procentach ze względu na tłuszcz zawarty w masie, to w smaku serniczek jest naprawdę świetny. Moja rodzinka za nim przepada, dlatego nie mogło go zabraknąć na świątecznym stole (obok Placka Niebo, który prezentowałam w poprzednim poście i makowca mojej mamy). Dla mnie trochę za słodki, więc jeśli nie lubicie przesłodzonych wypieków, zmniejszcie ilość cukru pudru w masie serowej. Porcja(...)waniliowy. Całość dokładnie mieszamy. Wsypujemy czekoladę i rodzynki. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała. Wówczas ogrzewamy ją spowrotem do płynnej konsystencji i wlewamy do masy serowej. Całość szybko i dokładnie ze sobą mieszamy. Masę od razu wykładamy na ciasto gdyż szybko tężeje. Odstawiamy do zastygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy 3 galaretki według przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną
My simple kitchenZawzięłam się i poczyniłam mus jabłkowy, ale taki bardziej dopracowany. Tak jak to się robi powidła śliwkowe. Taki mus, to...mus w każdym domu, w którym się robi szarlotki, placki z jablkami, czy choćby naleśniki! 3 dni go robiłam, a on tracił tracił na objętości, ale w tej chwili jest taki gęsty , że łycha w nim stoi!Składniki -jabłkaprzyprawa(...)dodać , że lyżka-łopatka stoi w taki gęstym musie jabłkowym a sam mus nie spływa z lyżeczki, jest gęsty i zwarty !Gorące nakładałam do słoików łyżką, bo gęste i szybko zakręcałam. Odwróciłam do góry dnem i zostwiłam na całą noc.Dodam jeszcze, że nic a nic się nie przypaliło !Taki mus , jak wspomniałam jest idelany do wypieków, ma lekki posmak
Z Kuchni Do Kuchnikawałku masło wcierając je palcami w mąkę – można użyć widelca, albo dwóch noży (wtedy mąkę wsypujemy na stolnicę), albo miksera (mieszamy ciasto krótkimi, pulsacyjnym obrotami). Staramy się pracować szybko, żeby nie rozgrzewać za nadto masła. Kiedy całość masła jest wtarta dodajemy po łyżce zimnej wody i dwoma, trzema ruchami zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, spłaszczamy w dysk, zawijamy(...)każdym pociągnięciu wałka obracamy ciasto o 90 stopni, będziemy mieć pewność, że spód się nie przykleja. Jeśli się klei, trzeba podnieść ciasto i podsypać mąką. Wałkujemy na dość cienki placek. Smarujemy formę masłem. Nawijamy ciasto na wałek, przekładamy na formę i rozwijamy. Pozwólmy ciastu opaść na dno, nie naciskajmy, nie rozciągajmy, ponieważ podczas pieczenia i tak wróci do swojego
Niedzielny kucharzDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi
Bulliocytryny 50 g roztopionego masła lub margaryny Przygotowanie: Masło/margarynę do pianki rozpuść w garnuszku na małym ogniu i pozostaw do ostudzenia. Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko ręcznie lub w malakserze do połączenia się. Pozostanie kruche i wręcz sypkie, ale nie przejmuj się tym. 1/3 ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia. Zwiń w rulon razem(...)dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 50 minut. Jeśli góra zacznie się przypalać, przykryj folią aluminiową, matową stroną do góry. Na ciepło smakuje najlepiej :) Smacznego! Sprawdź też inną wersję placka w jesiennej odsłonie . Mój przepis to połączenie dwóch przepisów Pawła Małeckiego. Pianka pochodzi z przepisu na puszysty placek borówkowy. Do niego potrzebne było ciasto kruche, które miało się
Anioszek w kuchniDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi
BullioDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi
BullioCzasem dopada nas chęć a zwłaszcza wieczorem na coś pysznego dziś pokażę jak można sobie szybko zrobić coś pysznego, kolorowego, bogatego w smaku i bardzo aromatycznego. Zawsze w lodówce coś mamy np. paprykę, kukurydzę coś zielonego np. tym razem roszponkę u mnie zawsze też można znaleźć pierś z kurczaka :)Połączenie podpłomyka z warzywami plus do tego sos pychota(...)łączymy z solą dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy jednolite ciasto, owijamy folią i dajemy mu odpocząć ok 30 min.- po tym czasie dzielimy na części i rozwałkujemy cienkie placki (używam patelni szerokości ok 27 cm) mniej więcej na taką szerokość rozwałkuję ciasto- kładę na rozgrzaną suchą teflonową patelnie i piekę z obu stron do czasu kiedy zaczną się pojawiać
Basia w kuchniJako, że marchewka działa wspaniale na skórę, oczy i przyspiesza opaleniznę postanowiłam zrobić coś szybko i zdrowo przede wszystkim. Krem. Zupa. Marchewka kojarzy się z bardzo słodkim smakiem , seler, koperek i czosnek należą do tych bardziej wytrawnych. Po połączeniu ich smaki się delikatnie łamią..a efekt końcowy zadowoli nie tylko dziecko ale i smakosza. Zmodyfikowałam przepis z książki kucharskiej(...)obrotach, dodajemy pod koniec oliwy z oliwek. Nalewamy do miseczek, posypujemy koperkiem. Smacznego. Krem podajemy z grzankami lub pikantnymi paluszkami włoskimi. Ja podalam z zapiekanką coś w rodzaju placka ziemniaczanego z pikantnym salami
Z Kuchni Do Kuchniświeżo mielony pieprz przeciśnięty ząbek czosnku sól łyżka musztardy łyżka topionego masła 200 g mrożonych podgrzybków * 50 ml wytrawnego wina 1 jajko kilka plastrów dobrej jakościowo szybki wieprzowej tłuszcz do podsmażania opakowania ciasta francuskiego (lub składniki na ciasto chlebowe podane poniżej). Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajo 4 g drożdży instant pół szklanki ciepłej wody * Użyłam(...)drobniejsze kawałki. Przestygnięte łączymy z jajkiem. Schab smarujemy musztardą. Ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy, na taką wielkość, by można zamknąć w środku mięso. Środek placka smarujemy masłem i układamy kilka plastrów szynki, pozostawiając po 5 cm luzu z każdej strony. Na szynkę układamy farsz grzybowy. Na grzyby kładziemy schab. Ciasto zawijamy wokół mięsa jak kopertę
Poezja Smaków - blog kulinarnyPodpłomyki to wersja szybkiego "pieczywa z patelni", wystarczy mąka, woda i szczypta soli, a za kilka chwil możemy mieć gorące placuszki, które już bez dodatków smakują wybornie. Do tej pory przygotowywałam flatbread oraz proziaki , które z powodzeniem zastępują tradycyjne pieczywo do kanapek i nie tylko. Do tego rodzaju "pieczywa z patelni" świetnie pasują pasty warzywne, ale i wszelkiego rodzaju(...)Jeśli będzie zbyt suche dodajemy więcej wody, jeśli zbyt lepiące się - więcej mąki. Z ciasta formujemy wałek, który kroimy w szersze plastry. Każdy z nich rozwałkowujemy na cienki placek - najlepiej, aby były podobnej grubości i wielkości, usmażą się jednakowo. Tak rozwałkowane placki układamy na rozgrzanej suchej patelni i smażymy z obu stron, aż pojawią się brązowe plamki. Doskonale
Moja smaczna kuchniaPyszne i łatwe do przygotowania ciasto z masą krówkową to lekki deser o delikatnej słodyczy. Takie mało pracochłonne ciasto powinno zadowolić osoby, które lubią ciasta z
Kuchcik gotujewięcej selenu niż len Możesz przygotować z nich popularny pudding chia, ale także wykorzystać jako substancja zagęszczająca, ponieważ chia znacząco wiążą wodę. Dobrze sprawdzą się jako posypka do owsianek, placków i innych wypieków. QUINOA Komosa ryżowa należy do pseudozbóż, dodatkowo naturalnie bezglutenowych. Odznacza się wysoką zawartością białka roślinnego. Może być spożywana na słodko i słona. Ja bardziej preferuje(...)ilością matchy, więc zapraszam na popołudniową matcha latte :) Tak jak kiedyś nie miałam pojęcia jak smakuje ta zielona herbata tak teraz mogę ja pić codziennie, bez obaw, że opakowanie szybko się skończy :) O matchy pisałam już nie raz, poniżej kilka jej niesamowitych właściwości: bardzo silny antyoksydant bogate źródło katechin uspokaja i relaksuje poprawia pamięć i koncentrację podnosi poziom energii
Zdrowie na języku :Pformy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy chwilę w piekarniku, żeby biszkopt nie opadł. Biszkopta kroimy na dwa placki. Z każdego wycinamy foremką mniejsze koła tak. Gotowe kółeczka nasączamy obficie. Nie tylko staną się miękkie, ale wzbogaca się bardzo w smak. Do nasączenia przygotowuję: - 100ml przegotowanej letniej wody(...)Następnie bardzo delikatnie przekładamy rozwałkowany lukier na torcik i formujemy go powoli przyklepując, kierując się ku dołowi. Namiar odcinamy. Pamiętajmy by wszystko robić powoli i dokładnie, gdyż lukier bardzo szybko może się łamać, powodując dziurki. Jednak, gdy zachowamy odpowiednią grubość i zrobimy wszystko powoli nie ma szans, żeby coś zepsuć ;) A teraz kolej na naszą piękna różę :) Odrywamy spory
Sajkofanka smakuczas szybko leci. Niedawno zaczely sie wakacje, mialam nadzieje, ze bedzie leniwie. Tym czasem kartki w kalendarzu przewracam szybciej niz w ciagu roku szkolnego, na nic nie mam czasu. Zaniedbuje blog. Ostatnio mniej gotuje, po trochu z powodu upalu, ale tez dlatego, ze juz nie siedze bezczynnie w domu. Wychodze rano, wracam po poludniu, czasem dosc pozno. Zaczynam zycie(...)zrobilo sie cicho. Zamarlam z przerazenia, bo moje cudowne ciasto pieklo sie w piekarniku na prad wlasnie. Minelo dosc sporo czasu nim wszystko wrocilo do normy. Stracilam nadzieje, ze placek da sie jeszcze uratowac, ale dopieklam je tak jak nakazywal przepis.Na szczescie ciasto jakos znioslo te wszystkie niedogodnosci i wraz ze sokiem malinowym smakowalo tak jak to sobie wyobrazalam
Przysmaki KarolkiTarta z jabłkami to idealny przepis na szybki i prosty do przygotowania deser. A ponieważ niespełna dwa tygodnie temu obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka, więc uczciliśmy go kruchą i wyjątkowo smaczną tartą z jabłkami, na którą przepis znajdziecie poniżej. Tarta z jabłkami doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i podana na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. Jeśli pozostaną(...)się niewielkie grudki przypominające kruszonkę. Zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3mm. Formę na tartę posmarować cienko masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto, obciąć wystające kawałki, nakłuć na całej powierzani widelcem. Podpiec przez około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataswoją panią na domowego kebaba:) Pity piekłam już kilkakrotnie w zeszłym tygodniu, gdyż jednogłośnie stwierdziliśmy, że bardzo nam odpowiada taki fastfood. No, przyznam, że może nie jest taki szybki, biorąc pod uwagę wyrabianie ciasta i oczekiwanie na jego wyrastanie. Ale bułki spokojnie mogą poleżeć do następnego dnia, a wtedy już na pewno będzie bardzo fast. Ciasto jest(...)oprószoną mąką stolnicę, podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę, przykryć i zostawić do napuszenia na ok 20 minut. Następnie każdą kulkę spłaszczyć paluszkami i rozwałkować na placek o średnicy ok 12-14cm. Wałkować należy tylko z jednej strony. Placki ułożyć na papierze do pieczenia (po 4 na jednym kawałku) i pozostawić przykryte
Obiad gotowysito, by odciekł nadmiar soku. Można ewentualnie sok odcisnąć. Czosnek zetrzeć do ogórków na drobnej tarce. Wymieszać. Tuż przed podaniem wymieszać ogórki z jogurtem. Podawać np. z plackami , pyzami , kartaczami (bombami/cepelinami) lub z rybą. ----- Podobne: Hummus z czosnkiem niedźwiedzim Sajgonki z warzywami na surowo Surówka z pora do obiadu Panorama Aten i widok z Akropolu (zdjęcie wykonane(...)mnie książka wyjątkowa. Naprawdę polecam. Uwaga - wciąga niesamowicie i nie można się od niej oderwać, a z drugiej strony to jedna z tych lektur, których nie chce się zbyt szybko przeczytać i za wszelką cenę się je "oszczędza" ;) Nic dziwnego, że książka została zekranizowana. kreseczki i ogoneczki
Weekendy w domu i ogrodziebyła bardzo szybka akcja. Wpadł pomysł, czasu mało. Pizza z warzywami, czy warzywa z pizzą? Ja nazwałabym pizza na bogato. Pizza, którą naprawdę można się najeść. Lubię warzywa al dente, więc mieszanki nie przysmażałam wcześniej na patelni. Jedyne co zrobiłam, to rozmroziłam mieszankę, aby nie puściła mi wody na ciasto podczas pieczenia. Niekonwencjonalne pomysły bywają zaskakujące, a ten pomysł(...)drewnianą deskę opruszoną mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z każdej kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm.Dodatki:1 opakowanie (450 g) mieszanki warzyw na patelnię po włosku Iglotex1 puszka (150 g) łososia w sosie własnym Graalsólpieprzoregano Skworcusos pomidorowy do pizzysos czosnkowy
Blondynka Gotuje