szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:1204/1736)

Roladki serowo-ziołowe z ciasta francuskiego 192

Szybka i smaczna przekąska, zadowoli każdego, pięknie się prezentuje. Idealna na wspólne wieczory ze znajomymi. Smaczna serowa przekąska w ciągu dnia, do pracy. Na ciepło lub na zimno. Roladki z sosem pomidorowym i wędliną serowo-ziołowe z delikatnym posmakiem ziół i ostrej papryki. Pasują do nich różne salsy, dipy, sosy zimne, przed podaniem udekorujcie czymś świeżym zielonym, powstanie(...)apetyczny kontrast. Świetnie prezentują się także majonezowe z tartym parmezanem i oliwkami albo szpinakiem i łososiem. Spróbujcie! Ciasto francuskie można dosłownie wszystkim faszerować, co oznacza że za każdym razem możecie przygotować inną przekąskę i zaskoczyć smakiem siebie i innych:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek koncentratu pomidorowego kilka plastrów wędliny tarty żółty ser 1 małe jajko mielona ostra

Zasmakuj Kuchni
PROSTA, SZYBKA BABKA 149

Szybka, prosta, zwykła, tania babka. Nie wymaga ani dużego nakładu pracy ani nawet miksera a zawsze się udaje. Wystarczy tylko kilka składników, a gdy dodasz do niej ulubiony aromat za każdym razem wyjdzie inny jej smak :) Swoją babkę wzbogaciłam o  pyszną  domową konfiturę z borówki amerykańskiej  od  Przetwory z borówki . Babkę upiekłam w  foremce(...)aluminiowej z papierem  od  Stella . Foremka ta to doskonałe rozwiązanie do pieczenia babek czy pasztetów. Wyłożona została papierem silikonowym, który zapobiega przywieraniu ciasta do foremki. Bardzo jestem zadowolona z tych właśnie  foremek .  Składniki na babkę: * 4 jajka * 1 szklanka mąki pszennej * 1 szklanka mąki ziemniaczanej * 1 szklanka cukru * 1 szklanka oleju * 1 łyżeczka proszku

Zrób to smacznie
Szybka ciabatta 109

miękiszem domowego chleba. Zaprawiłam się już dobrze w wypiekach chleba i sprawia mi to dużą radość, ale czasem brakuje mi czasu na 24 godzinny cykl wyrastania, wtedy sięgam po "szybkie chleby", a te powstają na drożdżach. Ciabatta to rodzaj włoskiego chleba o wydłużonym kształcie. Każdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty. Z regionu jeziora Como ma chrupiącą skórkę(...)gęstej masy, do chrupiącej skórki i lżejszej masy. W Rzymie często jest jedzona z oliwą wymieszaną z odrobiną soli. Ciabatta jest specyficzna, nie lubi wygniatania, ciasto powinno mieć luźną konsystencję, wtedy ciabatta wyjdzie lekka, a skórkę warto mocno przypiec, smakuje wyśmienicie.  Składniki na 2 szt Czas przygotowania: 3,5 h 500 g mąki pszennej

Słodki Kompromis
Patelnie Ernesto - recenzja 222

wypróbuję na nich smażenie naleśników :) Informacje, które znajdują się na etykiecie:  średnica 28cm oraz 24cm, dla dbających o zdrowie, do smażenia małej ilości tłuszczu, oszczędność energii z szybkim i równomiernym rozkładem ciepła ceramiczna, nadaje się do wszystkich rodzajów płyt kuchennych - włącznie z płytą indukcyjną, profesjonalna, ceramiczna powłoka nieprzywierająca,  trwała i wytrzymała, wysoka odporność na ścieranie i zarysowania, odporna(...)korzystam tylko z tych patelni. W zupełności zgadzam się, że idealnie sprawdzają się do smażenia w małej ilości tłuszczu. Naleśniki smażę bez oleju na patelni ( jedynie mam troszkę w cieście ) i dlatego czekałam z wydaniem opinii do momentu, aż przetestuję je właśnie na ich smażeniu. I przyznaję, że bardzo dobrze mi szło. Naleśniki nie przywierały do spodu i z łatwością

W kuchni u Moniki
Pyzy z białą kiełbasą 181

Zawsze robiłam pyzy z mięsem, ale tym razem coś innego. Pyzy ziemniaczane z białą kiełbasą. Najlepsza jest taka własnej roboty. Pyzy nie są trudne i dość szybko się je robi. Podaję je z cebulką podsmażoną na maśle i resztką farszu, który mi zostaje. Pyszny obiadek. Może i Wy skusicie się na takie pyzy. Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 duże(...)kiełbasy Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Dodać jajka, sól i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem zagnieść. w razie potrzeby dodać łyżkę mąki. Kiełbasę rozdrobnić widelcem. Z ciasta formować kulki, spłaszczyć i nałożyć kiełbasy. Uformować kulkę tak, aby farsz był w środku. W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzątku wkładać pyzy. Gotować od wypłynięcia na powierzchnię wody

