szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:1210/1736)

ANZAC 135

ANZAC to pyszne ciasteczka owsiano-kokosowe, które szybko znikają. Idealne w podróż, ponieważ długo zachowują świeżość. Składniki: 160 g płatków owsianych 160 g wiórków kokosowych 200 g mąki pszennej 140 g cukru pudru 200 g roztopionego masła 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Do miseczki wsypujemy płatki owsiane,  wiórki kokosowe, mąkę i cukier.  Wszystko mieszamy. Masło(...)roztapiamy (nie gotujemy)  i do niego dodajemy miód. Sodę mieszamy z 4 łyżkami wrzącej wody, wlewamy do roztopionego masła i miodu. Łączymy z suchymi składnikami. Z przygotowanego ciasta robimy niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie je spłaszczając. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Pyszności Słodkości
Pancakes 175

uwielbiamy.   Ja smażę je często na   weekendowe śniadanie, czasami na kolację, na podwieczorek. Albo po prostu wtedy kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Pancakes robi się szybko, a zjada jeszcze szybciej. Z tej porcji składników robię 8 pancakesów, dlatego proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji.   Składniki: 2 jajka 2 łyżki masła klarowanego roztopionego ½ szklanki mleka ¼ szklanki(...)tłuszcz do smażenia Wykonanie: Jajka wybiłam do miski i spieniłam je. Wlałam mleko, jogurt i masło. Zmiksowałam. Wszystkie suche składniki wymieszałam i dodałam do płynnych. Wszystko razem dokładnie wymieszałam. Ciasto na pancakes ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzałam odrobinę masła klarowanego. Wylałam porcję ciasta tworząc okrągły placuszek średnicy około 10 cm i grubości około 5 mm. Smażyłam

Kuchnia u Krysi
Dzikie drożdże. Pieczemy chleb część 3 209

zależy od rodzaju mąki i zasiedlających ich szczepów grzybów, od rodzaju pogody, pory roku, miejsca w którym mieszkasz.  Drożdże komercyjne są hodowane z wyizolowanego pojedynczego szczepu, który zapewnia szybką fermentacje.  Hodowane są w sterylnych warunkach. Ich środowisko jest ściśle monitorowane. Jeśli zdecydujesz się na hodowlę swojego zakwasu, nie bedziesz miał możliwości monitorowania ani szczepów bakterii, ani środowiska, wiec(...)rodzaje prefermentowanych zaczynów drożdżowych- luźnych i płynnych (typu polish), czy bardziej sztywnych i zwartych (jak biga), tak samo zakwasy mogą być płynne i sztywniejsze. Jedne i drugie powodują wyrastanie ciasta. Płynne zakwasy świetnie się rozprowadzają w cieście i nie wymagają dodatkowego wyrabiania, jednak należy konsystencje ciasta regulować dodając więcej mąki, aby otrzymać pożądaną gęstość ciasta chlebowego. Chleby na takim zakwasie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Muffinki czekoladowe z jabłkiem 162

Dziś przepis na pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe muffinki z jabłkami. A jako że roboty przy nich mało, a szybko znikają zrobiłam z podwójnej porcji. Tak więc zapraszam do spróbowania bo są przepyszne. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 5 łyżek kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2  jajka 1/2 szklanki oleju(...)wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. Składniki mokre dodajemy do suchych, dokładnie łączymy za pomocą łyżki, tylko do połączenia składników. Jabłko obrane pokroić w kosteczkę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem do 3/4 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C (grzałka góra- dół) i pieczemy przez

magiczna kuchnia Kasi
Drożdżowe koszyczki na sałatkę 122

talerzyka.  Owszem troszkę pracochłonne są, ale jak już wspomniałam wyżej.... ma być leniwie ;) Nikt Was nie pogania, nikt nie pospiesza.. A jeśli chcecie zrobić je na szybko, to wystarczy wyciąć odpowiedniej wielkości krążki, nałożyć na wysmarowane tłuszczem i odwrócone do góry dnem foremki na babeczki i upiec w takiej formie :)  Składniki na 6-7 sztuk: 1 szklanka(...)szczypta soli 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, solimy. W letnim mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże i dodajemy do mąki. Mieszamy dolewając w trakcie olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na min. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i dzielimy na ok 1,5cm paski. Przeplatamy ze sobą tworząc splot koszykowy. Foremką wycinamy kształt

