szybki gulasz - 652 przepisów (strona:29/44)

Kluski śląskie idealne 223

gniecie, masuje i dotyka. Moje pierwsze kopytka przez takie pieszczoty zaraz po tym jak wylądowały w garnku z wrzątkiem, porozpadały się i zostały totalną papką. Zróbcie to w miarę szybko. Wyciągamy po porcji ziemniaczano-skrobiowo-jajecznej mieszanki i na podsypanej mąką ziemniaczaną stolnicy toczymy obiema dłońmi dość grube wałki, wałki tniemy na kawałki wielkości orzecha włoskiego, turlamy w dłoniach(...)ugotowaniu wykładam je do plastikowego pojemnika z 2-3 łyżkami oleju, kilka razy poruszając obtaczam każdą kluskę w tłuszczu. Nie trzeba mówić, że takie kluski są idealnym dodatkiem do gulaszu lub grzybowego sosu. Jeśli chcecie je odgrzać na drugi dzień, zróbcie to w mikrofali, w garnku na parze albo na patelni do której wlejecie trochę wody zamiast oleju. Świeżo ugotowane

Karo in the Kitchen
Pomysł na pieczarki – a może w cieście serowym? 262

Pieczarki można dodawać praktycznie do każdej potrawy czy to pizzy, czy sosu a nawet zupy. To bardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz z batata i cukinii 125

Obiad przygotowany (jak z resztą większość u mnie) spontanicznie ze składników, które miałam w lodówce. Niewiele składników, wszystko wystarczy pokroić i dusić. Nic trudnego. A efekt

HealthyCreations
Langosz , węgierski przysmak w wersji mini 216

Langosz , węgierski przysmak w wersji mini Langosz, to jedna z bardziej popularnych potraw na Węgrzech . Jest to rodzaj ciasta drożdżowego z dodatkiem gotowanych ziemniaków , smażonego jak

Ogrodnik w podróży
KURCZAK W CURRY 352

Dziś smaki indyjskie.A przynajmniej ich namiastka. Piersi z kurczaka pokroiłam na cienkie paseczki. W miseczce wymieszałam je z gęstym jogurtem - wycisnęłam do nich żółtą pastę curry

potrawyregionalne
Drobiowe szaszłyki z grilla 304

Za oknem słońce, jest ciepło więc sezon grillowy w pełni. Grillowanie to przede wszystkim spotkanie w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny, jednak warto zadbać aby takie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dlaczego warto stosować sos sojowy 175

większym uznaniem. Możemy stosować go jako samodzielną marynatę lub jako składnik marynat do wszelkiego rodzaju mięs. Niewielki dodatek sosu sojowego świetnie podkreśla smak zup i sosów, dań z makaronem, gulaszy i potraw jednogarnkowych, w tym bigosu, ułatwiając przy tym trawienie. Naturalnie warzony sos sojowy z powodzeniem zastępuje sól, może być też używany jako zamiennik maggi. Sos sojowy dobrze komponuje się(...)dashi idealnie nadaje się jako gotowa przyprawa do wielu dań, zwłaszcza sałatek, świeżych warzyw, ryb, grillowanych steków, owoców morza, sushi i sahimi.  Zmieszany z olejem lub oliwą pozwoli szybko wyczarować pyszny cytrusowy vinaigrette. Źródła: http://www.soyinfocenter.com/HSS/soy_sauce1.php https://www.kikkoman.pl https://food.ndtv.com https://www.news-medical.net/health/Health-Benefits-of-Naturally-Brewed-Soy-Sauce.aspx

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
MAŚLANO CZOSNKOWY GULASZ Z KURCZAKA 359

postaci bywa u nas od czasu gdy odkryłam kawałki udźca bez kości, kiedyś przygotowywałam go na bazie piersi. I choć poprzedniej wersji nic nie brakowało, to wersja gulaszu z udźca jest po prostu cudowna, delikatna, bardzo soczysta i meeega smaczna. U nas bywa zwykle z dodatkiem ryżu basmati, kaszy gryczanej lub jaglanej i jarzyny, np.marchewki lub marchewki z groszkiem(...)dań moich dzieci. Oczywiście można również stworzyć z tego danie z sosem, my akurat preferujemy taki sposób jaki podaję. Przygotowanie zajmuje mi ok.30-40 minut, jest to więc danie dość szybkie. Składniki: - ok.1kg filetów z udźca kurczaka - 1 duża cebula - 1/2 główki czosnku - świeżo mielony pieprz - sól ziołowa (morska) w młynku lub sama sól himalajska lub morska - czosnek mielony (lub suszony

Smaczne Zdrowe
Potrawka z indyka 225

Normal 0 21 Akcja reaktywacja!!! Witam po dłuuuugich miesiącach. W końcu powracam - wiem, wiem piszę to nie wiem który raz. Ale na swoje usprawiedliwienie mam tylko

peggiwkuchni
Klasyczne brownies, Magiczne smaki 189

ghee (które można kupić w restauracji).  Na drugie danie niezły misz-masz: ziemniaki z groszkiem, kotlety z ziarnami, gotowane buraczki z goździkami (nadzwyczaj smaczne), seler w sosie pomidorowym, gulasz z dynią i kukurydzą. Da tego dania podawana jest miseczka surówki. Jak szaleć, to szaleć: deser. Genialna tarta cytrynowa na spodzie z 2 mąk  z bezą . N iestety(...)Można tutaj zjeść bardzo smacznie i zdrowo, nie rujnując przy tym portfela. Poza tym, restauracja została przeniesiona do nowej lokalizacji, jest bliżej centrum (niedaleko Millenium Hall i Uniwersytetu). Planuję szybko tutaj wrócić. Mnóstwo smaków jeszcze jest do spróbowania... Classic brownies It’s very rich in calories, chocolatey and sweet. But it’s not the time to save calories

Qlinarnie i Qlinarnie
KOTLETY Z KALAFIORA 212

Dziś piątek . Idealny dzień na bezmięsny obiad. Dziś proponuję Wam kotleciki z kalafiora. Robi się je bardzo szybko a smakują rewelacyjnie. Można podać z bezmięsnym sosem czy polać jogurtem naturalnym. Smacznego :) SKŁADNIKI:   1/2 świeżego  kalafiora 6 łyżek bułki tartej 2 jajka Sól i pieprz do smaku 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku Olej do smażenia(...)również dodaję do masy. Dokładnie mieszam. Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Na patelnię wylewam olej i smażę kotleciki z obu stron na rumiano. Podaję np. Z sosem czosnkowym, gulaszem warzywnym czy mięsnym

Gotowanie Patki
Podsumowanie kwietnia 203

małym opóźnieniem ale podsumowanie kwietnia jest..Kolejny miesiąc minął [ rany jak ten czasz szybko leci]...a ja znów mam mało wolnego czasu i znów nie mam kiedy odpowiedzieć na Wasze komentarze..za co bardzo przepraszam...i cieszę się, że mimo to zaglądacie do mnie..W miesiącu kwietniu  opublikowałam 47 wpisów[znów sporo zaległych przepisów do opublikowania i nowych(...)zachęcania  [ również dziękuję]...Wyświetleń w kwietniu było  ogółem 130 450 ..Dziękuję i zapraszam do dalszego odwiedzania.10 najbardziej oglądalnych wpisów w kwietniu:Schabowy wg Magdy Gessler Gulasz z żołądków Miód z kwiatów mleczu Biała kiełbasa z cebulą Barszcz biały wielkanocny Sałatka z pieczarek Ciasto miodowe z masą budyniową Bigos wg Ewy Wachowicz Wielkanocne bułeczki do koszyczka Sałatka

Moje domowe kucharzenie
Czeskie knedliki 161

uszczęśliwić znalazłam przepis na blogu Kaczodajnia na prawdziwe czeskie knedliki. Smakują identycznie jak te zamawiane u naszych sąsiadów, są puszyste i delikatne. Dodam jeszcze że przygotowuje się się bardzo szybko :). Składniki: 500 g mąki krupczatki  300 ml mleka 20 g drożdży szczypta soli 1/4 łyżeczki cukru Przygotowanie: Do rondelka z grubym dnem dodajemy mleko, cukier i drożdże(...)wodzie.  Po wyciągnięciu (na gorąco) kroimy knedle - najlepiej za pomocą nitki, którą od spodu przeciągamy do góry.   Knedle możemy podać z sosem grzybowym, gulaszem warzywnym.  Niestety część męża została polana sosem mięsnym

Łycha smaków
Stanie przy takich garach? Lubię to! 277

już wolę kupić jeden za 189 zł porządny, niż 3 po 50 zł i wkurzać się, że się rysują, że miksować w nich nie wolno, że się przypala i szybko niszczy. Co z tego, że od 5 lat mam komplet stalowych niemieckich garów. Ciężkie, uciążliwe przy myciu i ciągle uciekałam do teflonowego rondelka i ryżu i kasz w torebkach(...)mieszana podczas gotowania - nie przypala się, makaron po odcedzeniu nie przykleja się do dna, karmel - po prostu bajka :) Nie będę pisać jak się gotuje w nich zupy, kompoty, gulasz, czy bigos - bo te potrawy trudno przypalić :) Kochane Anonimki i tak napiszą, że jestem taka zadowolona, bo współpracuję z Ballarini. Nie przejmuję się tym. Ci co z natury nie są zawistni

Blondynka Gotuje
Zapiekanka ziemniaczana z patelni z indykiem 192

czosnku Natka pietruszki Olej Opcjonalnie parmezan Wykonanie: Cukinię kroimy w plastry około ½ cm, lekko solimy, odkładamy na sito do odcieknięcia. Fileta z indyka kroimy na kawałki, podobnie jak do gulaszu. Dodajemy odrobinę oleju i przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do zamarynowania. Pomidory umieszczamy na chwilę we wrzątku, wyjmujemy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy(...)dodajemy jajka. Roztrzepujemy, solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Masą jajeczną zalewamy warzywa na patelni. Skręcamy „ogień”. Smażymy aż jajka się zetną. I teraz najgorsze: do patelni przykładamy talerz i szybkim ruchem całość obracamy tak aby zapiekanka znalazła się na talerzu. Przed podaniem możemy posypać parmezanem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania