szybki placek - 2500 przepisów (strona:106/167)

ROLADKI ZE SZPINAKIEM, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MASCARPONE 238

Roladki z naleśników nadziewane kremowym serkiem mascarpone,  wędzonym łososiem i świeżymi listkami szpinaku   są prostą w przygotowaniu przystawką. Podaje się je w temperaturze pokojowej. Idealne na lunch, szybką przekąskę lub spotkanie ze znajomymi. Składniki na farsz: 250 g serka mascarpone 200 g wędzonego łososia dowolna ilość świeżych liści szpinaku ząbek czosnku sól do smaku świeżo zmielony czarny(...)już usmażone naleśniki, zajmijmy się farszem. Najpierw serek mascarpone. Dodałam do niego starty ząbek czosnku. sól i pieprz.  Wymieszałam. Pora na wędzonego łososia. Pokroiłam go na mniejsze kawałki. Placki naleśnikowe smarowałam serkiem. Na nim układałam kawałki łososia. Kolej na umyte liście szpinaku. Oderwałam z nich grubsze łodyżki i ułożyłam na łososiu. Można na nie jeszcze ułożyć kiełki np.pora

potrawyregionalne
Ciasteczka piwne 191

biszkopt na roladę popękał, dzięki czemu już wiem, że po Świętach będę robić bajaderkę. Natomiast lebkuchen, rożki orzechowe i makowiec wyszły rewelacyjnie, więc nie ma się co smutać. Moją szybką propozycją na dziś są imprezowe ciasteczka piwne, w sam raz do pogryzania przed telewizorem, albo jako zamiennik krakersów na imprezie. Przepis na te ciacha znalazłam już lata temu(...)piwo. Ciasto zagniatać aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Podzielić kulę ciasta na dwie lub trzy części, zależnie od tego ile rodzajów ciasteczek chcemy zrobić i rozwałkować każdy na placek o grubości ok. 2mm. Każdy placuszek pokroić w kwadraty i dodać ulubione składniki, np. posypać startym serem i słodką papryką, albo ziołami i gruboziarnistą solą. W wersji słodkiej bardzo

Przepysznik - BLW i nie tylko
American Apple Pie (szarlotka amerykańska). 183

siekamy) aż otrzymamy ciasto na wzór drobnej kruszonki, teraz stopniowo po, 1 łyżce, dodajemy śmietanę, za każdym razem miksując. Teraz odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręcznie. Robimy to szybko, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. NADZIENIE: 7-9 jabłek (7 dużych lub 9 małych) u mnie dodatkowo kilka(...)proszkiem budyniowym, cynamonem, gałką i odstawiamy.     Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 185-190 stopni C. Ze schłodzonego ciast odcinamy 1/4 i odkładamy. 3/4 ciasta rozwałkujemy na cienki placek o średnicy około 8 cm szerszej niż forma, wykładamy nim spód i boki tortownicy. Do jabłek wsypujemy suche składniki (budyń z cukrem i przyprawami), dokładnie mieszamy i przekładamy

Rozpustne gotowanie
Szybkie i miękkie pierniczki 171

było, ale uwierzcie, że mam na głowie ostatnimi czasy wiele spraw. Jestem niestety zmuszona przełożyć po raz  drugi konkurs, ale obiecuję poprawę po Nowym Roku:) Pierniczki szybkie do konsumpcji, ponieważ ich konsystencja po upieczeniu jest idealna od razu do jedzenia :) Dzisiaj prezentuje Wam proste pierniczki, które na zdjęciach jeszcze nie dotknęły lukru, ale po ozdabianiu mojej Córy chyba musiałabym(...)rękoma. W trakcie wyrabianie nie należy podsypywać pierniczków mąką, aby nie twardniały podczas pieczenia. Podzielić ciasto na 4 części i 3 włożyć do lodówki. Delikatnie podsypując stolnice mąką rozwałkować placek na grubość ok 3-4mm i wykrawać ulubione wzory. Wkładac do rozgrzanego do 180stopni piekarnika i piec od 8 do 10 minut. Kolejne partie można wyjmować już

