szybki placek - 2500 przepisów (strona:78/167)

Naleśniki serowe- gouda, feta, blue. 325

Pyszna propozycja na szybki i smaczny obiad, który można zawsze zjeść.  Naleśniki z żółtym serem, serem feta i z serem pleśniowym. Mikserem z mleka, jajka, szczypty soli i mąki...robimy ciasto naleśnikowe, takie rzadko-gęste. Po prostu po zmiksowaniu sprawdzamy żeby ciasto się rozlewało na gorącej patelni.   Na usmażone blade placki nakładamy po kawałku każdego

chleba naszego
Pyszne placki ziemniaczane 158

Hej! Od pewnego czasu staram się wystrzegać smażonych potraw. Nie to, że nie lubię. Po prostu staram się być fit ☺ . Jednak jeśli zajrzę do rodziców to

Tylko pysznie
PROZIAKI – kuchnia regionalna 2320

kulę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm. Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować.  Pieczemy z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli ciasto będziemy piec na mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze

Moniki Smakołyki
Roladki z tortilli z szynką 245

przekąska na imprezę jest szybka i smaczna. Niezastąpione są roladki z tortilli. Powodów jest kilka: są proste, są smacznie i nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie smakowały. :-) Warto zainwestować tu w dobrej jakości wędlinę, jaką niewątpliwie jest Szynka z wędzarni od Biesiada Polska . Wtedy takim roladkom nie oprze się nikt. ;-) 4 placki tortilli 150g szynki z wędzarni

Szefowa kuchni
Tortilla z łososiem i serkiem 631

proste i szybkie danie, idealne na imprezę. Z podanych niżej składników wychodzi ok. 8 roladek. Proporcje oczywiście można zwiększyć. Jeśli szukacie również innych inspiracji na nadchodzącego Sylwestra, czy też inną imprezę, to polecam zajrzeć tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy oraz tutaj: Przekąski na Sylwestra Tortilla z łososiem i serkiem – Składniki: placek tortilli o średnicy

Kulinarne Przeboje
Burrito z wołowiną i pomirodami zapiekane z cheddarem 207

Ostatnio coś ta moja kuchnia zakręcona, a raczej zawinięta;) A to dlatego, że tortille, wrapy i naleśniki to bardzo wdzięczny materiał do przygotowania szybkiego i atrakcyjnego

Kulinarne Inspiracje
Pancakes Nigelli Lawson 167

Ohhh czemu ja nie znałam tego przepisu dużo wcześniej? Przepyszne pancakes! Mniam mniam. Mieszankę zrobiłam i trzymam ją w słoiku. Teraz, kiedy mam ochotę na placuszki

CookYourself
Placki z cukini z sosem czosnkowo-paprykowym 200

Cukinia , to moje ulubione warzywo, zwłaszcza gdy jest na tyle młoda, że nie trzeba jej obierać ze skórki. Jest  na nią wiele prostych i szybkich

Gosia gotuje
Faworki 151

rozpłaszczać na nieduży placek, składać na pół i rozwałkowywać, znów składać i rozwałkowywać (starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza). Powtarzałam czynność kilka razy. Nożem wycięłam paski. W środku każdego paska zrobiłam nacięcie, przez które przełożyłam jeden koniec ciasta. Rozgrzałam olej do 180 stopni w frytkownicy i wrzucałam po trzy (szybko rosną i pokrywają się

NA MOIM TALERZU
Kaiserschmarren, vel omlet cesarski i test patelni Ballarini 150

patelni granitowej Ballarini z linii Positano Granitium. Już drugi raz miałam przyjemność testować produkt tej firmy i się nie zawiodłam. O pierwszym teście możecie poczytać tutaj. Czy wiecie, że placki typu pancakesy można smażyc bez tłuszczu? Ja nie wiedziałam, dopóki nie użyłam patelni granitowej. Jestem nią po prostu zachwycona i polecam z czystym sumieniem. Powierzchnia patelni Granitium składa się(...)Positano Granitium wyczarowałam niebiańsko lekki omlet cesarski.Dwa słowa o samym omlecie. Kaiserschmarren, czyli omlet cesarski, wywodzi się z kuchni austryjackiej. W przeciwieństwie do skomplikowanej nazwy, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Idealny na leniwe niedzielne śniadanie, czy podwieczorek dla najmłodszych. To jedno z tych dań, które wizualnie nas nie zachwyci (jest trochę „poszarpany”), ale skradnie Wasze

Mia Cucina Sofieta
Pancakes z ricotty 147

wielu dzień odpoczynku i relaksu. Żeby zacząć dzień jeszcze lepiej mam dla Was propozycję na śniadanie mistrzów – pancakes z ricotty! Niesamowicie delikatne i puszyste, banalnie proste i mega szybkie! Pyszne pancakes zrobicie dosłownie w kilka chwil, a efekt? Bajka! Nie można się im oprzeć, zwłaszcza w połączeniu ze świeżymi owocami i syropem klonowym. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami! {"@context":"http(...)u0142a. Tylko tyle, by mas\u0142o tworzy\u0142o cieniutk\u0105 warstw\u0119.\r","Na patelni\u0119 nak\u0142adamy 2-3 \u0142y\u017cki naszej masy formuj\u0105c okr\u0105g\u0142y placek. Sma\u017cymy oko\u0142o minut\u0119, do momentu kiedy na masie zaczn\u0105 pokazywa\u0107 si\u0119 b\u0105belki. Odwracamy placki na drug\u0105 stron\u0119

Mostek w kuchni
Placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka 170

Korczyna) czy jabczyniakiem (Żurawica). Mój dzisiejszy przepis na delikatny, mięciutki i kruchy placek z jabłkami pochodzi z Ziemi Kolbuszowskiej, z gminy Nowa Wieś (źródło: „Smaki Kolbuszowszczyzny”, LGD Siedlisko). Placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę wielkości 25x35 cm: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki kwaśnej śmietany(...)tartej cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę, śmietanę, smalec, cukier puder, żółtka, jajko i proszek do pieczenia. Składniki siekamy i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części (1/3 ciasta na wierzch i 2/3 na spód). Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania jabłek. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce

Trzeci talerz
Moje pierwsze pączki ze śliwkowym czokodżemem 154

Formujemy pączki - najpierw płaskie placki, na środek których wykładamy nadzienie, a później typowe kulki - i układamy je na obsypanej mąką powierzchni w sporych odstępach. Raz jeszcze odstawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia. Tak przygotowane pączki smażymy na rozgrzanym oleju bądź smalcu (można wcześniej sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia poprzez wrzucenie kawałka ciasta - jeżeli szybko zbrązowieje, to temperatura jest

Życie zamknięte w smaku
Szarlotka z rabarbarem. 123

następnie szybko zagniatamy ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę), wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy rabarbar w około 2 centymetrowe kawałki.      Przygotowujemy blaszkę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Z lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy na dwie równe części i kolejno rozwałkowujemy na placki o wymiarach blaszki. Jeden

Rozpustne gotowanie
.914. inne niż zwykle 107

ekstraktem waniliowym Zazwyczaj placki, które smażę są małe i grube. Dzisiaj postanowiłam nieco odwrócić tę "tradycję" i zrobiłam nieco cieńsze i większe placuszki. W smaku tak samo dobre! Zwłaszcza, że mają w sobie ricottę, którą uwielbiam :) Mama kupiła mi dwa opakowania nie zauważając daty spożycia, która niedługo się kończy więc teraz muszę szybko wykorzystać ten ser - będzie ricottowo

breakfast of dreams