PUSZYSTE CIASTO NALEŚNIKOWE Składniki: - 2 szklanki mąki - 2 szklanki mleka - 2 jaja - 1/2 szklanki gazowanej wody - 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Wszystkie składniki
ClauditteMissCooking*** Przepis jest inspiracją na danie z zeszytu kulinarnego MSM MOŃKI, który dostałam wraz z paczką od producenta. Aczkolwiek ja ten przepis zmodyfikowałam ponieważ nie dopuszczam do
ClauditteMissCookingmięsem rosołowym. Naleśniki na słodko bardzo lubią dzieci. Jest to na pewno tani obiad, choć dla mnie naleśniki to raczej deser lub śniadanie, a nie tani obiad. Tradycyjne placki ziemniaczane można podać z jarmużem i smażonym boczkiem. Ciekawie i pysznie. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Przepisy na tani obiad to na pewno smaczna zupa. Zupa rozgrzewa(...)lubią zupy, więc zawsze staram się wymyślić jakiś nowy przepis na zupę. Tani obiad to również wszelkie gulasze , które zazwyczaj gotuję na dwa dni i podaję z różnymi przystawkami. Szybki, niedrogi i łatwy w przygotowaniu gulasz może być z mięsa lub warzywny. Lubię gulasze z fasoli i soczewicy. Fasola i soczewica są tanie i można z nich wyczarować naprawdę
codojedzeniapierogowych smakoszy, bo farsz zawijamy w jeden płat ciasta, odpada zatem mozolne lepienie pierożków. Kiedy zobaczyłam te pierogi, wiedziałam, że muszę zrobić je jak najszybciej. Ciasto robi się błyskawicznie, szybko się zwija, wymagają jedynie trochę dłuższego gotowania, ale to już żadna fatyga. Efekt końcowy imponujący, bo smakuja naprawdę doskonale! Składniki: 200 g mąki (u mnie orkiszowa jasna) (1 szklanka(...)gęstego, gładkiego sera z wiaderka)wymieszać z żółtkiem i cukrem ciasto rozwałkować bardzo cienko na kształt dużego prostokąta. Posmarowac przygotowanym serkiem pozostawiająć od brzegó 20 cm wolny rant. Brzeg placka posmarować lekko wodą, by ciasto lepiej się zlepiło i zawinąć w roladę. Boki zawinąć pod spód, by nie wyciekł farsz zwilżyć ściereczkę kuchenną wodą, mocno wykręcić (przepisy podają
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nadchodzi tłusty czwartek , to nie można sobie odmówić zrobienia , tego co lubię :) faworków . Wbrew pozorom robi się je bardzo szybko . Wiem coś o tym , bo zanim wzięłam się za zrobienie ciasta , to zaraz mogłam usiąść i zajadać się pysznymi , chrupiącymi faworkami :) Wychodzi ich dwie duże tace , dzięki czemu rodzinka mogła też się nimi delektować :) Przepis: gotujmy.pl(...)cukier puder , masło , śmietanę i spirytus . Posiekałam nożem a następnie dobrze wyrobiłam , żeby było gładziutkie :) Powstała mi kula. Pokroiłam nożem na 3 części i każdą z części trzeba rozwałkować. Placek musi być cienki , podsypywać, aby ciasto nie przywarło do stolnicy. Wycinać paski o szer. 3 cm i długości 10 cm ( tak jest w przepisie ) , ale każdy może sobie wycinać
Różne smaki w kuchniTaki chlebek bananowy robi się szybko i nie ma w jego przygotowaniu nic trudnego. Ważne jest żeby użyć mocno dojrzałych bananów, takich z ciemnymi plamami na skórce. Są wtedy słodkie i aromatyczne a po upieczeniu nadają ciastu specyficzny smak oraz wilgotność. Dodatek bakalii podkręca smak i urozmaica fakturę miąższu tego wypieku , który staje się przez to bardziej świąteczny. Napisałam(...)samo czy ze śmietankowym twarożkiem. Może jestem jakaś dziwna, ale mnie doskonale smakuje z plasterkiem szynki . Takie ze mnie dziwadło. Już jako dziecko lubiłam na świąteczne śniadanie kawałek drożdżowego placka z kruszonką posmarować cienko masłem i obłożyć plasterkami baleronu czy pieczonego schabu . Taka świąteczna rozpusta i z chlebkiem bananowym mam podobnie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamenu zrobiłam ze szpinakiem i twarogiem. Efekt jaki uzyskałam był zadowalający. Farsz nakłada się bardzo łatwo, nie rozsypuje się a ciasto na pierogi jest elastyczne, dzięki czemu łatwo i szybko lepi się pierogi. Rodzinie najbardziej smakują podsmażone :) SKŁADNIKI: Ciasto: mąka 3 szkl. woda gorąca 1 szkl. jajko 1 szt. sól 1 łyżeczka olej 1 łyżka Farsz: szpinak mrożony(...)Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na maśle na złocisty kolor. Dodać do twarogu razem ze szpinakiem. Doprawić do smaku i wymieszać. Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką kółka. Na każdy placek nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić pierożki. Gotować w osolonej wodzie z olejem do momentu, aż wypłyną na wierzch
Kuchnia Pauletteswypestkowaniu) 200g cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 opakowania budyniu waniliowego + 100ml wody LUKIER: 120g cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: CIASTO: Składniki zagnieść szybko w elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Większą rozwałkować na wielkość formy razem z brzegami. Przełożyć do blaszki(...)gotować 2 - 3 minuty, cały czas mieszając. Masę śliwkową wyłożyć na blachę wyścieloną ciastem. Pozostałe ciasto rozkawałkować na prostokąt o wielkości takiej, jak wierzch blaszki, przykryć nim górę placka (śliwki). Piec w 180'C około 50 minut. LUKIER: Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru. Polać nim ciepłe ciasto. Całość schłodzić
Cakes By Kejtszczypta soli szklanka mąki tortowej 5 jajek WYKONANIE Ciasto . Wodę zagotowujemy z margaryną, cukrem i solą. Robimy to na małym ogniu, dodajemy mąkę i szybko mieszając łyżką, czekamy aż zrobi się jednolita szklista masa. Wystudzone ciasto przekładamy do miksera. Miksujemy dodając po 1 jajku. Ciasto dzielimy na 2 części. Wykładamy(...)jeszcze raz zagotowujemy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Dolewamy sok z cytryny i spirytus. Na pofałdowane ciasto wykładamy masę budyniową, Przykrywamy drugim plackiem górami do góry. Posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewymojej córce :) Mamo zrobisz tortillę? Przygotowałam taką, w której przemyciłam wiele warzyw, za którymi moje dziecko niekoniecznie przepada. Domowej roboty sos czosnkowy zwieńczył dzieło. Miło było patrzeć jak szybko zniknęła z talerza :) Chociaż płaty tortilli były gotowe, smakowało (już planuję następnym razem zrobić je własnoręcznie). SKŁADNIKI: 3 płaty tortilli 1 średnia cebula 3 piersi z kurczaka(...)podsmażyć. Doprawić sosem sojowym, przyprawą gyros, solą i pieprzem. Wszystkie pozostałe warzywa pokroić na małe kawałki. Majonez z jogurtem i przeciśnietym przez praske czosnkiem dobrze wymieszać, aby powstał sos. Placki tortilli podgrzać na suchej patelni z dwóch stron. Na środku ułożyć sałatę, polać sosem dołożyć partię farszu mięsnego (ciepłego) i część warzyw, dodać jeszcze odrobinę sosu i całość zwinąć
