Bardzo szybkie ciasteczka. Miałam ochotę na coś słodkiego w kilkanaście minut i z pomocą młodszej pociechy powstały takie cudne pierożki z jabłkami. Są wspaniałe. A tak na marginesie – wiedzieliście, że mąka szymanowska występuje w opakowaniu z możliwością wielokrotnego zamykania? Super patent Składniki na ciato: 2,5 szkl. mąki 2 żółtka 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)kostka masła 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli Dodatkowo: 3 jabłka, cukier puder do posypania ciasteczek Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy na stolnicy. Wałkujemy, wykrawamy szklanką krążki. Układamy krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy (na połówkę) ósemkę, lub cieńszy kawałek jabłka (jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ósemki, lub dwunastki – da się ) Przykładamy jabłko
MojaQchnia.plProste, smaczne i szybkie w przygotowaniu ciastka, które swoim kształtem przypominają paluszki. Do tego mocno obsypane sezamem. Idealne dla miłośników sezamu :) Do paluszków wykorzystałam sezam od Zdrowy market 24 (koniecznie zajrzyjcie na stronę sklepu, czeka tam na Was mnóstwo wiosennych promocji). Składniki: * 3 szklanki mąki pszennej * 200 g masła * 1/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia * 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (użyłam Skworcu) * 1 jajko * około 100 g ziaren sezamu Wykonanie: Z podanych składników (prócz sezamu) zagnieść ciasto. Od ciasta odrywać małe kawałki i dłońmi rozwałkować ciasto bardzo cienko na długość około 20-25 cm. Do miski wsypać sezam, obtaczać w nim przygotowane wcześniej paluszki. Układać na blachę wyłożoną papierem
Zrób to smacznieZapraszam na słodki obiad. Mój synek był zachwycony. Bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu lekkie knedle z truskawkami. Dodając inne owoce uzyskujemy różne smaki knedli. Polecam na bezmięsny obiad. Składniki: 250 g ricotty 2 szkl mąki pszennej+ do podsypania pół tabliczki gorzkiej czekolady 250 g świeżych truskawek 1 jajko 1 łyżka mleka 4 łyżki cukru szczypta soli 1 łyżka(...)oleju rzepakowego świeża mięta Przygotowanie: Truskawki umyć, osuszyć i odciąć szypułki. Truskawki pokroić w sporą kostkę i odstawić na sitku.Ricottę wymieszać z mąką, jajkiem, cukrem i solą. Zagnieść ciasto i rozwałkować na ok. 0,5 cm( podsypać mąką). Szklanką wykrawać kółka z ciasta. Na środku każdego krążka umieścić kawałek truskawki i owinąć ją szczelnie ciastem. Knedle wrzucić do wrzątku
słodkie i nie tylko historie kulinarnemasłem orzechowym i musem z jabłek, choć oczywiście inne dodatki są mile widziane ;) Jedyne zmiany, jakich dokonałam w porównaniu z oryginalnym przepisem to zmniejszyłam ilość proszku dopieczenia dodawanego do ciasta o całą jedną łyżeczkę (bo nie lubię takiego posmaku w placuszkach). Pankejki ładnie rosną na patelni, potem trochę się zmniejszają, lecz pozostają cudownie puszyste i delikatne. Polecam! Składniki(...)maślanki masło do smażenia Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą w misce. Jajko roztrzepać, dodać maślankę i ostudzone masło, wymieszać i dodać do suchych składników. Wszystko szybko wymieszać. Na patelni rozpuścić trochę masła, formować łyżką pancakes. Smażyć z obu stron. Podać z ulubionymi dodatkami. źródło: klik
Słodkie inspiracjepiątkowy wieczór prezentuję przepis na pyszne muffinki cytrynowe. Muffinki są szybkie i łatwe do przygotowania. Ucieszą podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. SKŁADNIKI: 3 jajka, 2/3 szklanki cukru kryształu, 2/3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 100g margaryny, 1 mała cytryna, ½ szklanki cukru pudru, 3 łyżki Nata de Coco z cytryną w żelu(...)ZENTIS . PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam razem z cukrem kryształem na puszystą masę. Stopniowo wsypuję wymieszane razem mąki oraz proszek do pieczenia. Margarynę rozpuszczam. Cienkim strumykiem wlewam margarynę do ciasta. Z cytryny ścieram wierzchnią warstwę skórki oraz wyciskam sok. Sok i skórkę dodaję do ciasta. Dokładnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do ¾ wysokości). Piekę około
