szybki bułeczki - 500 przepisów (strona:18/34)

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami, pyszne ! 253

było i tym razem, chciałam upiec coś pysznego i z tego co powiedzieli oddając mi formę – udało się, drożdżówki były lepsze niż od Babci :) Hurra !    Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 5 dkg drożdży  szklanka ciepłego mleka  70 dkg mąki pszennej  1 kostka masła 4 jajka  2o dkg cukru 12 śliwek przekrojonych na pół(...)uważaj żeby nie było za gorące ) mąkę i jajka dokładnie wymieszane ( można ubić mikserem z cukrem ), razem wszystko porządnie wymieszałam i przykryłam ściereczką i znowu dałam na słoneczko żeby szybko wyrosło. Po około 45 minutach ciasto wyrośnięte przełożyłam na stolnicę i porządnie jeszcze raz wyrobiłam. Umyłam ręce i zaczęłam rwać ciasto tak żeby móc zrobić płaski placek wielkości spodu

Kuchnia na wzgórzu
Kilka słów o przezroczystym lodzie. I bułeczki na śniadanie 191

Dzisiaj będzie o bułeczkach na śniadanie. I tak, wiem, że bułki słodkie nie są (a przynajmniej nie te), ale wyszły tak dobre, że pomyślałam sobie, że może ktoś chciałby je sobie upiec na sobotnie śniadanie. My jedliśmy je dzisiaj, bo jutro śniadania nie będzie - ja będę w pracy, a C. będzie spał. Może w niedzielę uda nam się jakieś zjeść(...)szybko spytałam: A co to znaczy?Wybitnie z siebie zadowolona oczekuję odpowiedzi w stylu zima skończy się za trzy dni, zamiast tego jednak C. patrzy na mnie jak na czubka, mruży oczy i mówi (trochę niepewnie, muszę przyznać): Że możesz przez niego popatrzeć...? Ałć. Mimo wszystko postanowiłam być i miła, i na śniadanie zaserwowałam ciepłe bułeczki. Połowę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Scones z rodzynkami 169

miasta i okolic. Moją ulubioną przegryzką pakowaną w plecak na cały dzień zwiedzania, były angielskie scones , czyli słodkie bułeczki z rodzynkami . Po wielogodzinnych maratonach turystycznych, przerwa na odpoczynek i bułeczkę w pobliskim parku, dodawała sił ku dalszej turystyce :) Źródło: Internet Scones to takie nie wiadomo co : trochę bułka, trochę ciastko. Wprost idealne na popołudniowe tea time punktualnie(...)jednak niesamowicie wredne do zrobienia , bo muszą być przygotowane w specyficzny sposób - co jest nie lada sztuką, wypraktykowałam osobiście...  Sekretem scones jest sprawna ręka - muszą być szybko wyrabiane , najmniejszą ilością ruchów, bo inaczej wyjdą twarde - gorący piekarnik - mocno nagrzany przed pieczeniem, aby ładnie wyrosły i nie oklapły w zbyt niskiej temperaturze  - oraz foremka do wycinania o ostrej

Grunt to przepis!
Rogale drożdżowe z jabłkami. 165

maksimum i szybko odparowuję, by jabłka pozostały jędrne). Gotowe nadzienie studzimy.      Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienki placek, a następnie dzielimy go na 8 trójkątów. Porcję nadzienia kładziemy na brzegu trójkąta i zwijamy go w kierunku środka koła, tworząc rogalika.       Gotowe bułeczki układamy na blasze

Rozpustne gotowanie
Mało obiektywna recenzja - Pizzeria Kawiarnia Viva Mikołów 208

jednak na drugim daniu. Jak zamawiałem je pierwszy raz musiałem zaczerpnąć informacji od, pamiętam, mojej ulubionej kelnerki. W karcie opis dania jest taki: "filet z polędwicy w sosie gorgonzola, bułeczki z pieca lub frytki, surówka". Koszt 25zł (na dzień dzisiejszy). Opis sugeruje, że powinna to być polędwica wołowa, bo przecież podział półtuszy wieprzowej, nie wskazuje na posiadanie przez wieprzka polędwicy(...)fletem z polędwicy". W zasadzie nikt przy zdrowych zmysłach polędwicy wołowej z takimi dodatkami nie podawałby za 25zł, prawda? Niesmak, spowodowany przez tego, kto układał tę kartę, jest jednak szybko niwelowany, przez tego, kto przyrządza to wyśmienite danie. Mięso jest zawsze kruche i w połączeniu z idealnym sosem, eksploduje w ustach. Próba odtworzenia przeze mnie w domu surówki

BaRepas
In love with burgers 176

czasie, rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką (opcjonalnie). Wkładamy do piekarnika na 10 min. na środkową półkę. Pieczemy bez termoobiegu - funkcja góra/dół. Po 5 min na dno piekarnika wrzucamy 2 kostki lodu lub wlewamy pół szklanki zimnej wody i szybko zamykamy piekarnik. Wytworzona para nada chrupiącą skórkę naszemu

Kuchnia od dwojga
Bułeczki pszenne śniadaniowe 150

iedy chcę mieć okrągłe klasyczne bułeczki, formuję je najczęściej już wieczorem i na blaszce z papierem wkładam szczelnie przykryte do lodówki. Natomiast kiedy wkładam ciasto do lodówki i nadaję kształt bułkom rano, rozgrzewam blachę i kładę bułki na papier, a dopiero później na blachę. Trzeba to jednak robić szybko i ostrożnie, aby się nie oparzyć. Takie bułki smaruje też

I tu będę miała takie te
Marmolada szwarcwaldzka 130

Marmolada jest bardzo prosta i całkiem sprawnie i szybko się ją przygotowuje (także za sprawą użytego żel-fixu). Słoiczków nie trzeba pasteryzować. Marmolada szwarcwaldzka prócz smaku ma też całe mnóstwo innych zalet: można ją użyć praktycznie do wszystkiego! Możemy nią przekładać torty, ciasta, smarować nią naleśniki, dodawać do lodów, nadziewać bułeczki, rogaliki, czy po prostu zjeść ją rozsmarowaną

MyCookBook.pl
Domowe zapiekanki. 197

Witajcie:) wreszcie zjechałam do domu, pogoda się popsuła, dni deszczowe a noce już zimne, czuć i widać jesień. Miałam trochę rozpakowywania więc postanowiłam zrobić coś na

Sama słodycz i szczypta chili
Maślane bułeczki z domowym masłkiem czekoladowym 186

Wielkimi krokami zbliża się Dzień dziecka. Postanowiłam z tej jakże wyjątkowej okazji przygotować dla Ciebie przepis dla twojego szkraba. Wyjątkowy smak, czekolada, truskawki- wiem, wiem kalorycznie

Wielki apetyt
Bułeczki z pieczarkami 215

minął pod znakiem pieczarki, a to wszystko dzięki akcji kulinarnej "Pieczarkowy Tydzień" zorganizowanej przez Mopsika. W ciągu tych kilku dni udało mi się przygotować pięć pieczarkowych przepisów oraz dzisiejsze bułeczki z pieczarkami .  W poniedziałek zaproponowałam tradycyjną zapiekankę pieczarkową - wspomnienie z dzieciństwa nie tylko moje, ale z pewnością wielu innych osób. Takie zapiekanki były najczęściej serwowane w przydworcowych budkach(...)taka domowa jest o wiele lepsza;)  We wtorek przygotowałam tradycyjne danie kuchni włoskiej - risotto z pieczarkami . Pyszne, delikatne i kremowe danie z ryżu jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje. W czwartek postanowiłam zaszaleć i przygotować coś oryginalnego - pieczarki faszerowane mięsem krabowym z dodatkiem bekonu i chilli. Danie okazało się bardzo ciekawe w smaku

Codzienne Gotowanie
Bajgle z mielonym i kukurydzą 213

innych specjałów...  A dzisiaj takie szybkie coś. Polecam jak nie ma się dużo czasu, ale jest ochota na coś ciepłego. Bajgle z mielonym i kukurydzą    Składniki (4 sztuki): 250g mięsa mielonego 250ml pasty pomidorowej 4 bajgle mała puszeczka kukurydzy tarty ser (takie porządne trzy garście) serek kanapkowy do posmarowania bułeczek przyprawiamy wedle uznania u mnie to była

Moje pyszne gotowanie
Podsumowanie miesiąca - maj 209

się opublikować 15 przepisów: Dania obiadowe: Szybkie curry z kurczaka Chilli con carne Placek po węgiersku Köttbullar - klopsiki szwedzkie Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Kotlety rybne Słodkości: Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową Crumble - jabłko i banan pod kruszonką   Kanelbullar - bułeczki cynamonowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Batony owsiane z masłem orzechowym

Cooking Monster
Ryby są super, czyli nowa książka Lidla 173

Okrasy i Pascala rozeszła się jak świeże bułeczki. Ponoć było kilkaset tysięcy egzemplarzy. Druga była ze słodkimi potrawami mistrza cukierniczego Pawła Małeckiego. Plotka głosi, że Lidl odrobił lekcję i wydał milion sztuk tej książki. Niestety posiadała ona tę samą cechę, co pierwsza książka. Mianowicie była tak samo doskonała i zniknęła równie szybko. Podobno nie dla każdego starczyło. Tym razem

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówki z serem i truskawkami 298

truskawkami to klasyk wypieków, którego nie może zabraknąć w sezonie owocowym. Można je przygotować również z innymi owocami, ale składnikiem obowiązkowym jest twaróg. Dzięki niemu bułki w środku tak szybko nie wysychają, a smak jest dużo bogatszy niż gdyby zrobić je tylko z owocami. Ciasto do przygotowania bułek to typowe ciasto drożdżowe, które zawiera sporą ilość cukru i tłuszczu(...)ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku - ostrym nożem podzielić na plastry o grubości kilku centymetrów, jeśli chcemy przygotować podwójne drożdżówki (jak na zdjęciach), lub cieńsze, jeśli chcemy zrobić małe zawijane bułeczki (jak cynamonki) - każdy gruby plaster przekroić na mniejsze dwa plasterki, nie docinając jednak do końca - obie połówki rozłożyć, następnie przekręcić jedną z połówek, aby powstała bułka w kształcie ósemki - gotowe

Smakołyki Bereniki