szybko zagnieść dłonią, tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno jego nie ocieplić. Z ciasta uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki lub na 30 minut do zamrażarki. Wałek z ciastem przekroić na 3 części, jedną pozostawić, a pozostałe włożyć do lodówki, aby się nie ocieplały. Ciasto delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na placek
Kuchcik gotujeszybki fast food. W kuchni ormiańskiej rządzą, przede wszystkim, bardzo specyficzne zioła - rzadko dostępne na naszym rynku, jednak przy odrobinie chęci da się je zastapić podobnymi rodzimymi. Można też wybrać sie za naszą wschodnią granicę - na Ukrainie jest dość duży wybór przypraw do kuchni ormiańskiej. Oryginalnie Kebaby ormiańskie podawane są w lawaszu - czyli odmianie chleba, przypominający bardziej cieniutki placek
sierotka maRysia w kuchnipomarańczy. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Osobno wymieszać mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, sól i kakao. Za pomocą drewnianej łyżki wymieszać utarte masło ze suchymi składnikami, następnie szybko zagnieść ciasto, rozklepać je by było płaskie a następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, każdą(...)rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x30cm. Ciasto piec na osobnych blaszkach w temperaturze 160 o C przez 20 minut. Po upieczeniu oba kawałki przyciąć nożem tak, aby oba placki miały takie same rozmiary. Ciasto zostawić do ostudzenia. Mus czekoladowy: Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i rozpuścić np. układając metalowe naczynie z czekoladą na garnku z gotującą się wodą
Mama GotujeWielkanoc kojarzy nam się z wypiekami. Mam nadzieję, że znajdziecie tutaj coś interesującego dla siebie czy Waszych bliskich! Zapraszam! Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek
Szybko Tanio SmacznieJeżeli w kuchennej szafce z zapasami macie ukryte puszki z fasolami a w lodówce leżą wczorajsze naleśniki - przygotowanie obiadu zajmie wam parę minut. Trochę dłużej, jeżeli
Stare GaryMięso i ziemniaczki – proszę bardzo!Co prawda nie w wydaniu klasycznego obiadu na talerzu , a w formie rewelacyjnych kotlecików , ale zdecydowanie warto wziąć je pod
Ostra na Słodkoużycie większej ilości oleju (gdy masa jest zbyt sypka) lub miodu (gdy chcemy bardziej słodkie). Powstałą masę wyłożyć do płaskiej formy (u mnie silikonowa) i na dnie uformować placek o wysokości 2 cm. Okrągłą foremką lub kieliszkiem o średnicy 5 cm wycinać czekoladki, pozostawiając je w foremce. Masę można formować ręką po wcześniejszym lekkim schłodzeniu. Wycięte czekoladki wstawić(...)zastygnięcia, powinny być twarde. Ciekawostka : Jak odkryto odchudzające właściwości oleju kokosowego? W USA farmerzy nie wiedząc co zrobić z olejem kokosowym zaczęli dawać go swoim świniom, w nadziei na szybkie przybranie na wadze. Jakież było ich zdziwienie, gdy świnie zamiast przybrać na wadze straciły już posiadane kilogramy. Ten fakt skłonił naukowców do badań i stwierdzono, że ludzie na olej kokosowy
Kuchcik gotujeWRAPY - ROLADKI Z TORTILLI Smaczne i proste! Domowy fast food, czyli przepis na szybkie, zdrowe i pożywne wrapy z salami, sałatą, ogórkiem i papryką. Idealna przekąska na każdą imprezę, którą można zrobić na wiele sposobów - smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło po zgrillowaniu. Roladki z tortilli - pięknie wyglądają, jeszcze lepiej smakują. Polecam przepis na domowe wrapy z tortilli(...)korzystajcie z niego i ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI : 1 opakowanie placków tortilli 1 opakowanie sera feta 1 papryka, pokrojona w kostkę 1 ogórek sałatkowy, pokrojony w kostkę (bez miąższu nasiennego) 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 1 opakowanie kremowego serka z chrzanem 50g boczku pokrojonego w drobną kostkę, podsmażony na chrupiące skwareczki ok. 15 plasterków salami
