szybki placek - 2500 przepisów (strona:118/167)

Wspaniała, domowa Pizza 147

ilość. ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pomidorowy, np. z TEGO PRZEPISU [Kliknij] Jeśli nie mamy sosu i nie chce nam się robić, w ostateczności można na szybko stworzyć sos, mieszając ze sobą koncentrat pomidorowy, nieco wody, sól, pieprz i bazylię. 250 g sera, np. sera żółtego lub mozzarelli Ulubione dodatki – u mnie: Łosoś Pomidory suszone Oliwki listonic(...)niego kształt wałka, który następnie dzielimy na 2 równe części. Z każdego z tych kawałków możemy stworzyć osobną pizzę, postępując według dalszych kroków. Wałkujemy ciasto na mniej-więcej okrągły placek, po czym przekładamy go na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem, posypujemy serem i wykładamy ulubionymi składnikami. Wstawiamy pizzę do piekarnika rozgrzanego

Proste-przepisy.pl
Kebab wegański. Pyszny, szybki i niskokaloryczny fast food. 168

wegetarian i osób na diecie. Pyszne kawałki tofu marynowane w sosie sojowym z przyprawą "kebab" wyglądem i smakiem  przypominają  ten pyszny fast food. Danie przygotowuje się w szybki i łatwy sposób a jedna porcja to ok 450 kalorii. "Bez mięsa to nie kebab" ? No to wypróbujcie (: Składniki ( 1 porcja): 1/2 (90 g) opakowania tofu 1 tortilla(...)składniki układamy na środku tortilli (ja zaczęłam od sałaty, następnie tofu i na to reszta warzyw). Tortille składamy i zapiekamy w opiekaczu aż placek uzyska rumiany kolor SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Przekąski na karnawał z francuskiego ciasta 202

Lubię proste przekąski na karnawał. Szybkie do przyrządzenia, takie na jeden kęs. Przekąski na karnawał na ciepło i na zimno. Do nich niewątpliwie należą przekąski przyrządzone z francuskiego ciasta. Na karnawał, na prywatkę czy na miły wieczór przy telewizorze. Na słodko i na wytrawnie. Przekąska z daktylami czy przekąska z kozim serem albo przekąska z obiadowych resztek … Francuskie ciasto(...)odparuje wody. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Rozwiń francuskie ciasto na blasze. Rozprowadź równomiernie szpinak, następnie posyp pokruszoną fetą i utartym serem. Na końcu posyp przyprawą bruschetta. Wstaw placek do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 12 – 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pokryj na małe kwadraty. Podawaj przekąski na ciepło lub na zimno.   The post Przekąski

codojedzenia
Quiche z kapustą kiszoną i schabem 167

Uwielbiam szybkie  i proste obiady, dania jednogarnkowe, tarty obiadowe i wszystko co jest tradycyjne. Dzisiaj serwuję Wam świetny pomysł na pyszny obiad z kapusty kiszonej. To idealny czas, bo większość z nas własnie przygotowuje kapustę na zimę, a nie każdy wie, że możemy ją zaserwować w taki sposób.  Składniki: ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego(...)dodajemy cebulę - wszystko podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, dusimy ok 15 minut na małym ogniu i doprawiamy. Patelnię odstawiamy do ostygnięcia, jak farsz się ostudzi wykładamy go na placek. W misce mikserem ubijamy białka, cały czas ubijając dodajemy żółtka, śmietanę, pokrojoną pietruszkę i szczyptę soli, pieprzu. Gotową mieszanką zalewamy ciasto z farszem kapuścianym. Quiche  wstawiamy do rozgrzanego

Niezły Młynek
Mazurek Paryski Wielkanocny 200

ciastem maślanym (ja taki Wam dziś zaprezentuję). Można przygotować go także z ciasta piaskowego (połączenie obu mąk: pszennej i ziemniaczanej w stosunku 1:1). Istnieją także wersje mega szybkie w przygotowaniu: przekładane wafle, najczęściej smarowane marmoladą, czekoladą, kajmakiem, nawet budyniem. Mazurek może być kwadratowy, prostokątny, okrągły, w każdej wersji prezentuje się wspaniale. Ile wersji, tyle smaków, Wielkanoc jedna(...)kruchego: Mąkę z masłem siekam nożem, dodaję cukier puder, jajko i mleko (lub śmietanę), wszystko razem mieszam. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Z zimnego ciasta formuję placek i wykładam nim formę uprzednio posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Taki placek smaruję równomiernie marmoladą. Przygotowanie ciasta maślanego: Masło ucieram z cukrem, dodaję 2 jaja

