szybki placek - 2500 przepisów (strona:71/167)

Wiosenna przekąska z Tuńczykiem 175

goście czy domownicy są zachwyceni tak szybką i pyszną przystawką.   Dziś zapraszam na przekąski z piekarnika , podawane na małych krążkach wyciętych z tortilli, z nadzieniem z warzyw i tuńczyka Princes z sosem BBQ. Polecam wszystkim :)  Składniki na ok 40 krążków o średnicy 4 cm  ➞5 placków dowolnej Tortilli ja użyłam pszennej  ➞1 puszka tuńczyka

Gotowanie Patki
Rollsy z łososiem – koreczki z tortilli 627

łososiem – koreczki z tortilli Smacznie, zdrowo, kolorowo! Łatwe, szybkie i przepyszne przekąski, które w dodatku pięknie prezentują się na stole. Wspaniale sprawdzą się na każdym przyjęciu i z pewnością zachwycą wszystkich gości. Takie koreczki to także idealna przekąska na piknik albo na wynos do pracy lub szkoły. Placki tortilli można zrobić samemu, jest to bardzo łatwe, a przede

Blog z Apetytem
OLDSCHOOLOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 244

Proste i szybkie w wykonaniu ciasto ze śliwkami, takie "na poczekaniu". Do tego smaczne, z lekkim posmakiem kwaskowej śliwki. Czegóż chcieć więcej?:) Wspomnę jeszcze, że kiedy upieczesz to ciasto to wrócą do Ciebie wspomnienia z dzieciństwa... bo to taki stary sezonowy placek:) Przepis z Kasi bloga:) Składniki na formę o wymiarach 23x33 cm: 240 g mąki pszennej

In my kitchen
Placki ziemniaczane 187

średnich oczkach .Wlewamy gorące przegotowane mleko (nie będą tak szybko ciemniały) Mieszamy starte ziemniaki z mlekiem. Dodajemy jajko, mąkę pszenną i kartoflaną, ścieramy na tarce o średnich oczkach cebulę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie razem mieszamy i od razu smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. W wersji bezmięsnej do placków zrobiłam sosik jogurtowy ze szczypiorkiem  z odrobiną soli

Kulinarne przemyslenia
Waniliowe placuszki z rabarbarem (na oleju kokosowym) 210

Uwielbiam rabarbar. Pamiętam, że jako dziecko mogłam go jeść od tak - rabarbar w rączkę i do buzi, ewentualnie maczany w cukrze. Teraz raczej preferuję go w

Słodkie okruszki
Babka Cytrynowa Lukrowana 231

Witam serdecznie Propozycja na pyszną babkę cytrynową udekorowaną lukrem, babkę możemy również udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Babka jest bardzo pyszna, puszysta, prosta i szybka

Uwaga Babcia Gotuje
Twarogowe placki kakaowe (z olejem rzepakowym) podane ze słodkim bananem 173

Dziś mam dla Was jeszcze jeden pyszny przepis, który możecie przygotować na zbliżające się Walentynki lub po prostu na kolację/śniadanie we dwoje. Pyszne, nie za

Słodkie okruszki
Czekoladowe pożegnanie. 130

  Kakowe serniczki z patelni; z gorzką czekoladą i malinami  (odrobiną syropu czekoladowego waldena) Tak mogę żegnać wakacje.. poranek idealny ^^ Dziwnie szybko zleciały

More food, love and dreams
pizza szpinakowo-jajeczna... 168

wyrośnięte ciasto parę razy zagnieść i dłońmi rozciągnąć na placek, na blaszce uformować pożądaną wielkość użyłam domowy sos pomidorowy z chilli, posmarować nim ciasto, posypać oregano wcześniej przygotować szpinak : na oleju zeszklić cebulę, czosnek, wsypać pokrojone liście szpinaku, doprawić do smaku, podsmażać z 3 minuty, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęstnienie, wystudzić i rozsmarować na cieście posypać

