Dzisiaj nadszedł czas, aby je zrobić! Nigdy nie kupowałam sklepowych tortilli, robiłam takie domowe na bazie smalcu, również bardzo smaczne. Te są na maśle, mają bardzo dobry smak, są szybkie i proste w przygotowaniu. Składniki: (18-20 średnich sztuk) 300 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 25 g zimnego masła, 310 ml wrzącej wody Do miski wsypać mąkę, dodać(...)połączone ze sobą ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i zagniatamy na gładkie i miękkie ciasto. Dzielimy na ok. 18 - 20 części i każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek. Smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni do zrumienienia. Smacznego
Plate of JoyZdrowe, chrupiące, domowe ciasteczka ze słonecznikiem. Przepis na ciasteczka jest zadziwiająco prosty do wykonania. Gwarantuję, że na jednorazowym pieczeniu się nie skończy. 20 dag margaryny 3
Kuchcik gotujesportowych, do piwka czy jako szybka kolacja. SKŁADNIKI: - 300 g mąki pszennej - 5 żółtek - sól (1/2 łyżeczki) - letnia przegotowana woda, tak aby zagnieść ciasto Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i odstawiamy na 15 minut. Wałkujemy na dość cienkie blaty, o grubości 1-2 mm. Układamy na nagrzanej suchej patelni, smażymy z oby dwóch(...)patelni, przyprawy trochę szybciej będą się przypalać dlatego temperatura patelni musi być troszeczkę mniejsza. Po każdym usmażonym blacie ciasta, patelnie wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. I dalej smażymy kolejne placki. sos: 3 łyżki śmietany, 3 łyżki jogurtu, 3 łyżki majonezu, 2 łyżeczki smakowej oliwy, 1 łyżka zataru, 6-8 posiekanych listków zielonej, świeżej
SMYKWKUCHNICo zrobić, gdy dostaniesz wielką reklamówkę śliwek ? Ciasto zrobić - obowiązkowo. A reszta do przetworów i do zamrażarki.Kruche ciasto ze śliwkami, w nieco innym wydaniu. Wewnątrz
kolorowotorcikowobyła bardzo zawiedziona, że nie zjemy już jej popisowego kruchego ciasta z owocami, więc kupiła wszystkie dostępne wtedy bezglutenowe mąki (kiedyś były bardzo trudno dostępne!) i upiekła bardzo podobny placek. Smak niezapomniany! Jednak babcia robiła go „na oko” i nie miałyśmy przepisu. Wypiek Beatki bardzo przypominał nam ten smak i jesteśmy bardzo szczęśliwe, że go odnalazłyśmy! Dziękujemy :* Przemianą tego(...)blogu regularnie i trochę nas znacie to powinniście wiedzieć, że zielony naturalny kolor jest dla nas wręcz hipnotyzujący. Same opracowałyśmy pyszny krem z awokado lecz ma krótką żywotność (dość szybko ciemnieje). Przepis od Kasi gwarantował ten piękny kolor na kilkanaście godzin więc musiałyśmy go wypróbować. Okazało się, że nie tylko krem jest genialny w smaku i w kolorze
Candy Pandasciasta, albo po 1 płaskiej łyżce dosypujcie mąkę, aż ciasto osiągnie pożądaną konsystencję. Musi być miękkie i elastyczne, ale nie lepkie. Ślad po wbitym w nie palcu powinien szybko znikać. Odstawiamy je na godzinę-półtorej, przykryte, w ciepłe miejsce. Ciasto przed dalszą obróbką powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Zioła dokładnie siekamy – jeśli macie gruby szczypior – razem z cebulką(...)solimy. Ser – jeśli używacie żółtego – trzemy na tarce. Keksówkę o wymiarach 12 na 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy je na centymetrowe placki, najlepiej prostokątne. Docinamy równo boki. Równomiernie smarujemy ciasto połową masła z czosnkiem, posypujemy ziołami i serem. Tniemy ciasto na kromki. Składamy jedną na drugiej, nadzieniem do góry. Gdy już
Karo in the Kitchenmalin Bita śmietana: 500 ml śmietany 30-36% ½ łyżeczki żelatyny w proszku 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem malinowy 100 g płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, zbitego ciasta. Uformować z niego kulę, następnie owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na około 30 minut. Po tym czasie podzielić(...)dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Pianę podzielić na dwie części i rozsmarować je na ciastach wysmarowanych dżemem. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Obydwa placki piec w 170 st.C około 35-40 minut do zarumienienia się bezy. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia (jeśli nie posiadamy dwóch identycznych form, można
Nastoletnie WypiekanieTalerz przekąsek na sylwestra, zabawy karnawałowe. Domowe nachos które robi się szybko, i paluchy sprężynki które zrobimy w 10 minut. Do tego pyszny dip serowy owoce i warzywa i mamy fajne zakąski. nachos: 50 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej sól, pieprz papryka słodka, ostra i wędzona kurkuma 2 łyżki oleju 60 ml wody gorącej paluchy: 1/2 opakowania(...)papryka czerwona 20 dkg winogrono ciemne Nachos: Do miski wsypuję mąki, dodaję przyprawy, gorącą wodę, olej i mieszam widelcem. Ciasto zagniatam rękoma jak na pierogi. Rozwałkowuję na stolnicy na placek o grubości 1 mm. Wykrawam dowolne kształty, trójkąty, kwadraty. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiam do nagranego piekarnika góra dół temp 190 stopni i piekę około 7-10 minut
wesoła kuchniamięciutkie. Odżywcze i sycące. Po prostu pycha! Oprócz zalet smakowych należy zaznaczyć szybkość ich przygotowania - wystarczy przełożyć składniki do NutriBullet , zmiksować i gotową masę usmażyć w formie placuszków :) Prosto, szybko, smacznie i zdrowo :) A na samym dole wpisu czeka na Was niespodzianka :) Składniki ( 5 placuszków ): 60 g płatków owsianych 1 mały banan 2 białka jaj 1/3 łyżeczki proszku(...)przełóż do kielicha i zmiksuj w NutriBullet na jednolitą konsystencje. Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub smaż bez oleju i wylej porcję masy. Na wierzchu każdego placka ułóż pokruszoną czekoladę. Po minucie przewróć placki na drugą stronę i smaż do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie mango i pozostała czekolada :) UWAGA! UWAGA! UWAGA! Specjalnie
Zdrowie na języku :Pposmarowania ciasta Nadzienie 1500 g antonówek 5 łyżek brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki goździków skórka z cytryny sok z cytryny cukier puder Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i chowamy na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Owoce obieramy (nie wyrzucamy skórek, zrobimy z nich później domowy ocet(...)minutach dodajemy przyprawy i dusimy kolejne 10 minut. Jabłka odstawiamy do przestudzenia. Formę smarujemy tłuszczem, posypujemy kaszą. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną troszkę większą. Tę większą wałkujemy na placek o średnicy nieco większej niż forma. Wylepiamy nim dokładnie dno formy i jej boki. Wykładamy farsz. Pozostałe ciasto wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy z niego
Kulinarne przygody Gatitymojej Teściowej, która ostatnio poczęstowała nas właśnie taką pyszną napoleonką. Mąż przez cały tydzień wiercił mi dziurę w brzuchu, więc upiekłam i ja. Nie jest co prawda tak szybka jak ta na krakersach, ale smak wynagradza czas spędzony w kuchni. Polecam wszystkim ten klasyczny i bardzo smaczny deser :) Składniki: 2 opakowania chłodzonego ciasta francuskiego 1 litr mleka 4 żółtka(...)gęsto ponakłuwać widelcem, piec każde osobno na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez około 15 minut. Jeszcze ciepłe lekko docisnąć, żeby pozbyć się powietrza, a placki były w miarę płaskie. Ostudzić na kratce. KREM: Z litra mleka odlać 1 szklankę, resztę zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać cukier, żółtka, mąki i ziarenka wanilii. Tak przygotowaną masę
Cakes By Kejtzapomniałam. Oczywiście wszyscy domownicy znaleźli w tym fakcie ogromny pozytyw - będzie więcej dla nich po powrocie do domu :) Fakt niezaprzeczalny, prawda? :) Szczerze polecam miłośnikom cynamonu - Jesienny placek jabłkowy. "Ciasto150 g mąki pszennej 75 g zimnego masła w drobnych kawałkach30 g cukru pudrujajkolaska waniliiszczypta kardamonuszczypta cynamonuszczypta zmielonych goździkówszczypta soli30g zmielonych migdałówFarsz:750g twardych jabłek50 g brązowego cukru2 łyżeczki(...)przyprawy co wyżej)Dodatkowo:białko z 1 jajkałyżeczka cukru waniliowegoSposób przygotowania:Mąkę mieszamy z przyprawami, migdałami, solą i cukrem pudrem. Jajko i masło łączymy ze sobą dosypując mąki. Ciasto szybko ugniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut ( ja przyspieszam zawsze ten proces wkładając ciasto do zamrażalnika).Piekarnik rozgrzewamy do 190`C.Jabłka obieramy i kroimy je na cienkie
Słodkie Przyjemnościpomarańczowej1 łyżeczka aromatu waniliowego2 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 do 5 łyżeczek wody (tylko w razie potrzeby)Nadzienie:konfitury wg uznaniaPonieważ gotowe ciasto dość szybko wysycha, to już przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta należy już wcześniej wybrać i przygotować nadzienie jakim będziemy wypełniać ciasteczka.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W misce wymieszać jajka, cukier, olej(...)tworzyć kruche ciasto. Odłożyć łyżkę i zagnieść, ciasto aż będzie gładkie i lekko lepkie w dotyku. Jeżeli twoim zdaniem ciasto będzie zbyt suche, dodaj do niego odrobinę wody.Teraz rozwałkowywać placki o grubości około 3 mm. Wycinać kółka o średnicy około 7 cm. Na każdy placuszek ciasta nałożyć łyżeczkę nadzienia (lepiej nie dawać zbyt dużo nadzienia, bo będzie wyciekało podczas
Świat Ciastatego, jak cienko rozwałkujecie ciasto. Generalnie, najlepszy efekt uzyskamy smarując rozwałkowane ciasto masłem tak grubo, jak smarujemy serkiem kanapkę;) Możemy zwijać ciasto na kilka sposobów. Ja po posmarowaniu placka masłem dzielę go w połowie wysokości na dwie części, nie rozcinając go do końca. Zwijam każdą część w rulonik. Rulonik jest połączony w miejscu gdzie nie rozcieliśmy ciasta do końca(...)dość luźno. W czasie wyrastania ciasto nam urośnie, jak również w piekarniku. Finalnie, po wyjęciu z pieca, nasza spiralka powinna być zwarta. Ciasto ma postać spiralki, która niestety zbyt szybko się kończy Samo ciasto poza smarowaniem warstwą masła, możecie dodatkowo potraktować nadzieniem lub tez przełożyć je jak tort po upieczeniu. Możecie piec je w dużej wersji
Mieszam w Garnku