Mój trening? Często dostaje o to pytania i od razu chce zaznaczyć, że to nie jest typowy miesiąc. Dlaczego? Każdy jest inny. Wszystko zależy od mojego
fitolarun.blogspot.comjajko i 1 żółtko, dodaję śmietanę i zagniatam ciasto, które później owijam w folię i wkładam do lodówki. Zagniatanie kruchego ciasta najlepiej wykonywać szybko i sprawnie, wtedy ciasto nie nagrzewa się zbytnio od rąk, nie wymaga dosypywania mąki i jest smaczniejsze (nadmiar mąki sprawia, że ciasto jest suche i twarde(...)minut (aż zaczną się rozpadać). Jabłka smażone Wyjmuję ciasto z lodówki, dzielę na 2 części większą i mniejszą (2/3 i 1/3). Rozwałkowuję większą część na placek o grubości około 5mm i wykładam blaszkę ciastem (tortownica o średnicy 25cm). Przekładam usmażone jabłka do wyłożonej ciastem formy. Rozwałkowuję mniejsza część i kroję
Gotuj Się Kto Możerarytasów,to postanowiłam , że w weekend o czymś pomyślę. Miały być pączki, ale przeglądając zeszyt z przepisami, wpadły mi w oko waniliowe oponki, które smażyłam po raz pierwszy. Bardzo szybkie przygotowanie mnie przekonało, że to właśnie one zagoszczą u mnie w domku :) Składniki : 80 g masła 1/2 szklanki cukru torebka cukru waniliowego torebka budyniu waniliowego 2 jajka 4 łyżki śmietany(...)przygotowania Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem. Dodać jajka, śmietanę i stopniowo wsypać mąkę. Ciasto zagniótł mi mikser ;) Rozwałkować placek grubości 0,5 cm, wykrawać szklanką oponkę a środek z kieliszka. Gdy smalec się rozgrzeje smażymy wszystkie oponki, ja także kółeczka wydrążone przez kieliszek smażyłam :), ok.2-3 minut. Smacznego :) Smacznego
Różne smaki w kuchniszklanki bułki tartej 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: CIASTO: Masło podzielić na małe kawałki. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, masło, sól i żółtka - całość przesiekać nożem. Następnie szybko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na wielkość blaszki (którą należy wcześniej wysmarować(...)Włożyć do garnka, dodać cukier i cynamon, dusić aż będą miękkie i prawie jednolite. Następnie dosypać bułkę tartą, wymieszać i gorące przełożyć do blaszki, w której jest już pierwszy placek surowego ciasta. Przykryć jabłka drugim, nakłuć w kilku miejscach. Piec w 180'C około 50 minut
Cakes By KejtBardzo łatwy przepis na faworki. Smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Polecam nie tylko na Tłusty Czwartek. A jak Wy je nazywacie? Faworki, chrust, chruściki, chrusty? A może jeszcze inaczej? SKŁADNIKI 2 szklanki pszennej mąki 2 jajka + 1 żółtko 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka spirytusu szczypta soli olej lub smalec(...)smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy pozostałe składniki ciasta. Wyrabiamy na gładko. Zawijamy ciasto w folię na pół godziny. Wałkujemy partiami cienkie placki, kroimy nożem lub radełkiem na paski 10x2 cm. Każdy pasek przecinamy wzdłuż w środku i jeden koniec przewijamy przez powstały otwór. W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy faworki
Moje Kuchenne RewelacjeDziś pewnie większość postów na blogach zacznie się od zdania "Zamykam bloga" a dlaczego? Bo dziś kultowy prima aprilis! Pochwalcie się co fajnego dziś przeskrobaliście? Ja
Słodkie PrzyjemnościWrapy Funtastic od Develey to pyszne, pszenne tortille o średnicy 20 lub 25 centymetrów. Doskonałe jako szybka przekąska w formie kanapki z ulubionym nadzieniem, czy
Moje domowe kucharzenieUwielbiam naleśniki ze szpinakiem. To było danie, którym mąż mnie w sobie rozkochał . Tym razem ja zrobiłam je samodzielnie i wyszły super, a on miał wielką
Mama z miastaNaleśniki wytrawne Naleśniki uwielbiam od dziecka to jedno z tych dań, które mogłabym chyba jeść codziennie, czy to na słodko ,czy na wytrwanie, trudno się
Aromatyczne Podróżesprawdza się zawsze wtedy gdy chcemy zjeść coś na szybko, lub gdy nie ma pomysłu na obiad, można podać ją na różne sposoby, dziś zrobiłem z kurczakiem, czyli szybko i smacznie. SKŁADNIKI: • ok.5-6 szt. tortilli • podwójna pierś z kurczaka • przyprawa do gyrosa lub inna • 1/2 kapusty pekińskiej • 2 pomidory • ogórek • puszka fasolki • 1/2 cebuli SOS: • 1 mały jogurt(...)PRZYGOTOWANIE: Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, kroimy kapustę, ogórka, pomidory i cebulkę, przekładamy do miski, dodajemy fasolkę, dokładnie wymieszać. Placki tortilli podgrzewamy chwilę w piekarniku, na środek placka nakładamy kurczaka, na to przygotowane warzywa i polewamy sosem, zwijamy i można jeść, smacznego
KUCHNIA POLSKAszklanka owoców aronii 4 łyżki dżemu Wykonanie: do miski przesiać mąkę, dodać cukier i masło pokrojone na małe kawałeczki. Rozetrzeć palcami masło, aż powstanie kruszonka, następnie dodać jajka i szybko zagnieść do połączenia składników. Gdyby się lepiło podsypać trochę mąką. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną uformować w dysk, owinąć folią spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce(...)nasienne, następnie pokroić w plasterki. Umyć aronię. Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem, następnie umieścic w płaskim rondlu i podgrzewać, aż jabłka stracą objętość ciasto z lodówki rozwałkować na placek i wyłożyć nim spód i bok foremki, wyścielonej papierem do pieczenia. Podziurkować widelcem i posmarować dżemem. Nałożyć podsmażone jabłka. Na jabłkach rozsypać owoce aronii. Na to zterzeć na dużych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukru pudru szczypta soli Wykonanie Krok 1 . Na stolnicę wsypać mąkę ,rozdrobnione margarynę 1 jajko całe i 2 żółtka, szczyptę soli i cukier puder. Zagnieść ciasto w miarę szybko . ( nie musi być jednolita masa ) .Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki Krok 2 . Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu . Biorąc tylko 600ml mleka Krok 3 . Umyte(...)jabłka i dokładnie wymieszać . Z dwóch białek ubić piane i przełożyć ja do masy budyniowo- jabłkowej, wymieszać . Krok 5 . Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia . Rozwałkować ciasto na dwa placki . Jednym wyłożyć foremkę . Zapiec w 190 stopniach ok. 15 minut. Krok 6 . Na podpieczone ciasto wyłożyć masę budyniowo-jabłkową . Przykryć drugim plackiem i piec ok. 1 godziny
Eli Gotowaniemalutkim ogniu przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia (uwaga masa będzie gorąca!), czekamy aż troszkę ostygnie. Dodajemy sodę, mleko i roztrzepane jajka. Szybko i energicznie mieszamy. Masa od sody może się lekko spienić. Mieszając, dodajemy bezpośrednio przesianą przez sitko makę. Uważamy na grudki. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bulką tartą(...)suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Po całkowitym ostudzeniu piernik kroimy wzdłuż na trzy części. Marcepan zagniatamy i rozwałkowujemy na wielkość piernika. Piernik przekładamy w następujacy sposób: placek, dżem pomarańczowwy, marcepan, dżem pomarańczowy, drugi placek, powidła i trzeci placek.Części piernika układamy jedna na drugiej. Na koniec lekko przyciskamy. Przełożony piernik polawamy polewą: w rondelku zagotowujemy śmietankę, odstawiamy
Mia Cucina Sofietaminuty przed końcem pieczenia: biały sezam Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. Na blat wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, dodajemy szczyptę soli, wlewamy żółtko, wodę i szybko zagniatamy ciasto razem z masłem. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz: cukinię oraz obraną cebulę i pomidora kroimy w kostkę, czosnek w plasterki(...)oregano i cayenne i podsmażamy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, doprawiamy do smaku. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na cienki, 1 cm placek, który nawijamy na wałek i przekładamy na formę, ciasto dociskamy starannie, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut. Upieczone wyciągamy z piekarnika, rozkładamy na cieście farsz, zalewamy jajkami roztrzepanymi
Moja smaczna kuchniaApetyczne placuszki z jagodami to zapewne dla wielu osób smak dzieciństwa. Nie ma nic przyjemniejszego niż przeniesienie się do tej beztroskiej krainy w leniwy, sobotni poranek
peanutbuttermonster