szybki bułeczki - 500 przepisów (strona:13/34)

Wiśniowy torcik z bułek 134

Pyszny i szybki deser. W zależności od sezonu, można śmiało zastosować inne owoce. Składniki: ½ kg wiśni bez pestek 4 suche bułeczki 3 jajka 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru 2 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu tłuszcz i bułka tarta do formy cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Bułeczki namoczyć w mleku, a w międzyczasie utrzeć masło z cukrem, wbić jajka

Tradycyjna Kuchnia
Bułeczki dynie 236

pierwsze, są prześliczne. Po drugie, mięciutkie i sprężyste, o niewiarygodnie pomarańczowym kolorze. Barwa oczywiście zależy od rodzaju dyni, z której zrobicie puree. Ja użyłam intensywnie pomarańczowej Hokkaido.  Bułeczki dynie Składniki: (na 10 sztuk) 360 g mąki pszennej 14 g świeżych drożdży 125 ml letniego mleka 1 jajko 45 g masła 125 g puree z dyni 1/2 łyżeczki soli(...)ciepłe miejsce). Następnego ranka wyjąć ciasto z lodówki, odstawić na około 45 minut, aż nabierze temperatury pokojowej. Ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulkę, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Bułeczki spłaszczyć i naciąć każdą 8 razy do samej blachy, nie przecinając środka. Odstawić na 20 minut do napuszenia. Jajko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe bułeczki 144

Domowe bułeczki Co prawda te wyszły trochę koślawe, ale nie o kształt tu chodzi. Ważne, że są bardzo smaczne, a przede wszystkim własnoręcznie zrobione. Szybkie w przygotowaniu. Składniki: 600 g mąki 2 łyżeczki drożdży instant 200 ml ciepłej wody 200 ml ciepłego mleka 4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Wykonanie: Mąkę, drożdże, sól i cukier wsypujemy(...)mikserem za pomocą szpatułek "haków").  Przenosimy ciasto na lekko naoliwiony blat, lekko naoliwionymi rękami i pozostawiamy tam przez 10 minut. Dzielimy ciasto na 12 części i kształtujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut (aż podwoją objętość). Pieczemy w temp 200 st C ok 12-15 minut. Pozostawiamy przez chwile

Pelusiowa Kuchnia
Bułeczki maślane z nutą pomarańczy 178

Niedawno w moje progi zawitał nowy sprzęt - Termomix. Podeszłam do niego dość krytycznie i ze sporą rezerwą. Po pierwszych testach można powiedzieć, że przekonał mnie do

peggiwkuchni
Waniliowy pudding chlebowy 120

Mogę rozwinąć wówczas swoje śniadaniowe horyzonty, żeby nie skończyło się na nudnej (ale nadal pysznej) jajecznicy. Musi być smacznie, szybko i ze składników, które mam pod ręką. Nie ma mowy o tym, że wyskoczę do piekarni po chrupiące bułeczki bo jest niedziela (piekarnia zamknięta a ja obchodzę niedzielę- leniwa niedzielę! Nie będę jeździła nie wiadomo gdzie!)Padło więc

Wielki apetyt
Zawijana drożdżówka z musem jabłkowym 222

tworzę słodkie i wytrawne wypieki. Przepis na Crazy Rolls z musem jabłkowym, borówkami i poziomkami, jest tak szybki i łatwy, że każdy będzie je chciał upiec. Do tego zawijana drożdżówka pięknie się prezentuje na stole, tworząc jakby rozwijający się kwiat z bułeczek drożdżowych. A smakuje niesamowicie! Odkąd opublikowałam pierwszy przepis na wypieki z tej szalonej receptury, stale dostaję

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 238

Przełom lata i jesieni to najlepsza pora na wspaniałe, pełne aromatu wypieki z owocami. Dlatego dziś zapraszam na lekkie, łatwe i przyjemne w smaku drożdżówki ze

babka w formie
Pasta z makreli 230

pasta najczęściej gości na moim stole. Szybka i prosta do przygotowania a do tego bardzo smaczna. Szczególnie lubię z kromką razowego chleba lub ze świeżą chrupiącą bułeczką. Składniki: 1 makrela wędzona 3 ogórki konserwowe 2 jajka ugotowane na twardo 1 mała cebula 0,5 łyżki miękkiego masła 1 płaska łyżka musztardy  2-3 łyżki majonezu sól pieprz

Ala piecze i gotuje
Drożdżówki z makiem 158

się ma w domu mak, to szybko można zrobić masę makową , w sumie można użyć gotowej masy z puszki lub dać inne nadzienie i będą pyszne bułeczki..Robiłam zdjęcia krok po kroku, ale przez przypadek kilka skasowałam..ale i tak widać co i jak.. 0,5 kg mąki 20 g świeżych drożdży  10 dkg  cukru

Moje domowe kucharzenie
95. Jabłuszkowy zawrót głowy: czyli cynamonowe bułeczki półfrancuskie z prażonymi antonówkami. 297

Witajcie kochani! Jesienne jabłka to kolejny uwielbiany przez nas rarytas. Najwspanialsze to te rosnące dziko lub na łonie natury np. na działce. Te kwaśniejsze odmiany w

Symfonia Smaków
Bezglutenowe i bezlaktozowe bułki rozetki 165

wodzie. Mieszankę wsyp do miski  powoli wlewaj rozpuszczone drożdże szybko mieszając. Dodaj miód, sól i oliwę i ciasto dokładnie wyrób - najlepiej rękoma. Musi być gładkie i  jednolite. Z ciasta uformuj kulę, a następnie podziel ją  na ok. 8-10 części. Z każdej uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach

Kuchnia bezglutenowa
Pizza Bianca – bez dodatków 196

Pizza bez dodatków to jeden z wypieków, który najczęściej gości w naszym domu. Prosty i szybki “chlebek” jest wspaniałym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa. Czy Wasze dzieci lubią zajadać suche buły? 😉 Zapewne tak, bo kajzerki i inne białe bułeczki to przysmak wielu dzieci. Wiemy też nie od dziś, że te wypieki prosto ze sklepowych półek nie są […] Artykuł Pizza Bianca

Wiszniówka
Chleb dyniowy na drożdżach 220

Mięciutki, pyszny chleb z dodatkiem dyni, wilgotny, wyśmienity na śniadanie. Prosty w wykonaniu, szybko rośnie i jeszcze szybciej znika, polecam gorąco. Chleb dyniowy na drożdżach

Moje Małe Czarowanie
Proste ciasto z dynią i gruszką 167

wspólne zjedzone drugie śniadanie, co zawsze jest zachęcające i wprawia uczestników w dobry nastrój. Szczególnie, jeśli po domowych bułeczkach jest możliwość zjedzenia domowego ciasta, popijanego pyszną, mocną kawą (Duńczycy innej nie pijają). Hmm ... Trzeba było coś upiec, i to szybko! U Bereniki znalazłam pomysł na ciasto dyniowe. Świetnie się to zgrało z faktem, że akurat wyjęłam z piekarnika kolejną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki od Tatter 163

lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, odstawić na kolejną 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, ułożyć na blacie obsypanym mąką, i zostawić na 15 minut. Następnie uformować z każdej części okrągłą bułeczkę, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia

Pożeraczka, czyli raz adobrze