O kuchni z uczuciem
Ciastka podwójnie czekoladowe 131

kruche ciastka kakaowe, wypełnione po brzegi żurawiną i białą czekoladą. Sprawdziły się tego dnia pierwszorzędnie! :D Kruche, pełne smaku i smakowych niespodzianek, a co najlepsze robi się je bardzo szybko! Pełnoziarniste, idealne do kawy. Pełnoziarniste kruche ciastka kakaowe z żurawiną i białą czekoladą Potrzebujesz: 125g masła w temperaturze pokojowej 85g brązowego cukru 1 jajko 260g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku(...)suszonej żurawiny Sposób przyrządzenia: 1. Cukier utrzyj z masłem na puszystą masę - dodaj jajko i miksuj. 2. Do masy dodaj mąkę, kakao, sól, sodę, proszek do pieczenia- połącz w ciasto o jednolitej strukturze. 3. Dodaj posiekaną białą czekoladę ( mniej więcej 1 kostkę na 4 części - żeby kawałki były wyczuwalne podczas jedzenia :) ) i przesiekaną żurawinę. 4. Wyrób ciasto ręcznie - masa jest

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bezglutenowe pancakes 113

Idealna propozycja na weekendowe śniadanie. Proste i szybkie do wykonania placuszki z dodatkiem owoców i syropu klonowego lub miodu. Pyszny początek dnia. Polecam! SKŁADNIKI: 250 ml maślanki  200 g mieszanki chlebowej Mix per pane Nutri free 1 jajko  1 płaska łyżeczka sody  1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia  szczypta soli  1 łyżka cukru(...)miód  borówki W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Maślankę wymieszaj dokładnie z jajkami i oliwą. Połącz zawartość obu naczyń.  Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką niewielkie placki ciasta. Smaż je na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj z borówkami i miodem

Kuchnia bezglutenowa
Chleb z pesto bazyliowym 138

Lubię zapach domowego chleba, ale zapach chleba bazyliowego to po prostu... bajka! Zwarty miąższ, wyraźny aromat pesto i szybkie znikanie to jego znaki rozpoznawcze :) Składniki: 30g drożdży 500ml ciepłego mleka 350g maki pszennej tortowej 150g maki orkiszowej typ 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej) łyżeczka cukru łyżeczka soli 4 łyżki pesto bazyliowego Sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn z drożdży rozprowadzonych ciepłym(...)cukru. Dodajemy odważoną mąkę oraz pesto bazyliowe. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch mokra łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach przez 10 minut, po czym zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 50 minut

Pyry na Gaz
Domowe nachos - strefa kibica 226

Doczekałam się tzn. doczekał się mój M do Euro 2016, a ja no cóż będę przygotowywała przekąski na strefę kibica. Nachosy robi się szybko, możemy smak ich dopasować pod siebie. Łącząc to z naszym ulubionym sosem możemy oglądając w "pełnym spokoju" :))) mecz. Ciekawe ile jestem w stanie przygotować przekąsek na ten miesiąc. SKŁADNIKI : 120 gram mąki kukurydzianej  120 gram(...)rzepakowego  ulubione nasze przyprawy (zioła, papryka, kolendra idt)  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, wyrabiamy jednolitą masę. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 15-20 minut. Gdy ciasto już sobie odpocznie, rozwałkujemy je na bardzo cienki placek ok.1-2 mm. Aby ciasto nam się nie przyklejało blat posypujemy mąką. Ciasto kroimy na paski następnie na trójkąty, nie muszą być

Basia w kuchni
Mleczko kokosowe 109

połączeniu z innymi produktami komponuje się idealnie. Puszka w sklepie takiego mleczka jest dosyć droga, około 7 zł wzwyż. Dlatego zachęcam do przyrządzania go w domu :) Przedstawiam przepis na szybkie przygotowanie mleczka.  Składniki: jedna szklanka wiórek kokosowych 3 szklanki ciepłej wody  Przygotowanie  Wiorka przesypujemy do miseczki, wlewamy wodę. Odstawiamy na 1 godzinę (można więcej) Po czasie blendujemy(...)Wystarczy wiórka przelać 1 szklanką ciepłej wody zblendować i wycisnąć.  Tak przygotowane mleczko kokosowe można przechowywać do kilku dni w lodówce. Dodawać je można do owsianki, zup, kremów, ciast