Tradycyjna kuchnia KasiSUPER MINI PĄCZKI To dla tych wszystkich co lubią pączki a czas ich przygotowania troszkę przeraża , więc mam bardzo fajny i szybki sposób ich przygotowania i zapewniam że smakują równie dobrze to standardowe pączki z nadzieniem . Składniki 1 kg mąki 405 2 jajka 5 dag drożdży 0,5 szkl cukru cukier puder do posypania(...)jajka ,drożdże mieszamy z 2 łyżeczkami cukru i dodajemy do mąki ,a resztę cukru dodajemy do miski wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło Kiedy ciasto już wyrośnie , rozgrzewamy olej w średnim garnku i kiedy olej już będzie gotów do smażenia ,szykujemy sobie dużą łyżkę i nakładamy ciasto łyżką i kładziemy na rozgrzany olej i smażymy
Mój SmakPlacuszki bezglutenowe są wykonane w 100% z mąki ryżowej, pełnoziarnistej. Są proste i szybkie w przygotowaniu oraz nie sprawiają trudności podczas smażenia. Są delikatne i puszyste, nieco suche, dlatego polecam je zjeść np. z jogurtem, domową konfiturą czy mnóstwem owoców :) Składniki: 50 g mąki pełnoziarnistej ryżowej (PRO-BIO) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml napoju roślinnego(...)mnie ryżowo-kokosowe (PRO-BIO) Dodatki: nerkowce (PRO-BIO) borówki Przygotowanie: Wszystkie składniki (bez dodatków!) wymieszać w misce za pomocą łyżki. Patelnię dobrze nagrzać. Nalać porcję ciasta i przewrócić placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie nerkowce i borówki
Zdrowie na języku :Pgodzinie wyrastania delikatnie zajrzeć czy już wypełniło foremką, jeśli nie, zostawić jeszcze na pół godziny. Nie można pozwolić ciastu wyrastać za długo, ponieważ może wówczas opaść podczas pieczenia. Ciasto już pięknie wyrośnięte Piekarnik rozgrzać do 210 stopni (190 stopni z termo obiegiem). Keksówkę odkryć, delikatnie przenieść do gorącego piekarnika. Piec 60 minut. Chleb pozostawić na kilka minut w foremce(...)kroić dopóki całkowicie nie wystygnie! Ja piekę go wieczorem, zostawiam na noc na kratce, i dopiero wcześnie rano zawijam w torbę foliową. O ile nie zostanie szybko zjedzony, spokojnie zachowa świeżość nawet przez tydzień. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby chleb nie popękał mi podczas pieczenia, ale pęknięcia nadają mu jedynie oryginalności, bo za każdym razem wyglądają inaczej. Chlebuś
Kuchenne zapiski EdytyTłusty czwartek. W ten dzień nie może zabraknąć pączków, ale nie muszą to być te tradycyjne. Pączuszki jogurtowe to słodka propozycja dla zapracowanych. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Małe, pulchne, delikatne ... :) Składniki: (porcja na ok. 50 pączuszków) 4 jajka 350 jogurtu naturalnego 2,5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku(...)uzyskania jednolitej masy. Przesianą mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia i startą skórką z cytryny. Wszystko łączymy i delikatnie mieszamy. W garnku rozgrzewamy olej. Łyżeczką nabieramy porcję ciasta, a drugą zrzucamy ciasto na gorący olej. Smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Pyszności SłodkościPrzepis z okresu wojny, lub tuż powojennego. Bardzo prosty przepis, szybki w przygotowaniu, a składniki dostępne w każdym domu. Potrzebne tylko jajka, mąka i tłuszcz do smażenia. No i cukier do posypania lub miód do polania :) Ja użyłam miód od Pana Bednarka . 60 g mąki pszennej, 2 jajka, mleko (około 50-70 ml), wanilia (ekstrakt waniliowy, skórka otarta(...)cytryny...), cukier puder (lub miód), 200 g smalcu (smalec można zastąpić olejem ryżowym) Mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na naleśniki. Dodać wanilię lub ekstrakt waniliowy (czy skórkę cytrynową), wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. W garnku rozgrzać tłuszcz. Lać do niego ciasto przez
