Bułki czosnkowe Pyszne domowe bułeczki z masłem, czosnkiem i pietruszką. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz puszyste w środku. Już sam zapach bułeczek, który podczas pieczenia
Blog z Apetytemżółtko. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem, lekko rozgniatając ser *** *** Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę *** *** Pokrojone truskawki dodajemy do miski z serem i wszystko razem delikatnie mieszamy *** *** Odkrawamy kawałek ciasta i cieniutko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka *** *** Na każdym kółku kładziemy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i zaklejamy brzegi *** *** Sklejone pierożki układamy na podsypanym mąką blacie lub deseczce(...)wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, przekładamy na płaski talerz i jeszcze ciepłe smarujemy delikatnie masłem lub olejem aby się nie posklejały *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA
Blog z ApetytemJak pomysł jest Jamiego to nawet nie muszę mówić że będzie pysznie, to jest oczywiste. Przepis pochodzi z programu "Jamie gotuje po włosku " i
Moje Małe Czarowanieprzycisk SteamBake, aby zapewnić dostateczną wilgotność, która wspomaga wyrastanie ciasta, dzięki czemu pozostaje delikatne i miękkie w środku. Gorące powietrze tworzy się złocistą, chrupiącą skórkę. Dzięki funkcji pary ciasta nie pękają, a mięso czy ryby się nie wysuszają. termosonda - monitoruje temperaturę wnętrza potrawy, bez ryzyka niedopieczenia czy przepieczenia. Gdy potrawa jest gotowa, termosonda zasygnalizuje zakończenie pieczenia i wyłączy piekarnik(...)temu czyszczenie piekarnika to żaden problem. wyświetlacz LED zegara - precyzyjne ustawienia czasu na wyświetlaczu LED pozwalają monitorować proces pieczenia potraw. Dodatkowo podłączając termosondę mamy wszystko pod kontrolą na wyświetlaczu. szybkie i równomiernie pieczenie Even Cooking - wentylator zapewnia stały obieg gorącego powietrza, gwarantując równomierny rozkład temperatury. W takich warunkach potrawy mogą być pieczone w niższej nawet o 20% temperaturze w porównaniu
Kuchnia MagdaLenyprzycisk SteamBake, aby zapewnić dostateczną wilgotność, która wspomaga wyrastanie ciasta, dzięki czemu pozostaje delikatne i miękkie w środku. Gorące powietrze tworzy się złocistą, chrupiącą skórkę. Dzięki funkcji pary ciasta nie pękają, a mięso czy ryby się nie wysuszają. termosonda - monitoruje temperaturę wnętrza potrawy, bez ryzyka niedopieczenia czy przepieczenia. Gdy potrawa jest gotowa, termosonda zasygnalizuje zakończenie pieczenia i wyłączy piekarnik(...)temu czyszczenie piekarnika to żaden problem. wyświetlacz LED zegara - precyzyjne ustawienia czasu na wyświetlaczu LED pozwalają monitorować proces pieczenia potraw. Dodatkowo podłączając termosondę mamy wszystko pod kontrolą na wyświetlaczu. szybkie i równomiernie pieczenie Even Cooking - wentylator zapewnia stały obieg gorącego powietrza, gwarantując równomierny rozkład temperatury. W takich warunkach potrawy mogą być pieczone w niższej nawet o 20% temperaturze w porównaniu
Kuchnia MagdaLenyCiasteczka te są bardzo łatwe oraz szybkie w przygotowaniu. Lubię ich maślany aromat i rozpływające się w ustach drobinki czekolady. Czasami prostota sprawdza się najlepiej... Zerknijcie też na moją inną wersję Piegusków z cytrynową nutą - klik . Obie szczerze polecam! (około 16 sztuk) 200g mąki pszennej 100 masła 60g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 100g czekolady(...)cukrem utrzeć do puszystości. Nie przerywając miksowania - kolejno dodać jajko oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Czekoladę posiekać (nie na drobno!) i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta należy uformować kuleczki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i z niewielkimi odstępami umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec w rozgrzanym
Di gotujeBardzo dobre pączusie. Moja siostrzenica zrobiła je dla nas. Wykonanie – wszystkie składniki wrzucić do miski i za pomocą miksera połączyć wszystkie składniki. Smażenie – wlać
Kuchnia Pokoleńdrożdże, jedno jajko,miód i masło. Na koniec wlać ciepłe mleko i dokładnie wyrobić ciasto [ciasto ma być raczej gęste i elastyczne, ale wciąż delikatnie lepić się do rąk].Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu gdy przynajmniej podwoi swoją objętość.Następnie zagnieść(...)placuszka do środka i połączyć ze sobą. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną.Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i szybkim ruchem naciąć – najlepiej bardzo ostrym nożem lub żyletką Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wyrośnięte bułeczki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-30 minut, do czasu aż będą
Moje domowe kucharzenieNie jestem fanką gotowy mas makowych. Niesamowicie trudno jest znaleźć taką, która ma w miarę rozsądny skład. Najczęściej na pierwszym miejscu jest cukier i wszędzie przewija
Flymetothespoonwersję placków – na bazie płatków owsianych i jajek aniżeli mąki pszennej. Placki wyszły nie tak elastyczne, ale jakie smaczne! Zobacz również: Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką Szybki obiad: fasolka farmera z boczkiem, chili i cytryną Zdrowy obiad – kotleciki z awokado i serem feta Trudność Początkujący Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas(...)przecieru pomidorowego (całe opakowanie) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego papryka słodka, chili, sól, pieprz, bazylia, oregano, kolendra oliwa z oliwek 1 łyżeczka cukru brązowego SKŁADNIKI CIASTO 2 jajka 100 g płatków owsianych (1 szklanka) 150 g jogurtu naturalnego gęstego ½ łyżeczki proszku do pieczenia INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA - FARSZ 1 Na oliwie zeszklij na umiarkowanym ogniu
A to pestkanaszych brzuchów, część na choinkę a część do puszek na ciastka, gdzie muszą doczekać swojej chwili. Te ciastka są po prostu rewelacyjne w smaku. Każdy kto ich próbował, szybko sięgał po kolejne i kolejne. Do tego nie wymagają dużej liczby składników i są zwyczajnie proste w wykonaniu. Dzisiaj zatem zapraszam na ciastka gwiazdki. Ciastka kruche, które ślicznie rozwarstwiają się zupełnie(...)u0142owe do posypania"],"name":"Pyszne ciastka gwiazdki, jak ciastka francuskie","recipeInstructions":["M\u0105k\u0119 przesiewamy.\r","Dodajemy posiekane mas\u0142o, \u015bmietan\u0119, cukier waniliowy i s\u00f3l.\r","Zagniatamy ciasto (b\u0119dzie do\u015b\u0107\u00a0lepkie).\r","Ciasto zawijamy w foli\u0119 i odstawiamy do lod\u00f3wki na min. godzin\u0119.\r","Ciasto rozwa\u0142kowujemy, wycinamy dwolny kszta\u0142t ciastek
Mieszam w GarnkuBożym Narodzeniem. Babeczki są nie tylko smaczne ale dodatkowo mogą stanowić ozdobę świątecznego stołu, jeśli je pięknie udekorujecie np posypką i mają jeszcze jedną zaletę są proste i szybkie do zrobienia. Tym razem babeczki upiekłam w papilotkach żeby wyglądały bardziej elegancko i dłużej zachowały świeżość. Wybierając papilotki szukajcie takich dobrej jakości, z grubszego papieru, ja polecam firmy Stella Pack. Składniki(...)mleka (lub wody gazowanej) 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki skórki pomarańczowej Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy do nich składniki mokre i całość dokładnie mieszamy. Gotowym ciastem napełniamy papilotki (do ok 3/4 ich wysokości). Pieczemy przez ok 20 minut w 180 st. C (do tzw. suchego patyczka) w formie na muffiny, a jeśli nie macie formy
Cynamonowe szczęścieWszystko razem przemieszać. Następnie wlać ciepłą wodę i całość dokładnie wymieszać. Nie wyrabiać. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.30-40 minut (lub dłużej), do podwojenia objętości. Następnie ciasto przemieszać (odgazować) i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub przesmarowanej i obsypanej otrębami lub mąką). Masę dokładnie i równo rozprowadzić, ubić łyżką maczaną w wodzie (miejsce przy miejscu(...)odpadną). Formę z chlebem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania, na ok.30 minut. Masa powinna wyraźnie urosnąć. Ja wstawiam do piekarnika nagrzanego do 40*C (pięknie i szybko wyrasta...) Formę z chlebem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 60 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Ja wyjmuję chleb z formy od razu po wyjęciu
Smaczne ZdroweSkładniki: 500 g mąki orkiszowej, 450 ml lekko ciepłej wody, 100 g mąki pszennej, 1 opakowanie drożdży suszonych (7g), 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu
rozgotowanaPieczarki można dodawać praktycznie do każdej potrawy czy to pizzy, czy sosu a nawet zupy. To bardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go w trochę innej odsłonie. Idealny pomysł na przystawkę czy na imprezę. Poniżej przedstawiam przepis i potrzebne składniki do wykonania tego prostego dania. Składniki: 400 g pieczarek 3 jajka 3 łyżki maki pszennej 50 g żółtego(...)tarce o dużych oczkach. Dopraw sola pieprzem i oregano, dodaj mąkę i jajka i zmiksuj na gładką masę, Pieczark i dobrze umyj, obierz i usuń nóżki, każdą zanurz w cieście a następnie w bułce tartej, Rozgrzej patelnię i nalej olej tak by każda pieczarka była zanurzona w oleju. Po usmażeniu wyciągnij na ręcznik papierowy i usuń nadmiar tłuszczu. Smacznego! Artykuł
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zbaczają ku pobliskiej im paczkarni. Zamysł na pączkarnię już od progu mi się spodobał! Z jednej strony, kusi niesamowitymi zapachami poręczne Okienko Pączkowe , w którym można "na szybko" nabyć pożądane wiktuały. Przyjemną alternatywą dla pączka jedzonego "w biegu" jest druga strona lokalu, gdzie po wejściu do środka , można przy stolikach uraczyć się wybraną słodkością. Podziwiam pączkarnie, które(...)szybę . Choć ALEEE PĄCZKI to głównie pączkarnia, można też tu popróbować innych smakołyków, takich jak solidnie nafaszerowane dodatkami bajgle oraz pączdogi . Wszystko oczywiście na miejscu tworzone, od wyrobienia ciasta poczynając, a na nadziewaniu różnościami kończąc. Warto skosztować również tutejszego pączka pieczonego - mniej tłustej alternatywy typowego pączka smażonego. To co osobiście mnie wielce zaintrygowało to oferta pączków wytrawnych !- z farszem
Grunt to przepis!czekoladowe to teraz czas na waniliowe babeczki . Jest to bazowy przepis, który możemy wzbogacić o np. owocowy dodatek (maliny, borówki) lub kawałki czekolady ! Na przyjęcie, dla dzieci lub jako szybki deser, który dodatkowo zmieści się do torebki 😄 SKŁADNIKI: 250 g mąki typ 450 2½ łyżeczki proszku do pieczenia ⅔ szklanki (135 g) cukru ¼ łyżeczki soli(...)drugiej misce mieszamy mleko z jajkiem, olejem i ekstraktem 3. Wlewamy do suchych składników i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników ( można również wszystkie składniki zmiksować) 4. Ciasto nakładamy do formy na muffinki lub do papilotek. 5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25- 30 min (należy sprawdzać , czas zależy od mocy piekarnika – patyczek po włożeniu powinien
Marcepanowa kuchniaPrzepis na szybkie placuszki na kolację. Składniki: 1,5 szklanki mąki 20 dag twarogu półtłustego 3 jajka 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany 2 dag drożdży 4 dag masła 4 łyżki cukru sól do smaku olej do smażenia Wykonanie: Drożdże rozprowadzić w letnim mleku, dodać 0,5 łyżeczki cukru, wymieszać i pozostawić na kilkanaście minut w ciepłym(...)miejscu. Ser zmielić w maszynce, włożyć do miski, dodać mąkę, jaja, cukier, rozpuszczone masło, szczyptę soli, rozprowadzone w mleku drożdże i śmietanę. Dokładnie wyrobić jednolite niezbyt gęste ciasto. Smażyć racuszki na patelni z obu stron na złoto. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane syropem owocowym
Tradycyjna KuchniaJest wilgotna, a zarazem puszysta i delikatna. Mocno cytrynowa. Idealny prezent na wielkanocne świętowanie. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Składniki na babkę: 250g mąki, 250g cukru, 4 jaja, 1 duża cytryna, 200g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 wyciśniętej cytryny Ponadto: borówka do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy(...)miękkie masło. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzyć i wyszorować. Skórkę zetrzeć na drobnej tarce, a sok wycisnąć, dodać do ciasta wraz z pianą z białek. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełozyć do foremki z kominem. Piec 50minut w 180oC. Po przestudzeniu wyjąć z foremki. Lukier: do cukru pudru dodajemy
Słodki Zakątekczęsto szukacie inspiracji na menu na imprezę? Zdaje mi się, że bardzo często, patrząc na to, że chętnie zaglądacie do mnie po przepisy na sałatki czy szybkie przekąski. Zebrałam dla Was w jednym wpisie najsmakowitsze propozycje z bloga, które z powodzeniem sprawdzą się podczas wizyty gości Podzieliłam przepisy na kilka kategorii: przekąski, na ciepło, na słodko, sałatki oraz sosy(...)znać, jak smakowało! Smacznego i dobrej zabawy! Przekąski Koreczki imprezowe Pieczona ciecierzyca z puszki – zdrowa przekąska Domowy popcorn z masłem i serem, papryką i czekoladą | 3 rodzaje Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Paluchy z pesto bazyliowym i parmezanem Jajka faszerowane na dwa sposoby – ze szczypiorkiem oraz suszonymi pomidorami Na ciepło Pieczone udka z kurczaka Ślimaczki z ciasta
