szybki placek - 2500 przepisów (strona:92/167)

Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem 287

Tarta to rodzaj okrągłego placka przygotowywanego z ciasta kruchego, francuskiego, rzadziej drożdżowego, wypełnionego nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Odmianą tarty na słono na kruchym cieście, zalanej masą śmietanowo-jajeczną jest quiche ( czytamy: kisz ). Trzeba przyznać, że Francuzi wpadli na genialny pomysł: pieczesz spód z ciasta, wrzucasz na niego owoce, słodki krem, albo mięso, rybę, warzywa i w sumie gotowe(...)minut w piekarniku. Ile pomysłów, inspiracji, składników w kuchni - tyle tart! Najlepsze danie żeby wykorzystać resztki z lodówki. U nas dziś na szybko i na wytrawnie. I sezonowo: bo przecież botwinka już jest! Nęci na straganach swą bordową nacią. A do tego kozi ser - połączenie idealne :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki oleju

W kuchni Katie
Kruche babeczki z budyniem i owocami. 202

pieczenia, cukier puder, mieszamy i przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy, mieszamy. Do suchych składników dodajemy masło i siekamy, aż uzyskamy konsystencję kruszonki, następnie dodajemy żółtko, chwilę siekamy i szybko zagniatamy rękoma (im krócej to trwa, tym ciasto jest bardziej kruche), zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 60 minut.      350 ml mleka wlewamy(...)zagotowania. W reszcie mleka mieszamy cukier, żółtka, i obie mąki, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy.      Gotowe, schłodzone ciasto wałkujemy na placek o grubości 5 mm, foremkami wycinamy kółka, a następnie wykładamy nimi foremki. Gotowe ciastka wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy do 15 minut, czyli aż się

Rozpustne gotowanie
Miodownik z orzechami 793

Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę wymieszać na stolnicy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem dodać posiekaną margarynę schłodzoną prosto z lodówki wbić jajka, dodać śmietanę oraz miód i zagnieść szybko ciasto.Podzielić na dwie części wylepić dwie jednakowe duże blaszki do pieczenia wyłożone papierem pergaminowym.Jedną wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 15 minut. Masa orzechowa(...)miód i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut,gorąca masę wylać na jedną wylepioną część ciasta i piec również 15 minut tak jak ciasto pierwsze. Tak przygotowane placki wystudzić. Przygotować krem: Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować budyń.Wystudzić

Wanilia i Kardamon
Zupa cebulowa z serowymi kluseczkami 171

Jedna z najbardziej popularnych zup we Francji, której bazą jest głównie cebula (duuużo cebuli) smażona długo i na bardzo małym ogniu, podlana białym winem, a na

Kraina Miodem Płynąca
Purée z dyni - najprostsze! 140

dyni jest wspaniałym składnikiem wielu przepisów na ciasta, desery, placki. Wypieki z dyniowym miąższem są wilgotne i bardzo smaczne. Sposobów na otrzymanie pur é e z dyni jest kilka. Dwa najpopularniejsze to gotowanie dyni lub pieczenie. Gotowanie, o ile w ekspresowy sposób pozwala na otrzymanie pur é e , ma jednak jeden spory minus - dynia nasiąka wodą i traci sporo(...)walorów smakowych. Pieczenie, zaś wydobywa z dyni wszystko to co najlepsze, oczywiście o ile zrobimy to prawidłowo by nie przesuszyć miąższu.  Jest jeden niezawodny sposób by prosto i szybko otrzymać idealne dyniowe pur é e . Nie trzeba dyni wcale kroić na wiele małych kawałków, jak niektórzy myślą, ryzykując pokaleczenie palców nożem bo przecież skóra dyni jest bardzo twarda

maniapieczenia
Tarta z kremem z pomarańczy, ricotty i mascarpone 179

Zaczynamy od kruchego ciasta: wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy przy pomocy ostrego noża, dodatkowo siekając masło na drobniejsze kawałki. Gdy będzie konsystencji mokrego piasku, szybko zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Teraz karmelizujemy pomarańcze - Na szeroką patelnię wsypujemy cukier puder, zalewamy wodą i podgrzewamy(...)gotujemy w karmelu po 2 minuty z każdej strony. Wykładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na placek większy niż średnica formy (ok. 26-27 cm). Wykładamy nim formę, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Wyjmujemy, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ryżem, grochem

