ugotowaniu. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i przechować w lodówce do następnego dnia. Ja sama najczęściej przygotowuję je z ziemniaków, które pozostały z obiadu. Możecie też ugotować ziemniaki ze skórką, po wcześniejszym ich wyszorowaniu. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dobrze zrobione kopytka to podstawa. Później(...)jeszcze gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub dokładnie rozgniatamy tłuczkiem. Studzimy. Zimne ziemniaki przekładamy do miski. Dodajemy oba rodzaje mąki i jajko. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Szybko, oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulę, nie wyrabiając. W razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki, tak, aby otrzymać ciasto, które można pokroić nożem. Wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat
cool and mintymandarynki 1/2 małej kiści winogron różowych 1 łyżeczka miodu rzepakowego - do polania sok z cytryny - do smaku; dla przełamania słodkości miodu Przy okazji, dzielę się świetnym patentem na szybkie i bezproblemowe obieranie kiwi . Nie trzeba męczyć się z wydrążaniem zawartości łyżeczką, ani mozolnie skrobać skórki nożem. Wystarczy kiwi sparzyć przez kilkanaście sekund we wrzącej wodzie. Następnie przy lekkim podważeniu nożem(...)przełożyć do salaterki, skropić sokiem z cytryny i polać łyżeczką płynnego miodu. Zostawić na pół godziny, aby smaki "się przegryzły". Podawać jako zdrowy i niskokaloryczny deser po systym obiedzie
Grunt to przepis!ramach gotowania z przepisami Julii Child zapraszam na szybka zupę, rzadko gotowaną w Polsce a szkoda, bo jest naprawdę smaczna. Zupa rybna Julii jest prostym przykładem na to jak można wykorzystać w rybę, nawet zwykle filety tak popularne w sklepach jak mintaj, morszczuk, miruna, czy dorsz. Ja użyłam mrożonych filetów z miruny, które oczywiście najpierw odmroziłam a potem włożyłam(...)zupy pomidorowo-cebulowej. Zupa plus bagietka to był wystarczający obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikLubicie leczo? Duszoną paprykę, z dużą ilością pomidorów, cebulą i wędzonką ? Ja uwielbiam ! To danie nieco podobne do bigosu bo każda gospodyni ma na nie swój
Smaczna PyzaPisałam to wiele razy i pewnie napiszę to jeszcze nie raz – papryka to moje ulubione warzywo i mogłabym ją jeść na okrągło. Jeżeli czujecie podobnie
Smaki Na TalerzuDziś znów naszło mnie na wariację na temat kuchni azjatyckiej. Na szczęście miałam w domu makaron ryżowy, więc mogłam bez problemu coś wymyślić. Przypraw także nigdy
Z notatnika dietetykaMakarony mogę jeść codziennie – na słono i słodko. W dzieciństwie jadłam najlepszy makaron z twarogiem na słodko, który robił mój tata. Ugotowany makaron oblewał rozpuszczonym
Słodkie GotowanieSchab z wyszynkiem , czyli z serem szynkowym Schab z wyszynkiem z serem szynkowym i oczywiście szynką , to taka modyfikacja … Troszkę z cordon blue , a trochę
Ogrodnik w podróżyOwoców w końcu mamy pod dostatkiem. Mało tego- niektóre rosną całkiem blisko i mam pewność, że żadna chemia ich nie dopieszczała ;) Np właśnie tych porzeczek. Rosną
Kuchnia w czekoladzieU mnie znowu ciasto francuskie. Nie moge sie powstrzymać od robienia pysznych przekąsek na słodko i na słono z użyciem tegoż ciasta. Tarta z salami i
mecooksAż mam ochotę zacząć ten post od sformułowania: "A Ty co dziś zabrałeś ze sobą do pracy czy do szkoły? " Nie ma co ukrywać, ze jeśli
SMYKWKUCHNISkładniki: makaron spaghetti 6 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy z ziołami 5 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 5
Olga Piecze i GotujeKiedyś myślałam, że zrobienie sosu besamelowego jest skomplikowanym procesem. Kiedy zrobiłam go po raz pierwszy okazało się, że byłam w wielkim błędzie. Co najlepsze często gotowe
kuchniabellissima.wordpress.comPoniżej znajdziecie bardzo szybki i prosty w przygotowaniu przepis na smaczną sałatkę z pora i groszku . Sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu i całą pewnością będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Skrzydełka z kurczaka cudownie oblepione marynatą na bazie pasty tamaryndowej smakują doskonale. Tamaryndowiec nadaje im bardzo ciekawego słodko-kwaśnego smaku. Połączenie tak aromatycznych składników sprawia, że
Pieguskowa Kuchnia