Jakoś dawno nie jadłam placków, bo ostatnio niemalże codziennie pojawia się u mnie owsianka. Zatem był to dobry pretekst, aby przygotować nowy miks "pankejkowy". Przy okazji posiadania nowego białka roślinnego, wysokiej jakości, super smacznego od Siła Roślin zrobiłam placuszki białkowe. Prosty skład, szybkie do przygotowania i co ważne - przepyszne! Mięciutkie, puszyste, słodziutkie. Składniki: 30 g mąki owsianej bezglutenowej
Zdrowie na języku :Pcytryny Przygotowanie --> Kruche ciasto: --> Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, formujemy w kulę, którą lekko spłaszczamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. --> Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach
Marta Gotujeśmietanki. Placuszki nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię. Uwaga: Placuszki szybko się rumienią, więc żeby nie przypalić, nie rozgrzewajcie patelni zbyt mocno. Smażymy placuszki najlepiej na oleju kokosowym :-) Racuchy podajemy z malinami lub innymi owocami według upodobań. Świetnie też komponują się z domowymi konfiturami :-) A tak wyglądają gotowe placki z domowymi malinami :-) Podoba się wam przepis? Zapraszam
Marta próbujeTakie roladki szybko się robi, a dodatki mogą być dowolne, wg własnego gustu..u mnie ubogo, bo tylko ser i szynka...zrobiłam tylko troszkę tak na spróbowanie..a można dodać paprykę, ogórki, sałatę itp. tortilla plastry sera żółtego plastry szynki Placki tortilli lekko podgrzać[ciepłe lepiej można zwinąć] w mikrofalówce lub na suchej patelni.Ułożyć dodatki, zwinąć
Moje domowe kucharzenierobimy dość często jako przekąski, bo są banalne w przygotowaniu, szybkie i smaczne. Ta wersja jest zdecydowanie moją ulubioną. Podpatrzyłam ją na jednej z imprez. Smak wędzonego łososia i chrzanu to jedno z najlepszych możliwych połączeń, dlatego bardzo często łączę te smaki. :-) 200g wędzonego łososia w plastrach 4 placki tortilli 200g serka kremowego 2-3 łyżki chrzanu
Szefowa kuchniZapraszam! Wszystkiego dobrego w nowym roku! Śniadanio-obiad (brunch): Placek ziemniaczany z jajkiem Amerykanskie placuszki z bekonem i syropem klonowym Shakshouka Jajko flamenco Jajko sadzone na porach z boczkiem Jajko w koszulce na bułeczce Jajecznica na indyjską nutę Jajecznica na boczku Jajecznica z kabanosem Obiado-kolacja: Szybki kurczak w 5 smakach Kurczak vindaloo Wieprzowina madras Kurczak
Codzienne GotowanieUwielbiam takie szybkie ciasta z dużą ilością owoców. Połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodkim cukrem pudrem sprawia, że ciężko skończyć jedzenie na jednym kawałku ;) Mamy jeszcze jakiś miesiąc na cieszenie się rabarbarem, trzeba korzystać. Macie jakieś sprawdzone pomysły na rabarbar ? Ekspresowy placek z rabarbarem ( inspiracja ) Składniki( tortownica o śr. 24 cm): - 2 szklanki pokrojonego, obranego rabarbaru - 1 i 1/4 szklanki
Corner With Recipesotrzymamy coś na wzór kruszonki odkładamy mikser i szybko zagniatamy ciasto, by powstała zwarta kula. Ciasto wkładamy do zamrażarki na 30 minut lub do lodówki na co najmniej 60 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części, każdą formujemy w kulę, a następnie rozwałkujemy na dość cienki placek. Powstałe koło dzielimy na 8 równych części. Łyżeczkę nadzienia nakładamy
Rozpustne gotowaniedrożdże. 2. Dodać cukier i sól. Wbić jajko i szybko rozmieszać. 3. Dodawać stopniowo mąkę na przemian z masłem dokładnie mieszając. (W razie potrzeby dodać więcej mąki, ciasto nie powinno przyklejać się do miski). Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 4.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Rozkładać stopniowo dżem i zawijać w roladę. 5. Ułożyć łączeniem
A Ty Smakuj MnieSzybki obiad wymaga łatwych rozwiązań. Kiedy trzeba zająć się kilkoma spawami na raz pizza to dobry wybór. Ciasto po wyrobieniu rośnie samo, później gdy wyląduje w piekarniku wrzucamy na nie kilka dodatków i po chwili wyjmujemy pyszny, chrupiący placek z ciągnącym się serem i aromatyczną pieczoną szynką. Pycha! Ciasto na pizze 4 szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka
Zapiski Młodej Żonyserem camembert Tak bardzo mi zasmakował quiche, że nie było innego wyjścia jak tylko przeczekać okres świąteczny i przygotować własną wersję. Poniżej mam dla Was przepis na przepyszny placek na kruchym cieście, nadziewany szpinakiem i serem camambert . Zasmakuje Wam :) Składniki na kruche ciasto 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła pokrojonego na mniejsze części 1 jajko 1/3 łyżeczki(...)camembert mała marchewka dodatkowo 4 jajka 1/2 szklanki śmietany 30 % 100 g sera żółtego 1/3 łyżeczki pieprzu szczypta soli Sposób przygotowania Przesianą mąkę wymieszać z masłem, jajkiem i solą. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut. Na rozgrzanej patelni rozmrozić szpinak. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą, pieprzem
Pink Envelopeokoło 3-4 cm. Wykrawać okrągłe "placki" i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 20 minut. Kilka sztuk usmażyłam a'la donuty, czyli pączki z dziurką w środku :)Pączki smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron do pożądanego stopnia zrumienienia. Ważne jest, aby nie rumieniły się zbyt szybko, bo wtedy istnieje ryzyko, że środek
Codzienna kuchnia niecodziennaNapełnij równomiernie masą i piecz w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut. Patyczek po nakłuciu ciasta i wyjęciu powinien być suchy. Ostudź spody po czym każdy przekrój na dwa placki. Przygotuj mus z borówki. Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 20 minut. Jeśli nie dysponujesz żelatynowymi listkami użyj żelatyny w proszku. Na dwa listki żelatyny przypada 1 łyżeczka żelatyny(...)przetrzyj. Włóż z powrotem do garnka, zagotuj i dodaj odciśniętą żelatynę. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietankę na półpłynnie, dodaj twarożek i ubijaj dalej. Śmietana stanie się szybko sztywna. Dodaj połowę owocowego musu energicznie mieszając aby nie porobiły się grudki. Resztę musu to galaretka, którą udekorujesz wierzch tortu. Przygotuj krem. Ważne jest aby wszystkie składniki były w temperaturze
codojedzeniawymiary około 20x26cm. Kruchy placek z serem i czereśniamiSkładniki:ciasto200g mąki pszennej80g masła2 łyżki cukru pudru1 żółtkoszczypta soli3 łyżki kwaśnej śmietany 12%masa serowa250g twarogu półtłustego2 łyżki cukru1 łyżeczka cukru wanilinowego1 żółtko220g czereśnikruszonka60g mąki pszennej30g masła30g cukru pudru Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać cukier, sól, zimne masło, żółtko oraz śmietanę, składniki posiekać razem, następnie szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto(...)ostygniętym kruchym spodzie rozsmarować równą warstwę twarogu- na twarogu ułożyć blisko siebie połówki czereśni przecięciem do góry- ciasto na kruszonkę wyjąć z lodówki, pokruszyć równomiernie na wierzch ciasta- gotowy placek piec w 180 stopniach przez 40-45 minut- po wyjęciu z piekarnika ostudzić, następnie kroić w kwadraty Placek można przygotować z innymi owocami, choć czereśnie bardzo dobrze pasują