Moja Książka KucharskaWitam Kochani dziś szybko,pysznie i łatwo :) placuszki na maślance z żółtym serem SKŁADNIKI 250 ml maślanki łyżeczka soli- płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki sody szczypta pieprzu 125g sera żółtego startego na dużych oczkach mąka pszenna-ile weźmie ciasto (około 1,5-2 szklanki) Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na około 12 kawałków,każdy kawałek(...)wałkujemy na cienki,okrągły placek. Smażymy na małej ilości oleju, pod przykryciem na złoty kolor. I gotowe :) Polecam i życzę smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWszystko to sprawia, że skupiam się wyłącznie na takich obiadach, jakie nie wymagają wielu zabiegów i zbyt długiego czekania. Do takich należy nasza domowa wersja curry. Danie powstaje bardzo szybko. Można je podać z gotowanym ryżem, taka forma pozwoli podać wszystko w pół godziny. Tutaj trochę bardziej czasochłonna wersja, jakoś wykrzesałam z siebie parę iskier, akurat tyle, by wystarczyło(...)przygotowanie placuszków ciapatek, robię je według przepisu z książki "Potrawy z czterech stron świata". Nie do uwierzenia, jaka dumna byłam, że zmusiłam się do zagniecenia ciasta i upieczenia placków. Uff! Wysiłek nie do opisania! Biorę: - ok. 450g mąki - ok. 300ml ciepłej wody - szczyptę soli - 2-3 łyżki masła klarowanego (topię) Mąkę sypię na stolnicę, dodaję sól i stopniowo mieszam
I tu będę miała takie tenieco pozmieniać tradycyjny przepis, tak więc pominęłam zwykłą mąkę i zastąpiłam ją... zmielonymi płatkami owsianymi. Nie chciałam używać specjalnej formy do tarty, więc sama zrobiłam taki oto rustykalny placek. Ciasto jest pyszne, prawie idealnie kruche i wspaniale komponuje się z jabłkami, cynamonem oraz miodem. Kwintesencja jesieni! Składniki : owsiane ciasto 200 g płatków owsianych 100 g otrębów owsianych(...)masła 4 łyżki cukru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Płatki owsiane wraz z otrębami zmielić w malakserze na mąkę. Zimne masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. warstwa jogurtowa mały jogurt naturalny 1 jajko
Kuchnia Ellieszybkie i tanie, to mam do niego sentyment - babcia przywiozła mi je do Poznania na przysięgę wojskową. To jeden z deserów, który robi się praktycznie sam, a efekt smakowy jest odwrotnie proporcjonalny do włożonej pracy. Przy okazji za każdym kolejnym pieczeniem można spokojnie fantazjować z dodatkowymi składnikami. Poza wszystkim.. ja osobiście chyba uparłabym się na nazywanie tego tworu "plackiem
Kuchenna Kontrrewolucyalato, to koniecznie rabarbar a wraz z nim placuszki. Niestety wszystko co dobre, szybko się kończy i tak właśnie jest z rabarbarem. Może jeszcze Wam się uda zdobyć ten oto skarb.Mnie się powiodło. Nie wiem jak jest z zamrożonym czy w ogóle istnieje?? Muszę to sprawdzić. Ten przepis jest tak prosty i tak przyjemny w przygotowaniu(...)tego będzie doskonałym pomysłem dla dzieci na śniadanie lub kolację. Dla małych niejadków. Moje placki będą również z dodatkami a mianowicie z nektarynką i jabłkiem. Składniki: 3 łodygi rabarbaru1 brzoskwinia1 jabłko8 łyżek mąki1 jajko od szczęśliwej kurki ( w moim trafiło się 2 żółtka :-) płaska łyżeczka sody500 ml mleka1 łyżka masła 1/3 szklanki
pieprzny smaczekszybkie i proste danie idealnie sprawdzi się na leniwy obiad lub smaczną kolację. Połączenie cukinii i łososia dobrze się ze sobą komponuje. Nie wyobrażam wręcz sobie innej wersji. Niestety z tą rybą tak jest, że albo się ja uwielbia albo nie znosi. Mam nadzieję jednak, że ten pomysł trafi także w Wasze gusta smakowe.Ps. przepis dołączam do akcji Placki
Fabryka pomysłówwiśnie, jagody… Morele uchodzą za gorszą wersję brzoskwiń, ale jest to ocena bardzo subiektywna. Moim zdaniem nic nie jest w stanie zastąpić tej barwy, smaku i zapachu, a kruchy placek morelowo budyniowy niech będzie tego namacalnym przykładem. Składniki na ciasto kruche: - 500 g mąki krupczatki- 125g cukru pudru- 250g masła- 2 żółtka- 1 łyżka kwaśniej śmietany- 1-2 łyżki(...)proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i łyżkę lodowatej wody. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, wkładamy do woreczków i chłodzimy (w lodówce lub zamrażarce). Ja zrobiłam z podwójnej porcji, po prostu lubię mieć „zapas pod ręką
mojewypiekiinietylko