Kuchnia w opałachłopatkę dobrze wymieszać z jajkiem, odciśniętą z mleka bułką, tartą bułką, pieprzem mielonym i odstawić na 15 minut aby bułka tarta napęczniała wziąć porcję mięsam i na dłoni zrobić placek i posmarować musztardą nałożyć plaster boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka, cebulę nakryć porcją mielonego i uformować razem z tej ilości mięsa takie 3 zrazy duże, w takich wiekszych łatwiej(...)wsypać 1/2 kg starte na grubszych oczkach tarki ugotowane buraczki, do smaku dać cukier, ocet winny, sól, pieprz i chwię podsmażać mieszając, na koniec wsypać 1 łyżkę mąki i szybko wszystko wymieszać na małym ogniu zrazy podać z buraczkami i kaszą gryczaną i sosem...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKolejny pomysł na szybki i bardzo dobry obiad. Tarta - obiad na każdą okazje, i za każdym razem może być zupełnie inny. Tutaj zawsze możemy popisać się czymś innym i nowym, w zależności od gustu. Na słodko bądź wytrawnie, z mięsem albo z warzywami. Dzisiaj moja ulubiona wersja - dużo mięsa, warzyw no i ser :) Ciasto: 200 g maki ( ja użyłam(...)wersji jest camerbert) ząbek czosnku cebula 4 jaja 200 ml śmietany 18% pieprz, sól, papryka słodka, oregano Przygotowanie ciasto: Na stolnicy umieść wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Ugnieciony placek owiń folią i umieść w lodówce na 30 min. Następnie rozwałkuj placek o grubości 0,5 cm, posmaruj tłuszczem tortownicę i wyłóż ciastem foremkę dociskając palcami dobrze
Niezły MłynekBardzo prosty przepis na puszyste, maślane rogaliki drożdżowe. Rogaliki można nadziewać dowolną konfiturą, powidłami, masłem orzechowym, nutellą itp. Czas wyrastania ciasta to tylko 30 minut! Szybkie rogaliki drożdżowe - prosty przepisPRZEPISTemperatura pieczenia: 190oCCzas pieczenia: ok. 20 min. (w zależności od wielkości rogalików) Składniki 500 g mąki pszennej 3 jajka (2 jajka do ciasta, 1 jajko do glazury) 1/3 szkl. mleka(...)drożdże z cukrem i mlekiem oraz jajka. Połączyć z letnim masłem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Z ciasta formować rogaliki (wałkować okrągłe placki o średnicy 25 cm, podzielić na 8 części przez środek jak pizzę), można nadziewać dowolną konfiturą. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 20 min w 190oC, czas pieczenia zależy
coolinarnastrefa.blogspot.comporze dnia i roku. Tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami 2016-01-09 20:28:04 Pyszna tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami doskonała zarówno jako sycąca przekąska „na szybko” jak i zdrowy pełnowartościowy posiłek. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 250g fileta z kurczaka 100g czerwonej papryki 100g zielonej papryki 100g fasoli z puszki (odsączonej z zalewy(...)patelnię rozgrzewamy na sucho na dość silnym ogniu. Kładziemy na nią paski kurczaka i smażymy dość intensywnie do zarumienienia przez 3-4 minuty, w międzyczasie odwracając na drugą stronę. Placki tortilli kolejno podgrzewamy, np. na rozgrzanej dużej patelni, aby stały się bardziej wiotkie. Układamy na nich kolejno sałatę, duszone warzywa i kurczaka, po czym zawijamy w koperty. Podajemy
Kulinarna Pokusafaktów historycznych, dotyczących tej popularnej dziś na cały świecie włoskiej potrawy. Jak wiemy, pizza wywodzi się Włoch. Już w 997 roku słowo 'piza' zostało pierwszy raz zapisane w dokumentach. Placki z ciasta makaronowego z dodatkiem sera, ziół i ryby znane już były w XVII wieku, a pierwsze pizzerie powstały w XVIII wieku w Neapolu. Słynna pizza napoletana w dzisiejszych(...)przepisu na ciasto do pizzy - dobrze trafiliście:) To ciasto jest niezawodne - miękkie, elastyczne, daje rozciągać rękami, a po upieczeniu jest chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. W dodatku szybko wyrasta. Każdy sobie z nim poradzi:) Dla bardziej cierpliwych polecam ciasto dojrzewające (jak w przepisie na pizzę z żurawiną ), które potrzebuje minimum doby, ale też pizza na nim smakuje
Obiad gotowy