szybki bułeczki - 500 przepisów (strona:17/34)

Bezglutenowe bułki rozetki z bazylią 159

wodzie. Mieszankę wsyp do miski  powoli wlewaj rozpuszczone drożdże szybko mieszając. Dodaj miód, sól, oliwę oraz posiekaną bazylią i ciasto dokładnie wyrób - najlepiej rękoma. Musi być gładkie i  jednolite. Z ciasta uformuj kulę, a następnie podziel ją  na ok. 8-10 części. Z każdej uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych

Kuchnia bezglutenowa
Drożdżówki z kremem kakaowo - orzechowym 180

Pyszne drożdżówki z naszym ulubionym kremem czyli kakaowo - orzechowym. Można także dodać tutaj nutellę czy marmoladę, wybór należy do Was. Zapewniam jednak że szybko znikają

Moje Małe Czarowanie
Bagietki pszenno - żytnie z żurawiną 166

Lubicie bagietki? takie z chrupiącą skórką i mięciutkim miąższem? No to się cieszę że tu jesteście bo oto właśnie takie bagietki Wam proponuję. Szybkie w wykonaniu

Moje Małe Czarowanie
Zapiekanka - raz, dwa , trzy 167

Łatwy sposób na przygotowanie szybkiej przekąski , gdy lodówka świeci pustkami a zjadło by się coś... tylko co?? Moje zapiekaneczki są w bardzo skromnym wydaniu ale można przecież dorzucić jakąś szyneczkę i warzywka. Brak tych dodatków wcale nie umniejszył smaku chrupiących bułeczek z ciągnącym się serem i posypanych moim ulubionym szczypiorkiem.Składniki:bułka kajzerkamasło lub margarynaser żółtyketchupprzyprawa do pizzyszczypiorekBułki przekroić

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pasta jajeczna bursztynowa 222

powodu przejedzenia się jajami. Pasta jajeczna jest łatwa i szybka do przygotowania. Najbardziej lubię taką klasyczną, tylko z dodatkiem szczypiorku. Ale można ją przyrządzać z różnymi dodatkami - z żółtym serem, twarogiem, z pomidorami czy rybą. Będzie pyszna jeśli doprawicie ją swoimi ulubionymi ziołami. Do tego świeże bułeczki albo dobry, domowy razowy chleb i jest pysznie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zawijane bułeczki ze szpinakiem - kwietniowa piekarnia 208

już kwiecień. Czas stanowczo za szybko leci. Pocieszeniem jest to, że przed nami kolejna, organizowana przez Amber , piekarnia  tegoroczna - już kwietniowa.  W tym miesiącu pieczemy piękne zielone bułki z dodatkiem szpinaku -   propozycja Tosi z bloga  Smakowity chleb . To jej autorski przepis na bułeczki. Można je upiec albo  na zakwasie albo na drożdżach

Stare Gary
Szczawik 157

było to w firmie sprzedającej thermomixa, to może, może moje bułeczki staną się sławne i zaistnieją na rozkładówce thermomixa O_O. A nawet jeśli nie, to ta receptura jest tak pyszna, że warto się płatkami dzielić. Tak, że jutro będzie różana niespodzianka (chyba, że zapomnę...). Teraz muszę szybko opublikować tego posta, bo próbuję od dwóch dni. Niestety burze

les mirabelles
Tydzień w moim telefonie XXXXXVIII 122

wieje zimnem. Ale nie ma co narzekać, siedem godzin minie szybko i będę miała wolne popołudnie. Zamierzam zrobić zakupy i poszaleć w kuchni. Czy się uda? Zobaczycie na Instagram-ie. Przechodząc do zdjęć : * same dobre rzeczy  * piękna, jesienna dynia  * jesienne dary - najlepsze jabłka i gruszki * pyszna bułeczka z łososiem  * nowości od Jogobelli - też spróbujcie * makaron zawsze

Magiczne Życie Marty
Zupa krem z kalafiora z prażonymi orzechami 211

Poprzedni rok obfitował w mojej kuchni w cukinię. Jedliśmy ją pod każdą możliwą postacią. A to zapiekana, a to faszerowana, a na kolację bułeczka z dżemem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Włochy: Ciabatta 163

godziny. Kolejnym krokiem jest przeniesienie ciasta na stolnice, szybkie wyrobienie i uformowanie prostokątnego i raczej płaskiego wałka, przy czym spokojnie można ciasto szczodrze podsypywać mąką. Możemy teraz zostawić wałek w spokoju i upiec jedna, dużą ciabattą, bądź też podzielić go na mniejsze kawałki, żeby upiec kilka bułeczek. Niezależnie od tego który wariant wybierzemy, należy przenieść ciasto na wysmarowaną tłuszczem blaszkę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Brioszka (brioche) 159

Brioszki czyli francuskie maślane bułeczki z małą ilością cukru. Ciasto po wyrośnięciu trzeba włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin, ja trzymałam je przez noc. Bułeczki wyszły bardzo fajnie, mój synek zjadł kilka jeszcze ciepłych na śniadanie. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 2 łyżeczki cukru 6 łyżek mleka 200 g masła 4 jajka ½ łyżeczki soli Wykonanie(...)szybko zagnieść i włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki zostawić je w ciepłym miejscu na około godzinę. Następnie uformować gruby wałek i podzielić ciasto na 16 części. Z każdej części ciasta oderwać mały kawałek, z obu części uformować kulki, w większej zrobić wgłębienie i przykleić w nim mniejszą kulkę. Tak uformowane bułeczki

Mama Gotuje
Włoski chleb na zakwasie z mąki manitoba 193

Wczoraj napisałam jak zrobić zakwas z mąki Manitoba a dziś już mamy świeżutki chlebek z jego udziałem. Zachęcam do pieczenia, chleb jest puszysty, sprężysty, rośnie szybko

Moje Małe Czarowanie
Zakwas z włoskiej mąki Manitoba 179

Na FB w grupie Piekarnicza Brać znalazłam piękny bochen upieczony przez Magdę i tak mi się spodobał że też postanowiłam go upiec. Problemy były dwa ale

Moje Małe Czarowanie
Domowe burgery 159

Domowe burgery i wyżerka taka że teraz muszę pobiegać aby to spalić. Burgery są pyszne, no te domowe o innych nawet nie mówię. Kotlety robi się

Moje Małe Czarowanie
121. Czerwienie na straganach czyli: zawijane drożdzówki z truskawkami i domowym budyniem waniliowym 254

życiowych ścieżkach ostatnio bardzo dużo  się wydarzyło. Wszystko to powodowało, iż byłyśmy nieco odrywane od blogowania i odnajdywania nowych smaków w kuchni. Decyzje mniejsze i większe, podejmowane na szybko i z dłuższym zastanowieniem - w życiu przychodzi taki etap kiedy wszystko trzeba uporządkować i dojść do jakichś ważnych, kluczowych wniosków, poddać się dorosłości, zacząć być poważnym(...)zawijasów drożdżowych z truskawkami oraz domowym budyniem waniliowym(naprawdę jest świetną, a na dodatek prostą do przygotowania alternatywą tego sklepowego). Częstujcie się przepisem: Składniki (na 14-15 sztuk) :  Bułeczki (ciasto): 3 szklanki mąki tortowej  1 szklanka letniego (36,3*C) mleka szczypta soli 2 jaja 50g (1/4kostki) rozpuszczonego masła 6 łyżek cukru  25g drożdży świeżych

Symfonia Smaków