pośpiewać sobie. Tymczasem połowa maja za nami. Raz kupiłam szparagi, raz rabarbar. Ani razu botwinki ani młodej kapusty. Co prawda do pracy chodzę na piechotę, ale idę tak szybko i tak ruchliwą ulicą, że na nic po drodze nie patrzę... Zamiast śpiewów ptaków - hałas silników, zamiast kwitnących drzew - spaliny. Brakuje czasu na wszystko... czy kiedyś ludzie też(...)szparagów, około 100 ml ciepłej wody i gotujemy przez około 10 minut. Mieszamy ricottę z jajkami,solą, pieprzem, pozostałym parmezanem, śmietankę i podgotowanymi kawałkami szparagów. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wykładamy nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wylewamy przygotowane nadzienie, na wierzchu układamy (delikatnie wciskamy) odłożone główki szparagów. Wsadzamy do piekarnika
bistro mamaPyszne warstwowe ciasto, które szybko znika. Delikatny, kakaowy biszkopt, mocno owocowy krem brzoskwiniowy i kokosowe oczko. Ciasto warto zrobić w sezonie na brzoskwinie, gdyż wtedy są najbardziej aromatyczne. BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao CIASTO KOKOSOWE: 2 białka 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku(...)Przygotować polewę. Cukier puder, kakao i wodę rozmieszać w garnuszku i zagotować. Dodać masło, a kiedy się rozpuści zdjąć z ognia i rozpuścić połamaną czekoladę. Polać z łyżki po placku. Smacznego :) RADA: Biszkopt i ciasto kokosowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Kategoria: Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Przekładańce , SŁODKO , Wykorzystanie białek Tagged: brzoskwinie , budyń
https:KKuchniaMniamSezon na rabarbar trwa, a ja dzięki cioci i kuzynce od których otrzymałam rabarbar mogłam zrobić placuszek. Kruche ciasto z nutą kwaśnego środka i słodkiej kruszonki
Kubki smakuZimne dni nie sprzyjają wzrostowi szparagów, ale kilka wystarczy, by przygotować łatwą tartę z nimi w roli głównej. Do tego kilka innych składników i za 20
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis autorski (mój). Uwielbiam serek mascarpone oraz ricottę i jak mam w lodówce - serki te jem po prostu łyżką. Tym razem odrobinę ricotty zachowałam do omletu
Di gotujeprzepisach pojawiała się tajemnicza polenta. Zawsze zastanawiałam się co to jest? i czy u nas można to gdzieś kupić. Jak zwykle ciekawość nowych smaków wygrała. W dobie internetu szybko znalazłam informację na temat owego produktu i podzielę się z wami nabytą wiedzą. Oczywiście adnotacja będzie głównie dla tych co to po raz pierwszy mają styczność z polentą(...)średnio gęstej i jednolitej papki. 3. Formę o wym. 20 cm x 20 cm smarujemy tłuszczem, i wykładamy masę. Starannie i równomiernie rozprowadzamy . Polenta ma być nie wysokim plackiem. 4. Nektarynki myjemy i wyjmujemy pestki dzielimy na plasterki ok. 1-1,5 cm każdy. Wciskamy delikatnie w polentę i posypujemy wierzch cukrem trzcinowym. Wstawiamy całość do piekarnika
vaniliowoczekoladowaszeroko dostępne w Europie, jednak w Polce się z nimi nie spotkałam. Jednak nie stanowi to żadnego problemu, ponieważ produkty można zamówić w sklepie internetowym , gdzie na prawdę bardzo szybko (nie pamiętam już dokładnie, ale czekałam chyba dwa dni), wprost z Holandii, gdzie marka ma swój magazyn otrzymujesz paczkę do ręki :) CUKRU nie należy się bać tylko(...)kropelek. Według zaleceń należy użyć ok. 5-6 kropli do posłodzenia filiżanki napoju. Oczywiście ten słodzik nie służy jedynie do słodzenia płynów, świetnie osłodzi także wszystkie inne potrawy - owsianki, placki, naleśniki, ciasta, koktajle, jogurty, lody. A jeżeli chodzi o smak - to jest pysznie ! Nie dość, że zapach jest bardzo ładny, to smak również zadowala. Niektórzy nie preferują stewi
Zdrowie na języku :PPrzepis zainspirowany pysznym sosem śmietanowym na bazie rydzów mojej Cioci, który miałam okazję jeść w Krynicy - niebo w gębie! :) Będąc w Krynicy miałam okazję wymienić się
Cooking MonsterZ podróży zapamiętujemy najczęściej piękne krajobrazy i zabytki, długo również pozostają w naszej pamięci smaki potraw, które jedliśmy. W artykule "Smaki Japonii - foto skrót z podróży
Kuchcik gotujeZostało Wam trochę ryżu po wczorajszym obiedzie? A może kawałki kurczaka a’la gyros? Marchewka z groszkiem? Surówka? Papryka? Sos pikantny? Wszystkiego tego możecie użyć
Proste-przepisy.plCebularze z pieczarkami Cebularze , to takie malutkie pizze tyle że z większa dawką cebuli . Nie wszyscy są ich fanami , ale moja rodzinka jak najbardziej , szczególnie na
Ogrodnik w podróżysię zapowiada. Nominuję więc za gorzki smak, ale również za uśmiech przez łzy. No i jeszcze za te ciasta o naprawdę wyśmienitych nazwach.Z czym serwować?Polecam szarlotkę lub inny placek. Kruche ciasto i wymyślne masy obowiązkowe. 3. Julie i Julia (2009)Jednym zdaniemNigdy nie jest za późno, by podążać za swoimi marzeniami.Uzasadnienie nominacjiUwielbiam ten film za wszystko(...)opowiada o tym, że nigdy nie jest za późno, by o siebie zawalczyć i dać sobie prawo do szczęścia, choć proces dochodzenia do tej odwagi nie jest łatwy i szybki. O tym, że czasem wystarczy ktoś kto poda rękę, podsunie pomysł, albo po prostu samym swym istnieniem sprawi, że budzi się w nas nadzieja. Ładne przesłanie i egzotyczna podróż
W kuchni wieczoremPiada to rodzaj płaskiego włoskiego pieczywa z pszennej mąki z dodatkiem oliwy z oliwek. Jest nieco grubsza, niż tortilla. Można ją kupić w dobrych marketach
Kulinarne InspiracjeZ C. widujemy się rzadko. Niby razem mieszkamy, niby nawet jesteśmy po ślubie, ale wszystko zostało po staremu. On pracuje popołudniami, ja nocami i porankami, i
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDokładnie rok temu postanowiłam rozpocząć przygodę z blogowaniem :) Czas szybko minął i zaowocowało to wieloma smacznymi potrawami, które możecie znaleźć na moim blogu. Nie mam zbyt wielkiego nacisku na Polską Blogosferę, raczej skupiam się na robieniu tego co kocham, dlatego tym większa moja radość za wszystkich odwiedzających mój blog. Początki nie były idealne, ale ciągle się uczę i staram(...)każdą porcją. Następnie układamy blaty na papier do pieczenia (na blachę z piekarnika) i wkładamy do nagrzanego piekarnika 190'C na 6 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu placki studzimy. Masa kajmakowa: Jajka miksujemy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy 1/4 mleka. Dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko podgrzewamy. Powoli dodajemy masę jajeczną. Mieszamy, aż zgęstnieje. Lekko studzimy. Następnie partiami dodajemy
Tagebuch po polsku