proszek do pieczenia i suchy mak, składniki wymieszać - masło posiekać na mniejsze kawałki, dodać do składników suchych, posiekać razem - do ciasta dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić - formę wyłożyć papierem do pieczenia - jedną z części ciasta rozwałkować podsypując mąką lub na papierze do pieczenia(...)przekroić na połówki, pozbawić pestek - na ostudzonym cieście ułożyć ciasno koło siebie połówki śliwek przecięciem do góry - pozostałą część ciasta rozwałkować podsypując mąką lub na papierze do pieczenia na placek wielkości formy - placek przełożyć na śliwki pokrywając je i przyklejając ciasto do brzegów formy - ciasto delikatnie nakłuć z wierzchu widelcem - gotowe ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego
Smakołyki BerenikiKanapki z tortilli bogato nadzianej, zgrzewane na gorąco - syte, aromatyczne, chrupiące! W ramach fejsbukowej akcji Błyskawiczne Piątki zapraszam dziś na tortille grillowane w stylu kanapek panini w opiekaczu/zgrzewarce. Prosto, szybko i smacznie - o to przecież w błyskawicznym gotowaniu chodzi :) Zapragnęłam zaeksperymentować tu z sosem kebab-gyros ostrym od FOLWARK i zamarynować w nim mięso. Dosadna porcja sosu znalazła się(...)yliCooking - Codzienna kuchnia niecodzienna - link wkrótce :) Składniki na 2 sztuki: 1 du ż y plast er schabu - grubości ok. 1 c m; jeśli małe to dwa 2 placki gotowej tortilli - u mnie pełnoziarniste 1 garść gotowej mieszanki sałat 1 garść pomidorków koktajlowych 1/2 cebuli czerwonej 2-3 łyżki sosu kebab-gyros ostrego od FOLWARK - do marynaty + do środka
Grunt to przepis!Postanowiłam zrobić makaron tagliatelle domowym sposobem, a do niego wybrałam sos pieczarkowy. Szybki obiad, nieskomplikowany to opcja dla zapracowanych osób, gdyż makaron przygotowuje się, dosłownie, 30 minut. Ciasto na makaron : 2 szklanki mąki 2 jajka sól woda gorąca 2 łyżeczki przyprawy pomidor z chili i oregano Sos pieczarkowy: 500 gram pieczarek 3 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)zagnieść dość elastyczne ciasto. Zagniatam wszystko razem i dzielę na dwie części. Każdą rozwałkowuję cieniutko i odstawiam by podeschło. Na gazie nastawiam wodę na ugotowanie makaronu. Jeden rozwałkowany placek składam na trzy części zawijając jeden brzeg ciasta do środka, mniej-więcej do 1/3, a następnie zakładając na to drugi koniec ciasta. Tak złożone kroję w szerokie pasy
Bea(u)ty kitchenKruche pierniczki to najlepsze ciasteczka na świątecznym stole w sam raz dla naszych najmłodszych łasuchów, dlatego w ich przygotowaniu mogą uczestniczyć dzieci. Pierniczki przygotowuje się bardzo prosto i szybko, puszczając wodze fantazji podczas ich wycinania i ozdabiania . składniki na 20 pierniczków ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej(...)żółtko , a na końcu wrzucamy pokrojona miękką margarynę. Dłonią wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałujemy na stolnicy posypanej mąką na niezbyt cienki placek a następnie foremką wykrawamy pierniczki. Wykrojone pierniczki układamy na formie wyłożonej papierem dopieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180 st.C. pieczemy około 20 minut. Do miski wlewamy białko, dodajemy
Smakowite Daniaktóry z dojazdami zajmuje mi naprawdę sporo czasu, jakoś bardziej chce mi się coś robić - wyjść z psem mimo niepogody, upiec coś, odwiedzić kogoś... Na przekór deszczom, wiatrom i szybko zapadającemu zmrokowi, czuję motywację do działania (nie cały czas, ale częściej, niż latem). I mimo, że wczoraj i dziś musiałam wstać przed piątą, i jutro zresztą też mnie(...)faktycznie, po wyrośnięciu miało konsystencję idealną do wałkowania (jeśli jednak nadal by się kleiło, można podsypać mąką). Tyle, że przy wałkowaniu strasznie się ściągało - wiecie, co mam na myśli? Placek nieustannie się kurczył, więc sapałam nad nim niemiłosiernie, grożąc mu wałkiem (z czego nic sobie nie robił). Jakoś jednak mi się udało. Reszta to już prościzna. Oczywiście moje rogaliki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeardzo szybkie i smaczne racuszki. Polecam. Składniki : 40 dkg serka homogenizowanego o smaku waniliowym 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania : M ąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito. Jajka wybij do miski, dodaj serek waniliowy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj całość mikserem na jednolitą masę. Patelnię dobrze rozgrzej(...)jest zdrowszy ). Nałóż dużą łyżka lub nalewką do zupy ( chochlą ) porcje ciasta na patelnię , lekko rozsmaruj ciasto w kształcie koła lub owalu. Smaż na złoty kolor z obu stron. Placki zdjęte z patelni rozłóż na papierowym kuchennym ręczniku, aby odciekł nadmiar oleju. Następnie jeszcze lekko ciepłe posyp cukrem pudrem z wanilią lub nałóż na środek każdego racuszka trochę Twojego
Przepisy i porady kulinarnePolecam! Składniki: (na około 30 sztuk) 250 g mąki pszennej pół kostki masła 125 g kwaśnej śmietany szczypta soli Zagniatamy ciasto i dobrze schładzamy w lodówce. Rozwałkujemy podsypując mąką, placek powinien być cieniutki. Kroimy go w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy na nie paski, zaczynając od części węższej do szerszej(...)śmietaną. Obaliłam przy tym teorię, że jeśli otworzymy mleczko kokosowe, które stało w lodówce i nadal będzie płynne to nam się nie ubije - moje się ubiło i to bardzo szybko, dodałam łyżeczkę soku cytrynowego i dwie łyżki cukru pudru i kilka minut ubijałam mikserem. Użyłam puszki 300 ml i kremu było w sam raz. Można ubić zwykłą śmietanę kremówkę
NA MOIM TALERZUjedno z bardziej charakterystycznych dań Szkocji czy bardziej ogólnie Wielkiej Brytanii. Pie trudno przetłumaczyć na polski, jest to coś w rodzaju pieroga, placka czy nadziewanego ciasta, myślę że dobrze sprawdza się nazwa "pod pierzynką", ponieważ farsz, przykrywany jest ciastem francuskim, czyli pierzynką. Dziś przygotowałam pie z kurczaka , czyli po polsku potrawkę z kurczaka pod pierzynką . Mylące bywa także(...)prostu zapiekankę pod ciastem francuskim przygotowałam dziś. W zależności od tego jak pie jest przygotowany może stanowić przekąskę, idealną do zabrania np. na wycieczkę czy piknik, szybki lunch, czy danie główne. Pie to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa (a także warzyw) z rosołu. Danie jest stosunkowo proste i jeżeli wykorzystacie do jego przygotowania gotowe ciasto francuskie to także
Codzienne GotowanieKolejnym ciekawym rozdziałem w karcie są podpłomyki, zapomniane i niedocenione przez współczesną Polską kuchnię. Grecy mają swoją pite, Włosi pizzę a Polacy?? Otóż mamy podpłomyki, czyli drożdżowe chrupiące placki wypiekane w piecu, o którym Inny Wymiar smacznie przypomina do wyboru jest pięć rodzajów m in. ze szpinakiem, albo chrupiącym boczkiem czy też łososiem(...)nalewki i rzemieślnicze piwa. A w specjalnie przygotowanych kompozycjach znajdziemy rokitnik, śliwkę oraz gryczany miód. Zwróćcie uwagę na ofertę obiadową (w godzinach 12-16) do wyboru coś na szybki obiad czyli zupa + podpłomyk/sałatka + domowy kompot w cenie 21 zł lub obfity obiad zupa + danie główne + deser w cenie
Wylizany RondelDawno nie robiłam śniadaniowych placuszków, a że byłam w posiadaniu bezcukrowych czekolad postanowiłam jakoś to połączyć. I tak szybko i sprawnie przygotowałam placuszki owsiane z dodatkiem białej czekolady. Bardzo smaczne i pożywne śniadanie z akcentem czekoladowej słodyczy :) Wspominałam, że nie znajdziesz tu ani grama cukru? :D Składniki: 40 g mąki owsianej 10 g otrębów owsianych 5 g nasion chia(...)łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Czekoladę pokrój na mniejsze kostki. Wymieszaj za pomocą łyżki z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wylej porcję ciasta i smaż z każdego placka z dwóch stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami
Zdrowie na języku :PDomowe pieczywo jest najlepsze! Takie idealnie sprawdzą się do domowego fast foodu. W przygotowaniu bardzo szybkie a smak niezastąpiony. 600 g mąki pszennej + 2 łyżki 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 180 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 jajko Ziarna sezamu W ciepłej wodzie mieszamy cukier, 2 łyżki mąki i drożdże(...)zagniatamy na jednolitą masę. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je od razu na blaszkę piekarnikową (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Rozklepujemy placek o średnicy około 28-30 cm. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200*C przez 25 minut. Po ostygnięciu kroimy na 4 części
VioletoweKucharzeniePóźna pora, oj późna, ale stwierdziłam, że dodam szybki i prosty przepis bom was zaniedbała;p Co tam u mnie? po staremu, praca-dom-gotowanie-ćwiczenia-spanie, a czasami pomijam gotowanie i ćwiczenia;p Jesień, jesień, zaraz zima, zaczynacie sobie folgować? macie mniejszy zapał do ćwiczeń i diety? ja chyba pozostaje na wcześniej obranym stanowisku ;) Co do przepisu(...)łyżeczka ksylitolu łyżka mleka szczypta sody Sposób przygotowania: Białka jaj miksujemy na sztywną pianę z ksylitolem żółtka mieszamy z mąką, sodą i mlekiem miksujemy ze sobą obie masy smażymy placki na teflonowej patelni na małym ogniu, pod przykryciem, lekko przecierając patelnie olejem przed każdym plackiem gotowe placki podałam z czekoladowym kremem z fasoli <3 SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpozostawionej na słońcu papce, która zaczęła fermentować. Wystraszona, chcąc uniknąć kary, mimo wszystko upiekła chlebowe placki ze sfermentowanej papki. Jakież było jej zdziwienie kiedy okazało się, że placki są o wiele pulchniejsze i smaczniejsze. Moja historia z zakwasem ma swoje wzloty i upadki. Po niezwykle aktywnym okresie wypiekania wyłącznie chlebów na zakwasie nastąpiła przerwa. Niestety, przeciwnik(...)znokautować przy nieco lepszej organizacji. Tymczasem przed wyjazdem piekę jeden z moich ulubionych chlebów. Biały, drożdżowy, najprostszy. Nazywam go ekspresowy, bo robi się w mgnieniu oka i równie szybko znika. Oczywiście, najlepszy na ciepło, z masłem i twarożkiem. Właściwie nie wiem jak smakuje na drugi dzień, bo on jest z tych jednodniowych:) Kroimy kromka za kromką i jedynie
KUCHARNIAstronę Homemart.pl firmy Guardini , która posiada szeroki wybór form i blaszek do wypieków. 1. Do mąki dodać sól, cukier puder, żółtko oraz 2 łyżki lodowatej wody, masło. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować cienko na stolnicy. Płat ciasta przenieść na wałku na przygotowaną tortownicę, starannie wylepić dno i ścianki, formując nieco wyższy brzeg ok.3 cm. Tortownicę wstawić na pół godziny(...)powierzchni ciasta układać warstwami plasterki jabłek. Posypać rodzynkami.3. Roztopionym masłem polać jabłka. Posypać płatkami migdałowymi, oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem. 4. Temperaturę w piekarniku ustawić na 200 C. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 minut.źródło ,,wielka księga ciast
Apetyczna babeczkarogaliki mają to do siebie że zachowują długo świeżość, nie czerstwieją tak szybko.Są smaczne i szybko znikają z talerza.Rogaliki krucho-drożdżowe SKŁADNIKI:mąka- 500 gdrożdże -50 gmargaryna- 250 gkwaśna śmietana- 2,5 łyżkijajka - 2 sztcukier - 4 łyżkiproszek do pieczenia- 0,5 opaksól - 1 szczyptamleko ciepłe - 125 mlDODATKOWOmarmoladajajko- 1 sztmleko -2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać śmietanę, trochę(...)odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie pokroić margarynę na kawałki, posiekać z mąką. Dodać rozczyn, jajka, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, odstawić
Kuchnia Danusi