blinami", chociaż z blinami na drożdżach nie mają nic wspólnego, być może to kwestia nazewnictwa, w zależności od regionu. Moja babcia tak właśnie nazywała smażone wtedy w głębokim tłuszczu placki ziemniaczane- blinami. Podawała je zazwyczaj -chociaż to słowo nad wyrost, po prostu zdejmowała na talerz gorące prosto z patelni, a my prawie parząc palce, od razu takie chrupiące, pałaszowaliśmy(...)sosem, z cukinią, pomidorkami papryczkowymi, sporą ilością parmezanu, świeżą bazylią i rukolą. Bardzo lubię takie obiady, które nie wymagają od nas zbyt dużo czasu i wysiłku, które robi się szybko, sprawnie, a jak spróbujemy mamy efekt WOW, jakie to dobre... WIĘCEJ 4. PIEROGI Z NADZIENIEM Z DYNI! Przepis na obiad z dynią?! TAK! Ja to warzywo uwielbiam
SMYKWKUCHNIKolejny przepis który znalazłam na blogu Kasi :) link < TUTAJ > Pyszne placuszki na maślance z dodatkiem żółtego sera.Można je jeść ze śmietaną,dżemem lub
Mała w garnku mieszajest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam jeszcze kikla pomysłów: Pieczarki z czosnkiem Faszerowane jajka z pieczarkami Kremowe risotto z szynką i pieczarkami Krokiety z pieczarkami Placki ziemniaczane z pastrami Omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami Kapusta z grzybami Gryczotto z grzybami ----------------------------------------------------------- Najprostszy sos pieczarkowy Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g pieczarek 300 ml śmietany(...)patelni na rozgrzanym maśle. Pieczarki kroimy w plasterki, również wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut. Śmietanę mieszamy z 1/4 szklanki zimnej wody, a następnie wylewamy na patelnię, szybko mieszamy i dusimy pieczarki pod przykryciem przez 10 minut. Solimy, pieprzymy, dodajemy natkę, mieszamy i od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatityjest zawsze dobra :) ...zarówno latem z ogródka jak i zimą z marketu, dlatego tak często u nas gości... Wszystko najpierw musimy dobrze przygotwać, żeby nam to szybko poszło :) Cukinię myjemy i kroimy na 5cm wałki, pokrojoną wydrążamy łyżeczką ale nie na wylot, potem posypujemy solą i odstawiamy na 10 min. żeby puściła soki. W tym czasie(...)trakcie napełniania :) ...gdy posolona cukinia puściła już soki, to napełniamy ją ustawiając na blaszce do pieczenia... Jak wszystkiego nie wykorzystamy, wówczas z reszty możemy zrobić takie placki misz masz Blachę wstawiamy do piekarnika na 30 min/ 200 St. C ...potem serwujemy na gorąco super danie :) Smacznego
chleba naszegomasą - powidła dobrze podgrzać na małej mocy palnika, aby odparowały i zgęstniały - w ten sposób przygotowane powidła można nieco przestudzić i jeszcze ciepłymi przełożyć placki, tworząc pomiędzy nimi dwie warstwy powideł - po przełożeniu placków boki można uzupełnić powidłami, aby tworzyły z blatami w miarę równą powierzchnię (łatwiej będzie udekorować piernik polewą, bez zbędnego ścinania i wyrównywania jego boków) - całość(...)przed świętami (lub przed spożyciem) piernik udekorować polewą czekoladową - piernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby nie był zbyt zimny (polewa na nim może zbyt szybko zastygać) - orzechy włoskie dość drobno posiekać - w miseczce w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę - czekoladę mleczną i gorzką posiekać na mniejsze kawałki - miskę z gorącą śmietanką zdjąć na blat, dodać do niej czekoladę, odstawić
Smakołyki BerenikiOstatnio z braku pomysłu na obiad i po przeglądzie lodówki postanowiłam zrobić drożdżowe placuszki. Samo przygotowanie ciasta jest szybkie i łatwe. Placuszki są fajnym pomysłem na obiad. Składniki: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży ½ łyżeczka soli 2 łyżki cukru 1 jajko 1,5 szklanki mleka Wykonanie: Mąkę w misce wymieszać z solą, zrobić w mące wgłębienie do którego wkruszyć(...)ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodać resztę ciepłego mleka, jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na średnim ogniu żeby placki się nie przypaliły. Aby ułatwić nakładanie ciasta łyżkę przed nałożeniem ciasta można zamoczyć w ciepłej
Mama GotujeCoś za mną dziś "chodziło"... i sama nie wiedziałam co, na pewno znacie to uczucie... coś by się zjadło, coś by się upiekło... Ale za nim
Walijskie Pichceniełyżeczką soli. Dolewamy wodę i jednocześnie wyrabiamy pierogowe ciasto. Na końcu dodajemy olej i ugniatamy. Odrywamy od ciasta kulki i rozwałkowujemy je na obsypanej mąką stolnicy. Na środku każdego "placka" kładziemy łyżeczkę farszu (szpinaku z tofu) i zawijamy, zlepiamy je w dowolny sposób. Ja zawinęłam najpierw dwa płaty naprzeciwko siebie, później pozostałe dwa, tworząc kwadraty i prostokąty. Kluseczki wrzucamy(...)Pociąg. Wymarzony spacer. Wymiana. Spokój myśli. Natłok zdarzeń i ciągłe złudzenia. Odpoczynek. Pytania i odpowiedzi pochodzące z tego samego źródła. Silny wiatr. Odbiegająca wizja przyszłości. Szybkie kroki. Muzyka
Weganizm infantylnypyrą. Zjem ze smakiem dosłownie wszystko co naszykowane z ziemniaków. Niejednokrotnie to mięso było przeze mnie zostawione na talerzu, a ziemniaczki magicznie znikały. Kiszka ziemniaczana, kartoflana babka , śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie dobrze znane na Opolszczyźnie pierogi z nadzieniem z surowych tartych ziemniaków, cebuli, wędzonki(...)CIASTO PIEROGOWE Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej wgłębienie. W szklance wody, bardzo, bardzo gorącej, jakieś 85-90°C, rozpuszczamy łyżkę masła (lub oliwy). Zalewamy mąkę i szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki. Wyjmujemy ciasto z miski na blat i staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów nigdy nie dodaję jajek
Karo in the Kitchenprowansalskie - sól morska - pieprz czarny - ok 2 łyżki masła - szczypiorek i pomidorki do dekoracji Przygotowania zaczynamy od ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, jajko, śmietanę i sól. Szybko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok 30 minut (lub zamrażarki na 15). W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy posiekany czosnek i kurczaka(...)pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy pieczarki i smażymy aż cała woda odparuje, a pieczarki zaczną nabierać złotego koloru. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy na cienki placek wielkości naszej blachy do tarty. Wykładamy na wysmarowaną masłem formę i gęsto nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie groch lub fasolę, aby ciasto podczas
Cook&LoveDoczekałam się tzn. doczekał się mój M do Euro 2016, a ja no cóż będę przygotowywała przekąski na strefę kibica. Nachosy robi się szybko, możemy smak ich dopasować pod siebie. Łącząc to z naszym ulubionym sosem możemy oglądając w "pełnym spokoju" :))) mecz. Ciekawe ile jestem w stanie przygotować przekąsek na ten miesiąc. SKŁADNIKI : 120 gram mąki kukurydzianej(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, wyrabiamy jednolitą masę. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 15-20 minut. Gdy ciasto już sobie odpocznie, rozwałkujemy je na bardzo cienki placek ok.1-2 mm. Aby ciasto nam się nie przyklejało blat posypujemy mąką. Ciasto kroimy na paski następnie na trójkąty, nie muszą być identyczne równe. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni
Basia w kuchnipyszne, jest ich dużo i robi się je stosunkowo szybko. Ja je uwielbiam! Jak nadzienie można tutaj wykorzystać różnorodne powidła, marmolady czy dżemy. Ja wykorzystałam mojej mamy marmoladę z jabłek , bo mam pewność, że z ciasta nie wypłynie ;) ROGALE DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ Składniki: - 1 kilogram mąki - 4 jajka - 240 mililitrów mleka - 1 kostka tłuszczu (masła lub konkretnie(...)Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do plastikowego, szczelnego worka i moczymy w zimnej wodzie do wyrośnięcia ciasta. Ciasto dzielimy na części wielkości pięści. Rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Dzielimy nożem na 6 lub 8 części w zależności od wielkości rozwałkowanego ciasta, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogale. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni. *Przepis jest bardzo
Życie zamknięte w smakuwaniliowe placki gryczane podane z gryczankami czekoladowymi ~ Leniwa niedziela z plackami... ;) No, moze nie do konca leniwa, bo zaraz idę do kuchni dokończyć domowy keczup, który zaczęłyśmy z mamą robić wczoraj, a po południu idę na sesję zdjęciową...Ale same przyjemne rzeczy mnie czekają :) Jakiś czas dotarła do mnie paczka z Gryczankami. Słyszeliście o produktach(...)śniadaniu testuję pierwszy rodzaj gryczanek - czekoladowe. Było pysznie! Oprócz czekoladowych są dostępne jeszcze miodowe oraz owocowe. Recenzje już niedługo! A mój Książe Simba wczoraj skończył rok! Jak to szybko minęło... ;) Nie wyobrażam sobie życia bez tego wrednego rudzielca
breakfast of dreamspiachu a namiotem z koców:) Mimo, że moje szybciutko znikają z talerza, to mam przeczucie, że nie dorównują w żadnym stopniu racuchom Mojej Babci. Dzisiaj obiad na słodko, na szybko, z dużą ilością cukru pudru i kleksem dżemu truskawkowego...jak szaleć to szaleć:) Składniki: 2,5 szklanki przesianej mąki pszennej 2 jajka 1,5 szklanki ciepłego mleka(...)zalać ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszać. Jajka roztrzepać z solą. Do drożdży wlać jaja, wsypać mąkę i wymieszać wszystko. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (jakieś 20-30 min). Placki smażyć na rozgrzanym oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
na moim stole...posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz.Do ciasta delikanie przekładam pianę i szybko mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Pieczenie trwa ok. godziny, ale już po 45 minutach można sprawdzić ciasto patyczkiem (powinien być suchy).Ciasto wyjmuję z pieca i ustawiam do góry dnem(...)dnia. Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp. Ponadto zgodnie z biszkoptowymi proporcjami piekę też małe biszkopty i smażę na oleju placki
prawdziwe jedzeniedosłownie tłumacząc: holenderskie dziecko. Co prawda nie pochodzi z Holandii, bo pierwsze wzmianki o nim pochodzą z USA z ok. 1900 roku. Podobno tworząc przepis inspirowano się… niemieckimi plackami. Skąd holenderska nazwa – nie wiadomo. Być może powód jest taki sam, jak w przypadku naszej ryby w marchewce nazwanej „po grecku”. Dutch baby uchodzi obecnie(...)piekarnik będzie nagrzany – wyjmujemy patelnię (uwaga, rączka jest gorąca, używajcie rękawicy) i wrzucamy na nią masło. Kręcimy patelnią, aby rozprowadziło się po całym dnie i brzegach, a następnie szybko wlewamy ciasto. Od razu wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy naleśnik, aż brzegi się zbrązowią (ok. 10-12 minut z termoobiegiem lub ok. 15-17 bez termoobiegu – najlepiej