królestwo garówcytryny zastąpić wodą. Na krem pokruszyłam chrupiące amaretti; jest to patent, który podpatrzyłam w pracy. z czasem oczywiście ciasteczka namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy. Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor(...)gotowałam zaledwie czterdzieści pięć minut), ziarenkami granatu (kontrast kolorystyczny mile widziany) i chrupiącymi okruszkami ciasteczek. Torcik wydaje się być pracochłonny, ale tak naprawdę poszczególne warstwy przygotowuje się szybko; najdłużej trwa tężenie całości. Smakował nam bardzo - niezbyt słodki, nieco kwaskowy nawet, delikatny i lekki. Ciężko mu się oprzeć, naprawdę... Torcik cytrynowo-karmelowy z rokitnikiem Składniki: (na tortownicę o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzetego spożywać ( choć przyznam, że niekiedy mam lenia i skusze się na kromkę kupnego chleba ale wtedy staram się wybierać ten najmniej z "Ezowany") . Wypieki swojego chleba są naprawdę szybkie i łatwe fakt, że jeszcze nie robiłam z zakwasu ale wszystko przede mną. Na początek prezentuje chlebek poniżej można zrobić z połowy porcji wtedy w keksówce najlepiej . Stopień trudności- prosty(...)łyżki siemienia lnianego 2 łyżki ziaren słonecznika Do miski przesiać mąkę, dodać sól, otręby i pokruszone drożdże. Wlać ciepłą wodę i wymieszać wszystkie składniki, tak aby ciasto nie lepiło się do rąk. Przełożyć na stolnicę i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie należy uderzyć w ciasto kilka razy pięścią aby rozprowadzić zgromadzone
Kubki smakujajkiem, mlekiem i olejem. Suche składniki wymieszać z mokrymi. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Babeczki posypać startym serem i delikatnie oprószyć papryką. Piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka(...)najlepiej doprawić wedle własnego smaku. Użyłam papilotek ze SweetBoxa ( SweetBox Kaszubski ). Do wypieków polecam formę ze sklepu przyjemnegotowanie.pl , ponieważ dobrze przewodzi ciepło, dzięki czemu muffinki pieką się szybko i równomiernie
Di gotujePychotka, którą troszkę zmodyfikowałam tzn zamiast owoców leśnych dałam truskawki i polałam galaretką. A oto przepis! Pychotka (wg s. Leonilli) troszkę trudne ok 2h duża blacha 23/33 Składniki ciasto: * 4 jajka * szklanka mąki * szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki wody Masa: * 4 żółtka * 2 i pół szklanki mleka * 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej * 3 czubate łyżki mąki(...)uznania ( ja dałam truskawki) Do dzieła!!! Z podanych składników pieczemy biszkopt. Następnie 2 szklanki mleka gotujemy. W połowie szklanki rozcieramy mąki, żółtka i cukier. Gotujemy z tego budyń - trzeba szybko mieszać aby grudki się nie zrobiły. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem/margaryną (do utartego masła dodajemy po łyżce budyniu). Ja dodatkowo dodałam jeszcze troszkę wódki i łyżkę
sierotka maRysia w kuchninaprawdę wychodzi to biszkopt, zawsze mam problem z ozdobieniem tortu, jestem prawdziwą amatorką. Ta wersja jest z obłożeniem biszkoptami i wcale nie jest wymagająca umiejętności. Robi się to szybko i na pewno każdemu wyjdzie. A sam tort... no pychotka :) ten akurat robiony dla mojej drugiej mamy... teściowej na urodziny. BISZKOPT: 6 jaj niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej(...)pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka i mąki przesiane razem z proszkiem, wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy (26) wyłożyć papierem, przelać gotowe ciasto. Piec 35-45 min w 170 stopniach, po upieczeniu z wysokości kolan spuścić na podłogę. KREM: 10 żółtek 10 łyżek cukru 1000 g mascarpone Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier
Pelusiowa Kuchnia