W Mojej Kuchni Lubię
Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 181

zależności od odmiany. To sposób obróbki zmniejsza lub zwiększa ich kaloryczność. Gotowane kluski i pyzy mają zdecydowanie mniej kalorii niż purée z dodatkiem świeżego masła czy smażone w oleju placki ziemniaczane. Te frytki naprawdę Was nie zabiją. Ziemniaki obfitują w potas oraz magnez. Mają też nieco żelaza, wapnia, i fosforu. Dostarczają także niemal wszystkich witamin — najwięcej jest w nich(...)frytki, chipsy, placki. Idealne będą do duszenia i gotowania np. w zupie (Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa).   Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza

Karo in the Kitchen
“Szybko, świeżo, prosto” – recenzja 150

moich ulubionych książek kucharskich, zwłaszcza że jest pięknie wydana i minimalistyczna, a pod jej filozofia może podpisać się każdy. Jakie ma być jedzenie zdaniem Donny Hay? Ma być gotowe szybko i prosto, tak żeby bycie kapłanką domowego ogniska łatwo połączyć z pracą i życiem towarzyskim. Nie ma nic złego w korzystaniu z półproduktów np. warzyw w puszce i gotowego(...)lubią i oczywiście błyskawiczne desery, które robi się dosłownie w sekundę.   Co bym zjadła z tej książki? Sprytnym pomysłem jest podawanie mięsa np. steków z plackami ziemniaczanymi – jeśli mamy gotowe placki można zrobić obiad w 2 minuty. Dobrze wyglądają odświeżone klasyczne sałatki np. cezar czy nicejska i błyskawiczny creme brulle. Ciekawy jest pieczony ratatouille i ciasta

Ugotowane pozamiatane
333. 175

twojej głowy i próbują wzbudzić paniczny strach. Przesz naprzód, krok za krokiem, z nadzieją, że nawet jeśli się cofniesz, to tylko trochę, tak że kiedy znowu ruszysz przed siebie , szybko nadrobisz zaległości.” ricotta hotcakes* z malinami *pełnoziarniste  Miało być zupełnie co innego, ale gdy moja wielka waniliowo-czekoladowa budyniowa muffina siedziała w piekarniku, tata akurat wrócił(...)wiedziałam, że gdzieś w czeluściach lodówki jest jeszcze ricotta, w ten o to sposób moja muffina musiała trochę poczekać... tak do drugiego śniadania :P bo wizja tych placków nie chciała mi wyjść z głowy. waniliowo-czekoladowa Budyniowa muffinka z masłem orzechowym, malinami i truskawkami Muffina zainspirowana tym, przepisem

More food, love and dreams
Focaccia z suszonymi pomidorami 118

Aromatyczna focaccia z suszonymi pomidorami to rodzaj pieczywa, który pochodzi z kuchni włoskiej. Focaccia w smaku przypomina gruby spód pizzy, upieczona z dodatkiem suszonych pomidorów, rozmarynu

Kuchcik gotuje
GRZYBKI 110

białko Wykonanie ciasta: Mąkę, masło i śmietanę szybko wyrobić i owinąć folią. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Ja czasami ciasto zagniatam dzień wcześniej. Przygotowanie grzybków: Gdy ciasto jest już mocno schłodzone należy rozwałkować je na grubość ok. 3 mm. Kapelusze: Należy wyciąć koła dużym kubkiem. Placki nakładać na zewnętrzną część małych foremek do babeczek. Spody kapeluszy

Słodki Zakątek
Faworki 126

mieszamy z solą, dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, nie wyrabiamy długo, tylko do połączenia składników. Ciasto owijamy folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej, by odpoczęło 30 minut. Następnie ciasto wybijamy wałkiem tzn. uderzamy w ciasto aż się rozpłaszczy, składamy i znowu ubijamy na płaski placek. Ubijamy minimum 10 minut (im dłużej tym lepiej się

Smak mojej kuchni