pierziństwo, a tak po prołwdzie 3 , to to sōm 4 take normalne ajerkuchy 5 , yno, że na drożdżach i ze mōnkōm gryczanōm. Robi sie je dojś 6 szybko-yno trocha wiyncyj czasu potrza 7 na to, aże te drożdże zacznōm robić, ale wtedy przeca sie mogecie wlyjś 8 na fejsbuka Co potrza? połno 9 szklōnka mōnki gryczanyj wiynksze(...)czasu, to mogōm to tak czimać 20 i 3 godziny ). Niyskorzi rozgrzyjcie patelnia, dejcie na nia trocha masła klarowanego i piyczcie za kołżdym razym 4 niy za sroge 21 placki. Na wiyrch takego ruskego ajerkucha idzie wciepnōńć byle co, te nojbarzi klasyczne sōm ze śmiytōnkōm i kawiorym abo łososiym. Choć jak ludzie mieli tam biyda, to byli radzi
Chop w kuchniPlacki , naleśniki , racuchy to potrawy, które nigdy się nie znudzą. Z owocami, czy bez, na słodko, czy na słono – o każdej porze roku cieszą oczy i radują nasze zmysły. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedzenie na pocieszenie. Zaspokoją apetyt, poprawią nastrój, przywołają najmilsze wspomnienia… i nie tylko. Składniki: - 4 szklanki mąki luksusowej(...)jabłka kroimy w większą kostkę, dodajemy do wyrośniętego ciasta, delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcje ciasta i smażymy na średniej temperaturze (za wysoka spowoduje, że racuchy za szybko się zrumienią i w środku się nie dosmażą), z obu stron na rumiano. Podajemy gorące oprószone cukrem pudrem. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedna z bardzo wielu
mojewypiekiinietylkojabłkami zatopionymi w śmietankowej masie pachnącej wanilią... Wprost rozpływa się w ustach! Szybka, prosta i z łatwo dostępnych składników. Często gości w naszym domu, kiedy potrzebuję ciasta na szybko, bo mają wpaść goście. Przepis zaczerpnięty z programu Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj" z małymi modyfikacjami. Składniki: 20 g cukru pudru 4 jajka (w tym 2 żółtka(...)łyżki cukru i całość krótko wymieszaj mikserem. Laskę wanilii rozkrój wzdłuż i wyskrob pestki, a następnie przełóż je do masy i wymieszaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj na dość cienki placek. Wysmaruj foremkę masłem lub spryskaj spray'em. Nawiń ciasto na wałek i przełóż delikatnie do formy, powoli rozwijając. Wylep dokładnie formę ciastem, aby dobrze przylegało do jej brzegów. Odetnij kawałki
MyCookBook.plPrzepis autorski (mój). Ostatnio chciałabym, ale nie mam możliwości na długie przebywanie w kuchni. Priorytet zajmuje moja córeczka... Albo robię coś "na raty", albo coś prostego i na szybko. Takie właśnie jest to ciasto - ekspresowe! A dodatkowo smakuje rewelacyjnie i kusi już podczas pieczenia. Idealnie sprawdzi się do kubka mleka, herbaty, czy filiżanki kawy. Koniecznie spróbujcie! (Tortownica o średnicy(...)stopniach. Jeszcze ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem. (*) Ciasto piekłam w formie o średnicy 23 cm (wyszło dość wysokie), ale można użyć większej blaszki i upiec pyszny placek. (**) 1 szklanka = 250 ml. (***) Można użyć owoców świeżych, mrożonych lub z syropu
Di gotujetuż , czas szybko płynie , a rozgrzewka na słodkości trwa , dziś napraszam na tort , co prawda z gotowych kremów , ale smakują bardzo dobrze i tort tak jak by powiedzieć szybko znika . Od kiedy mieszkam daleko od domu rodzinnego i nie zawsze spędzam święta w gronie swoich rodziców , a jak byłam dzieckiem tort gościł na stole w drugi dzień(...)sobą , następni przelewamy do tortownicy wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut . Kiedy biszkopt nam się upiekł i dobrze wystygł , kroimy na trzy placki , na każdy placek smaruję kajmakiem . Do jednej miski wsypujemy krem czekoladowy i dodajemy jedną i pół szklanki mleka miksujemy na wysokich obrotach trzy minuty , kiedy krem mamy gotowy
Mój SmakHaś z batata z jajkiem jest szybkim i zdrowym śniadaniem. Skąd ta nazwa? Po angielsku to danie nazywa się hash i jest za oceanem dość popularne, niestety nie ma polskiej nazwy, choć niektórzy spolszczają to na hasz . W niektórych regionach Polski używa się słowa haś na żużel czy żwir, który bywa czasem jadany przez niektóre dzieci (dzieci jedzą różne dziwne(...)samej patelni, po zdjęciu batata, albo równolegle na innej patelni. Gotowe danie powinno wyglądać jak na zdjęciu powyżej, ale uwierz – smakuje lepiej, niż wygląda ! Nie jest to placek ziemniaczany, bo batata mieszasz podczas smażenia. Haś z batata z jajkiem może być bardzo pożywnym i pełnym energii śniadaniem, o ile nie unikasz węglowodanów. Jedna porcja może zawierać za mało
