dodatkowo udekorowany bitą śmietaną. Bakalii jest tutaj sporo, bo są i orzechy laskowe i pistacje, rodzynki, żurawina, czekolada i ciasteczka amaretti. Dzieje się więc tutaj dużo. Prawdziwe bogactwo smaków:) Ciasto jest bardzo smaczne, a jedynym jego minusem jest to, że przez dodatek naprawdę dużej ilości „dobrodziejstw”, nie kroi się równo:) Powiem Wam jednak, że choć moim zdaniem(...)mojej paczce tylko 2-3 sztuki znalazły się nie w pełni otwarte. Dla mnie to istotna kwestia, gdyż zależy mi na czasie i lubię, gdy pistacje łatwo i szybko się łuska:) Biszkopt: 4 jajka (lub 5 małych) 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Nadzienie
Smaki Na TalerzuPochwalę się Wam, że dzisiaj są moje urodziny Bosshh Jak ten czas szybko leci. Kolejny rok za mną, a sama nie wiem kiedy on minął ;/ Jak więc na urodziny przystało mam dla Was przepis na tort makowy z kajmakowymi kremami. Trochę mnie już znacie i wiecie, że jak jest tort to musi mieć on co najmniej dwie masy Tutaj bazą(...)kajmak. W tym połączeniu zakochałam się w Boże Narodzenie, kiedy przygotowałam makowca z polewą kajmakową i postanowiłam zainspirować się tymi smakami nim przy torcie. Tort makowy z kajmakowymi kremami Ciasto: 200 g maku 250 ml wody 250 ml mleka 200 g cukru 125 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 6 jajek łyżka miodu kopiata łyżka kaszy mannej kopiata łyżeczka proszku
PatiGotujeKolejny deser na blogu z nasionami szałwii hiszpańskiej. Tym razem pudding z chia na mleku kokosowym połączyłem z kiwi i odrobiną suszonej żurawiny. Deser bardzo fajnie
Programista w kuchnipieniądze i jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania smacznego dania czy sosu. W zabawny sposób opisują także pomysły na proste i łatwo dostępne opakowania lunchowe. Wyjątkowe przepisy na szybkie dania lunchowe dla każdego: wegańskie, wegetariańskie, z dodatkiem mięsa lub ryb, na ciepło i na zimno. Każdy przepis pomysłowo podzielony jest na dwie części: to, co możesz przygotować w domu(...)podany czas i dokładny sposób przyrządzania posiłków oraz harmonogram wykorzystania zakupionych produktów ułatwi Ci zrobienie lunchu, który najbardziej lubisz! Przygotuj i bądź dumny ze swojego lunchu: zawijas z ciasta filo z serem feta i pikantnym szpinakiem, pikantna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, sałatka makaronowa ze szpinakiem, z pomidorami i fetą czy czekoladowa krajanka bez pieczenia i wiele, wiele
Z Kuchni Do KuchniMój synek poprosił mnie o zrobienie takich ciasteczek :) Upiekłam z przepisu znalezionego w sieci i lekko zmodyfikowałam. Są bardzo szybkie do zrobienia i smakują rewelacyjnie. Już wiem, że często będą u nas gościć. Polecam :) SKŁADNIKI NA 20 SPORYCH CIASTECZEK: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka sody 0,5 szklanki cukru 200 g masła(...)gorzkiej czekolady 1 jajko 3 łyżki mleka WYKONANIE: Masło ucieramy na puch, wsypujemy partiami cukier i dobrze miksujemy. Dodajemy jajko oraz mleko, miksujemy. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy do ciasta dzieląc na 3 porcje. Jeśli pod koniec ucierania mikser nie da sobie rady, wymieszajmy wszystko łyżką. Dodajemy cukierki i czekoladę mieszamy. Ciasto nabieramy łyżeczką, mokrymi rękami formujemy kulkę którą rozpłaszczamy
