Były już placuszki drobiowo-cukiniowe oraz placki cukiniowo-czosnkowe a nie pokazałam Wam najprostszych placuszków z cukinii jakie robię. W sezonie cukiniowym bardzo często goszczą na moim stole. Są bardzo smaczne, można zajadać same, z różymi dipami jak również podać jako dodatek do mięska. Ja bardzo lubię je jeść z sosem tzatziki.składniki(...)cukinii panierować najpierw w jajku a potem w mące i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie osączyć na papierowym ręczniku. I zajadać. Bardzo proste i szybkie a do tego jakie smaczne
Monia miesza i gotujeCiasteczka te idealnie sprawdzają się podczas wieczornych spotkań przy winie, piwie, czy herbatce, a przede wszystkim przy pogaduchach. Polecam przepis na te ciasteczka robi się je bardzo sprawnie, szybko i do tego są dobrym materiałem na przyprawowe eksperymenty. Składniki: 18 dag żółtego sera np. gouda 25 dag mąki pszennej 15 dag margaryny 1 żółtko 1/2 szklanki śmietany(...)śmietanę - wymieszać. Na koniec dodać starty żółty ser i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczek i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm i powycinać dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę i posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec 15 - 20 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościśliwkowych - musi być po 250 g w każdym słoikuWykonanie:Najpierw wykonujemy ciasto kruche. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder dodajemy żółtka i zimne masło - szybko! zagniatamy do połączenia składników. Dzielimy na dwie równe części. UWAGA! JEŻELI MAMY 2 TAKIE SAME BLACHY MOŻEMY ZROBIĆ TO NA RAZ, JEŻELI NIE TO ROBIMY W TEJ SAMEJ BLASZCE(...)razy. Białka ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier puder, gdy piana z cukrem będzie sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na posmarowany dżemem placek - każdy spód posypujemy po całości szklanką posiekanych orzechów włoskich. Spód pieczemy około 20 minut - aż będzie brązowy. Gdy upieczemy dwa takie same spody ostawiamy je do wystygnięcia. W międzyczasie robimy masę
Piekę, bo lubiępszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka Wszystkie składniki przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części, każdą z nich owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Po około 15-20 minutach wyciągnąć pierwszą część ciasta, wylepić nią blachę(...)masło i twaróg, zmiksować. Wsypać budyń i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do garnka, zagotować, cały czas mieszając. Gotować 3 minuty, nie przestając mieszać. Gorącą masę wylać na pierwszy, wystudzony placek, przykryć kolejnym i lekko docisnąć. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek sok z 1/2 cytryny 125 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 galaretka cytrynowa Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda
Domowa cukiernia EwyLEKKIE PLACUSZKI NA MAŚLANCE Z AMARANTUSEM Szybkie w przygotowaniu, lekkie, zdrowsze od tych tradycyjnych i przyjazne dla dzieci. Alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Jako dodatek proponuję świeże owoce, bitą śmietanę, dżem, lub po prostu posypać je cukrem pudrem. Kto jak lubi :) Ja najbardziej lubię je z syropem klonowym :) SKŁADNIKI: 250 g maślanki 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki(...)sól i cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Czynność tę można wykonać ręcznie, po prostu przy pomocy rózgi. Placuszki smażymy parę minut na rozgrzanej patelni – najlepiej ceramicznej (bez dodatku tłuszczu). Gotowe placki posyp cukrem pudrem i dodaj ulubione dodatki
Calzonella.comJest wiele sposobów podawania gulaszu z ziemniakami, z kaszą, z plackami ziemniaczanymi ale to już wszyscy znamy i większość z nas już jadła w takiej postaci. Chciała bym wam pokazać nieco inny sposób podawania gulaszu. Możemy naszych gości czy domowników zaskoczyć:) Mowa jest o Quiche czyli wykwintna tarta. Jest krucha, pyszna i każdego zaskoczy niespodzianka w środku(...)pieczenia i solą posiekać nożem aż masło przerodzi się w mini kawałeczki ( można użyć robot kuchenny) następnie przełożyć do miski i wyrobić z jajami i wodą. Składniki należy szybko wyrobić, uformować kulę, schłodzić w lodówce co najmniej godzinę.- między czasie obrać marchew pokroić w kawałki i ułożyć na blaszce posypać solą morska i polać oliwą, wstawić do piekarnika
Basia w kuchnidostęp do kuchni. Dlatego gdy akurat mam możliwość ugotowania czegokolwiek to ani chwili się nie zastanawiam! Dzisiaj w ruch poszedł blender i patelnia. Usmażyłam bezglutenowe tortille, do tego super szybki farsz i dip z batata. Jeżeli użyjecie gotywych tortilli, to danie to jest naprawdę ekspresowe. W czasie, gdy szykujecie farsz ugotujcie batata. Potem wystarczy go zblenderować ze składnikami(...)kopiaste łyżki fasoli czerwonej (ugotowanej lub z puszki) dwie szczypty chili w proszku dwie szczypty słodkiej papryki sól, pieprz do smaku masło orzechowe Bezglutenowa tortilla* *można użyć gotowych placków tortilli 195g skrobi/mąki z tapioki 2 duże jajka 115ml mleka roślinnego 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub innego) 1/2 łyżeczki soli Serowy dip z batata 1 słodki ziemniak (mój ważył
Fill The BowlRoladki z naleśników nadziewane kremowym serkiem mascarpone, wędzonym łososiem i świeżymi listkami szpinaku są prostą w przygotowaniu przystawką. Podaje się je w temperaturze pokojowej. Idealne na lunch, szybką przekąskę lub spotkanie ze znajomymi. Składniki na farsz: 250 g serka mascarpone 200 g wędzonego łososia dowolna ilość świeżych liści szpinaku ząbek czosnku sól do smaku świeżo zmielony czarny(...)już usmażone naleśniki, zajmijmy się farszem. Najpierw serek mascarpone. Dodałam do niego starty ząbek czosnku. sól i pieprz. Wymieszałam. Pora na wędzonego łososia. Pokroiłam go na mniejsze kawałki. Placki naleśnikowe smarowałam serkiem. Na nim układałam kawałki łososia. Kolej na umyte liście szpinaku. Oderwałam z nich grubsze łodyżki i ułożyłam na łososiu. Można na nie jeszcze ułożyć kiełki np.pora
potrawyregionalnebiszkopt na roladę popękał, dzięki czemu już wiem, że po Świętach będę robić bajaderkę. Natomiast lebkuchen, rożki orzechowe i makowiec wyszły rewelacyjnie, więc nie ma się co smutać. Moją szybką propozycją na dziś są imprezowe ciasteczka piwne, w sam raz do pogryzania przed telewizorem, albo jako zamiennik krakersów na imprezie. Przepis na te ciacha znalazłam już lata temu(...)piwo. Ciasto zagniatać aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Podzielić kulę ciasta na dwie lub trzy części, zależnie od tego ile rodzajów ciasteczek chcemy zrobić i rozwałkować każdy na placek o grubości ok. 2mm. Każdy placuszek pokroić w kwadraty i dodać ulubione składniki, np. posypać startym serem i słodką papryką, albo ziołami i gruboziarnistą solą. W wersji słodkiej bardzo