My Culinary Art
Sfincione czyli pizza z Sycylii - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 222

pokrojony w plasterki, pomidory, oliwki. Wierzch posypać suszonym oregano i okruszkami chleba.Jeśli pieczemy placki: kamień rozgrzewamy w piekarniku do 250 st C (ok 40 min). Kładziemy na nim placki i pieczemy je ok. 8-10 minut.Jeśli pieczemy w formie: piekarnik rozgrzewamy do 200 st C. Wstawiamy formę i pieczemy ok. 20-30 minut. Smacznego!Uwagi: Ciasto(...)dużej jak w przepisie nie byłabym w stanie wypełnić. Po upieczeniu ciasto też było trochę zbyt zbite, ale bardzo smaczne. Tak więc mimo moich zastrzeżeń szybko zostało zjedzone. W przepisie nie występowały również żadne przyprawy do pomidorów (poza oregano). Ponieważ lubię wyraźne smaki, sos doprawiłam solą pieprzem i czosnkiem.W wyzwaniu udział wzięli i dobrze

Stare Gary
Domowa tortilla. 312

Nawet nie mogłem sobie wyobrazić, że zrobienie domowej tortilli jest takie proste i szybkie, a przy tym jest na dużo tańsza i smaczniejsza niż ze sklepu. Z tego przepisu wychodzi idealna, mięciutka, wcale się nie kruszy i jak już wspomniałem raniej jest niesamowicie smaczna. Zapraszam! Składniki: 300 ml wody 4 łyżeczki oliwy łyżeczka soli mąka Przygotowanie:  Do ciepłej wody(...)stopniowo dodajemy mąkę. Mąki dodajemy tyle, aby ciasto było zwarte, ale lekko lepkie. Odstawiamy na 10 min.  Ciasto dzielimy na równe części. Z każdej części wałkujemy cienki placek na wielkość patelni.  Tortille smażymy na rozgrzanej patelni ( bez tłuszczu) przez ok. 3 min z każdej strony. Po usmażeniu tortille układamy w garnku i przykrywamy ściereczką, aby tortille dodatkowo

Kuchnia Łukasza
Jagodowy placek z kruszonką 169

Składniki              na ciasto: 2 i 1/5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru pudru 2 duże lub 3 mniejsze żółtka 

Proste Potrawy
PLACUSZKI NA OWOCOWYM JOGURCIE 705

Owocowe jogurty na które nikt nie miał ochoty, postanowiłam wykorzystać do placuszków. Wyszły bardzo dobre, mięciutkie o owocowym aromacie. Polecam są proste, pyszne i znikają bardzo szybko :) SKŁADNIKI NA OK. 20 PLACUSZKÓW: 1-1,5 szklanki jogurtu owocowego, można uzupełnić jogurtem naturalnym 1 jajko 1 płaska łyżeczka sody 2 szklanki mąki pszennej olej do smażenia cukier puder do posypania(...)łatwością ma odchodzić od łyżki. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy po 2 łyżki ciasta i smażymy  z obu stron na rumiano (na średnim ogniu). Do każdego placka możemy wrzucić po 3 - 4 maliny.  Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Pani na deser
Ciasto kruche z galaretką z rabarbaru 203

Przepyszne, kruchutkie ciasto w połączeniu z kwaśną, orzeźwiającą galaretką z rabarbaru to przepis na letni deser mojej mamy. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Ciasto robi się dość szybko i zapewniam, że jeszcze szybciej znika z talerzyków ;)  My je uwielbiamy, dlatego zawsze sezonie je piekę. Polecam :) Ciasto kruche: 1/2 kg mąki 250 g margaryny 1 szkl c. pudru(...)agrestowa i 1 cytrynowa) cukier puder do posypania Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Podzielić na 2 części i rozwałkować na placki wielkości blaszki 24x36 cm. Upiec na złoty kolor (ok 20-25 min) w 180 stopniach. Ostudzić. Galaretka: Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i wsypać do garnka. Dodać cukier

