jednak czegoś brakowało… Na szczęście stosunkowo szybko zrozumiałam czym jest to „coś” ;). Dziś powracam nie tylko do blogowania, nie tylko do sesji znad wiślańskiej, warszawskiej plaży, ale także do pewnego zimowego dnia w San Francisco, gdy po raz pierwszy spróbowałam wenezuelskich, kukurydzianych bułeczek (a raczej grubych placków) zwanych arepami. Wypchane dużą ilością awokado i czerwonej fasoli(...)także wegańskim Sposób przygotowania AREPA Mąkę łączymy z solą i wodą. Powstała masa powinna dać się formować. Dzielimy masę na 4 lub 5 mniejszych porcji. Formujemy kulkę, spłaszczamy na placek i smażymy na rozgrzanej z olejem patelnii z obu stron (aż do zarumienienia). Gotową arepę przekładamy na 5 minut do piekarnika, na 175C, dzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupiąca
Fill The Bowlziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto szybko ze sobą połączać za pomocą noża, następnie zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1h. (pamiętajcie, że ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania rękoma). Wiśnie połączyć z cukrem i mąką, następnie delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości ok 4-5mm Następnie
Niezły Młynekdodatkiem startego jabłka. Puszyste, lekkie, idealne na słodką przekąskę. Składniki na placki: 4 łyżki maślanki 1-2 jabłka 6 łyżek mąki 2 łyżki cukru pudru + opcjonalnie łyżkę do oprószenia usmażonych już placków 2 jajka 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie placków: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, ścieramy do nich jabłko. Nakładamy po łyżce(...)ciasta na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy z obu stron aż się zarumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Szybkie placuszki z jabłkiem, na maślance pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plbułką tartą . Składniki ciasta ( oprócz tartej bułki ) szybko wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki . Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy w szerokim rondlu z cukrem , cukrem waniliowym na końcu dodajemy cynamon, po odparowaniu jabłka ostudzamy . Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, wykładamy nim dno i boki tortownicy. Wstawiamy
Gorący kąsekwyrośnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące ( ja użyłam maty i wałka silikonowego, dzięki czemu nie musiałam podsypywać mąką ). Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm (ma nam wyjść 16 pączków
Domowa Cookierenka Agipół i jeszcze raz na pół tworząc ćwiartkę placka. Rozkładamy i za pomocą noża lub nożyczek przecinamy w miejscach zgięć tworząc cztery równe części. Tak samo postępujemy z resztą tortilli.Sałatę lodową siekamy, awokado i ogórka kroimy w kostkę.Awokado skrapiamy sokiem z cytryny - dzięki temu owoc tak szybko nie ściemnieje.Łososia wędzonego kroimy na mniejsze
Słodka Stronarenety!może nie takie piękne, ale z jakim wnętrzem! Szybkie, sprawdzone ciasto - sami wypróbujcieCiasto: 50 dag mąki / 2 jajka 10 dag margaryny / 4 łyżki miodu 2 łyżeczki sody / 30 dag cukru pudru 10 łyżek kwaśnej śmietany Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto, podzielić na 3 części i upiec placki w tem 200C,przez 20 minut.Krem: 1 szklanka mleka
Apetyczna babeczkajajek wykonanie:Wszystkie skladniki na spod zagniatamy razem dosc szybko, formujemy kule i zawijamy w folie spozywcza. Odstawiamy do lodowki na 30 minut.Foremke o wymiarach 26 cm smarujemy maslem.Ciasto wyciagamy z lodwki. Wkladamy miedzy dwa kawalki foli lub paperu do pieczenia, poniewaz jest dosc lepkie. Walkujemy na placek o srednicy okolo 30cm. Wykladamy nim tortowine, spod i boki
Przysmaki Karolkikolejny prosty, okrągły placek będzie mieć swoje święto. Podobno na świecie codziennie sprzedaje się 13 milionów sztuk tego specjału. Na szczycie popularności niepodzielnie króluje Margarita , na której temat rozpisałam się tutaj . Tym razem wrzucam przepis tylko na ciasto, bo przecież ono jest najważniejsze, a składniki pozostawiam Waszej fantazji. :) To ciasto jest proste i dość szybkie. Może to brzmieć dziwnie(...)części, odłożyć jeszcze na 10 minut (jeżeli nie mamy czasu można pominąć lub podzielić przed pierwszym wyrastaniemn). Blat podsypać semoliną lub kaszą manną. Z każdej porcji ciasta ręcznie uformować placek. Jeżeli będzie się wydawało, że ciasta jest za mało, to zupełnie właściwie, a ciasta jest akurat. ;) Placki posmarować sosem pomidorowym zachowując niewielki brzeg. Na wierzchu ułożyć wybrane dodatki
Pełny talerzplaży. A, że pogoda niestety nie dopisała - morze gniewne burzliwe, a aura dość kapryśna i deszczowa, - to właśnie tam, przesiadując długie godziny, odnalazłam wewnętrzny spokój i ukojenie. PLACEK "KOKOSANKA" . /inspiracja od przyjaciół;/ na blaszkę ok. 20x23 cm 250g mąki135g (nieco więcej niż połowa kostki) miękkiego masłaszklanka cukru1 jajko2 żółtka łyżeczka proszku do pieczeniamasa kokosowa:300-350 g wiórków(...)garnuszku widelcem, po czym delikatniedodaję do gorącej masy. Dokładnie mieszam. Wykładam na wierzch ciasta.kruche ciasto i kokosanka:Z przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia, żółtka i jednego jajka szybko zagniatam ciasto. Formę do ciasta 20x23 cm wykładam papierem do pieczenia (lub natłuszczam)i wylepiam ciastem. Nakłuwam widelcem dość obficie (zapobiega to zbytniemuwyrastaniu ciasta). Wstawiam do rozgrzanego piekarnika
W kuchni Karmel-itkiBezglutenowe naleśniki zainspirowane przepisem Małgosi ze Smaków Alzacji. Cienkie i delikatne, cudowne z samymi miodem, ale także prażonymi jabłkami czy w wersji wytrawnej. Bardzo szybkie
Kuchnia bezglutenowaWitamy! Dzisiaj propozycja na roladki - idealne na imprezy jako przystawka tzw. finger food. Niestety przegrały z plackami bananowo - jabłkowymi w zmaganiach na fanpage , który przepis
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bezglutenowe placuszki z mąki ryżowej, w sam raz na szybkie śniadanie. Są bardzo lekkie i puszyste. Podałam je
Marta GotujeBardzo letnia odmiana placka z truskawkami. Tym razem z mieszanką truskawek, malin i borówek. Dodałam też trochę kardamonu i mięty. Palce lizać. Ciasto podawałam w formie w której się piekło, z owoców powstało dużo pysznego soku. Jeść koniecznie z bitą śmietaną lub lodami, najlepiej ciepłe! Mniamskładnikikruche ciasto 300 g200 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukru100(...)blat i szybko zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki. Można też ciasto zagnieść w malakserze.Do miski wlać roztopione masło, wymieszać z cukrem, mąką, kardamonem, miętą, ewentualnie z alkoholem. Dodać umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki i pozostałe owoce, dobrze wymieszać.Schłodzone ciasto rozwałkować na placek większy nieco
Stare Garyrozwałkować na posypanej mąką stolnicy na bardzo cienki placek. Chrusty Ciasto pokroić na prostokąty ok 2,5 x5 cm lub dowolnej wielkości. Każdy kawałek przeciąć na środku, następnie jeden koniec ciasta włożyć w powstały otwór, żeby zrobić rodzaj węzła. Olej rozgrzać, małym kawałkiem sprawdzić, czy jest już gorący (powinien szybko się wynurzyć), jeśli się wynurzy smażyć na złoty
Pomysłowa kuchnia