szybki placek - 2500 przepisów (strona:95/167)

PĄCZKI 130

wymieszacie wszystkie składniki i chwilę powyrabiacie, ręcznie lub przy użyciu miksera. Następnie ciasto powinno odpocząć, co trwa minimum 1 godzinę. Kolejnym etapem jest formowanie pączków i znów odpoczynek. Ciasto szybko rośnie i nie sprawia najmniejszych problemów. Pączki już w momencie kładzenia na rozgrzany olej prawie nic nie ważą. Podczas smażenia nie opadają na dno garnka, ale swobodnie pływają(...)spód), przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na około 1,5 godziny. Na podsypany mąką blat wykładamy ciasto i chwilę wygniatamy. Rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek o grubości około 1,5 cm i szklanką lub metalową obręczą o średnicy 6-6,5 cm wycinamy krążki. Pozostałe ciasto chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy i wycinamy. Jeśli pączki chcemy

cool and minty
CO Z ŻÓŁTKAMI: pizzerynki 136

Często dostaję pytania ''Co robisz z żółtkami po omletach?'' ... Wychodząc wam (i sobie) naprzeciw siedzę i myślę, myślę i siedzę i powstają w mojej głowie (i

fitolarun.blogspot.com
Pomysł na… omlet 139

mogą być owoce, jeśli są małe, jak np. jagodowe, to możemy je wyłożyć mrożone. Może być pokruszony ser feta, kawałki wędzonej ryby, ćwiartki pomidorów koktajlowych. Wykładamy je w miarę szybko, by zapiekły się razem z omletem. Po upieczeniu też możemy położyć, na co tylko nam przyjdzie ochota. Warzywa, owoce, masło orzechowe, jogurt, konfitury. Kliknij, aby zobaczyć pokaz slajdów. Jeśli(...)dodatki. Możecie miksować też z owocami, nie tylko z bananem. Każdy miękki owoc będzie odpowiedni. Kliknij, aby zobaczyć pokaz slajdów. Można też trochę przybajerować i zrobić omletowe muffiny lub placki ;) Mam nadzieję, że choć trochę Was natchnęłam, zrobiłam smaka na omlet i pokazałam, że choć codziennie jemy to samo, to nie znaczy, że … jemy ciągle, to samo ;) Smacznego

Kucharzyca
Rogaliki serowe z amoniakiem 161

ręce :-) No i powiem Wam, że wyszły kapitalne! Puszyste, nie za słodkie... i fantastycznie rosną w piekarniku... a no i to co ważne - robi się je bardzo szybko :-) SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g sera ricotta 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 18 % 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1,5 łyżeczki amoniaku(...)jajko, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto (ma luźną konsystencję). Dzielimy je na cztery części i z każdej formujemy kulkę, a następnie każdą rozwałkowujemy na stolnicy obficie posypanej mąką. Każdy placek dzielimy na sześć części (tak jak pizzę), u podstawy trójkątów kładziemy nadzienie i zwijamy rogaliki. Układamy na blasze, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 12 - 15 minut w piekarniku

Czary - gary w kuchni
Placuszki indycze z ryżem i pieczarkami 184

chwilę smażymy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ryż i odstawiamy go do ostygnięcia.  Łączymy mielone mięso z indyka, z pieczarkami i ryżem. Do masy na placki dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, imbirem mielonym i słodką papryką.  Następnie dodajemy 5 łyżek bułki tartej i wszystko ze sobą wyrabiamy. Masę odmierzamy(...)papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i gotowe :)    Tak jak wspomniałam na początku, placuszki dobrze komponują się razem z prostą sałatką. Ja swoje zaserwowałam z bardzo szybkiej w przygotowaniu sałatki składającej się z mix-u sałat do zakupienia w popularnej sieci sklepów z sympatycznym owadem w logo:)  (rzymska, endywia frisee, cykroia radicchio i marchew), pomidorków koktajowych, zielonych

Taste Therapy
Maślane rogale z kruszonką 151

większych rogali) lub 3 części (24 mniejsze rogale). Przygotować masło lub margarynę ( u mnie margaryna „Smakowita): roztopić i wystudzić. Każdą część rozwałkować podsypując nie za dużo mąką na okrągły placek o grubości ok. 2 – 3 mm a następnie podzielić (przeciąć nożem) na 8 części. Każdą część posmarować pędzelkiem moczonym w roztopionym tłuszczu, a następnie zawijać zaczynając od szerszej strony(...)Zawinięte rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Przygotować kruszonkę: Z masła, mąki, cukru i pokruszonych płatków migdałowych zagnieść szybko ciasto a następnie rozkruszyć w palcach. Wyrośnięte rogale przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką wody i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec

Na słodko lub wytrawnie
20 przepisów na obiad jesienią! 156

blinami", chociaż z blinami na drożdżach nie mają nic wspólnego, być może to kwestia nazewnictwa, w zależności od regionu. Moja babcia tak właśnie nazywała smażone wtedy w głębokim tłuszczu placki ziemniaczane- blinami. Podawała je zazwyczaj -chociaż to słowo nad wyrost, po prostu zdejmowała na talerz gorące prosto z patelni, a my prawie parząc palce, od razu takie chrupiące, pałaszowaliśmy(...)sosem, z cukinią, pomidorkami papryczkowymi, sporą ilością parmezanu, świeżą bazylią i rukolą. Bardzo lubię takie obiady, które nie wymagają od nas zbyt dużo czasu i wysiłku, które robi się szybko, sprawnie, a jak spróbujemy mamy efekt WOW, jakie to dobre... WIĘCEJ 4.  PIEROGI Z NADZIENIEM Z DYNI! Przepis na obiad z dynią?! TAK! Ja to warzywo uwielbiam