PaleoSMAKwarto je zrobić, bo to chyba najlepsze pączki jakie dotychczas robiłam. Są bardzo delikatne i co ważne nie chłoną tyle tłuszczu co tradycyjne pączki. Zdjęcia robione są na szybko, część pączków była lukrowana a część posypana cukrem pudrem. Śpieszyłam się bo miały być jeszcze dzisiaj rozwiezione gdyż rodzina czekała już na przed czwartkową dostawę pączków więc nie ma zbyt(...)ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1 godzinę, po tym czasie ponownie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 2 – 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na placek o grubości ok 1,5 cm, podsypując lekko mąką. Szklanką wykrawać krążki. Gotowe krążki pozostawić do napuszenia się ok 20 minut. Nie za długo, żeby ciasto nie było przerośnięte
Na słodko lub wytrawnieteż rozwój wrzodów żołądka i nieweluje skutki stresu. Zmielony amarantus jest świetnym substytutem jajek (podobnie jak zmielone siemię lniane) - klei się, co ułatwia tworzenie na jego bazie ciasta na placki i naleśniki, to szczególnie informacja dla wegan. CHLEB BEZGLUTENOWY Z PRAŻONYM AMARANTUSEM Składniki: 2 duże garści ziaren amarantusa 250 g mąki z niepalonej kaszy gryczanej 150 g skrobi(...)rzadka dosypujemy skrobi ziemniaczanej. Po wymieszaniu ciasta przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na ok 30 minut, aż do podwojenia objętości ciasta (ciasto bardzo szybko rośnie). Po tym czasie foremkę do wypieku wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto, przykrywamy foremkę folia i odstawiamy ponownie na ok. 30 minut do wyrastania. Dla niecierpliwych: można
Naturalna KuchniaDziś polecam Wam bardzo proste i szybkie do zrobienia szkockie placuszki ziemniaczane - potato scone . Placuszki stanowią świetny pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostaną z obiadu. Pierwotnie placuszki ziemniaczane były smażone na gorącym kamieniu, a w późniejszym okresie na rozgrzanej płycie kuchni. Obecnie smaży się je na patelni grillowej lub na zwykłej suchej patelni. W Szkocji placuszki ziemniaczane często(...)stopniowo dosypywać mąki i zagnieść ciasto na plastyczną masę, która powinna być miękka, ale nie lepiąca się. Stolnicę oprószyć ponownie mąką i ciasto ziemniaczane delikatnie rozgnieść lub rozwałkować na placek grubości około centymetra. Ciasto pokroić na trójkąty i smażyć na suchej patelni aż będą rumiane. Placuszki ziemniaczane są najsmaczniejsze na ciepło, świeżo usmażone, można jednak zrobić je wcześniej
Codzienne Gotowaniewypróbowaną, tą robiłam tylko jeden raz, ale muszę przyznać, że wyszła nawet lepsza niż z pizzerii. Poważnie! Idealna:) Zdjęcia co prawda zamieszczam mało atrakcyjnie, bo robione były totalnie na szybko, ale zrozumcie, tak nam ta pizza pachniała, że chcieliśmy się do niej dobrać jak najszybciej;) Warto było :)) Ciasto: 3 szkl. mąki 60 g drożdży 3-4 łyżki oliwy(...)koniec doprawiamy suszoną bazylią, oregano, szczyptą cukru, solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki i wykładamy jedną część ciasta. Wałkujemy okrągły placek. Przenosimy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego. Posypujemy tartą mozzarellą i rozkładamy pozostałe dodatki – u mnie to pokrojona w piórka cebula, pokrojona
Smaki Na Talerzupizza jest z serem korycińskim, który podobnie jak mozzarella świetnie się topi i nadaje smaku. Tym razem wykorzystałam ser z czosnkiem od Agnieszki i Marcina Bielec ... ... Szybko, szybko, bo wystygnie! Składniki (na 2 duże pizze): 400g mąki typ 00 (lub innej mąki pszennej) 250ml wody mineralnej 20g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy(...)pokroić w cienkie plastry. Wyrośnięte ciasto podzielić 2-3 kawałki (w zależności od ilości pieczonych pizz), każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta. Na ciasto wyłożyć składniki: sos, ser oraz inne dodatki, wstawić do nagrzanego do 250-280stC piekarnika, piec