Smakołyki Asi
Karpatka - łatwe ciasto dla początkujacych 580

łyżki cukru pudru do posypania Wykonanie: W średnio dużym rondlu zagrzać wodę z masłem tak aby masło się tylko roztopiło. Dodac do wody z masłem makę i drewnianą łyżką szybko zamieszać aby powstało parzone ciasto. Zbije się w lepką spoistą masę. Masę przełożyć do miski miksera i wbić do niego 2 jajka. Włączyć mikser i zmiksować jajka z ciastem(...)elastycznej i klejacej masy. Masę rozsmarować cienko na dużej płaskiej blaszce lub podzielic ją na pół i rozsmarować na dwóch mniejszych. Jeśli będziemy piekli na jednej dużej gotowy upieczony placek przeba będzie przekroić równo na 2 części (spód i górę karpatki) Nagrzać piekarnik do 200*C Rozsmarowana masę wstawić do piekarnika i piec w 200*C przez

Sztuka gotowania w/g Samiry
Tortille z szynką 280

Jeśli poszukujecie przepisu na szybką przekąskę na domową imprezę, to jesteście w dobrym miejscu. Nie ma szybszej przystawki niż tortille z szynką. Przygotujecie je w oka mgnieniu, między prysznicem a malowaniem rzęs ;) Tortille nadziewać możecie także kurczakiem, łososiem lub pastami wszelakimi. Jednak ta najszybsza i każdemu smakująca wersja to: serek śmietankowy, szynka i ogórek. Przekąska z tortilli sprawdza się(...)każdej domówce. Jeśli planujecie dziś sylwestrową zabawę w gronie znajomych, może zrobicie tą przystawkę ? Myślę, że nikt nie pogardzi tak nadzianą tortillą. Składniki: 4 placki tortilli serek śmietankowy ( naturalny lub smakowy, np. chrzanowy ) 8 plastrów szynki 1 ogórek listki rukoli Wykonanie: Ogórka obrać ze skóry i pokroić w paski. Każdy placek tortilli smarować serkiem śmietankowym, na serku układać

kolorowotorcikowo
Szybkie Wegańskie Tortille z Pieczarkami 144

Wegańskie Tortille z Pieczarkami! Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na wegańskie potrawy to kliknijcie tutaj -> klik ! Szybkie Wegańskie Tortille z Pieczarkami 2 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal) Składniki: oliwa do smażenia pieczarki ok. 250g papryka, kminek, pieprz i sól do smaku tortille: mąka pszenna(...)Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania tortilli (możecie użyć gotowych). Składniki na tortille mieszamy (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy dodatkową mąkę). Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Placki podsmażamy na odrobinie tłuszczu 1-2 minuty z obu stron. Na oliwie podsmażamy pieczarki (do całkowitego odparowania wody) i przyprawiamy. Pieczarki podajemy z plackami, sałatą, awokado

rabarbarowo
Wrapy z szynką 120

Wrapy to smaczna i szybka do przygotowania przekąska. Lubię je przygotowywać, tym bardziej, że daje ona mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o składniki. Tak naprawdę możemy tu wykorzystać prawie wszystko co mamy w lodówce. Dziś zapraszam na jedną z bardziej klasycznych wersji wrapów z dodatkiem szynki. Wrapy z szynką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 4 tortille pszenne(...)opakowanie serka śmietankowego 7 łyżki majonezu 6 plasterków szynki konserwowej 6 dużych liści sałaty 16 listków szpinaku baby kilka łodyżek tajskiej bazylii kilka czarnych oliwek Wykonanie: Połowę placka tortilli smarujemy serkiem, układamy na nim listki sałaty, na niej plasterki szynki. Szynkę smarujemy łyżką majonezu i układamy na nim kilka listków szpinaku. Czekamy 15 minut, aby tortilla lekko zwilgotniała, wtedy