Zasmakuj Kuchni
Domowy kebab z grillowanym kurczakiem w picie 669

kebaba w dzisiejszych czasach zna większość z nas. Osobiście uważam, że to "najlepszy fast food" ;) Uważam też, że super wersją kebaba jest jej domowy odpowiednik. Chlebek pita mozna upiec szybko samemu i a mięso zgrillować. Smak może nie dosłownie taki sam, ale ile jest kebabów tyle smaków róznych. Warto eksperymentować, a z pewnością znajdziemy coś co jest(...)formujemy w nieduże kulki. Wykładamy je na blat oprószony mąką i przykrywamy ściereczką na kolejną godzinę. Następnym etapem jest uformowanie ostatecznych chlebków. Każda kulkę z osobna rozwałkowujemy na cienki placek o grubości ok 4-5mm i wkładamy do rozgrzanego do 200stopni piekarnika na ok 15 minut (ciasto powinno samo się rozdzielić, a jeżeli nie to delikatnie je nacinamy

ChilliJemy
Quesadillas z kurczakiem i serem 2767

Internet jest wspaniałą inspiracją, gdy nie wiemy co chcemy ugotować. Ja też nie miałam koncepcji na szybki obiad, ale gdzieś wpadły mi w ręce fotki quesadillas. Poszperałam w necie i na hiszpańskiej stronie z przepisami znalazłam ten przepis. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go trochę nie zmodyfikowała ;-) Quesadillas z kurczakiem i serem Składniki(...)stron, po czym układamy na niej 2 rodzaje sera i farsz. Pamiętajmy, aby nie kłaść farszu przy brzegach, bo przy obracaniu nam wypadnie. Tortillę przykrywamy drugim plackiem, dociskamy i obracamy przy pomocy pokrywki lub talerza. Teraz podpiekamy wierzchnią część quesadilli. Gdy ser się rozpuści quesadilla jest gotowa. Przekładamy ją na deskę i kroimy na ćwiartki lub ósemki

Kulinarne przygody Gatity
Curry pieczarkowe 192

Curry pieczarkowe...Szybkie, proste i pyszne!Aromatyczny, lekko pikantny indyjski sos.Kawałki pieczarek.Idealne jako samodzielne danie lub jako dodatek.Pycha! Składniki:500 g pieczarek;1 duża, biała cebula;2 cm kawałek imbiru;2 ząbki czosnku;Puszka krojonych pomidorów (waga z zalewą 400 g);1/2 łyżeczki kuminu;1/2 łyżeczki kolendry;1/2 łyżeczki kardamonu;1 łyżeczka garam masala;1/4 łyżeczki płatków chili(...)puszki wraz z zalewą. Dusić, co jakiś czas mieszając, aż sos odparuje do połowy, a potrawa nieco zgęstnieje.Posolić do smaku.Na końcu dodać czubatą łyżkę jogurtu.Podawać z ryżem, plackami roti (jak u mnie), czy chlebkami naan.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt naturalny można zastąpić jogurtem greckim lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18 %.Z dodatku płatków chili

Gospodyni Miejska
Makowa Panienka. 1239

Pyszne ciasto, idealne składniki, w prost prosi  się o powtórkę.  Prezentuje się i smakuję równie idealnie. Nie jest trudne do wykonania. A znika bardzo szybko.... Gorąco polecam! Składniki: 200 g margaryny/masła 150 g maku  100 g mielonych migdałów 100 g wiórek kokosowych  80 g cukru 8 białek  4 żółtka 2 budynie śmietankowe(...)puszystą masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do chwili utworzenia się gładkiego kremu. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie miksujemy. Krem rozsmarowujemy na jednym placku makowo kokosowym i przykrywamy go drugim. Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła. Podobno źródło inspiracji, TU... Kasiu pozdrawiam Cię

Malinowe Pocałunki
Appeltaart 214

jajkaNadzienie:- 4 duże jabłka (szara reneta, jonagold)- garść rodzynek- 3 łyżeczki cynamonu- 2 łyżeczki jasnego curku trzcinowego- 2 łyżeczki cukru waniliowego- biały cukier- jajkoSkładniki na ciasto zagniatamy dość szybko i energicznie w kulkę, nie dopuszczając by masło nam się zbyt ociepliło.W składnikach celowo nie ma cukru. To dlatego, iż nadzienie naszego appeltaart i tak będzie wystarczająco słodkie. Poza(...)smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia.Przekładamy rozwałkowane ciasto do tortownicy, dokładnie wylepiamy nim boki.Do tak przygotowanej formy wykładamy nadzienie jabłkowe.Ciasto, które nam zostało wałkujemy na cienki placek, z którego następnie wycinamy paski, mające nam posłużyć do stworzenia charakterystycznej kratki.Kratkę smarujemy rozkłóconym jajkiem, oprószamy białym cukrem i wstawiamy do piekarnika na około 80 minut. Pozostawiamy do całkowitego

W mojej holenderskiej kuchni
Pierogi ruskie 145

Pierogi ruskie są chyba najbardziej popularne i najbardziej lubiane przez moją rodzinkę. Robię zawsze z podwójnej porcji i bardzo szybko znikają. Najbardziej lubię podsmażone na maśle z przyrumienioną cebulką. Ziemniaki możecie wykorzystać z poprzedniego dnia. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pierogi, które polecam. Jeśli przygotowaliście jakieś danie z moich przepisów to podzielcie się opinią w komentarzach, pochwalcie(...)musi być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30  minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek. Wyciąć szklanką kółka i na każde kółko nałożyć farsz po czym złożyć na pół i skleić pieroga W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzącej wody wrzucać pierogi. Zamieszać

O kuchni z uczuciem
Zwijane drożdżówki z orzechami 133

powie. No ale co zrobić, skoro tak je lubię? Czasami przygotowuję coś zupełnie nie myśląc o blogu. Kiedy okazuje się, że to jest pyszne, to wtedy szybko robię zdjęcia, zapisuję przepis i chcę Wam pokazać. Tak było z tymi drożdżówkami, które widzicie dzisiaj. Miało być coś zupełnie innego, ale z braku jednego składnika trzeba było zmienić plan. Pod ręką(...)ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką, która jest w każdym piekarniku.) Każdą część rozwałkować na podłużny placek. Wyłożyć połowę orzechowej masy i zwinąć wzdłuż szerszego boku. Ostrym nożem pokroić na około 10 kawałków. Każdy, lekko spłaszczając, układać na blasze wyłożonej papierem. Odstawić na około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Odwracane ciasto ananasowe 168

Ananasy w karmelowym syropie i delikatne, wilgotne ciasto. Odwracane ciasto ananasowe to amerykański klasyk. Owoce układa się na karmelu i zalewa ciastem – gotowy placek odwraca się do góry dnem, aby ananasy znalazły się na wierzchu. Proste i całkiem smaczne. Było akurat podane do cytrusowej, zimowej herbaty. Najbardziej smakuje mi w nim karmel wtopiony w ciasto. Osobom, które(...)łyżki syropu z puszki ananasa. Podgrzewamy, aż cukier zacznie wrzeć. Wtedy delikatnie potrząsamy patelnią (nie mieszamy!), a gdy wrzący syrop stanie się złoty, wlewamy go na dno przygotowanej tortownicy. Szybko rozprowadzamy go po całej powierzchni dna (kręcąc tortownicą), bo karmel natychmiast zacznie zastygać. Na karmelu układamy plastry ananasa, a pomiędzy układamy wiśnie, suszoną żurawinę lub borówki. Jajka miksujemy, powoli

Poezja smaku
Pizza familijna 289

nasza ulubiona pizza rodzinna. W ubiegłym tygodniu robiłam ją 2 razy na obiad - robi się szybko, a smakuje wprost rewelacyjnie! Polecam do pizzy podać domowy sos czosnkowy :)Składniki:Ciasto:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki ciepłej wody1 łyżeczka cukruszczypta soli30 g drożdży3 łyżki oleju1 łyżeczka suszonej bazyliiSos:2 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka keczupu1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskichNa(...)mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. 5. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem sosem do pizzy,nakładamy pozostałe składniki: cebulę, ogórka kiszonego, salami, paprykę, pomidory i oliwki, całość posypujemy najpierw przyprawą do pizzy, a potem tartym żółtym

Kuchnia domowa Ani
PLACEK DROŻDŻOWY Z MALINAMI I KRUSZONKĄ. 211

rozgraniczyć, aby zachować nieco większy porządek w i tak wielkiej już gmatwaninie myśli."A Ty o czym marzysz?" Mam tyle snów, tak pięknych i realnie nierealnych, aż brak słów. PLACEK DROŻDŻOWY Z MALINAMI. /od Babci;/ na małą blaszkę (21x23cm)  1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 1/3 szklanki mleka 200g masła 1/2 płaskiej łyżeczki soli 4 łyżki cukru(...)przykrywam bawełnianą ściereczką i zostawiam na około 1-1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotowuję kruszonkę. Zimne masło siekam z mąką, dodaję cukier, po czym szybko i dokładnie zagniatam w kulę. Następnie powstało kulę z ciasta rozcieram na grudki, jakby konsystencja mokrego piasku i wstawiam do lodówki na 20 minut. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni

W kuchni Karmel-itki