Smakołyki Berenikigoście czy domownicy są zachwyceni tak szybką i pyszną przystawką. Dziś zapraszam na przekąski z piekarnika , podawane na małych krążkach wyciętych z tortilli, z nadzieniem z warzyw i tuńczyka Princes z sosem BBQ. Polecam wszystkim :) Składniki na ok 40 krążków o średnicy 4 cm ➞5 placków dowolnej Tortilli ja użyłam pszennej ➞1 puszka tuńczyka
Gotowanie Patkiłososiem – koreczki z tortilli Smacznie, zdrowo, kolorowo! Łatwe, szybkie i przepyszne przekąski, które w dodatku pięknie prezentują się na stole. Wspaniale sprawdzą się na każdym przyjęciu i z pewnością zachwycą wszystkich gości. Takie koreczki to także idealna przekąska na piknik albo na wynos do pracy lub szkoły. Placki tortilli można zrobić samemu, jest to bardzo łatwe, a przede
Blog z ApetytemProste i szybkie w wykonaniu ciasto ze śliwkami, takie "na poczekaniu". Do tego smaczne, z lekkim posmakiem kwaskowej śliwki. Czegóż chcieć więcej?:) Wspomnę jeszcze, że kiedy upieczesz to ciasto to wrócą do Ciebie wspomnienia z dzieciństwa... bo to taki stary sezonowy placek:) Przepis z Kasi bloga:) Składniki na formę o wymiarach 23x33 cm: 240 g mąki pszennej
In my kitchenśrednich oczkach .Wlewamy gorące przegotowane mleko (nie będą tak szybko ciemniały) Mieszamy starte ziemniaki z mlekiem. Dodajemy jajko, mąkę pszenną i kartoflaną, ścieramy na tarce o średnich oczkach cebulę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie razem mieszamy i od razu smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. W wersji bezmięsnej do placków zrobiłam sosik jogurtowy ze szczypiorkiem z odrobiną soli
Kulinarne przemysleniaUwielbiam rabarbar. Pamiętam, że jako dziecko mogłam go jeść od tak - rabarbar w rączkę i do buzi, ewentualnie maczany w cukrze. Teraz raczej preferuję go w
Słodkie okruszkiWitam serdecznie Propozycja na pyszną babkę cytrynową udekorowaną lukrem, babkę możemy również udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Babka jest bardzo pyszna, puszysta, prosta i szybka
Uwaga Babcia GotujeDziś mam dla Was jeszcze jeden pyszny przepis, który możecie przygotować na zbliżające się Walentynki lub po prostu na kolację/śniadanie we dwoje. Pyszne, nie za
Słodkie okruszkiKakowe serniczki z patelni; z gorzką czekoladą i malinami (odrobiną syropu czekoladowego waldena) Tak mogę żegnać wakacje.. poranek idealny ^^ Dziwnie szybko zleciały
More food, love and dreamswyrośnięte ciasto parę razy zagnieść i dłońmi rozciągnąć na placek, na blaszce uformować pożądaną wielkość użyłam domowy sos pomidorowy z chilli, posmarować nim ciasto, posypać oregano wcześniej przygotować szpinak : na oleju zeszklić cebulę, czosnek, wsypać pokrojone liście szpinaku, doprawić do smaku, podsmażać z 3 minuty, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęstnienie, wystudzić i rozsmarować na cieście posypać
W Mojej Kuchni Lubięzależności od odmiany. To sposób obróbki zmniejsza lub zwiększa ich kaloryczność. Gotowane kluski i pyzy mają zdecydowanie mniej kalorii niż purée z dodatkiem świeżego masła czy smażone w oleju placki ziemniaczane. Te frytki naprawdę Was nie zabiją. Ziemniaki obfitują w potas oraz magnez. Mają też nieco żelaza, wapnia, i fosforu. Dostarczają także niemal wszystkich witamin — najwięcej jest w nich(...)frytki, chipsy, placki. Idealne będą do duszenia i gotowania np. w zupie (Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa). Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza
Karo in the Kitchen