Kuchnia w czekoladzie
Nic ni ma, ino zima... 137

przez około 7 minut, aż będą leciutko rumiane. Zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli zdecydujecie się za misie, polecam rozwałkować za jednym razem jak najwięcej ciasta. Im więcej razy rozwałkowuje się ciasto, tym więcej mąki się do niego wrabia, przez co przestaje być takie elastyczne. A wtedy łapki misiów nie wyglądają tak ładnie- przy zawijaniu wokół migdała zaczynają się kruszyć. Może się(...)słodkie, z przyjemnie chrupiącym migdałem w środku. świetna alternatywa na świąteczne przeładowanie smakami i aromatami. Gorąco polecam. I idę dalej trzymać kciuki- obecnie za kosztorys. żeby było szybko, sprawnie i bez zawału sumą końcową

les mirabelles
Jaki robot kuchenny wybrać? 136

miksery, blendery, malaksery i roboty kuchenne wielofunkcyjne. Miksery służą przede wszystkim do ucierania i mieszania składników, blendery do rozdrabniania, a malaksery do mieszania, siekania, rozdrabniania, szatkowania oraz wyrabiania ciasta. Odrębną kategorię stanowią roboty kuchenne wielofunkcyjne , które zgodnie z nazwą stanowią połączenie funkcji kilku urządzeń. Przykładem może być robot kuchenny MK-F800 firmy Panasonic. Urządzenie posiada aż 33 różne funkcje(...)się podczas przygotowywania posiłków. Robot kuchenny powinien cechować się wysoką jakością i starannym wykonaniem, bo wówczas daje gwarancję długiej żywotności sprzętu i jego wydajności. Dzięki niemu gotowanie stanie się szybkie, proste i przyjemne. Robot kuchenny – jaki wybrać? Znając specyfikę poszczególnych rodzajów robotów, możemy zdecydować o tym, jaki robot kuchenny kupić, dopasowując go do własnych, indywidualnych potrzeb. Wybór robota kuchennego powinien

Codogara
Błyskawiczne ciasteczka migdałowe. 166

Dzisiaj do kawki proponuję pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasteczka migdałowe. Do wykrawania ciasteczek użyłam foremek Cenos . Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam :) Składniki : 125 g masła 1 cukier waniliowy 100 g cukru 2 jajka 125 g mielonych migdałów szczypta proszku do pieczenia tak na czubek noża 350 g  mąki tortowej Młynomag   lukier czekoladowy Dr. Oetkera(...)Wykonanie : Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami następnie dodajemy mąkę z migdałami i na czubek noża proszku do pieczenia, zagniatamy ciasto.Stolnicę posypujemy mąką rozwałkowujemy ciasto na około 1/2 cm i wykrawamy dowolne kształty ciasteczek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10/15 minut na złoty kolor. Zimne ciasteczka dowolnie lukrujemy. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
LENIWE PIEROGI (NAJLEPSZE) 699

Leniwe pierogi wyglądają jak kopytka. Różnią się dodatkiem twarogu i innymi proporcjami. Są to pierogi, które przypominają w smaku farsz pierogów ruskich. Jak sama nazwa brzmi leniwe, bo są szybkie w przygotowaniu, bynajmniej dla mnie :). Przepis jest idealny. Pierożki są mięciutkie i takie jakie powinny być. Najlepiej smakują z podsmażonym boczkiem i cebulką. Bardzo syte. SKŁADNIKI: ziemniaki obrane, ugotowane(...)łyżki olej 2 łyżki  + 1 łyżeczka soli ( do wody  ) METODA: Przestygnięte ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać sól, żółtka i mąki. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być jednolite i sprężyste. Na podsypanej stolnicy uformować zgrabny wałek. Podzielić go na kilka części, z których także uformować wałki, ale mniejsze i chudsze. Tępą stroną noża kroić pierogi

Kuchnia Paulettes
Konfitura z czerwonych owoców 86

Do przygotowania 2 słoiczków konfitury potrzebujemy: – 500g czerwonych porzeczek – 500 g truskawek – 500g cukru żelującego 2:1 – odrobinę wody (1/3 szklanki) Owoce

Szybko Tanio Smacznie
Lekko Miętowy Sernik na Zimno z Jeżynami i Malinami na Cisteczkowo-Orzechowym Spodzie 160

Ostatnio wymyśliłam sobie mały remont w domu. " Fejsbukowicze " i  " Instagramowicze " w tym temacie są na bieżąco, wiedzą już jak poradziłam sobie ze starą farbą na

Blondynka Gotuje
KOKOSOWY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI I WIŚNIAMI 269

Lato to idealna pora na Serniki na zimno! Truskawkowe , brzoskwiniowe , a nawet miętowe – wszystkie uwielbiam! Dziś mam dla Was przepis na wersję kokosową! Kokosowy sernik

Ostra na Słodko
Dziesięć tłustoczwartkowych podpowiedzi 172

najbliższy czwartek :-) W prawdzie wszystkie one są już na blogu, ale postanowiłam je - specjalnie dla Was - zebrać wszystkie w jednym miejscu :-) a więc... Pączki  Pączki z lodówki Szybkie pączki z ricottą Pączki z serka waniliowego Racuchy z mango Faworki z piwem Róże karnawałowe Oponki drożdżowe na jogurcie Oponki drożdżowe Oponki z sera No, to przepisy w prawdzie dość tradycyjne(...)jedna to jak nic wkrótce się przebudzi) pędzę na wieczorną herbatkę :-) A dla Was mam jeszcze jeden przepis, umówmy się, że to taki bonus dla wyjątkowo zabieganych ;-) Wystarczy, że ciasto francuski rozwiniecie, pokroicie w prostokąty z dziurką na środku, przepleciecie jak faworki i usmażycie w gorącym oleju na złoty kolor - roboty dosłownie 10 minut, a zawsze coś tłustego będzie

Czary - gary w kuchni
Warsztaty Kuchni Greckiej z Teo Vafidisem i Lidlem 189

zawiodłem :) Dzięki pięknemu wystrojowi studia CookUp, od samego wejścia można było poczuć klimat Grecji.   Menu tym razem było mniejsze, składało się z 3 dań, ale było mega smaczne : Ciasto owsiane z chałwą kakaową  Małże a'la Teo  Starożytna sałatka z kaszą bulgur i dressingiem z granatu  Teo Vafidis zaczął warsztaty od wprowadzenia i opowiedzenia(...)oczywiście przede wszystkim z przeogromną wiedzą :) Gotowaliśmy podzieleni na grupy, a Szef Teo, podchodził w między czasie, doradzał, udzielał wskazówek i opowiadał różne historię :) Bardzo sprawie i szybko zrobiliśmy wszystkie dania, i mogliśmy zasiąść do stołu, żeby wspólnie zjeść i porozmawiać o swoich odczuciach co do przepisów i smaku dań :)   Na zakończenie Szef Teo wręczył każdej osobie Certyfikat uczestnictwa

Parowar Faceta
Scones 118

chlebek bananowy , piekę takie babeczki by podać jako przekąskę dla dziecka. Bez cukru, proste, szybkie i bardzo smaczne. Z tej porcji wychodzi mi 6 małych bułeczek, które pakuje na spacer z synkiem. Gdy podwoimy składniki możemy uformować większe, przekroić i posmarować masełkiem na śniadanie. Bardzo popularne tutaj w UK, dlatego nazwę podaję angielską:) Polecam! Składniki: 100 g mąki(...)jogurtu naturalnego 70 g rodzynek 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i kilka minut ugniatamy w misce do połączenia składników. 2. Dodajemy jogurt i rodzynki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. 3. Formujemy kuleczki, spłaszczamy lub odciskamy foremką. 4. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU