tartę w wersji wytrawnej, ale poza warzywnym nadzieniem, dodaje się jeszcze masę jajeczną – śmietanową. Udało mi się skubnąć kawałek quiche, do tego mój posiłek domykała sałatka, ryż i gulasz z tofu. Spróbowałam również świeżo wyciskanego soku z jabłek. Chciałam posmakować innych dań, ale jedyne na co miałam ochotę to drzemka. Podobał mi się również wystój restauracji – drewniane stoły(...)camembert mała marchewka dodatkowo 4 jajka 1/2 szklanki śmietany 30 % 100 g sera żółtego 1/3 łyżeczki pieprzu szczypta soli Sposób przygotowania Przesianą mąkę wymieszać z masłem, jajkiem i solą. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut. Na rozgrzanej patelni rozmrozić szpinak. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą, pieprzem
Pink Envelopeprzypadku tego produktu muszę recenzentom, na blogi których trafiłam, przyznać 100% racji. Pralinki istotnie są godne polecenia. Yummy raw bar czyli batoniki energetyczne. Sprawdzają się w sytuacji, kiedy chcemy szybko i zdrowo zaspokoić uczucie głodu. Nie zajmują dużo miejsce w plecaku czy torebce, nie rozpływają się jak czekolada. Podobnie jak w przypadku pralinek Rawnello, także tutaj główną bazę stanowią(...)polska kiełkowana kasza gryczana. No i w tym wypadku mieliśmy z Pawłem zupełnie odrębne zdanie. Ja nie jadam pod żadną postacią ani kaszy, ani ryżu, Paweł natomiast nie zje gulaszu bez kaszy gryczanej. Z pomocą przyszedł nam Maciek, który jednoznacznie stwierdził, że Gryczanki są jednak całkiem smaczne - pozostałam więc na pozycji dziwadła, które nie wie co dobre dla Prawdziwych Mężczyzn
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś na obiad podam pyszne ziemniaczki hasselback zapiekane z boczkiem. Można je łatwo przygotować i podawać w dowolnej kombinacji. U mnie z białym serkiem. Tak uwielbiam
Ale ProsteWielką miałam dziś ochotę na mięso ! ! ! Oj WIELKĄ ! ! ! Początkowo miał być gulasz ale nie chciało mi się długo czekać aż będzie taki jak należy, wszak ochota na mięso była WIELKA ;) Powstały mini steki i wyszły bardzo smaczne. Moja potrzeba została zdecydowanie zaspokojona :) Składniki 440 g mięsa wołowego gulaszowego ( najlepiej wybrać takie kawałki bez żył ) gruby kawałek zielonej papryki gruby kawałek(...)Warzywa mają być lekko chrupiące. Na talerzu dodać na wszystko odrobinę masła ( może być czosnkowe ) i posolić solą morską. Może nie jest to mega wykwintne danie ale za to szybki, prosty w przygotowaniu i smaczny obiadek
Jemy PijemyNiezwykle smaczna, domowa fasolka w wykonaniu Madziu. Danie to możecie przygotować na dwa sposoby. Sposób szybki polega na użyciu gotowej fasoli z puszki, jednak znacznie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Łosoś pieczony z batata z pieczonymi ziemniakami i szpinakiem. Świetnie się też sprawdzają wszelkie potrawki i gulasze warzywne podane na ziemniakach. Można też robić przeróżne curry z ziemniakami. Gulasz warzywny z ziemniakami Dobrym pomysłem na obiad jest sushi, ale trochę inne niż te tradycyjne bo z ziemniakami :) Sushi z ziemniakami, żółtą rzodkwią, ogórkiem i papryką Na obiad można(...)dieta raczej nie nadaje się dla osób, które nie przepadają za ziemniakami. Jak dla mnie ogromną zaletą jest to, że można jeść ile się chcę i w szybkim czasie dużo schudnąć. Bardzo nie lubię chodzić głodna. Kolejną zaletą było polepszenie nastroju i przypływ energii. Również o wiele lepiej mi się wstawało. Do zalet można
wegujemyGulasz kojarzy się z sycącym, ciężkim daniem idealnym na zimną, jesienną aurę. Ten gulasz całkowicie obala ten mit! Pełen kolorowych warzyw i różnorodnych smaków jest fantastyczną propozycją na letni obiad. Składniki: jagnięcina 1kg (można zastąpić wieprzowiną) biała cebula 2 szt ząbki czosnku 2 szt olej do smażenia mąka czubata łyżka bulion warzywny 3/4l wino czerwone wytrawne 1 kieliszek(...)mieszamy aby obtoczyła równomiernie mięso. Dolewamy bulion warzywny oraz czerwone wino i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez około godzinę. Jeśli bulion za szybko wyparuje dolejmy go jeszcze trochę. Przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy w duża kostkę, suszone pomidory i oliwki kroimy
Pyry na Gazktóre nie sklejają się i nie rozpadają po ugotowaniu. Łatwe w wykonaniu, sycące i smaczne. Można je jeść jako samodzielne danie lub podać jako dodatek do pieczeni czy gulaszy. Najlepiej, aby ziemniaki z których przygotowujemy kopytka były mączyste o sypkim miąższu po ugotowaniu. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i przechować w lodówce(...)jeszcze gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub dokładnie rozgniatamy tłuczkiem. Studzimy. Zimne ziemniaki przekładamy do miski. Dodajemy oba rodzaje mąki i jajko. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Szybko, oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulę, nie wyrabiając. W razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki, tak, aby otrzymać ciasto, które można pokroić nożem. Wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat
cool and mintyWpis zawiera lokowanie produktu.Provitus „poczęstował” ostatnio swoim nowym dziełem – dopiero co wprowadzonymi na rynek Zasmażanymi maślakami.A , że grzybki bardzo chętnie zajadam w
Ostra na Słodkoczekał gorący gulasz i kasza gryczana schowana w pościel, aby nie wystygła? Tak u mnie u mnie gulasz robił kochany Tato. Pamiętam, jak długo się czekało na to, aż gulasz będzie gotowy...dla mnie trwało to wieki :P Ale smak...delikatne mięsko, rozpływające się w ustach... mmm...próbowałam go odtworzyć, niestety z pamięci, bo mojego Taty już z nami(...)ostrą paprykę oraz przyprawy i opcjonalnie kostkę mięsną. Dusimy pod przykryciem minimum godzinę (optymalnie jest dusić na małym ogniu ok 2 godzin). Co jakiś czas mieszamy i dolewamy wody (szybko wyparowuje). Sos zagęszczamy mąką, którą rozprowadzamy w zimnej wodzie (ok 1/3 szklanki). Gotujemy jeszcze kilka minut do zgęstnienia. Podajemy na gorąco z kaszą gryczana lub ziemniaczkami ( u mnie konieczna
ChilliJemyKluski śląskie, ukochane w moim domu mordoklejki. Oczywiście koniecznie z dziurką, w której zbiera się gęsty sos. Z reguły podaję je z gulaszem wieprzowym lub wołowym. Ale jak dla mnie, mięsa może być w nim mało, grunt, żeby było dużo sosu ... I muszę się przyznać, że, co zostało mi z dzieciństwa, uwielbiam wylizywać na koniec talerz :-). Zrobienie śląskich, wbrew pozorom(...)przeciskamy przez praskę lub ugniatamy. Odstawiamy do wystygnięcia. W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli. Ziemniaki wykładamy na blat lub stolnicę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli ciasto wyda nam się za wodniste, dodajemy odrobinę mąki. Z ciasta formujemy wałki o średnicy około 3-4 cm. Następnie kroimy
Kulinarne przygody Gatitybezglutenową na jakiś czas musiałam z nich, z ogromnym żalem, zrezygnować. Dopiero skomponowanie własnej mąki bezglutenowej sprawiło, że mogę ponownie cieszyć się chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi. Podaję przepis na szybkie, bezglutenowe placuszki ziemniaczane. Przepis jest w dużej mierze na oko, ponieważ po prostu babcia nauczyła mnie ich robić:-) Składniki: 500 g surowych ziemniaków 1/2 małej cebuli sól pieprz 1 jajko(...)stron. Ostateczne podanie zależy od ochoty. Można jeść bez niczego, można posypać cukrem, można polać odrobiną gęstej śmietany lub jogurtu, a można też podawać z gulaszem. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuChilli con carne wbrew ogólnie panującej opinie to danie kuchni amerykańskiej. Traktowane jest jak dość popularny fastfood. Tym razem jednak przygotujemy jego zdrową wersję delikatnie nawiązując
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Leczo robię na bardzo wiele różnych sposobów, zazwyczaj w zależności od tego co mam akurat w lodówce, umonie nazywam to leczem, ale tak na prawdę zazwyczaj to różnego rodzaju gulasze warzywne. Przepis na prawdziwe leczo jest bardzo prosty: pomidory, papryka i cebula, które stanowią podstawę tej potrawy. W Polsce leczo bez cukinii, to nie leczo! U mnie zazwyczaj też właśnie(...)łyżek oleju rzepakowego - gałązki rozmarynu (do pieczenia ziemniaków) Przy użyciu robota kuchennego Panasonic, za pomocą noża siekania, kroimy na plastry cukinię, marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę. Chyba jeszcze nigdy tak szybko nie przygotowałam warzyw na leczo!!! Kocham ten robot! Heheheheh. Całość szatkowania zajęła mi może jakieś 4 minuty. Normalnie bym to kroiła znacznie dłużej. Dzięki użyciu robota Panasonic, mam pewność
SMYKWKUCHNI