ChilliJemy
Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli 187

się, ze właśnie takowy kamień pozwolił poczuć namiastkę smaku wakacji. Dzisiaj dla odmiany przygotowałam pizzę z rybką. Jako dodatek użyłam filet z makreli  firmy GRALL . Pizza zniknęła bardzo szybko i polecam taką wariację smakową.  Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli  SKŁADNIKI: Ciasto: 340 g mąki pszennej 5 g drożdży ¾ łyżki soli ¾ łyżki cukru(...)wyrabiamy około 10 minut. Polewamy ciasto oliwą i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. Dzielimy ciasto na 4 równe części. Oprószamy mąką. Wałkujemy placki o średnicy około 30 cm. Nakładamy ketchup i rozsmarowujemy, ścieramy mozzarellę, układamy pokrojoną makrelę z puszki oraz kukurydzę i plasterki oliwek.  Wkładamy pizzę do nagrzanego piekarnika na nagrzany

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Miodowe placuszki 197

Miodowe placuszkiSzybki sposób na osłodzenie sobie poranka, podwieczorka czy kolacji ;) Składniki:(na ok.15 małych placuszków)- 2 jajka - 1 szklanka mąki - 4 łyżki śmietany

Gotuj Z Muzyką
Nachosy 297

Zrobiłam kilka dni temu do popołudniowego podżerania! Zniknęły szybko … zdecydowanie za szybko!Ale zarazem był to dla mnie znak , że smakowały tak jak powinny – rewelacyjnie!Jeśli lubimy podgryzać coś przed TV czy komputerem ( wiem wiem … wiem , że to niezdrowo ;) ) śmiało możemy skusić się na ich zrobienie! Są świetną alternatywą dla chipsów czy prażynek napakowanych sztucznymi dodatkami! Wystarczy pół(...)PRZYRZĄDZENIA: Mąkę pszenną przesiewamy z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy letnią wodę oraz rozbełtane jajko i przyprawy. Wyrabiamy ciasto.Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cieniutki ( ok. 1 mm  ) placek. Szklanką wycinamy kółka. Każde kółko rozcinamy na pół. Smażymy po kilka sekund na bardzo gorącym oleju! Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.Możemy jeszcze dodatkowo posypać przyprawą do tacos

Ostra na Słodko
Naleśniki 149

Niebywałe i niewątpliwie wspomnienie mojego dzieciństwa! Delikatne, koronkowe brzegi, mięciutkie, cienkie i gorące ciasto, faszerowane najczęściej słodkim serem lub dżemem. Idealne na śniadanie, ale ja mogłabym

Zasmakuj Kuchni
Wiosna / Lato 2017: Placek truskawkowo-borówkowy 147

świadomy (użycie mąki z pełnego przemiału zamiast zwykłej). Ciasto wyszło bardzo smaczne i zdrowsze dzięki wykorzystaniu mąki z pełnego przemiału. Do jego przygotowania można też wykorzystać inne owoce sezonowe. Placek truskawkowo-borówkowy Przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach mniej więcej 30 x 30 cm, szklankę, kubek, dużą miskę, miskę, wagę kuchenną, łyżkę, łyżeczkę, papier do pieczenia. Przygotuj składniki(...)odszypułkuj, a borówki ewentualnie przebierz. Blachę do pieczenia wysmaruj cienką warstwą tłuszczu i wyłóż papierem do pieczenia. Masło lub margarynę przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki ciasta kruchego i szybko je razem zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, którą podziel w proporcji 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wylep dno i boki formy (boki do wysokości mniej więcej 1cm). Następnie

blog.moje-pasje.info
Jajka w cieście francuskim 195

Szybka przystawka, która idealnie komponuje się z sosem tatarskim. Można użyć gotowego ciasta francuskiego, bądź postawić poprzeczkę nieco wyżej i samemu je przygotować :) Przepis poniżej ;> Składniki na ciasto: 100ml zimnej wody 75g mąki krupczatki 125g mąki pszennej 250g masła w temp. pokojowej 7g soli (łyżeczka) Przygotowanie: 1. Wode wymieszać z solą, aż do całkowitego rozpuszczenia, a w garnuszku(...)między 2 warstwy folii spożywczej. 5. Rozwałkować na prostokąt i wstawić do lodówki. 6. Przygotować stolnice z lekko oprószoną mąką, wyłożyć ciasto z lodówki i rozwałkować je na kwadratowy placek. 7. Na środku rozłozyć schłodzone masło,  tak by rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta. 8. Rogi ciasta połączyć nad masłem, formując kopertę, i zlepić ciasto na złączeniach

