nożem lub przy pomocy robota. Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto.Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30-40 minut do lodówki.Po tym czasie, ciasto wałkować, na grubość 0,5 cm. Wykrawać nieduże, okrągłe ciasteczka.Piec w 220 stopniach C 10-12 minut - do zrumienienia.Upieczone ciasteczka
kolorowotorcikowoszczypta soli Masa serowa. 500g mascarpone 3 łyżki cukru 2 żółtka Wierzch. 3-4 figi 1-2 gruszki 4 łyżki dżemu pomarańczowego Wykonanie. Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto, używając siekacza i wstawić na 1h do lodówki. Ciastem wyłożyć spód formy o średnicy 24cm lekko natłuszczonej i oprószonej mąką. Posmarować połową dżemu pomarańczowego. Piec w temp.180 stop.15 minut. Serek
Kulinarny karnet Christopherażółtko * 4 łyżki cukru pudruMąkę przesiać, masło pokroić w kostkę. Składniki posiekać nożem na stolnicy ( lub prościej - posiekać w robocie ). Dodać jajko i żółtko oraz cukier puder - szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Wykrawać szklanką bądź okrągłą foremką krążki. W połowie
kolorowotorcikowo