SMYKWKUCHNI
PLACUSZKI Z MAŚLANKĄ I ŻÓŁTYM SEREM 163

Kolejny przepis który znalazłam na blogu Kasi :) link < TUTAJ > Pyszne placuszki na maślance z dodatkiem żółtego sera.Można je jeść ze śmietaną,dżemem lub

Mała w garnku miesza
Najprostszy sos pieczarkowy 334

jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam jeszcze kikla pomysłów: Pieczarki z czosnkiem Faszerowane jajka z pieczarkami Kremowe risotto z szynką i pieczarkami Krokiety z pieczarkami Placki ziemniaczane z pastrami Omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami Kapusta z grzybami Gryczotto z grzybami ----------------------------------------------------------- Najprostszy sos pieczarkowy Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g pieczarek 300 ml śmietany(...)patelni na rozgrzanym maśle. Pieczarki kroimy w plasterki, również wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut. Śmietanę mieszamy z 1/4 szklanki zimnej wody, a następnie wylewamy na patelnię, szybko mieszamy i dusimy pieczarki pod przykryciem przez 10 minut. Solimy, pieprzymy, dodajemy natkę, mieszamy i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
cukinia 191

jest zawsze dobra :) ...zarówno latem z ogródka jak i zimą z marketu, dlatego tak często u nas gości...  Wszystko najpierw musimy dobrze  przygotwać, żeby nam to szybko poszło :) Cukinię myjemy i kroimy na 5cm wałki, pokrojoną wydrążamy łyżeczką ale nie na wylot, potem posypujemy solą i odstawiamy na 10 min. żeby puściła soki. W tym czasie(...)trakcie napełniania :) ...gdy posolona cukinia puściła już soki, to napełniamy ją ustawiając na blaszce do pieczenia... Jak wszystkiego nie wykorzystamy, wówczas z reszty możemy zrobić takie   placki misz masz   Blachę wstawiamy do piekarnika na 30 min/ 200 St. C ...potem serwujemy na gorąco super danie :) Smacznego

chleba naszego
Piernik staropolski 1330

masą - powidła dobrze podgrzać na małej mocy palnika, aby odparowały i zgęstniały - w ten sposób przygotowane powidła można nieco przestudzić i jeszcze ciepłymi przełożyć placki, tworząc pomiędzy nimi dwie warstwy powideł - po przełożeniu placków boki można uzupełnić powidłami, aby tworzyły z blatami w miarę równą powierzchnię (łatwiej będzie udekorować piernik polewą, bez zbędnego ścinania i wyrównywania jego boków) - całość(...)przed świętami (lub przed spożyciem) piernik udekorować polewą czekoladową - piernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby nie był zbyt zimny (polewa na nim może zbyt szybko zastygać) - orzechy włoskie dość drobno posiekać - w miseczce w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę - czekoladę mleczną i gorzką posiekać na mniejsze kawałki - miskę z gorącą śmietanką zdjąć na blat, dodać do niej czekoladę, odstawić

Smakołyki Bereniki
Drożdżowe placuszki 143

Ostatnio z braku pomysłu na obiad i po przeglądzie lodówki postanowiłam zrobić drożdżowe placuszki. Samo przygotowanie ciasta jest szybkie i łatwe. Placuszki są fajnym pomysłem na obiad. Składniki: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży ½ łyżeczka soli 2 łyżki cukru 1 jajko 1,5 szklanki mleka Wykonanie: Mąkę w misce wymieszać z solą, zrobić w mące wgłębienie do którego wkruszyć(...)ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodać resztę ciepłego mleka, jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na średnim ogniu żeby placki się nie przypaliły. Aby ułatwić nakładanie ciasta łyżkę przed nałożeniem ciasta można  zamoczyć w ciepłej

Mama Gotuje
RACUCHY Z JABŁKAMI NA JOGURCIE 219

Coś za mną dziś "chodziło"... i sama nie wiedziałam co, na pewno znacie to uczucie... coś by się zjadło, coś by się upiekło... Ale za nim

Walijskie Pichcenie
Kluseczki ze szpinakiem i tofu 117

łyżeczką soli. Dolewamy wodę i jednocześnie wyrabiamy pierogowe ciasto. Na końcu dodajemy olej i ugniatamy. Odrywamy od ciasta kulki i rozwałkowujemy je na obsypanej mąką stolnicy. Na środku każdego "placka" kładziemy łyżeczkę farszu (szpinaku z tofu) i zawijamy, zlepiamy je w dowolny sposób. Ja zawinęłam najpierw dwa płaty naprzeciwko siebie, później pozostałe dwa, tworząc kwadraty i prostokąty. Kluseczki wrzucamy(...)Pociąg. Wymarzony spacer. Wymiana. Spokój myśli. Natłok zdarzeń i ciągłe złudzenia. Odpoczynek. Pytania i odpowiedzi pochodzące z tego samego źródła. Silny wiatr. Odbiegająca wizja przyszłości. Szybkie kroki. Muzyka

Weganizm infantylny
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 123

pyrą. Zjem ze smakiem dosłownie wszystko co naszykowane z ziemniaków. Niejednokrotnie to mięso było przeze mnie zostawione na talerzu, a ziemniaczki magicznie znikały. Kiszka ziemniaczana, kartoflana babka , śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie dobrze znane na Opolszczyźnie pierogi z nadzieniem z surowych tartych ziemniaków, cebuli, wędzonki(...)CIASTO PIEROGOWE Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej wgłębienie. W szklance wody, bardzo, bardzo gorącej, jakieś 85-90°C, rozpuszczamy łyżkę masła (lub oliwy). Zalewamy mąkę i szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki. Wyjmujemy ciasto z miski na blat i staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów nigdy nie dodaję jajek

Karo in the Kitchen