FITBUuK
Błyskawiczne bułeczki 181

Robiłam już różnego rodzaju bułeczki...szybkie do zrobienia itd..ale te są naprawdę błyskawiczne...przepis na te mega szybkie i smaczne bułeczki znalazłam tutaj. Polecam...są proste i bardzo szybkie do zrobienia i bardzo smaczne..Do bułeczki miodek lub dżemik ,do tego szklanka mleka...i śniadanko gotowe.. 4 szkl. mąki pszennej  2 opakowania suszonych drożdży(...)masłem miski, posmarować roztopionym masłem ciasto po wierzchu, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną delikatnie mąką stolnicę / blat. Rozpłaszczyć na placek o wysokości około 2 cm.Ostrą szklanką wycinać koła, każde zwijać jak roladę i delikatnie sklejać brzegi. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić

Moje domowe kucharzenie
Zupa truskawkowa z domowym makaronem 186

pewnością każdy z Was ma swoje ulubione dania z dzieciństwa, które pamięta przygotowywane przez mamę lub babcię. Zupa truskawkowa jest takim moim daniem z lat dziecięcych. Przygotowywana na szybko w sezonie truskawkowym to moja ulubiona potrawa, zaraz obok przepysznych kanapek z truskawkami. Oczywiście możemy ją również przygotować z mrożonych truskawek poza sezonem. Zazwyczaj gotuje ją z kupnym makaronem(...)ciasto jest za twarde dodajemy wodę. Przykrywamy folią i odstawiamy na 15-20 minut. 2. Gdy ciasto „odpocznie” dzielimy je na mniejsze kawałki, podsypując mąką rozwałkowujemy na placek o gr. ok. 1mm i kroimy w paski lub przekładamy przez maszynkę do makaronu. Tak przygotowany makaron gotujemy ale dente 5 min. w osolonej wodzie. 3.W garnku umieszczamy

Podwójnaporcja
Christian Grey VS Sasha Grey - walentynkowy spaghetti calzone 151

tego powodu film się oczywiście nie podoba :) Panowie! Zamiast się bez sensu denerwować, przeczekajcie. Z Christianem Greyem i tak nie wygracie – inaczej byście tu nie zaglądali :) Euforia minie i szybkie obliczenie prawdopodobieństwa, do którego popchnie rozsądek spowoduje powrót do normy. Wtedy wracamy do sprawdzonych metod. O ile marketing Greya jest sezonowy, o tyle przekonanie, że proste włoskie jedzenie jest czymś(...)Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąki oraz trochę oleju i ugniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Sypiemy mąkę na stół i wałkujemy ciasto na cienki okrągły placek. Na połowę placka kładziemy makaron z sosem, przykrywamy drugą połową zlepiając brzegi żeby powstał nam wielki pieróg. Wkładamy go do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Domowa pszenna tortilla jak marzenie 154

Prosta i szybka w przygotowaniu, o idealnej strukturze :) Wiele już przepisów przerobiłam i zawsze wychodziły mi łamliwe placuszki, których nie dało się złożyć. Ten przepis za to jest idealny! Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  40 minut (10 + 30 czekania) Ilość porcji(...)Każdy kawałek ciasta rolujemy w kuleczkę i odstawiamy na pół godziny lub dłużej. Ważne by kuleczki były szczelnie zamknięte. Mogą też przenocować w lodówce. Każdą kuleczkę rozwałkowujemy na cienki placek (tak cienki jak chcemy, czyli u mnie bardzo :) ). Placuszki nakładam na rozgrzaną patelnię i trzymam paręnaście sekund z każdej strony (tak by nie powstały ciemniejsze zrogowacenia) na średnim ogniu

Bazując na smaku
Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką 167

Lubię takie ciasta do których nie potrzebny mikser..szybko si robi, mało zmywania...i szybko się zjada...zdjęcia po upieczeniu niestety brak.. ciasto: 340 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g drobnego cukru 3 jajka 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 300 g jogurtu naturalnego [ u mnie owocowy] dowolne owoce [ u mnie śliwki, nektarynki, jabłko(...)misce i rozgniatać między palcami tworząc grudki.Blachę o wymiarach mniej więcej 23-28 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Wyrównać powierzchnię,posypać przygotowana kruszonką.Wystudzony placek można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Moje domowe kucharzenie
Makaron spaghetti z małżami z pietruszką w winno-maślanym sosie 212

Makaron spaghetti z małżami to danie, które nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi czy pomysł na romantyczną kolację z najbliższą osobą. Małże bogate są w wapń