Kuchnia BazyliiPrzepyszne i bardzo smaczne ciasteczka, które robi się niesamowicie szybko. Dosłownie kilka minut. Wystarczy odmierzyć ziarna, wymieszać z miodem i zapiec w piekarniku. Ciasteczka są chrupiące, słodkie, dzięki zawartości ziaren mają sporo wartości odżywczych. Do przygotowania ciasteczek użyłam (oprócz ziaren słonecznika i dyni) ekspandowanych ziaren komosy i prosa firmy Soligrano . Ekspandowanie to proces, któremu poddawane są głównie zboża i polega(...)ziarna zbóż, pod wysokim ciśnieniem. Takie ziarna robią się lekkie, jakby nadmuchane (moje dzieci nazywały je chrupkami) i zachowują swoje wartości odżywcze. Są doskonałym dodatkiem do koktajli, sałatek, ciast, ciasteczek lub do jedzenia prosto z torebki. Nam bardzo posmakowały ekspandowane jagły (proso), quinoa (komosa biała) i gryka. Soligrano ma w ofercie również ekspandowane zboża z dodatkami (miodem, owocami), bez cukru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieNajpyszniejsze rogaliki jakie do tej pory zrobiłam,znikają bardzo szybko mimo,że wychodzi ich mnóstwo. Zrobiłam je na życzenie mojej siostrzenicy,która dzielnie mi pomagała. Przepis rodzinny. Składniki: 1 kg mąki pszennej 50 dag masła ( ewentualnie margaryny) 10 dag drożdży 4 jajka 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka soli twarda marmolada bądź(...)letnim mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przesianą mąkę łączymy z posiekanym masłem ( margaryną),dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i krótko wyrabiamy ciasto ( ma być gęste). Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ciasto wałkujemy,wykrawamy okrąg (najlepiej dużym talerzem),następnie kroimy na trójkąty,kładziemy na nie marmoladę i zwijamy
Niespełnione zdolności kulinarnejeszcze ~1 szklankę wody. Wyrabiamy ciasto :) Pakujemy do worka i wstawiamy na minimum pół godziny do lodówki, można na całą noc :) Mimo, że w lodówce jest +5 stopni ciasto rośnie... Ja wyjąłem po 30 minutach... ...połowę przeznaczamy na chleb, a drugą na bułki... Wyrabiamy chleb i potem bułki. Chleb przykrywamy niech ładnie rośnie :) Bułki układamy na blachę, smarujemy rozbitym(...)wyjmujemy naczynie i wkładamy do niego chleb :) Pieczemy 30 min. Potem wyjmujemy upieczone bułki i zdejmujemy pokrywkę naczynia... ...tak pieczemy kolejne ~30 minut ...bułki szybko stygną, więc po 15 min. można już robić kanapki :) np. z upieczonym schabem schab z piekarnika na kanapki :) Minęło 60 min. chleb jest gotowy :) Chrupiący, pachnący, swojski, domowy :) Smacznego
chleba naszegoSposób na pyszną przekąskę lub kolację. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis na szybkie oponki bez jajek aby kolejny raz zaskoczyć domowników lub gości. Pączki najlepiej smakują z dipem czosnkowym. Składniki 1 kg mąki 30 g drożdży 1 łyżka cukru ok. 1 szkl ciepłej wody 125 g miękkiego masła 1 łyżeczka soli farsz ok. 1 puszka kukurydzy z groszkiem firmy Bonduelle(...)cukrem, 3 łyżkami wody i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. 2. Kiedy wyrosną dodajemy je do pozostałej przesianej mąki. Dosypujemy sól i dokładamy masło. 3. Zagniatamy ciasto dolewając ciepłą wodę. 4. Gładkie i elastycznie wałkujemy na grubość 5 mm. Foremką wycinamy kółka. 5. Na połowę nakładamy po łyżeczce groszku z kukurydza i odrobinę parmezanu. Przykrywamy pozostałym ciastem
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDziś prosty przepis na błyskawiczne mini pączki serowe. Robi się je naprawdę bardzo szybko, a jeszcze ciepłe, otoczone cukrem pudrem, smakują znakomicie. Chrupiąca skórka, miękki i wilgotny środek. Trudno jest się im oprzeć ale czyż nie usprawiedliwia nas czas karnawału? składniki: 200 g twarogu półtłustego 1 duże jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka spirytusu 1 szklanka mąki 1 łyżeczka(...)litr oleju do smażenia cukier puder do posypania wykonanie: Twaróg rozdrabniam widelcem razem z jajkiem, cukrem waniliowym i spirytusem. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem i sodą, krótko zagniatam. Z ciasta formuję niewielkie kulki i smażę na złoty kolor na gorącym tłuszczu. Osączam na papierowym ręczniku i posypuję cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe
babka w formieczyli befsztyk tatarski) to potrawa z wołowiny. Nikt chyba jednak nie wymyślił innej nazwy, wiec niech już zostanie ten tatar ze śledzia. Przygotowanie go jest bardzo proste i dość szybkie. Wygląda efektownie i na pewno nadaje się na świąteczny stół. Może zatem warto zamienić tradycyjnego śledzika na coś innego? Składniki na 1 porcję: 2 pojedyncze filety śledziowe (solone, wymoczone(...)mielony pieprz dodatkowo: krakersy (kupione w sklepie lub własnoręcznie upieczone ) Śledzia, szalotkę, pieczarki, koperek i olej wymieszać razem. Pokruszyć krakersy i na nich ułożyć śledziowego tatara. Ja przygotowałam ciasto na krakersy (bez kminku) i część upiekłam w postaci kruszonki. Na talerzyku ustawiłam pierścień cukierniczy i do środka wsypałam kruszonkę krakersową. Na kruszonkę nałożyłam tatara i docisnęłam go delikatnie łyżeczką
Codzienna kuchnia niecodziennaczubata łyżka * masło – 1 łyżka * sol, pieprz, papryka ostra * świeży szczypiorek lub pietruszka i koperek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Formę do tarty delikatnie natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciastem francuskim , nakłuwamy na spodzie i podpiekamy w nagrzanym do 190C piekarniku przez 5 minut. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, oczyszczonego i pokrojonego w kosteczkę kurczaka(...)zalewamy masą serowo-śmietanową i ponownie zapiekamy – tym razem ok. 20-25 minut / 180C Podajemy gorące posypane świeżymi ziołami. Smacznego! KONKURS Razem z marką Bonduelle przygotowałam dla Was szybki minikonkurs! CZAS TRWANIA: do uzupełnienia NAGRODY: 1 miejsce: bon zakupowy do sklepu Home&You na kwotę 150 zł + zestaw produktów 2 i 3 miejsce: zestawy produktów Bonduelle (Wysyłką nagród
Ostra na SłodkoBabeczki to pyszna, słodka przekąska. Uwielbiam je piec ponieważ są szybkie w przygotowaniu, łatwe w dekorowaniu i pięknie się prezentują na talerzu. Idealne do podjadania, kawki i nawet przyjęcia(...)puch, następnie, ciągle mieszając wlewamy ostygniętą margarynę a po chwili, wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, do nich nakładamy po około 2 łyżki ciasta. Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut. Po ostygnięciu dekorujemy bitą śmietaną i drażetkami. Przechowujemy w lodówce
Kulinarne Fantazje Mariolicałkiem zdrowo, w końcu owoce jeść trzeba i to jak najczęściej. Jeśli chcecie, by Wasza kruszonka była bardziej "fit" możecie użyć mielonych migdałów lub orzechów laskowych zamiast mąki. Deser szybki, prosty i naprawdę wyśmienity. :) # Jak nie marnować jedzenia: Ten deser to propozycja idealna, gdy np. na parapecie zalegają Wam już nie pierwszej świeżości pomarszczone jabłuszka i pociemniałe banany(...)truskawki, jagody, śliwki... i mogłabym tak wymieniać bez końca. ;) To także świetna propozycja, gdy macie ochotę na szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta wymaga nieco więcej roboty niż pokrojenie owoców i posypanie ich kruszonką , dlatego ten deser sprawdzi się w przypadku leniuchów, które często chodzą i mówią, że "zjadłyby coś dobrego". Nadzienie
Cooking Monstermoje ciasteczka. Ciasteczka bez cukru, z du ż ą ilością płatków owsianych i jeszcze większą czekolady gorzkiej i białej. Jedno ciasteczko bardzo szybko zaspokaja ochotę na coś słodkiego i czekoladowego, smacznego :) SKŁADNIKI na ok. 30-40 sztuk 200 gr płatków owsianych 200 gr masła 250 gr mąki pszennej(...)Dodajemy jaja, płatki owsiane i łyżkę mleka. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodajemy pokrojono drobno czekoladę, wszystko dobrze mieszamy. Z ciasta formujemy ciasteczka, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
La grande e la piccola cuocarapy to fajny sposób na smaczne i pożywne drugie śniadanie lub przekąskę na imprezę. Robi je się szybko, można zawinąć w nie niemalże wszystko, co lubimy i łatwo zabrać je ze sobą w pudełku na lunch. Jeszcze do niedawna robiłem je zazwyczaj z tortilli, w dodatku często kupnej, która zawiera chyba całą tablicę Mendelejewa (o zgrozo!) i po ostatnim spojrzeniu(...)również trochę ograniczyć spożycie mąki pszennej, postawiłem na gryczaną. To był świetny wybór, bo takie naleśniki zyskują wspaniałego orzechowego aromatu, no i są oczywiście zdrowsze. Jajko, które dodaję do ciasta, nie jest obowiązkowe, ale nie ukrywam, że dzięki niemu znacznie łatwiej się je smaży. To, co w nie zawiniecie, to już Wasza sprawa. Ja postawiłem na moje ulubione trio — łososia
Food Squarenagrzanym do 180C piekarniku ok. 35-40 min - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do przestudzenia. Wyjmować z formy lekko ciepłe - nie będzie wtedy tak przywierać do silikonu. Aby przygotować lukier, należy utrzeć mikserem cukier puder z gorącym(...)ucierania wkropić trochę aromatu pomarańczowego. W zależności jak gęsty chcemy mieć lukier, należy kontrolować ilość dodawanych łyżek mleka - u mnie lukier był dość gęsty, tak że wylany na babkę, szybko zastygał. Gdy babka ostygnie, wylać na ni ą lukier. Wierzch udekorować drobno posiekaną skórk ą pomarańczową - wcześniej zasypaną w słoiczku cukrem i przechowywan ą w lodówce
Grunt to przepis!autorski (mój). Ciasteczka są pyszne, kruche i jednocześnie tak pachną, że trudno im się oprzeć. Kokosowa nuta sprawia, że znikają ekspresowo. Zresztą tak samo - jak ich przygotowanie - łatwe i szybkie. Ciastka można upiec bardziej płaskie i przełożyć dowolnym kremem lub ulubioną konfiturą. Ja swoje posypałam cukrem pudrem i udekorowałam czekoladą, ale świetnie też smakują bez jakichkolwiek dodatków. (około(...)łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): wiórki kokosowe do obtaczania Wszystkie składniki umieścić w mice i dokładnie zagnieść. (Olej kokosowy powinien być miękki, ale nie rozpuszczony.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki obtoczyć w wiórkach kokosowych, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstępy nie muszą być wielkie, ponieważ ciastka ładnie rosną
Di gotujekorzenia cykorii, laski cynamonu, suszonych gruszek oraz pąków róż dała niesamowity napar o pachnącym aromacie i intensywnym smaku cynamonu z jabłkiem - niczym domowa szarlotka! Była przepyszna! Do popołudniego kawałka ciasta sprawdzi się idealnie, ale także do porannych, słodkich śniadań będzie pasować w sam raz! Poniżej podaję przepis na bezglutenowe placki owsiane w towarzystwie powyższej herbatki. Składniki (na 1 porcję(...)dodatki: jogurt naturalny, kiwi, domowy dżem truskawkowy Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz dodatków!) wymieszaj razem. Placuszki smaż na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Smażą się dość szybko. Wystarczy po 1 minucie z każdej strony. Z podanych składników wychodzą 4 placuszki. Gotowe placki podawaj z ulubionymi dodatkami oraz gorącą herbatą
Zdrowie na języku :PDzisiaj tak na szybko mam dla Was pyszne mięciutkie drożdżowe ciasteczka z serem . Zapraszam :) Składniki : 1 nie pełna szklanka ciepłego mleka 1 cukier waniliowy 3 jajka 100 g roztopionego masła 6 łyżek cukru około 500 g mąki pszennej 5 dag drożdży 400 g sera białego w kostce 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 3 jajka Wykonanie : Z połowy mleka(...)łyżek cukru, 3 łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Następnie do miski wsypać resztę mąki, cukru, cukier waniliowy, resztę mleka i jajka.Wyrobić ciasto na końcu dodać roztopione masło i jeszcze raz zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, następnie dodać ubite białka
Sama słodycz i szczypta chiligodzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 30 st. na 30 min. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Stolnice wysypać mąką , ciasto rozwałkować na grubość około 1-1,3 cm, wykrawać ostrym narzędziem pączki o średnicy około 7 cm. Odstawić, na macie teflonowej lub papierze wysypanym mąką, w ciepłe miejsce(...)trzymam w tym celu termometr cukierniczy (mam taki z hakiem na garnek). Delikatnie przekładać pączki do garnka, smażyć po kilka minut z każdej strony na złoty kolor, jak zbyt szybko brązowieją znaczy że temp. jest za wysoka. Wykładać na ręczniki papierowe. Śmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę. Poczekać 2 min, rozmieszać.Przestudzić tak aby była prawie
moj przepis naAgnieszki i tak jak autorka pisze w chlebie nie czuć tej owsianki gdyż w tajemniczy sposób znika. Nie polecam pieczenia z połowy porcji bo chleb jest pyszny i szybko znika. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 1i1/4 łyżeczki drożdży instant Owsianka: 150 g płatków owsianych 450 g wrzącej wody 2 łyżki masła 2i1/4 łyżeczki soli morskiej 1i1/2 łyżki miodu(...)dodać miód, masło, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Wlać letnie mleko wymieszać i odłożyć do przestudzenia. Do przestudzonej ale letniej owsianki przesiać mąkę, wsypać drożdże i hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego miksować około 15 minut na wolnych obrotach. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 h do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Foremki wysmarować