Pani na deserpapieru i wyrównaj nożem brzegi, bo w trakcie pieczenia trochę uciekają linie proste i potem ciężko będzie wszystko dopasować. Zrób to jak napisałam szybciutko, bo ciągu kilku minut ciasto po upieczeniu staje się bardzo kruche i ciężko na nim operować wszelakimi narzędziami ostrymi bo może popękać. No chyba że poczekacie do następnego dnia, aż nawilgnie. Tak czy inaczej przygotuj sobie(...)się za złożenie całości. Zacznij od ścian oczywiście Możesz sobie pomóc podpórkami w formie np. torebki cukru czy mąki, ale nie ma takiej konieczności bo lukier ładnie trzyma i szybko łapie więc nic nie zjeżdża i wszystko pięknie się trzyma. Zatem do dzieła Kochani- pierniczcie i korzystajcie z tego wszyscy! Dacie radę, bo i ja dałam i to z dwójką
Arbuziakistosuje się ją do wyrobów cukierniczych na zakwasie. Do czego służy mąka Manitoba? Stosuje się ją do utwardzania innych mąk, jako domieszkę do mąk uniwersalnych. Robi się z niej ciasto drożdżowe na włoską babkę bożonarodzeniową Panettone i Pandoro, oraz wielkanocną Colomba , stosuje się ją także do wyrobu makaronów , wypieku długo rosnącej pizzy, bagietek, croissantów, brioszek, pączków, focaccii, indyjskich chlebków Chapati(...)sklepach włoskich, zwłaszcza tych, które zaopatrują pizzerie, albo internetowych delikatesach specjalizujących się w sprowadzaniu włoskich produktów.” Uprzejmie dziękuję redakcji serwisu beszamel.se.pl i redaktor prowadzącej Pani Annie Śmiałek za szybkie wyrażenie zgody na wykorzystanie przeze mnie w powyższym wpisie tekstu „Co to jest mąka Manitoba i do czego służy” . Wydrukuj przepis The post Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II appeared first
mojewypiekiinietylkoJeśli macie ochotę na coś szybkiego i pysznego to zróbcie te muffinki, naprawdę są dobre. Jeśli nie macie jagód to możecie użyć borówki albo aronię. Składniki na ok. 12 muffinek 30 dag jagód 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 10 dag masła 2/3 szkl. cukru 3/4 szkl. mleka 2 jajka 1 op. cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia serek(...)waniliowy Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypać do masy maślanej. Dodać mleko , wymieszać ciasto mikserem. Dodać jagody( jeśli chcecie można kilka zostawić do dekoracji:. Delikatnie wymieszać łyżką. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości foremki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp
Różne smaki w kuchniKolejny deser na blogu z nasionami szałwii hiszpańskiej. Tym razem pudding z chia na mleku kokosowym połączyłem z kiwi i odrobiną suszonej żurawiny. Deser bardzo fajnie
Programista w kuchnikształt prostokąta. Ciasto smarujemy olejem kokosowym pozostawiając wolny górny brzeg (ok. 3-4 cm). Połączony w misce cukier kokosowy oraz cynamon nakładamy równo na przygotowane ciasto i zwijamy je w ciasny rulon. Następnie kroimy rulon na krążki - szerokość dowolna (u mnie ok. 3-4 cm). Tak przygotowane bułeczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, mogą być blisko siebie. Rollsy pieczemy przez(...)dodajemy cukier i wodę. Na średnim ogniu podgrzewamy sos aż powstaną bąbelki (ok. 1-2 min). Garnuszek zdejmujemy z ognia, dodajemy olej kokosowy, szczyptę soli oraz tahini - dokładnie i szybko mieszamy. Jeśli chcemy żeby sos był rzadszy, wystarczy dodać odrobinę wody. Kiedy cinnamon rolls lekko przestygną, ale wciąż pozostają ciepłe, podajemy je polane sosem karmelowym. Na zimno smakują równie
