Kiedy myślę jak szybko i konkretnie nakarmić moje dziecko w pierwszej kolejności myślę o pizzy. Wszystkie dzieci lubią pizzę przecież, moje nie jest wyjątkiem. Nie rozumiem dlaczego tak wiele osób boi się robić pizzę. Przecież na nią potrzeba max półtorej godziny, w tym mamy dużo czasu dla siebie, bo jak ciasto rośnie to nie musimy na nie patrzeć(...)płomieniu, dodaję kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, dodaję sól i cukier. Dopiero na samym końcu jak już sos dobrze odparuje wsypuję suszoną bazylię. Studzę i takim sosem smaruję placki pizzy i dopiero na takim podkładzie układam dodatki. SOS CZOSNKOWY: duży jogurt 1-2 łyżki majonezu posiekany koperek świeży sól ziołowa lub zwykła odrobina cukru kilka ząbków czosnku ewentualnie
Blondynka GotujeOd kiedy jestem na tym macierzyńskim czytuję od czasu do czasu wypowiedzi na różnych forach dla mam... Po co? A tak... po prostu... w sensie czysto
Czary - gary w kuchniurządzeniach tak pizzę, jak i pieczywo i kamień przy nowoczesnym sprzęcie wciąż wygrywa. Do tej pory używałam tego szamotowego. Od początku kilkakrotnie uczulano mnie, że kamienie z tego materiału szybko pękają i kiepsko je doczyścić, przy okazji uświadamiając, że granit jest pod wieloma względami o wiele lepszy. Swój szamot wybrałam ze sklepu Duka za nagrodę w konkursie Tymbark. Innych(...)kroimy w małą kostkę, pomidora w cienkie plastry. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na połowę. Rozciągamy dobrze w rękach i jeśli potrzeba, używając wałka tworzymy cienkie, a miarę okrągłe placki. Na desce do krojenia lub specjalnej łopatce wysypujemy sporą ilość mąki. Na nią kładziemy pojedynczo placki pizzy. Każdy smarujemy sosem pomidorowym, następnie układamy starty ser w ulubionej ilości
Kuchenna KontrrewolucyaZapiekanka ziemniaczana to danie, które przyrządzisz na wiele sposobów. Wybierz twarde, mało mączyste ziemniaki, takie jak denary albo lordy. Jakie kombinacje smakowe można stworzyć na ich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gdyby nie chciało się połączyć dodajemy jeszcze odrobinę śmietany, tak około łyżkę, a jeśli zbyt lepkie dodajemy odrobinę mąki). Schładzamy w lodówce około godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek (2-3mm) i wycinamy elementy grzybków. Kapelusze i spody wycinamy foremką, na której będziemy je piec lub szklanką, a następnie w każdym spodzie małym korkiem robimy dziurkę(...)tego narzędzie wyciąga (wie już co gdzie jest, bo pomaga je myć, a potem chować;)). Ciasto zaplanowałam jak do szarlotki, ale bez cukru. Krem tradycyjny i prosty, żeby było szybko - budyń z margaryną. Polewa gotowa, więc całe przygotowanie nie było aż tak pracochłonne (choć przerywane, bo przecież drugi mały człowiek w domu też wymaga poświęcenia mu czasu i uwagi
Kolorowy Przepisownikprzechodzą z pokolenia na pokolenie. Odkąd pamiętam babcia przygotowywała stosy rogalików drożdżowych z dżemem, "dołki", czyli dość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama również piecze niesamowite ciasta drożdżowe, również makowce(...)moja babcia będziemy wyrabiać ciasto ręcznie. Ważną sprawą przed dodaniem ciepłego tłuszczu jest wyczucie czy ciasto jest odpowiednio wyrobione. Sprawdzimy to przykładając palec do ciasta i szybko go odklejając. Jeśli ciasto częściowo się odkleiło to znaczy że już czas, a jeśli cały palec mamy nadal oklejony ciastem, to jeszcze chwilę trzeba wyrabiać. Następnie dodajemy ciepły tłuszcz i wyrabiamy
Rozpustne gotowaniebrak czasu, praca, dom, dziecko powoduje, że zdarza nam się popełnić trochę grzeszków, a wolny czas spędzić na fajnym filmie. Zresztą lubimy od czasu do czasu zjeść mielonego lub placki ziemniaczane, a na deser kawałek pysznego ciasta własnej roboty. Niemniej jednak świadomość co jest zdrowe i co nam służy, a co szkodzi – jest, i dzięki niej możemy wracać(...)Należy tutaj wspomnieć, iż azotany (azotany V) same w sobie należą do związków mało toksycznych (choć drażnią błonę śluzową przewodu pokarmowego) i nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla naszego zdrowia. Szybko bowiem wchłaniane są z przewodu pokarmowego i w niezmienionej postaci wydalane z moczem [2]. Niebezpieczne są natomiast azotyny (azotany III), które powstają właśnie z azotanów w tzw. procesie redukcji
Moja Delicjasię oglądać.Czeski film - i wszystko jasne. Dzień 19. " CHEF " (2014) Film zaczyna się od obrazu siekającego wszystko, co wpadnie mu w ręce, kucharza. Jak on szybko kroi cukinię! Aż mu zazdroszczę takich umiejętności. Mamy szefa kuchni, głównego bohatera - ojca dziesięcioletniego chłopca, rozwodnika, ambitnego kucharza, który otrzymał dwie gwiazdki Michelin. Jego całym życiem(...)Jednak tym razem przy zajadaniu się lokalnym specjałem, toczą się poważne rozmowy, co zrobić, by uatrakcyjnić miasto i jednocześnie pozwolić na rozwój ludności i cywilizacji, turystyki, Na jednym placku pojawia się twarz Chrystusa, ale nikt jej nie zauważa. Dopiero później, gdy Isidor opracowuje nowy przepis na chili coloradro, zauważa przypalenie w postaci twarzy. Czy to znak? A jeśli
W kuchni Karmel-itki