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasto dyniowe ze śliwkami 228

być zimne - mąkę przesiać z sodą oczyszczoną, dodać cukier i zimne masło, składniki posiekać razem - do ciasta dodać jajko, purée z dyni oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto nie będzie miało konsystencji klasycznego ciasta kruchego, będzie bardziej miękkie i klejące, ale takie ma być, nie należy dosypywać więcej mąki - ciasto podzielić na dwie(...)wyłożyć papierem do pieczenia - większą część ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub dwoma kawałkami folii spożywczej (zapobiegnie to klejeniu się ciasta do blatu/stolnicy i dodawaniu mąki) - placek z ciasta przełożyć na dno formy, wyrównać, nakłuć widelcem, podpiec w 180-190 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia - ciasto lekko wyrośnie podczas pieczenia, ze względu

Smakołyki Bereniki
Faworki czyli chrusty 145

powrotem do miski, przykrywamy folią i zostawiamy na ok. 20-30 minut do wypoczęcia.    4. Rozwałkowujemy ciasto partiami na bardzo cienkie placki, podsypując lekko mąką, żeby się nie kleiło. Z placków wykrawamy radełkiem lub grubym nożem paski szerokości ok. 4-5 cm (nie powinny być dłuższe niż średnica naczynia, w którym będą się smażyć), formujemy faworki(...)Olej rozgrzewamy (w szerokim garnku o grubym dnie lub wysokiej patelni, palnik nastawiam na 3/4 mocy), kiedy zostanie nam ostatnia partia ciasta do wykrojenia, ponieważ ciastka smażą się bardzo szybko i dobrze jest mieć już przygotowane wszystkie, gdy tłuszcz będzie gorący. 6. Tłuszcz jest gotowy do smażenia, kiedy kawałek ciasta wrzucony do niego zrumieni się

Kuchnia Prezydentowej
KARPATKA 340

łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek maki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka Wykonanie: W garnku zagotować wodę z margaryną. Kiedy zacznie się gotować odstawić dosypywać mąkę i szybko mieszać. Wstawić na gazówkę,gotować mieszając ok 3 minut. Ciasto zacznie ładnie odchodzić od garnka. Przestudzić. Dodawać po 1 jajku, miksować.Na koniec dać proszek do pieczenia i sól, wymiksować(...)cukier zagotować. Drugą połowę mleka wymiksować z żółtkami, makami i cukrem. Wlać na gotujące się mleko. Mieszać energicznie żeby nie powstały grudki.Zimne wymiksować z masłem. Na jedne upieczony wystudzony placek wyłożyć masę, docisnąć drugim plackiem. Odstawić do zastygnięcia

Z Majeczką w kuchni
Kotlety mielone z czosnkiem i natką pietruszki. 168

masę. Gdy nasze mięso jest zbyt rzadkie możemy dodać trochę bułki tartej aby zgęstniało. Robimy 5 kulek (waga około 20 dkg jedna) i formujemy nasze kotlety w kształcie owalnych placków grubości około 1 1/2 cm i lekko całe obsypujemy bułką tartą. Nie należy zbyt grubo panierować w bułce tartej ponieważ będzie się ona nam przypalać podczas smażenia!! Olej wlewamy(...)SMACZNEGO !!  PAMIĘTAJ ! - Nie smaż mięsa na maśle! Masło nie nadaje się do smażenia mięsa i ryb,gdyż szybko się przypala,powodując powstawanie bardzo niezdrowej akroleiny. Dlatego korzystaj z masła tylko podczas smażenia jaj i warzyw,oraz podsmażania makaronów. Jeśli je wypróbujesz napisz czy Ci smakowały. Pozdrawiam ! Tutaj znajdziesz przepis na kotlety schabowe : http://youtu.be/0sOoMXJiy8U

Przepisy i porady kulinarne
Szybki jabłecznik 177

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dostaliśmy jabłka od rodziców, więc postanowiłam upiec jabłecznik. Przepis znalazłam na stronie  onet gotowanie . Dosyć prosty i szybki do wykonania. Polecam :-) Przepis na średniej wielkości blachę. Składniki na ciasto: 500 g maki pszennej 200 g cukru 250g masła lub margaryny 4 żółtka 1 łyżka śmietany(...)łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na   placki o wymiarach blachy. Blachę wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć jedną rozwałkowaną część ciasta i wyrównać. Ponakłuwać widelcem i podpiec 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę jabłkową

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania