mąki 2 żółtka 4 łyżki masła Blaszka tradycyjna duża Wykonanie : Mąkę przesiać z proszkiem na stolnicę , dodać cukier , cukier waniliowy i margarynę , posiekać nożem , dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto , podzielić na 2 części . Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszek . Białka ubić ze szczyptą soli , pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier(...)Wszystko delikatnie mieszamy. Dzielimy masę na 2 części i rozprowadzamy na ciastach które wyłożyliśmy do blaszek . Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.( około 15/ 20 minut ) Przestudzone placki smarujemy z wierzchu masą krówkową. Połowę mleka wlać do garnka , w drugiej połowie rozmieszać budyń z mąką i żółtkami . Wlać do gotującego mleka , gotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć
Sama słodycz i szczypta chiliKruchy placek z jabłkami, marmoladą, świeżymi owocami....z czym macie lub z czym lubicie:), u mnie oczywiście z szarą renetą:) Składniki: 50 dag mąki pszennej 10-15 dag masła 15 dag margaryny 15 dag cukru pudru 4-5 żółtek skórka cytrynowa Do przełożenia: 1 i 1/2 kg jabłek cynamon goźdźiki cukier do smaku Przesianą mąkę posiekać(...)masłem i margaryną, dodać cukier, surowe żółtka, skórkę cytrynową, zagnieść szybko ciasto. Zostawić je przykryte w chłodnym miejscu na 30 minut, następnie podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować na grubość 3/4 cm, ułożyć na prostokątnej blasze, wstawić do gorącego piekarnika i podpiec na złoty kolor. Wyjąć, schłodzić, posmarować masą jabłkową. Druga cześć ciasta zetrzeć na tarce o grubych
Apetyczna babeczkamogę dorzucić do niego garść groszku, bobu lub szparagi albo pomidorki koktajlowe - właściwie ten przepis można dostosować do każdej pory roku. Tortille z tuńczykiem to prosta i szybka do zrobienia potrawa, nie trzeba niczego przygotowywać wcześniej. Jest ostro i świeżo...wspaniale. Polecam! SKŁADNIKI: 1 cebula 1 papryczka chilli czerwona 1 ząbek czosnku odrobina cukru i soli(...)puszki (osączonego z zalewy) 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki (osączonej z zalewy) 1/2 szklanki kukurydzy z puszki (również osączonej) 2 łyżki świeżych liści kolendry, posiekanych do podania: 4 placki tortilla 1/4 główki sałaty lodowej (poszatkowanej) 2 pomidory pokrojone w kostkę 1/2 szklanki tartego żółtego sera do dekoracji: liście sałaty na spód każdego placka tortilla PRZYGOTOWANIE: Krok
Moja Książka Kucharskakrótko (pulsacyjnie 2-3 razy) zmiksować w malakserze – tylko do rozmieszania śmietany (lub krótko wymieszać w robocie planetarnym, lub po prostu krótko wmieszać zimnymi dłońmi) , a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę (nie wolno długo wyrabiać lub dodawać więcej śmietany lub wody, gdyż wówczas otrzymamy twarde ciasto) . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki(...)płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Formę do tarty średnicy ok. 28 cm lekko natłuścić masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki placek o średnicy większej, niż średnica formy na tartę. Wyłożyć ciastem formę (dno i boki). Dokładnie podociskać ciasto do formy (szczególnie na styku dna z bokami) , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć
Moja Delicjaoraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, zagniatamy i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na trzy godziny lub do zamrażalnika na pół godziny. Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy foremkami ciasteczka. Przekładamy na blachę, pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ozdabianie: - 10 czubatych łyżek cukru pudru - 4 łyżki gorącej wody - posypka Delecta maczek smak(...)maczek smak tutti frutti Cukier puder przesypujemy do garnka, dodajemy wodę i wszystko dokładnie rozcieramy na wolnym ogniu. Przygotowanym lukrem ozdabiamy w dowolny sposób ciasteczka. Trzeba to robić szybko, bo lukier szybko twardnieje. Można postawić lukier w naczyniu na podgrzewaczu, będzie miał cały czas odpowiednią konsystencję i będziemy mieli więcej czasu na lukrowanie i ozdabianie. Po nałożeniu
Kulinarne życieTeż kochacie racuchy tak jak ja?💓😍 Tym razem mam dla Was trochę bogatszą wersję bo podstawowa składa się tylko z jaj, mąki i jabłek. Dodatki które
Zdrowie i pysznie na talerzuDzisiaj Was zapraszam w krainę mojego dzieciństwa. Te racuszki były swego czasu moimi ulubionymi słodkościami, wolałam je nawet od tabliczek pseudoczekolady. Dzisiaj wszystko się zmieniło, na
Gosia gotujePieczony deser – banany, jabłka i syrop z karobu pod kruszonką. Prosto, szybko i smacznie. Taki deser wspaniale smakuje z gałką lodów lub świeżymi malinami. U mnie dziś wersja z nadzieniem malinowym. Lekko kwaskowate nadzienie doskonale komponuje się ze słodkim deserem. Taki deser możecie również przygotować np. z truskawkami, śliwkami itd. My uwielbiamy połączenie bananów, jabłek i słodyczy syropu(...)karobu. Lubicie syrop z karobu? Do czego go używacie? Ja często wykorzystuję go w swojej kuchni. Najczęściej polewam nim najróżniejsze placki, placuszki, gofry, omlety. Dodaję do ciepłych napojów, jogurtów i najróżniejszych deserów. Syrop z karobu może spokojnie zastąpić cukier. Jeśli jeszcze nie próbowaliście syropu z karobu, to Wam polecam. A wracając do przepisu… Składniki: 2 banany 1 jabłko
Słodkie okruszkiNiezwykle smaczne połączenie soczystych gruszek i kwaśnej żurawiny, z delikatnym budyniem i kruchutkim maślanym ciastem. W pierwotnym zamyśle miał to być placek tylko z gruszkami, jednak w związku z tym, że miałam dostęp do świeżej żurawiny, postanowiłam wykorzystać ją w tym cieście i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę! :). Bez niej ciasto pewnie też wyszłoby smaczne(...)takim kwaśnym akcentem jakim jest właśnie żurawina, ciasto nabiera charakteru i nie jest nudne. Nadzienie owocowe wzbogaciłam imbirem, co dodatkowo nadało mu "pazura" ;). Bardzo polecam do popołudniowej herbatki :). Uwaga: szybko znika ze stołu ;). Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego 1 żółtko 1 całe jajko 120 g cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 2 łyżki
Opowieści z piekarnikablat lekko podsypany mąką. Ciasto podzielić na 8 w miarę równych części. Uformować z ciasta zwarte kule, następnie rozklepać je dłonią lub rozwałkować na grubość około pół centymetra. Placki zostawić na podsypanej mąką stolnicy lub ściereczce i rozgrzać piekarnik. Pita podczas pieczenia pęcznieje, nadyma się jak mała poduszka. Para w środku ciasta rozpycha je, tworząc kieszonkę. W oryginale(...)zbliżyć się w kuchni do warunków wypiekania pity, piekarnik przez około 20-30 minut rozgrzewamy do 200⁰C, z termoobiegiem, co podniesie temperaturę o kolejne 20⁰C i ułatwi szybkie i równomierne pieczenie. W piekarniku zostawiamy na najniższym jego piętrze blachę do pieczenia. Blacha również się rozgrzeje i pozwoli na uzyskanie ładnie napompowanych i chrupiących chlebków pita. Do już mocno
Karo in the Kitchendzisiejszy obiad polecam pyszne placuszki z dynią i ziemniakami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Bardzo często je przygotowuję, bo są bardzo smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg miąższu z dyni, 4 ziemniaki, 1 jajko, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki oraz dynię obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Do startych warzyw dodaję jajko(...)mąkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. 2. Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładam niewielkie porcje masy tworząc placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron
Tradycyjna kuchnia KasiJakiś czas temu otrzymałam świetną paczuszkę od firmy SYS w ramach współpracy, na pierwszy rzut poszły placuszki ziemniaczane klasyczne, chciałabym się dziś z Wami podzielić opinią... placki ziemniaczane z torebki? pierwsza myśl pewnie nie będą nam smakować, no ale nic robimy .......-:) Tak jak w przepisie, dodałam od siebie tylko jedno duże jajko od szczęśliwej kurki, posiekaną(...)wyraziście w smaku. W składzie takich placuszków znajdują się : -suszone ziemniaki -skrobia ziemniaczana -suszona cebula -sól Wiec składniki naturalne, za to duży plus, przygotowuje się je łatwo i szybko. Jestem raczej wybrednym stworzeniem nie lubię gotowców, ciężko trafić w mój kulinarny gust, ale tymi placuszkami byłam mile zaskoczona,pachniało jak świeżo tartymi ziemniakami! Są złociste i niczym
Wanilia i KardamonU mnie znowu opóźnienie.Wirus dosięgnął także mnie więc wczorajszy dzień spędziłam w łóżku, w towarzystwie miski. Dzisiaj, jako że czuję się zdecydowanie lepiej założyłam nowe
Dzieje kuchennej WiewióryMoim zdaniem świetnie połączenie - banan i dynia. Pulchne, delikatne, słodkie, szybkie i łatwe do zrobienia. Składniki: czubata łyżka puree z dyni, 1/2 dużego dojrzałego banana, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 1/3 szklanki mleka szczypta soli. Przygotowanie: Białko oddzielamy od żółtka. Ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Banana rozgniatamy za pomocą widelca, dodamy do dyni wraz z żółtkiem i mlekiem. Mieszamy(...)Dodajemy mąkę, mieszamy. Na koniec ubite białko. Smażymy na rozgrzanej patelni na rumiany kolor. Nakładamy za pomocą łyżki małe placki (po ok 2 łyżki na sztukę
Lena Gotujedosłownie, bo nie mojej babci, ale raczej jakiejś grandma - babci z domku na prerii. Cornbread, który samowolnie nazwałem sobie plackiem, jest bardzo tradycyjnym, bardzo prostym, bardzo rustykalnym ciastem. Czyli plackiem, prawda? ;) Żółty, kukurydziany, nieco ziarnisty i słodki. Bardzo dobry. Mojej żonie smakował, synowi też, a kiedy ja wziąłem sobie ostatni kawałek na drugi dzień do pracy, to zjedzenie go było(...)teksaskie słońce ;) PS Dodatek jabłek (trafiony!) jest całkiem moim pomysłem - na tyle odwagi mnie stać ;) PPS Używając do wypieków mąki i kaszki kukurydzianej należy zwrócić uwagę na ich świeżość - szybko ją tracą. Składniki: 100 g masła 150 g cukru 250 ml mąki pszennej
zadanie-gotowanie