Obiad gotowyTortille - bardzo szybkie danie, które doskonale sprawdza się jako obiadokolacja... To taka moja definicja ;-) Kiedyś już proponowałam Wam je (KLIK) w trochę innej wersji. Ta dzisiejsza jest zdecydowanie szybsza, może nawet łatwiejsza, ale równie pyszna :-) Danie sycące, wyraziste... Czego chcieć więcej? Może tylko dobrego apetytu ;-) SKŁADNIKI 5 dużych tortilli (średnica 30 cm) podwójny filet z kurczaka 2- 3 łyżki przyprawy(...)przyprawy mieszamy razem. Łączymy wszystkie składniki razem i odstawiamy na kilka minut. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sera zmieszanego z majonezem. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni przez kilka minut z obu stron (uważajcie żeby nie zbrązowiały, bo wtedy będą twarde i się połamią). Na każdym placku rozsmarowujemy sos czosnkowy, na niego
Czary - gary w kuchnirozpuszczenia cukru. Następnie cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita. Układanie - na pierwszy placek piernikowy wyłożyć pół masy, przykryć plackiem ptysiowym, posmarować resztą masy, przykryć drugim plackiem piernikowym. Polać polewą i posypać skórką pomarańczową. 9. Cytrusek Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)produktów sypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym szybko zagnieść ciasto. W przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto o grubości około 1/2 cm i wycinać
Ciastka - domowe słodkościKarnawałowe miodowe kuleczki (struffoli) KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem(...)kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny autorka: FirankaAnka | blog: Słodkie Niebo 826. Imbirowe naleśniki z mozarellą, gruszką, żurawiną i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 827.Waniliowo- cytrynowe placki z ziemniakiem z karmelizowaną mandarynką autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek #30 Chałka na miodzie i suchych drożdżach autorka: caca | blog: Kuchnia w szuwarach Deser z kaszy jaglanej z sokiem
Weekendy w domu i ogrodzieuczucie sytości*. Ale co kulinarnie najważniejsze- jest bardzo smaczna. W ogrodzie rukola nie ma jakiś szalonych wymagań. Rok temu kupiliśmy nasiona i wysialiśmy- wzeszła szybko ale też dość szybko wybiła w pąki kwiatowe. Starałam się je usuwać na bieżąco, ale wystarczyło nie być w ogrodzie kilka dni i grządka pełna była białych kwiatków(podobno jadalnych). W tym roku(...)usłyszałam w pracy od pewnej Asi, która będąc w Rawennie zajadała się nimi codziennie. To ona powiedziała mi o tej kombinacji składników, ale kiedy zgłębicie temat, to w ten placek można tak na prawdę wsadzić wszystko. Teraz piadina jest dostępna w Lidlu- jest trochę podobna to meksykańskiej tortilli albo do naszych podpłomyków. Kiedy tydzień włoski się skończy, można spokojnie
les mirabellesdomu rodzinnego? Powiedzmy, że raz w tygodniu znajdziecie w moich zbiorach, a dokładniej w zakładce "Jak u Mamy" przepis na smaczne i tradycyjne potrawy. Nie zabraknie pierogów, placków, mięska i oczywiście deserów :) A może podpowiecie, co chcielibyście jeszcze znaleźć w tym dziale? Z przyjemnością podejmę się wyzwania :) Na pierwszy rzut idą pierogi ruskie, nie każdy lubi(...)siekamy. 4. W trakcie siekania stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto. 5. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy: jeśli chcemy szybko, możemy płat ciasta podzielić na prostokąty o wymiarach ok 4x6cm, jeżeli chcemy ładnie, wycinamy krążki szklanką, a resztę ciasta ponownie wyrabiamy aż do zakończenia. Na każdym kawałku/ krążku kładziemy
Kuchnia w czekoladziebyło. Bo po pracy trochę spraw na mieście miałem, potem poczekałem aż Magda angielski skończy, razem poszliśmy na szybkie zakupy do marketu i wróciliśmy do domu. Szybką kolację zjeść trzeba było to Magda jakiś cycek kurczakowy podgrzała na patelni z papryką, jogurtem, ryżem i pewnie czymś tam jeszcze. Ogólnie niezłe całkiem. Ale jak już się ogarnęliśmy, zjedliśmy, odpoczęliśmy(...)sprężyste, nie będzie się kleiło do miski i dłoni. Wtedy przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wyjmujemy na blat, znów krótko wyrabiamy, wałkujemy na placek grubości około 1 cm i formujemy okrągły bochenek (tak jakbyśmy zawijali sakiewkę). Staramy się jak najlepiej naciągnąć w powierzchnię chleba. Wierzch płytko nacinamy w kratkę ostrym nożem. Kładziemy chlebek
Marder&Marder Manufacture