Kukuleczki
Pierogi z białym serem na słodko 184

leniwych) :) Choć teraz zdecydowanie wolę wytrawniejsze wersje, to raz na jakiś czas lubię wrócić do tych smaków (zwłaszcza, że przepada za nimi moja córcia). Robi się je całkiem szybko, gdyż nadzienie nie wymaga wiele zachodu. Wystarczy tylko zmielić twaróg, dodać trochę kwaśnej śmietany, dosłodzić i gotowe :) Ja dodaję jeszcze ziarenka z laski wanilii, które niebywale poprawiają smak, a przede wszystkim(...)być też zmiksowane w postaci musu), kwaśną śmietaną z cukrem lub np. z jogurtem greckim i miodem :) Świetne na podwieczorek, czy też słodką kolację :) Składniki (na ok. 30 szt.): Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju bardzo ciepła woda szczypta soli Farsz serowy: ok. 400 g twarogu (tłustego/półtłustego) 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

MyCookBook.pl
Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu 594

propozycję. Poduszeczki z pysznym pieczarkowym farszem o czosnkowej nucie, które smakują idealnie z kubkiem gorącego czerwonego barszczu. Taka propozycja sprawdzi się wspaniale na zimowe wieczory lub sylwestrowe przyjęcie. Spróbujcie. Szybko, smacznie i aromatycznie. No i... tak troszkę już świątecznie ;) A jeżeli nie macie pod ręką kubka czerwonego barszczu, takie pieczarkowe poduszeczki możecie podać w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu - polecam(...)bazylii 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 czubate łyżki sosu czosnkowego Folwark sól i pieprz do smaku około 2 łyżki tłuszczu do smażenia + do posmarowania poduszeczek ** 1 płat ciasta francuskiego (! nie mrożonego) * waga pieczarek z ogonkami, przed obraniem - około 25 sztuk mniejszych pieczarek ** u mnie miks oliwy z oliwek i oleju rzepakowego lub masło Przygotowanie: Cebulę obieramy i siekamy

Słodkie okruszki
Jabłkowe przetwory 186

Dlatego jesienią zawsze uzupełniam zapasy: jabłka, buraczki, dżemy, musy i oczywiście przeróżne nalewki :) Dziś nadszedł czas na jabłka, które zapasteryzowane, świetnie nadają się na szarlotkę, czy jabłkowe bułeczki z ciasta francuskiego. Wszystko pyszne, świeże i to w środku zimy! Jabłkowe przetwory Przedstawię Wam proporcje, z których ja otrzymuję 3 litry musu z kawałkami owoców.   Składniki: 5 kg jabłek(...)kilka łyżek) Jabłka obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie gotujemy na bardzo małym ogniu, około 20 - 30 minut. Nie trzeba nic dodawać ani ich zalewać - jabłka bardzo szybko zaczną puszczać sok. Wystarczy je często mieszać aby się nie przypaliły. Przyprawiamy cynamonem (uwielbiam cynamon, więc używam go naprawdę dużo), cukrem waniliowym, miodem i do smaku cukrem (niektóre gatunki

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Drożdżowe rogaliki bez jajek i wyrastania 151

Szybkie i smaczne drożdżowe rogaliki, które nie wymagają wyrastania. Idealne gdy spodziewamy się gości a nie mamy dużo czasu na przygotowanie czegoś słodkiego. 4,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 360 g śmietany 18% 100 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 250 g nadzienia toffi 250 g nadzienia malinowego 250 g marmolady różanej Drożdże ucieramy z cukrem(...)łyżkami śmietany. Dodajemy mąkę, posiekaną margarynę i resztę śmietany. Wszystko zagniatamy na gładką jednolitą masę. Gdy ciasto wydaje się nam klejące podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Każdą z części rozwałkowujemy na placek o średnicy 26 cm. Następnie wycinamy 8 trójkątów. Na każdym z nich (po szerszej stronie) układamy dowolne nadzienie (po 1-2 łyżeczki). Rolujemy dość

VioletoweKucharzenie
Placki z borówkami 195

Uwielbiam je! Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku . Pyszne, łatwe i szybkie do zrobienia - sprawdzają sie zawsze - na śniadanie, obiad, kolację ... towarzyszyły nam również przez cały biwak - odmierzane na szklanki:) Składniki:  szklanka jogurtu naturalnego szklanka mąki szklanka borówek amerykańskich / jagód 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Do miseczki wbić jajka i dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Następnie(...)dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier wanilinowy, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać borówki i delikatnie zamieszać. Na posmarowaną masłem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dodatkiem świeżych owoców - borówek, malin, miodem lub jogurtem

Atlas Smaków