pieczenia, dodajemy cukier puder, mascarpone i pokrojone masło. Wyrabiamy szybko ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk, przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, przekładamy ciasto z lodówki, chwilę je wyrabiamy i wałkujemy na cienki placek (na ok. 5mm). Następnie wycinamy małą foremką w kształcie serduszka
słodkie i nie tylko historie kulinarneszybko takiego wrapa ,super się sprawdza i smakuje wszystkim domownikom a co przy tym idzie , nic się nie marnuje i nie wyrzucamy jedzenia , a kurczak w takim połączeniu smakuje bardzo fajnie . Składniki 2 udka z kurczaka pieczonego placki wrapy
Mój Smakdodatków. Można napisać, że z codziennej owsianki przerzuciłam się na placki :) Poniższe są wykonane z mąki owsianej , certyfikowanej jako bezglutenowa, słodzone erytrolem , a główny dodatek stanowią czereśnie . Jeszcze nie tegoroczne, a zeszłoroczne, mrożone :( Ale i tak były pyszne :) Placuchy wychodzą bardzo mięciutkie, delikatne i przyjemnie słodkie. Bardzo szybkie w przygotowaniu, sycące i zdrowe :) Składniki: 50 g mąki owsianej
Zdrowie na języku :Poraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto, ciasto schłodzić 30 minut w lodówce foremki do tartaletek o średnicy 6 cm wysmarować rozpuszczonym masłem smarując pędzelkiem - można użyć foremek o większej średnicy, ciasto rozwałkować, jeśli się klei można lekko podsypać mąką placek placek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem
W Mojej Kuchni LubięDodać rozpuszczoną żelatynę z dwóch łyżek, wsypać pokrojoną galaretkę, szybko wymieszać i wyłożyć na upieczony biszkopt. W dwóch szklankach mleka ubić śnieżkę, dodać rozpuszczoną jedną galaretkę z żelatyną i wyłożyć na masę tworząc pagórki. Jedną galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody i lekko tężejącą ozdobić placek
Tradycyjna Kuchniamieszadła w robocie). Następnie dodać żółtko i 1 łyżkę śmietany. Szybko zagnieść ręcznie kulę (jeżeli ciasto będzie zbyt kruche i nie będzie się łączyć, można dolać 1 łyżkę zimnej wody) , spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować na 30 minut do lodówki . Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm i wyłożyć nim spód
Moja Delicjamieszadła w robocie). Następnie dodać żółtko i 1 łyżkę śmietany. Szybko zagnieść ręcznie kulę (jeżeli ciasto będzie zbyt kruche i nie będzie się łączyć, można dolać 1 łyżkę zimnej wody) , spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować na 30 minut do lodówki . Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm i wyłożyć nim spód
Moja DelicjaTakie placuszki to smaczna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Są chrupiące i mają piękny złoty kolor. Lubimy wyraźne w smaku placki, dlatego doprawiłam je dużą ilością czosnku, pieprzu i kolendry a podałam z sosem czosnkowym. Do tego surówka i mamy pyszny piątkowy obiad. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 duże marchewki 3 jajka 2 ząbki czosnku 1 cebula pieprz(...)drobnych oczkach na wiórki (nie na papkę jak do zwykłych placków), marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki i marchewkę porządnie odcisnąć. Dodać jajka, cebulę, czosnek i przyprawy. Kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoto, nie za szybko, żeby w środku nie był surowe
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPosiekać je z mąką, następnie dodać sól, żółtko i wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto ręcznie lub mikserem, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po schłodzeniu kruche ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek nieco większy niż średnica formy. Przełożyć je do natłuszczonej
wyzwania kuchenneOsobiście... tarty ubóstwiam.Miałem już okazję przygotowywać tartę, ale na słodko ze śliwkami.Dziś przygotowałem w wersji wytrawnej i wegetariańskiej. Do tego wykorzystałem świeże szparagi i
kulinarnyJaszczyptę soli, ocet, mąkę przesianą i mikserem spiralami wyrabiać na szybkich obrotach z 10 minut przykryć ręcznikiem i zostawić w cieple na 40 minut do wyrośnięcia wyrośnięte ciasto znowu wyrobić ale ze 2 minuty i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką mniejszą połowę ciasta rozwałkować na 2 cm placek i wycinać kieliszkiem krążki na mini pączki z większej części ciasta
W Mojej Kuchni Lubiękakao i również zagniatamy na jednolite ciasto (*gdyby okazało się za suche dodajemy odrobinę śmietany, bo też ma być lekko klejące). Wykonanie faworków cake pops: Oba ciasta rozwałkowujemy na placki podobnej wielkości (grubość około 2-3 mm), tniemy na cienkie, w miarę jednakowej szerokości i długości pasy, a potem nakładamy je na siebie. Dwukolorowy pasek z ciasta zwijamy(...)nakłuwamy na wykałaczkę. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym do zrumienienia z obu stron (jasne ciasto powinno mieć słomkowy kolor, trzeba pilnować, by olej nie był za gorący, bo za szybko będą brązowieć z wierzchu, a nie upieką się w środku). Gotowe wyławiamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Wykonanie faworków dwukolorowych (black&white): Ciasto jasne rozwałkowujemy na taki
Kolorowy Przepisownikhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Placuszki smakują rewelacyjnie i są bardzo proste w przygotowaniu. Zawsze nie nadążam ich smażyć - tak szybko znikają! Polecam! 300g filetów
Di gotujeformie chrupiących kotlecików, to proste i smaczne danie z minimalnej ilości składników. Świetny pomysł na wykorzystanie pozostałej z obiadu kaszy. Placuszki są pełne smaku, chrupiące i równocześnie wilgotne. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, mogą być elegancką przystawką lub samodzielnym daniem. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (¹⧸₂szklanki suchej lub 1 woreczek) 2 jajka 6 łyżek tartego parmezanu(...)czarnym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 0,2 cm warstwę oleju. Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na rozgrzany tłuszcz. Formujemy cienkie, okrągłe placki. Smażymy z obu stron na rumiano. Przekładamy na talerz. Podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub sosem pieczarkowym
cool and mintyJakoś dawno nie jadłam placków, bo ostatnio niemalże codziennie pojawia się u mnie owsianka. Zatem był to dobry pretekst, aby przygotować nowy miks "pankejkowy". Przy okazji posiadania nowego białka roślinnego, wysokiej jakości, super smacznego od Siła Roślin zrobiłam placuszki białkowe. Prosty skład, szybkie do przygotowania i co ważne - przepyszne! Mięciutkie, puszyste, słodziutkie. Składniki: 30 g mąki owsianej bezglutenowej
Zdrowie na języku :Pcytryny Przygotowanie --> Kruche ciasto: --> Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, formujemy w kulę, którą lekko spłaszczamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. --> Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach
Marta Gotujeśmietanki. Placuszki nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię. Uwaga: Placuszki szybko się rumienią, więc żeby nie przypalić, nie rozgrzewajcie patelni zbyt mocno. Smażymy placuszki najlepiej na oleju kokosowym :-) Racuchy podajemy z malinami lub innymi owocami według upodobań. Świetnie też komponują się z domowymi konfiturami :-) A tak wyglądają gotowe placki z domowymi malinami :-) Podoba się wam przepis? Zapraszam
Marta próbujeTakie roladki szybko się robi, a dodatki mogą być dowolne, wg własnego gustu..u mnie ubogo, bo tylko ser i szynka...zrobiłam tylko troszkę tak na spróbowanie..a można dodać paprykę, ogórki, sałatę itp. tortilla plastry sera żółtego plastry szynki Placki tortilli lekko podgrzać[ciepłe lepiej można zwinąć] w mikrofalówce lub na suchej patelni.Ułożyć dodatki, zwinąć
Moje domowe kucharzenierobimy dość często jako przekąski, bo są banalne w przygotowaniu, szybkie i smaczne. Ta wersja jest zdecydowanie moją ulubioną. Podpatrzyłam ją na jednej z imprez. Smak wędzonego łososia i chrzanu to jedno z najlepszych możliwych połączeń, dlatego bardzo często łączę te smaki. :-) 200g wędzonego łososia w plastrach 4 placki tortilli 200g serka kremowego 2-3 łyżki chrzanu
Szefowa kuchniZapraszam! Wszystkiego dobrego w nowym roku! Śniadanio-obiad (brunch): Placek ziemniaczany z jajkiem Amerykanskie placuszki z bekonem i syropem klonowym Shakshouka Jajko flamenco Jajko sadzone na porach z boczkiem Jajko w koszulce na bułeczce Jajecznica na indyjską nutę Jajecznica na boczku Jajecznica z kabanosem Obiado-kolacja: Szybki kurczak w 5 smakach Kurczak vindaloo Wieprzowina madras Kurczak
Codzienne GotowanieUwielbiam takie szybkie ciasta z dużą ilością owoców. Połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodkim cukrem pudrem sprawia, że ciężko skończyć jedzenie na jednym kawałku ;) Mamy jeszcze jakiś miesiąc na cieszenie się rabarbarem, trzeba korzystać. Macie jakieś sprawdzone pomysły na rabarbar ? Ekspresowy placek z rabarbarem ( inspiracja ) Składniki( tortownica o śr. 24 cm): - 2 szklanki pokrojonego, obranego rabarbaru - 1 i 1/4 szklanki
Corner With Recipesotrzymamy coś na wzór kruszonki odkładamy mikser i szybko zagniatamy ciasto, by powstała zwarta kula. Ciasto wkładamy do zamrażarki na 30 minut lub do lodówki na co najmniej 60 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części, każdą formujemy w kulę, a następnie rozwałkujemy na dość cienki placek. Powstałe koło dzielimy na 8 równych części. Łyżeczkę nadzienia nakładamy
Rozpustne gotowaniedrożdże. 2. Dodać cukier i sól. Wbić jajko i szybko rozmieszać. 3. Dodawać stopniowo mąkę na przemian z masłem dokładnie mieszając. (W razie potrzeby dodać więcej mąki, ciasto nie powinno przyklejać się do miski). Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 4.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Rozkładać stopniowo dżem i zawijać w roladę. 5. Ułożyć łączeniem
A Ty Smakuj MnieSzybki obiad wymaga łatwych rozwiązań. Kiedy trzeba zająć się kilkoma spawami na raz pizza to dobry wybór. Ciasto po wyrobieniu rośnie samo, później gdy wyląduje w piekarniku wrzucamy na nie kilka dodatków i po chwili wyjmujemy pyszny, chrupiący placek z ciągnącym się serem i aromatyczną pieczoną szynką. Pycha! Ciasto na pizze 4 szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka
Zapiski Młodej Żony