Ala piecze i gotujekopiaste łyżki mąki pszennej truskawki Mleko zagotować, jednocześnie mieszając kaszę mannę w szklance, razem z odrobiną wody. Kiedy mleko się zagotuje, przykręcić gaz, wrzucić do niego kaszę mannę i szybko wymieszać, najlepiej przy pomocy miotełki, ale można też łyżką. Zostawić na małym ogniu przez 3-4 minuty, żeby się pogotowało. Przelać do miski, żeby się ostudziła. Truskawki umyć i odszypułkować(...)przemieszać jeszcze raz do połączenia składników. Na koniec pokroić resztę truskawek w plasterski (ilość w zasadzie dowolna, ale u nas było ich ok. 10 sztuk) i dorzucić do ciasta. Smażyć na odrobinie oleju kokosowego bądź masła klarowanego lub oleju rzepakowym, na złoty kolor. Pyszne są same ze sobą, ale można je też polać miodem, syropem klonowym, albo musem owocowym. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoPieprznik jadalny, potocznie nazywany kurką, to grzyb występujący na półkuli północnej. W Polsce jest to jeden z najczęściej występujących i zbieranych grzybów. Znajdziecie go w
Szybko Tanio SmacznieUpiekłam go dziś rano po raz drugi. To co mnie w nim zachwyca to gruba skórka, świeżość - nawet na 3 dzień po upieczeniu środek jest miękki oraz szybkie i proste wykonanie. Mąkę owsianą tradycyjnie zastąpiłam zmielonymi płatkami owsianymi( tym razem błyskawicznymi) Składniki: 2 szklanki mąki żytniej jasnej typ 720 3/4 szklanki mąki owsianej ( lub zmielonych płatków owsianych ) łyżeczka drobnej(...)misce, wymieszałam krótko, tylko do połączenia. Przykryłam naczynie folią aluminiową i odstawiłam na 40 minut. Po tym czasie do wysmarowanej olejem, posypanej płatkami owsianymi blaszki o wymiarach 31x12x8 przełożyłam ciasto. Ponieważ ciasto z mąki żytniej nie jest tak łatwe w formowaniu jak z pszennej, zrobiłam to łyżką. Wyrównałam wierzch, posmarowałam cienką warstwą oleju, posypałam płatkami i ponacinałam ostrym nożem. Odstawiłam
apetytnapieczeniePyszne, chrupiące, vege placuszki świetnie sprawdzą się jako szybki obiad w bardzo słoneczny dzień. Taki, w którym zjadło by się coś dobrego, lekkiego,ale nic robić się nie chce. Składniki: 2 cukinie 2 jajka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki - jogurtu naturalnego 8 łyżki - mąki 2 marchewki sól pieprz olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania(...)marchewkę. Posól i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Dodaj pokrojoną czerwoną cebulkę i dopraw do smaku pieprzem. Mąkę, jajka i jogurt wymieszaj. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodaj do niej warzywa. Masę nakładaj za pomocą łyżki, smaż na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu na złoty kolor. Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym i świeżym
Wielki apetytKruche i pyszne a nadają się nie tylko na święta ale i na każdy dzień roku. Robi się je szybko i łatwo. Do ozdoby można wykorzystać lukier biały lub zabarwiony kakaem albo barwnikami spożywczymi. Tuż przed świętami życzę wszystkim Zdrowych i Spokojnych Świąt. Składniki: 2 ½ szklanki mąki ⅔ szklanki cukru 3 łyżeczki kopiaste cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru 1 płaska łyżeczka(...)cukier puder sok z cytryny barwniki spożywcze, kakao Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, imbirem, kardamonem i sodą. Dodać resztę składników tj. jajka, miód i masło a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dosypać mąki. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wycinać ciastka. Piec w temperaturze 180 o C przez 8 - 10 minut (w zależności od grubości ciastek
Mama GotujeSkładniki: 20 dkg miodu 10 dkg masła 1 żółtko 30 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa do piernika 3 łyżki rumu, albo innego alkoholu
Luźna KuchniaKlasyczne ciasteczka z czekoladą. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do porannej kawy lub jako słodka przekąska podczas dnia, którą każdy domownik znajdzie w puszeczce z łakociami.Proste Ciasteczka z Czekoladą - Składniki: (na ok. 30 średniej wielkości ciasteczek)180 g mąki pszennej60 g mąki ziemniaczanej125 g masła4 łyżki cukru pudrucukier waniliowyjajkopłaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)czekolady (mlecznej lub gorzkiej - według uznania)niewielka ilość masła (opcjonalnie)dowolna posypkaProste Ciasteczka z Czekoladą - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Umieszczamy w lodówce na ok. 20 minut.Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą foremek ciasteczka, które następnie przekładamy na papier do pieczenia. (jeżeli nie posiadamy foremek można użyć np. szklanki)Ciastka pieczemy
Słodka Stronaziemniaczane mogą być przeróżne. Jeśli zmieszamy ziemniaki ugotowane z surowymi to powstaną nam przepyszne pyzy. Ich kolor zależny jest przede wszystkim od gatunku ziemniaków. Niektóre ziemniaki po starciu bardzo szybko robią się ciemne a inne długo pozostają białe. Składniki: kilogram ziemniaków łyżka mąki ziemniaczanej sól olej Ziemniaki obieramy. Jedną trzecią gotujemy. Resztę ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i odkładamy(...)mączny osad dodajemy do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki odlewamy i mielimy lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z surowymi i dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i trochę soli. Z wyrobionego ciasta formujemy małe kulki i wrzucamy na wrzątek (osolony i z odrobiną oleju). Kiedy kluski wypłyną należy gotować jeszcze 10 minut i wyłowić je.U mnie pyzy były dodatkiem do włoskiej kapusty duszonej
prawdziwe jedzenieNaleśniki i tak samo nasze kochane racuchy należą do szybkiego deseru na zaspokojenie "mamy coś dobrego ". Nie są ani czasochłonne ani też trudne. Nigdy nie zapomnę racuchów babci są one nie do podrobienia . Smak dzieciństwa. Ile Pań czy Panów w kuchni tyle przepisów na racuchy . Racuszki z jabłkami : 6 niedużych jabłek 500g mąki pszennej 2 szklanki kefiru 2 jajka(...)proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu lub mniej (jak kto lubi) szczypta soli Sposób przygotowania: Mąkę przesiej, wymieszaj z kefirem i jajkami. Dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia. Ciasto odstawiamy na 10 min . Jabłka obieramy, można zetrzeć na tarce lub pokroić w talarki albo w kostkę .Wymieszać z ciastem. Na koniec dodać cynamon . Smażymy racuchy na rozgrzanym oleju
Wypieki UliŁatwa i szybka kremówka na maślance straccatiella z Biedronki. Biszkopt: 5 jajek6 łyżek cukru5 łyżek mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka oleju1 łyżka octuKrem:3 szklanki maślanki Stracatiella1 opakowanie (330g) śmietany 30%6 łyżeczek żelatyny1/2 szklanki mleka4 łyżki cukru pudruDodatkowo:dżemu brzoskwiniowykilkanaście wiśni z alkoholu Jajka z cukrem zmiksować na puch(...)koniec ubijania dodać proszek do pieczenia i ocet, następnie olej. Delikatnie połączyć z mąką.Upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ciasto lekko przestygnie zdrapać z wierzchu skórkę. Okruchy zachować do dekoracji. Ciepłe ciasto posmarować dżemem. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić. Śmietanę ubić dodając 2 łyżki cukru pudru. Powoli wlewać
Praktyczna pljagodzianek, bo dacie radę spokojnie je zjeść :) Poza tym są tak pyszne, że na 1 jagodziance na pewno się nie skończy ;) Poniższy przepis na jagodzianki jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Z białek, które Wam zostaną po przygotowaniu drożdżówek z jagodami , możecie stworzyć pyszne, małe, domowe bezy , domowe ptasie mleczko lub np. bezę Dakłas . Moje domowe jagodzianki możecie przygotowywać(...)polecam mój przepis na lukier królewski . Wypróbujcie koniecznie nasz sprawdzony przepis na jagodzianki ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe jagodzianki – Składniki na 16 sztuk: Składniki na zaczyn z drożdży i ciasto: 30 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 1 jajko 5 żółtek pól szklanki drobnego cukru do wypieków
Kulinarne PrzebojeNie należę do osób, które kształtują trendy kulinarne w polskiej blogosferze, nie wstydzę się przyznać, że uwielbiam wszystko co słodkie, dobrej jakości ceramikę i książki kucharskie
Cztery FajeryProponuję Wam przepis na dietetyczne placki otrębowe - możecie je zrobić w swojej ulubionej wersji, ja lubię te placki z dodatkiem pieczarek i szczypiorku albo kawałkami gotowanego
babka w formieMiękkie bułeczki, bardzo smaczne, z dużą ilością różnych ziaren oraz dodatkiem płatków owsianych. Pieczone późnym wieczorem na śniadanie smakowały wybornie. Jak każde drożdżowe pieczywo potrzebują trochę
babka w formie