Przepysznik - BLW i nie tylkosiekamy) aż otrzymamy ciasto na wzór drobnej kruszonki, teraz stopniowo po, 1 łyżce, dodajemy śmietanę, za każdym razem miksując. Teraz odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręcznie. Robimy to szybko, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. NADZIENIE: 7-9 jabłek (7 dużych lub 9 małych) u mnie dodatkowo kilka(...)proszkiem budyniowym, cynamonem, gałką i odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 185-190 stopni C. Ze schłodzonego ciast odcinamy 1/4 i odkładamy. 3/4 ciasta rozwałkujemy na cienki placek o średnicy około 8 cm szerszej niż forma, wykładamy nim spód i boki tortownicy. Do jabłek wsypujemy suche składniki (budyń z cukrem i przyprawami), dokładnie mieszamy i przekładamy
Rozpustne gotowaniebyło, ale uwierzcie, że mam na głowie ostatnimi czasy wiele spraw. Jestem niestety zmuszona przełożyć po raz drugi konkurs, ale obiecuję poprawę po Nowym Roku:) Pierniczki szybkie do konsumpcji, ponieważ ich konsystencja po upieczeniu jest idealna od razu do jedzenia :) Dzisiaj prezentuje Wam proste pierniczki, które na zdjęciach jeszcze nie dotknęły lukru, ale po ozdabianiu mojej Córy chyba musiałabym(...)rękoma. W trakcie wyrabianie nie należy podsypywać pierniczków mąką, aby nie twardniały podczas pieczenia. Podzielić ciasto na 4 części i 3 włożyć do lodówki. Delikatnie podsypując stolnice mąką rozwałkować placek na grubość ok 3-4mm i wykrawać ulubione wzory. Wkładac do rozgrzanego do 180stopni piekarnika i piec od 8 do 10 minut. Kolejne partie można wyjmować już
ChilliJemysię, ze właśnie takowy kamień pozwolił poczuć namiastkę smaku wakacji. Dzisiaj dla odmiany przygotowałam pizzę z rybką. Jako dodatek użyłam filet z makreli firmy GRALL . Pizza zniknęła bardzo szybko i polecam taką wariację smakową. Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli SKŁADNIKI: Ciasto: 340 g mąki pszennej 5 g drożdży ¾ łyżki soli ¾ łyżki cukru(...)wyrabiamy około 10 minut. Polewamy ciasto oliwą i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. Dzielimy ciasto na 4 równe części. Oprószamy mąką. Wałkujemy placki o średnicy około 30 cm. Nakładamy ketchup i rozsmarowujemy, ścieramy mozzarellę, układamy pokrojoną makrelę z puszki oraz kukurydzę i plasterki oliwek. Wkładamy pizzę do nagrzanego piekarnika na nagrzany
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMiodowe placuszkiSzybki sposób na osłodzenie sobie poranka, podwieczorka czy kolacji ;) Składniki:(na ok.15 małych placuszków)- 2 jajka - 1 szklanka mąki - 4 łyżki śmietany
Gotuj Z MuzykąZrobiłam kilka dni temu do popołudniowego podżerania! Zniknęły szybko … zdecydowanie za szybko!Ale zarazem był to dla mnie znak , że smakowały tak jak powinny – rewelacyjnie!Jeśli lubimy podgryzać coś przed TV czy komputerem ( wiem wiem … wiem , że to niezdrowo ;) ) śmiało możemy skusić się na ich zrobienie! Są świetną alternatywą dla chipsów czy prażynek napakowanych sztucznymi dodatkami! Wystarczy pół(...)PRZYRZĄDZENIA: Mąkę pszenną przesiewamy z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy letnią wodę oraz rozbełtane jajko i przyprawy. Wyrabiamy ciasto.Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cieniutki ( ok. 1 mm ) placek. Szklanką wycinamy kółka. Każde kółko rozcinamy na pół. Smażymy po kilka sekund na bardzo gorącym oleju! Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.Możemy jeszcze dodatkowo posypać przyprawą do tacos
Ostra na SłodkoNiebywałe i niewątpliwie wspomnienie mojego dzieciństwa! Delikatne, koronkowe brzegi, mięciutkie, cienkie i gorące ciasto, faszerowane najczęściej słodkim serem lub dżemem. Idealne na śniadanie, ale ja mogłabym
Zasmakuj Kuchni