Chrupiąca skórka, miękki, sprężysty miąższ, neutralny w smaku - pasuje do wszystkiego. Tak nam przypadł do gustu, że zaraz piekłam następny, a resztkę maślanki C. sobie wypił zamiast mleka do obiadu. I wiecie co...? Chyba zacznę maślankę kupować częściej, nawet bez specjalnych planów. Bo okazuje się, że jesteśmy jej wielkimi amatorami (raczej w formie przetworzonej...). Pszenny chleb na maślance Składniki(...)miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Dodać zaczyn i resztę maślanki, wyrobić gładkie, nieklejące się ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, uformować podłużny bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięty chleb posmarować wodą, głęboko naciąć po skosie w trzech miejscach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKaszotto z indykiem i cukinią to pyszne i łatwe do zrobienia danie jednogarnkowe. Posiłek jest bardzo sycący i lekkostrawny, na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym
Kuchcik gotujewszystkie jego zakątki. Ale nawet w tak krótkim czasie miasto może dostarczyć mnóstwo wrażeń, zarówno wzrokowych, jak i smakowych. Przewodnik kulinarny SMAKI GDAŃSKA pomógł nam w wyborze miejsca na obiad i kolację. Wybór restauracji dostosowaliśmy do naszych preferencji smakowych, ale również do usytuowania ich na szlaku naszego zwiedzania. Pierwsza restauracja, którą odwiedziliśmy to ZAFISHOWANI , ryby, ryby i jeszcze raz ryby(...)zwiedzaniu miasta Kolorowe ozdoby, wenecka karuzela, lodowisko i olbrzymie koło widokowe AmberSky. Świąteczny klimat, bajkowa sceneria i dźwięk kolęd, to wszystko wciągnęło nas, jak małe dzieci. Czas tak szybko zleciał, że zapomnieliśmy o naszych planach Na zakończenie dnia wieczorny spacer po starym mieście i krótka wizyta u BASI RITZ , zwyciężczyni pierwszej edycji programu MasterChef. Z okien restauracji klimatyczny widok
Tajemnice SmakuLebkuchen czyli tradycyjne niemieckie pierniczki, wypiekane z okazji świąt Bożego Narodzenia. W samych Niemczech jest wiele wersji tych ciasteczek. Są jedyne w swoim rodzaju, gdyż zawierają
Kuchnia MagdaLenyKrótko - to jest p yszne ! Uwielbiam to danie tak samo jak mój smakosz i przypadło też do gustu mojemu młodszemu bratu. Roladki schabowe w sosie serowym
Na moim talerzuSałatka ziemniaczana z fasolką szparagową Młode ziemniaki i fasolka szparagowa - to połączenie idealne na sałatka o tej porze roku. Przepis znalazłam, podobnie jak na sałatkę z
Codzienne GotowanieZUPA POMIDOROWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 👌😋 Jak w domu przygotować zupę pomidorową z mleczkiem kokosowym - sprawdzony przepis krok po kroku. Czas na solidną porcję pomidorówki - z makaronem
Moja Książka KucharskaMyślałam że uda mi się jeszcze w nocy dodać przepis, ale niestety. Obowiązki względem najmłodszego Mężczyzny w naszym domu nijak na to nie pozwoliły ;) Na dodatek
Kuchnia w czekoladzieLatem nie zawsze mamy ochotę na gotowanie lub pieczenie, staramy się jeść bardziej kolorowo, zdrowo, wykorzystując wszystkie dobrodziejstwa letniego sezonu. Taką myślą
La grande e la piccola cuocaTo nie pierwszy przepis na hummus na blogu i na pewno nie ostatni. Jest już przepis na hummus grecki, i na mój ulubiony – z masłem orzechowym
Karo in the Kitchenzgodnie z przysłowiem „Na Świętego Marcina dobra gęsina” postanowiłam w końcu ją przyrządzić. W związku z tym, że oprócz prowadzenia bloga pracuję na pełny etat, cenię sobie dania szybkie, łatwe, no i oczywiście smaczne. Tutaj z pomocą przyszedł mi Krakus, który wprowadził do swojej oferty produkty przygotowane są metodą Sous vide, w tym właśnie moją ukochaną pierś z gęsi. Produkty(...)potrawy pozostaje w jej wnętrzu, a mięso jest delikatne i soczyste. Tak przygotowane przez producenta mięso Krakus wystarczy wyjąć z opakowania i podgrzać w piekarniku przez 30 minut . Pyszny obiad w kilka chwil! Pomijając już samą szybkość przygotowania, mięsa Krakusa przygotowane w ten sposób są zwyczajnie zdrowe bo np. w składzie piersi z gęsi znajdują się tylko pierś z gęsi
karmelowyKochani, chyba każdy z nas lubi naleśniki. Lubi je jeść, ale niekoniecznie lubi je robić. Przyznam się szczerze, że moim problemem od zawsze był fakt, że
Z Kuchni Do KuchniKocham dania, które się szybko przygotowuje, a jak już się je przygotuje, to nie trzeba nad nimi stać. Takie właśnie są dania z piekarnika. Gotowe składniki układamy w naczyniu, wstawiamy do nagrzanego pieca i zapominamy na krótszą lub dłuższą chwilę. Taka właśnie jest dzisiejsza zapiekanka z łososia . Pieczony łosoś z warzywami podany z młodymi ziemniaczkami z koperkiem , to smaczne(...)akurat użyłam, pieczemy w towarzystwie cukinii, pomidorów i czerwonej cebulki, a także ziół, takich jak rozmaryn, tymianek i bazylia. Całość zalewamy białym winem wymieszanym ze śmietanką. Świetne danie na obiad lub na kolację (wtedy proponuje podawać bez ziemniaczków). Składniki: (4 porcje) 3 duże czerwone cebule (lub 5-6 małych) 1 średnia cukinia 3 średnie pomidory 2 x 400 g fileta
Moja DelicjaUwielbiam owoce morza, ale najczęściej jadam z nich tylko krewetki. Nie przepadam za mięsem, jak już do jadam jedynie drób, dlatego wszelkie ryby i ośmiornice są
Czarnawisienka