Emcia PichciPolecam puszyste muffinki. Takie zwykłe proste ale z niespodzianką w środku w postaci krówki. Małe słodkości szybko znikały więc nawet ich nie dekorowałam. składniki: 2 szklanki mąki szczypta soli 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego ok 12 cukierków krówek (jeden cukierek na jedna muffinkę) Składniki przygotować wcześniej aby były(...)składniki suche a w drugiej misce wymieszać składniki mokre. Następnie połączyć zawartość obu misek. Przygotować foremkę na muffinki, u mnie silikonowa. Do każdej foremki na muffinkę nałożyć 2 łyżki ciasta i włożyć jedną krówkę. Następnie foremki uzupełnić ciastem do wysokości 3/4 foremki. Krówki można tez pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z ciastem. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujeświąteczne ''Last Christmas''. Obdarowuję tymi małymi słodkościami rodzinę i przyjaciół, aby również umilić im ten przedświąteczny czas przygotowań. Te małe cudeńka są bardzo kruche, mocno waniliowe i pyszne. Bardzo szybko znikają, dlatego proponuję Wam przygotowanie ciasteczek z podwójnej porcji. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 40 min Czas przygotowania(...)budyniu waniliowego 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 żółtka 2 łyżki mleka Dodatkowo cukier puder Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Jedną część zostawiamy na blacie, pozostałe wkładamy do lodówki, aby ciasto nie nabierało temperatury. Z ciasta przy
Wędrówki po kuchniPopularne i szybkie w wykonaniu zawijasy o smaku pizzy. Pizza inaczej Kolejny przepis z serii dla leniwych albo dla tych, którzy nie lubią spędzać czasu w kuchni Osobiście uwielbiam gotować jednak czasami zwyczajnie w świecie nie mam na to czasu, niekiedy też i siły. Niedawno robiłam małe przyjęcie w domu i to właśnie na nie przygotowałam zawijasy o smaku pizzy(...)Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (około 275 gr) 2 łyżeczki ziół prowansalskich 8 łyżek sosu pomidorowego 8 łyżek sera żółtego (dowolny gatunek) Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i delikatnie rozwałkować. Posmarować sosem pomidorowym uprzednio wymieszanym z ziołami. Całość posypać żółtym serem
mecookstylko jakaś oporna i zdrowe posiłki je wybiórczo ;) Chyba za późno się za to wzięłam... Dzisiaj przepis na kolejne pieczywo, tym razem w postaci bułek pszenno-orkiszowych. Te akurat szybko zniknęły :) Upiekłam 5 sztuk, to córka, wraz ze swoją przyjaciółką, zostawiły mi, łaskawie, jedną... No i weź, bądź tu mądry... Składniki: 100 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody(...)gramów świeżych drożdży 10 gramów masła klarowanego (przepis tutaj) + wymieszane 1 jajko z 1 łyżką wody - do posmarowania bułek przed upieczeniem ziarna słonecznika - opcjonalnie do posypania bułek Składniki na ciasto mieszamy, ugniatamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. 1,5 h Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia Dłonie nasmarować olejem, np. z pestek winogron
Szczęśliwa kuchniatylko jakaś oporna i zdrowe posiłki je wybiórczo ;) Chyba za późno się za to wzięłam... Dzisiaj przepis na kolejne pieczywo, tym razem w postaci bułek pszenno-orkiszowych. Te akurat szybko zniknęły :) Upiekłam 5 sztuk, to córka, wraz ze swoją przyjaciółką, zostawiły mi, łaskawie, jedną... No i weź, bądź tu mądry... Składniki: 100 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody(...)gramów świeżych drożdży 10 gramów masła klarowanego (przepis tutaj) + wymieszane 1 jajko z 1 łyżką wody - do posmarowania bułek przed upieczeniem ziarna słonecznika - opcjonalnie do posypania bułek Składniki na ciasto mieszamy, ugniatamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. 1,5 h Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia Dłonie nasmarować olejem, np. z pestek winogron
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com