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszne Burrito 172

Bardzo szybki obiad, kolacja czy też lunch. Burrito powstało z połączenia kuchni meksykańskiej i południowej USA. Z czerwoną fasolą i kukurydzą jest bardzo sycące. Na tortille możecie położyć też ryż. Składniki: 4x tortilla pszenna z siemieniem lnianym 250 g mięsa mielonego z indyka 400 g pomidorów krojonych w puszce 200 g fasoli czerwonej w puszce 200 g kukurydzy(...)puszkę pomidorów. Czekamy aż wszystko się połączy i zgęstnieje. Nasze tortille podgrzewamy w parowarze lub piekarniku. Do farszu dodajemy fasolę, oraz kukurydzę i wszystko razem jeszcze podgrzewamy. Na placki kładziemy garść sałaty i farsz. Ja robiłam także wersję bez sałaty. Zawijamy ciasno w rulon i gotowe

Dominacja smaku
Pierogi z truskawkami 169

zdaniem) pierogi znalazłam tutaj ( klik ). Najbardziej jestem zadowolona z ciasta, które wychodzi elastyczne, miękkie i się nie rozkleja. W zeszłym tygodniu robiłam te pierogi już dwa razy i zawsze szybko znikały :) Oczywiście możecie je podać również ze śmietaną, ja natomiast wolę z jogurtem :) Składniki: (na około 40 pierogów) 300 g mąki  125 ml wrzącej wody 1 jajko(...)minut. W międzyczasie obrać i umyć truskawki. Pokroić je na mniejsze kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Gotowe ciasto podzielić na mniejsze części. Każdą rozwałkować na cienkie placki i wykrawać koła za pomocą szklanki. Na środek kłaść nałożyć truskawki i zlepić ze sobą brzegi. Pierogi wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować około 2-4 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię

My simple kitchen
Swojski makaron ;) 164

wałka:) Rozwałkowany placek odkładamy na bok do obeschnięcia.  Im bardziej suchy tym lepszy ale nie może się kruszyć:)  Powtarzamy procedurę z każdym plackiem.  Gdy dany placek osiągnie odpowiednią suchość lub gdy zabraknie nam miejsca,  zabieramy go, dość grubo posypujemy mąką i zwijamy w rulon.  Rulon nie może być zawinięty ciasno bo ciasto może(...)przesiewamy z mąki i wkładamy do papierowych torebek. Pozostanie nam naprawdę spora ilość mąki:) Z 1 kg mąki wyszło mi 2 kg makaronu:) I to tyle:) Gotuje się bardzo szybko:) Do wody sypiemy sól - wedle uznania

Ukojenie Podniebienia
Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem 134

shortbready wspomniałem, że zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego okrągłego placka dzielonego na trójkąty, małych okrągłych ciastek i dużych prostokątów ciętych na paluszki. Ten duży okrągły placek dzielony na trójkąty nosi nazwę Petticoat Tails. Nazwa ta pochodzi od podobieństwa kaształtu ciasta do elżbietańskiej kiecki Petticoat Skirt, chociaż obfitują opowieści o pochodzeniu nazwy od francuskiego petits cotés(...)wypieku użyłem spodu od tortownicy o średnicy 23 cm. Można użyć spodu trochę mniejszego, najwyżej Petticoat Tails będą ciut grubsze. Oczywiście, jak z każdymi shortbreadami, przygotowanie jest szybkie i łatwe, a ilość potrzebnych składników minimalna. Składniki: 225 g mąki pszennej tortowej60 g cukru pudru115 g miękkiego masła2 łyżki mleka1 łyżeczka kminkuPrzygotowanie: Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej cukier puder

Grahamka, weka i kajzerka
Drożdżowe racuchy z bananami 414

Podczas letnich upałów najlepiej sprawdzają się szybkie obiady, racuchy są zarówno daniem obiadowym, jak i doskonałą przekąską lub propozycją na śniadanie. Jestem wielbicielką bananów, więc zamiast tradycyjnych jabłek przygotowałam dziś racuchy bananowe. Zazwyczaj przyrządzam je z dodatkiem proszku do pieczenia, ale ponieważ miałam w lodówce drożdże, dodałam je w zastępstwie - racuchy wyszły jak zawsze puszyste i delikatne. Drożdżowe racuchy(...)ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany- banany pokroić w dość grube plasterki, wymieszać z ciastem- smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, nakładając łyżką ciasto tak, by w każdym placku było kilka kawałków banana Racuchy najlepiej smakują na gorąco, ponieważ banan pod wpływem wysokiej temperatury rozpuszcza się tworząc pyszną masę. Z podanych proporcji wychodzi około 15-16 racuchów, w zależności

Smakołyki Bereniki