Poezja smakujest Quiche? Jest to tarta na kruchym, słonym spodzie, wypełniona nadzieniem warzywnym polanym jajeczno-śmietanowym sosem. Pyszna, szybka propozycja na kolację, albo na obiad :) Wymiary foremki: średnica 28 cm Temp. pieczenia 190C, 160C Czas pieczenia: 15 minut + 15 minut + 30-40 minut Składniki: 250 g mąki 125 g masła 250 g różyczek brokułu, sól 1 puszka kukurydzy(...)wykonania: Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, 1 jajko, szczyptę soli i 1 łyżkę zimnej wody. Zagnieć ciasto. Odstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij, rozwałkuj na dość cienki placek na formę o wymiarach 28 cm. Wylep formę, przykryj ciasto pergaminem i posyp np. ziarnami fasoli. Piecz ok. 15 minut w temp. 190C, następnie zdjąć papier i podpiekać kolejne
Różne smaki w kuchniDzień dobry! :) Już jakiś czas temu dostałam pyszną paczkę od firmy SyS , o której wspominałam w [ tym ] poście - zapraszam do lektury. Po więcej szczegółów zapraszam na
Trufelkowoogórków i kurczaka z rosołu: Kotlety z kurczaka i ogórków. Drobiowe kotlety siekane z dodatkiem świeżego ogórka i marchewki z rosołu to świetny pomysł na obiad. Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu. Ja zawsze znajdę dla nich nietypowe zastosowanie. Bardzo lubimy kotlety z mięsa i warzyw np. kotlety z kurczaka i cukinii . Tym razem postanowiłam zrobić kotlety z kurczaka(...)ogórka trzeba lekko posolić i zostawić na durszlaku aby nadmiar płynu odciekł, następnie wystarczy ogórka lekko odcisnąć i dodać do kurczaka wraz z pokrojoną marchewką. Te kotleciki przypominają trochę placki z cukinii . Przedstawiam Wam mój pomysł na obiad- smażone kotlety z kurczaka i ogórków. Składniki na kotlety: 2 ugotowane ćwiartki kurczaka 3 ogórki gruntowe 2 jajka 2 łyżki mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRAUCHY ŚMIETANKOWE Z JABŁKAMI I TRUSKAWKAMI! POMYSŁ NA NIEDZIELNE ŚNIADANIE! ŚNIADANIE DLA CAŁEJ RODZINY! Poranek to ta część dnia, którą lubię dopieszczać dobrym posiłkiem! Najlepiej gdy
SMYKWKUCHNIwielce udaną, a knajpkę z czystym sumieniem polecać wszem i wobec! Nowoczesny design z zewnątrz, uroczy klimat w środku, no i przede wszystkim - naprawdę dobre jedzenie ! Z pewnością szybko tu wrócę po więcej :) 2015 2015: Klienci odwiedzający Bliżej w sezonie letnim maja okazję skorzystać z ustawionych przy wejściu do knajpki ław i stolików złożonych z popularnych ostatnio europalet . Mało(...)funkcjonalnie. 2015: Potraw degustacyjnych w ramach Weekendu Kulinarnego próbowałam w towarzystwie owocowej lemoniady , zapodanej w pokaźnym kubku-szklance 2015: Jako pierwszej spróbowałam Gryczanki w cenie 5 PLN , czyli placka gryczanego z twarożkiem i wędzonym łososiem . Danie skierowane wybitnie do bezglutenowców , choć niewątliwie nie tylko. 2015: Placuszek wielce smacznie doprawiony. Z plastrem wędzonego łososia i śmietankowym serkiem okraszonym zielenią smakował
Grunt to przepis!Dzisiaj nadszedł czas, aby je zrobić! Nigdy nie kupowałam sklepowych tortilli, robiłam takie domowe na bazie smalcu, również bardzo smaczne. Te są na maśle, mają bardzo dobry smak, są szybkie i proste w przygotowaniu. Składniki: (18-20 średnich sztuk) 300 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 25 g zimnego masła, 310 ml wrzącej wody Do miski wsypać mąkę, dodać(...)połączone ze sobą ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i zagniatamy na gładkie i miękkie ciasto. Dzielimy na ok. 18 - 20 części i każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek. Smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni do zrumienienia. Smacznego
Plate of JoyZdrowe, chrupiące, domowe ciasteczka ze słonecznikiem. Przepis na ciasteczka jest zadziwiająco prosty do wykonania. Gwarantuję, że na jednorazowym pieczeniu się nie skończy. 20 dag margaryny 3
Kuchcik gotuje