gramów miękkiego masła, 3 jaja, Ponadto do posmarowania placka : dżem morelowy Sposób przygotowania : Do około 8 łyżek gorącej wody wsypujemy 50 gramów kakao i ucieramy na gładką pastę ( żeby nie było grudek ) Dodajemy resztę produktów i ucieramy – miksujemy wszystko razem, Metoda ta jest szybka i skuteczna. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wykładamy dno papierem
Pysznosci Babci BasiBardzo smaczna i szybka przekąska, polecam na różne uroczystości rodzinne lub Sylwestra. Tortilla z szynką doskonale się komponuje z serkiem chrzanowym. Do przyrządzenia koreczków użyłam sosu chrzanowego od Fanex , który nadaje serkowi doskonały smak i aromat. Składniki: 4 placki tortilli 300 gram kremowego serka 4-5 łyżek sosu chrzanowego Fanex 8 plasterków szynki 8 plasterków sałaty Sól
Bajeczna Kuchniaskładniki zagniotłam w luźne ciasto i cieniutko rozwałkowałam. Radełkiem pokroiłam placki na około 4 cm paski, zwijałam i wrzucałam na rozgrzany olej- można zamiast niego użyć smalcu. Usmażone faworki wyłożyłam na papier który wchłonął nadmiar tłuszczu i posypałam cukrem pudrem. Szkoda tylko,że zniknęły tak szybko za pomocą moich domowników ... nic to! zrobię je znowu ;-) Smacznego
potrawyregionalneŁatwo, szybko smacznie :) Najlepsze drożdżowe z owocami ;) U mnie oczywiście z rabarbarem i truskawkami, to połączenie zawsze się sprawdza ;) Kwaśne owoce i słodka kruszonka, cudownie pachnie. Pół blachy zjedliśmy na ciepło ;-) Smakiem przypomina dzieciństwo i babcine placki drożdżowe z owocami :) Polecam! Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 150 ml mleka 80 g cukru
Domowa cukiernia Ewywykorzystać. Przeważnie ląduje on w kompocie lub w przepysznym drożdżowym placku, którego nie mogę przestać jeść. Tym razem dla odmiany upiekłam coś innego i nie drożdżowego. Na spodzie "szarlotkowe" kruche ciasto i dużo ilość rabarbaru a całość przykryta bezową pierzynką. Uwaga: ciasto znika w bardzo szybkim tempie
Milion Smakówswoim gościom. Roladki z pełnoziarnistej tortilli to szybka oraz pełnowartościowa przystawka. Składniki: - tortille pełnoziarniste, - pierś z kurczaka, - jajka, - ser Feta, - pomidory, - papryka, - zielona pietruszka, - koncentrat pomidorowy, - zioła, pieprz, sól Sposób przygotowania: Wierzch tortilli smarujemy koncentratem pomidorowym, wymieszanym z ziołami oraz pieprze. Na placku układamy uprzednio przyprawioną, grillowaną pierś z kurczaka, gotowane
Fit-aminamasło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce- foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem (można rozpuścić masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek- placek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko
Smakołyki BerenikiDziś przedstawiam przepis na Apple Pie, czyli klasyczny placek z kruchego ciasta z jabłkami, który znany jest z wielu amerykańskich filmów :) Jest nie za słodki, nie za kwaśny - po prostu idealny. Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto: 200 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka drobnego cukru szczypta soli 60-70 ml lodowatej wody Składniki na nadzienie(...)Dodajemy lodowatą wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 90 minut. 2. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy nasiona, a następnie kroimy w cienkie plastry. Mąkę mieszamy z cukrem i cynamonem, dokładnie mieszamy z jabłkami. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 2 równe części, rozwałkowujemy na placki o średnicy
My Culinary ArtPrzyszedł czas na kolejne przetwory! W lodówce miałam sporą dynię od Mamy Dominika, więc postanowiłam zrobić z niej coś oprócz zupy, ciasta czy placków. Tak powstał
Cooking MonsterDziś pogoda dopisała, dzień minął pracowicie i owocnie. Trawa skoszona, kwiatki przeplewione, ogórki oberwane i włożone do słoików. Szybki obiad, ale już na pieczenie ciasta nie było czasu, ani ochoty, tzn zjeść by się zjadło, ale weny brak. I na taki opór trzeba znaleźć sposób, a więc otworzyłam lodówkę, popatrzyłam i już wiedziałam co mnie uratuje, co będzie naszym(...)poprzednich deserach z tym plackiem, składamy do środka. Kładziemy ( łączeniem do spodu ) na zimą patelnię, podgrzewamy bardzo wolno cały czas pod przykryciem, po jakiś 3 minutach obracamy. Aby deser dobrze się przepiekł należy tak dwa, trzy razy obrócić. Po lekkim ostudzeniu posypujemy pudrem i gotowe. Pyszne, delikatne, chrupiące normalnie ideał. Na szybko, na lenia, na słodko wymarzony przepis
Dieta moja pasjaszczyptę soli, dodałam pokrojone w kostkę masło i margarynę, oraz jajko i żółtka. Drożdże wymieszałam ze śmietaną na gładki mus. Dodałam do miski do pozostałych składników. Wymieszałam i szybko zagniotłam. Uformowałam z ciasta kulę, przykryłam folią i wstawiłam na 3 godziny do lodówki. Zrobiłam farsz do pasztecików: Pieczarki po oczyszczeniu drobniutko pokroiłam. Cebulę posiekałam w drobną kosteczkę, wrzuciłam(...)Smażyłam jeszcze 5 minut, żeby odparował nadmiar płynu. Zestawiłam z gazu. Ciasto wyjęłam z lodówki, przekroiłam na pół i z obu połówek, każdą wałkowałam na placki grubości około 4-5 mmm. Placek przekroiłam wzdłuż i na każdym kawałku rozłożyłam po ¼ części farszu. Złożyłam boki, skleiłam ze sobą i położyłam szwem do spodu
Kuchnia u Krysiznów chwilę miksujemy. Następnie odkładamy mikser i szybko zagniatamy ciasto (jeśli jest zbyt suche i się ciągle kruszy dodajemy łyżkę śmietany, mleka lub wody). Tak przygotowane ciasto chłodzimy około 30 minut, pod koniec czasu chłodzenia nagrzewamy piekarnik do temperatury około 190-200 stopni C. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o wymiarach blaszki (28x40 cm) i przekładamy do wyłożonej(...)przygotowana masę serową delikatnie wylewamy na podpieczony makowiec, wyrównujemy wierzch i pieczemy kolejne 40-45 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni ciasto przykrywamy folia aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 10 minut, po tym czasie wyjmujemy i całkowicie studzimy. POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g mlecznej czekolady
Rozpustne gotowanieJeżeli szukacie szybkiego, prostego przepisu na pyszne ciasto ze śliwkami to ten przepis jest dla was. Wystarczy tylko wyjąć wcześniej masło z lodówki, a potem utrzeć, wyłożyć na blachę przekładając śliwkami i wciągu godziny, możecie cieszyć się idealnym plackiem ze śliwkami. 1 i 3/4 szkl ( 280 g ) mąki pszennej 180 g masła
Polska Zupa5-6 30 min Łatwe Tanie Przepis na delikatnie wilgotne w środku, lecz nadal chrupiące placki z cukinii z ziemniakami. Składniki 1 średnia cukinia 4
PysiaGotuje.ploraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto.C iasto schłodzić 30 minut w lodówce. F oremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem (można rozpuścić masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek o gruości 2- 3 mm. P lacek ułożyć na kilku ustawionych
Wołowina od rekina