nutą depresji kolorystycznej. Wielki plus za siedziska okienne. Ale! Jak obsługuje Cię ktoś, to nawet nie wysili się by na Ciebie spojrzeć, to już zaczyna robić się słabo. Ciasta za szybką tego dnia nie zachęciły do spróbowania, a przyszłam właśnie na kawę i ciastko. Lubię próbować nowych rzeczy, nawet jak nie wyglądają na dzieła cukiernicze,bo przecież mają smakować przede
Karczma HonoriettyMiały być sakiewki, a wyszły gniazdka. W końcu sama nazwa bloga wskazuje, że JUSTA PRÓBUJE GOTOWAĆ, a w tym wypadku PIEC ;) Sakiewki mi się otworzyły, ponieważ
Justa próbuje gotowaćszklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej łyżka kakao żółtko Masło posiekać. Cukier puder, mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao przesiać i dodać do masła. Posiekać całość nożem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić na 30 min. do lodówki. Po tym czasie z ciasta urywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować rękami w kulki, lekko rozpłaszczać i układać na blaszce
Słodkie inspiracjepudru 2 żółtka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem i szczyptą soli do otrzymania drobnej kruszonki. Następnie dodać żółtka, ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 mninut. Schłodzone ciasto porcjami rozwałkować na grubość ok. 3mm. Foremkami wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem
Pełny talerzSKŁADNIKI: ( 10 porcji ) 1 porcja = 275 kcal 4 dojrzałe banany 1 i 1/2 szklanki
Atlas Smakówsoli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka mąki pszennej Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut. Nadzienie: Jabłka umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do nich
Nastoletnie Wypiekaniezimno. *Jeśli wolisz bezglutenowe clafoutis, zamiast mąki możesz użyć maizeny. **Jeśli wolisz, możesz użyć indywidualnych kokilek ceramicznych do zapiekania. Wówczas czas pieczenia będzie nieco krótszy. *** Gdyby ciasto zbyt szybko się przyrumieniło, możesz je przykryć w połowie pieczenia folią aluminiową
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapudru 2 żółtka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem i szczyptą soli do otrzymania drobnej kruszonki. Następnie dodać żółtka, ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 mninut. Schłodzone ciasto porcjami rozwałkować na grubość ok. 3mm. Foremkami wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem
Pełny talerzMój sposób na szybkie, pyszne domowe ciasto, idealne dla leniwych i zapracowanych!. Składniki: - 6 jaj - 1,5 szklanki cukru, dałam trzcinowy - 3 szklanki mąki pszennej, u mnie typ 500 - 1 szklanka oleju - 1 szklanka wody gazowanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki kakao Wysokiej jakości kakao oraz dodatki znajdziecie na www.Skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkaDelikatne i wilgotne ciasto, które szybko się przyrządza. Dobre jest z polewą czekoladową bądź też posypane cukrem pudrem. Składniki: 2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl drobno startej marchewki 2/3 szkl maślanki 2 jajka 3 łyżki stopionego masła 4 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać masło i maślankę
Motylkowa KuchniaNiektórym znane są jako pączki wiedeńskie lub gniazdka. Są bardzo delikatne, mięciutkie i wprost rozpływają się w ustach. Wbrew pozorom zrobicie je dosyć szybko. Polecam :) Ciasto parzone: 1 szkl mleka 100 g masła szczypta soli 1 1/4 szkl mąki pszennej 4-5 jaj tłuszcz do smażenia Lukier: 150g cukru pudru 2-3 łyżki wody kilka kropel aromatu rumowego Ciasto
Smakołyki Asidrugie danie około 11-12 małych placuszków to właśnie korzystam z tego przepisu. Dostałam go jakiś czas temu od znajomej i chętnie dzielę się nim z Wami :) Warunkiem szybkiego przygotowania ciasta na placuszki jest posiadanie miksera. Składniki : 4-5 średnich ziemniaków 1 mała cebula 1 jajko ok. 100 ml mleka sól 2-3 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej olej
Proste Potrawycukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajcie posiekane masło, wymieszajcie (siekając nożem lub w malakserze) aż powstanie "mokry piasek". Dodajcie cynamon, orzechy, płatki owsiane i jaja i wszystko szybko połączcie. Ciasto owińcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki na około godzinę. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st, blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Z lodówki wyciągnijcie ciasto, formujcie z niego kulki większe
OliveandThymemasła 300g mąki 1 małe jajko szczypta cynamonu lub otarta skórka cytrynowa/pomarańczowa 0,5 szklanki cukru Masło posiekać z mąką, dodać twaróg, jajko, skórkę lub cynamon i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół, każdy kawałek uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość
Obiad gotowymąki pszennej sól Nastawić wodę na gotowanie klusek (ok. 2 litrów). Gdy woda zawrze, posolić łyżeczką soli. Serek wymieszać z rozbełtanym jajkiem. Dosypać mąkę i szybko wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich zrolować na blacie posypanym mąką w wałek o średnicy 1,5 - 2 cm. Każdy wałek pokroić na ukośne kluski szerokości
Weekendy w domu i ogrodzie