Kiedy znalazłam przepis na pyszne drożdżowe zawijaski nadziewane cynamonem postanowiłam wypróbować je natychmiast i absolutnie nie żałuję. Bułeczki naprawdę doskonale smakują, a cudowny aromat tylko zachęca
babka w formieBułeczki zapiekane z pieczarkami i wędliną to dobry sposób na smaczny i ciepły posiłek który zachwyci nie jedno podniebienie. Przygotowuje się je bardzo szybko i rzecz jasna błyskawicznie znikają ze stołu. Posypane startym żółtym serem prostu rozpływają się w ustach. składniki na 6 sztuk 6 małych bułeczek 300 g pieczarek 2 cebule 150 g pieczonej wędliny
Smakowite Danianosem w książkach, szukając szybkich, ale oryginalnych przepisów. W Brød: fra bagels til knækbrød Görana Söderina i Georga Strachala (jak ja lubię tę książkę!) znalazłam intrygujący przepis - bułeczki z mąką kukurydzianą... Dla mnie już samo to było nowością, ale w składnikach pojawiło się coś jeszcze: mąka z owoców dzikiej róży... Że co niby...? W życiu o takim cudzie(...)ciasto, wszystko wymieszać i zagnieść. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i nielepiące.Uformować z ciasta kulę, włożyć do natłuszczinej miski i odstawić na 30 minut.Potym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 4 róne części. Z każdej uformować okrągłą bułkę, obtoczyć w dodatkowej mące kukurydzianej i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapraszam na pyszne zapiekane bułeczki z dodatkami. To doskonała propozycja na ciepłą kolację dla całej rodziny. Są szybkie i łatwe do przygotowania, a do tego wspaniale smakują. SKŁADNIKI: 3 bułki kajzerki, 150g pieczarek, 1 cebula, 1/2 strąka papryki czerwonej, 3 plastry szynki gotowanej, 2 ogórki kiszone, 100g sera żółtego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki(...)tarce o dużych otworach. 2. Z bułek odkrawam wierzchołki. Wydrążam wnętrze bułek. Wgłębienia w bułkach wypełniam podsmażonymi pieczarkami, papryką, ogórkami i szynką. Oprószam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wierzch bułeczek posypuję żółtym serem. Bułki układam na blaszce i zapiekam około 20 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiChleb na sodzie robi się błyskawicznie i szybko się piecze a potem cieszymy się smakiem cudownej pajdy z masłem. Najlepiej smakuje tego samego dnia. Polecam
Moje Małe CzarowanieChleb aromatyczny, pachnący na drożdżach robi się szybko, pachnie w całym domu i smakuje wybornie. Każdy chciałby spróbować pajdę takiego chleba, polecam serdecznie. Orkiszowy razowiec
Moje Małe CzarowaniePyszne i bardzo szybkie niedzielne śniadanie. Uwielbiam takie rozpoczęcie dnia. To Was zaskoczy! Składniki: 4 bułeczki pełnoziarniste 2 łyżki oliwy z oliwek 300g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 5 łyżek posiekanej świeżej bazylii sól i pieprz do smaku Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra- dół. Bułeczki kroimy na pół i polewamy oliwą, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Do miseczki dodajemy
Apetyt na Zieloneniego farsz do paprykowych łódeczek - równie wdzięcznych przekąsek jak dzisiejsze roladki. Myślami wybiegam już do jutrzejszego śniadania i nastawię wieczorem bułki. Takie nocne bułeczki bo ciasto wyrośnie kiedy ja będę smacznie spała a rano tylko szybko je uformuję i upiekę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZachciało się hamburgerów...no i trza było działać...najpierw upiekłam bułeczki...do ich wypieku wykorzystałam oczywiście mąkę z Młynomagu , a wierzch bułeczek posypałam sezamem ze Skworcu ..polecam obydwa sklepy..bardzo miły kontakt i bardzo szybka dostawa produktów. 5 0 dkg mąki luksusowej Młynomag 10 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 jajko 4 łyżki(...)mięciutkie. Nigdy nie wstawiać do piekarnika dwóch blach naraz, p onieważ bułki położone niżej będą pękać! Najpierw piec bułki na pierwszej blasze, a dopiero później wstawić drugą blachę. Bułeczki najlepsze są w dniu wypieku, a przez następne 2-3 dn i można je łatwo odświeżyć – wystarczy skropić je delikatnie wodą i włożyć na 1-2 minuty do gorącego piekarnika
Moje domowe kucharzenieMyślę, ba, jestem nawet pewna, że każdy pragnie posiadać sekretny, a przy tym najlepiej prosty i szybki przepis na pyszny domowy wypiek, aby móc wyczarować wyjątkowe śniadanie. Proszę bardzo, a oto i on. Zrobienie tych cudownych bułeczek to kwestia jedynie 10 minut plus 20 pieczenia, co sprawia, że często je piekę, myślę, że przynajmniej 2 razy w tygodniu
Roślinna - blog wegańskipachnące jabłkami i rozmarynem. Plasterki z wierzchu były pyszne - jeszcze troszkę soczyste, chrupkie na brzegach. Tylko za słabo je w ciasto wcisnęłam, bo mocno odstawały. Polecam Wam te bułeczki ogromnie - są zupełnie wyjątkowe, i naprawdę pyszne. Zaskoczenie na twarzach rodziny gwarantowane.Jabłkowe bułki z rozmarynemSkładniki:(na 6 bułek)500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży200 ml letniej wody1 łyżeczka(...)pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.Ostatnie jabłko pokroić w plastry grubości 2-3 mm. Każdą bułeczkę posmarować wodą, w środek wcisnąć plasterek jabłka. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Jeny, jak ten czas szybko płynie... Ani się obejrzymy, a będzie grudzień. I śnieg. Który wolę zdecydowanie od tej ciągłej szarości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMyślę, że Wielkanoc jest idealnym czasem na jego wykorzystanie.Przepis znalazłam - jakżeby inaczej - w ukochanej ostatnio przeze mnie Brød: 100 lækre opskrifter. Oj, ciężko będzie innej książce zająć jej miejsce...Bułeczki szafranoweSkładniki:(na 12 sztuk)1/2 łyżeczki nitek szafranu3 łyżki wrzącej wody500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1,5 łyżeczki soli300 ml letniego mleka45 g masłaSzafran pokruszyć, zalać wrzątkiem(...)Odstawić na 15 minut.Do zaczynu dodać resztę mleka i szafran, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 5-10 minut.Ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, podzielić na 12 części. Z każdej uformować wałeczek o długości 10 cm. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą naciąć ostrym nożem.Odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia - bułęczki powinny podwoić objętość.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeklasyczna drożdżówka z serem, ale dodatek świeżych brzoskwiń sprawia, że jest w nim coś wyjątkowego. Można było upiec je w formie bułeczek, ale do mnie jakoś bardziej przemawia jednak taka duża blacha z pachnącym placuchem. Nieskomplikowane, dość szybkie w przygotowaniu ( poza czasem wyrastania ciasta), nienachalnie słodkie i naprawdę bardzo smaczne - polecam ogromnie! :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki tortowej 2 opakowania
Cooking Monstermuszę powiedzieć, że idea była jak najbardziej słuszna. Mięciutkie jabłuszka wspaniale wkomponowały się w drożdżowe ciasto, przyprawy nadały niesamowitego aromatu, a cudnie skarmelizowany cukier lekko się ciągnie, kiedy bułeczki są jeszcze ciepłe. Szklanka mleka, i jesteśmy w raju. A przynajmniej ja byłam. Można użyć też gruszek, a przyprawy komponować dowolnie, według smaku. Taka mieszanka jest jednak niesamowita(...)dłuższego boku. Pokroić na 12 równych części.Bułeczki układać płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić do napuszenia na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, posypać cukrem perłowym.Piec w 200 st. C. 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Ostatnio w Danii zrobiło się listopadowo. Jest ciągle zimno, tak szybko ciemno... Zamiast słońca grube warstwy chmur
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZwinięte - dzielimy i kroimy ostrym nożem na 16 porcji. Układamy na dwóch blaszkach. Pierwszą przeznaczoną do pieczenia zostawiamy i bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem – boki i wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy przez 25 minut. Jeżeli za szybko się rumienią przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Upieczone wyjmujemy na kratkę i studzimy. Drugą blaszkę (na czas pieczenia pierwszej(...)wstawiamy do lodówki. Gdy pierwsza porcja się upiecze z lodówki wyjmujemy drugą, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika i pieczemy, jak poprzednie. Gotowe bułeczki lukrujemy i posypujemy czarnym sezamem lub oprószamy cukrem pudrem, bądź stevią w proszku. Lukier chałwowy otrzymamy ucierając cukier puder z pastą tahini i wrzątkiem. Zastępując cukier puder stevią* lub ksylitolem* otrzymamy bułeczki dla diabetyków. * Stevia
mojewypiekiinietylko