Kremowy, gęsty i sycący napój z soczystego mango i dojrzałego banana. Bardzo szybki i łatwy do zrobienia. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieci. Wystarczy zblendować pokrojone na mniejsze kawałki owoce z niewielką ilością płynu (wody, soku z brzozy, soku pomarańczowego lub mleka), kostkami lodu i opcjonalnie także z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego. Nie trzeba nawet dosładzać(...)napoju odrobinę płynnego miodu, syropu klonowego lub po prostu cukru pudru. Smoothie smakuje i wygląda jak deser, a jest prawdziwą bombą witamin. W sam raz na śniadanie, zamiast kanapeczek, bułeczek i innych węglowodanów. Zdrowo, lekko i pysznie. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 mały dojrzały banan 1 małe dojrzałe mango 4 kostki lodu 2 łyżki jogurtu naturalnego ¹⁄₂ szklanki soku z brzozy
cool and mintyNadszedł kolejny weekend a co za tym idzie nowe wypieki w Wypiekaniu na śniadanie. Tym razem Monika wybrała chleb na sodzie rodem z Irlandii. Ja ten
Moje Małe CzarowaniePyszny bochen chleba na wielkanocny stół. Dzisiaj trzeba dokarmić zakwas aby był silny i dalej jutro pieczemy chleb aby na wielkanocnym stole przy śniadaniu pyszny bochen
Moje Małe Czarowanierzadką konsystencję - nie trzeba dodawać więcej mąki! Można też wyrabiać mikserem, najpierw na wolnych obrotach, później zwiększyć do średnich. 2. Stopniowo dodawać masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją(...)równych części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć na dłoni, a na środek nałożyć 1 płaską łyżkę jagód, oprószyć szczyptą cukru pudru. Bardzo starannie zlepić brzegi, formując owalne bułeczki. Układać łączeniem do spodu, w odległości około 3 cm od siebie, na blasze (lub blachach) wyłożonej papierem do pieczenia. Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny
Domowa Cookierenka Agiwrzodziejące zapalenie jelita grubego, w skrócie na WZJG- to delikatnie możesz włączyć go do swojej diety i trzymać w lodówce w razie napadu głodu lub braku pomysłu na szybką przekąskę. Przepis pochodzi z książki "Jaglany detoks.Kolejny krok" Marka Zaremby. Z oryginalnego przepisu usunęłam tylko pomidorki koktajlowe, ale to tylko dlatego, że osoba z WZJG u mnie w domu(...)wywrócić całą kuchnie do góry nogami. Do dzieła zatem pasztet jest rewelacyjny, będzie Wam trudno opanować się i ukroić go zupełnie schłodzonego! Pasztet podałam w towarzystwie grillowanej cukinii i bułeczki pszennej. Idealne śniadanie lub kolacja. Osoby z WZJG śmiało mogą włączyć takie danie do swojego jadłospisu. Wszystkie przepisy zostały przetestowane przez mamę i przede wszystkim, jeśli pojawiają się ze wzmianką
Z Kuchni Do KuchniW ubiegłym miesiącu nie brałam udziału w Piekarni Amber z różnych powodów ale w tym miesiącu już nie odpuściłam. Chleb zaproponowała Kasia z blogu Smaki i
Moje Małe Czarowanieuwielbiam dynię…:) I mimo, że zakochałam się w niej dopiero w zeszłym roku, to moja miłość szybko się nie skończy… Tyle jest przepisów do wypróbowania… Na razie na blogu znajdziecie przepis na dynię na ostro od której się wszystko zaczęło…, oraz na kilka innych przepisów – poszukajcie w kategorii „Potrawy z dyni(...)domu jest więcej niż dwie osoby – inaczej niż u nas – to mała szansa, że dotrwają do następnego dnia… Drożdżowe ślimaczki z dyniąSkładniki na 15 niedużych bułeczek:7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych1/4 szklanki letniej wody1/3 szklanki letniego mleka1 duże jajko, roztrzepane3/4 szklanki puree z dyni*1 łyżka masła, roztopionego3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
UgotujmyTo.pldumą, bo kiedyś drożdżowe wypieki nie bardzo mnie lubiły, a teraz nie sprawiają mi już najmniejszego problemu :))) Drożdżowe ślimaczki na kefirze z budyniem kokosowym (z przepisu wychodzi 12 sporych bułeczek) Do ciasta drożdżowego potrzebujemy: 4 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam zwykłej, najzwyklejszej, typ 500) 1/2 szklanki cukru + 4 płaskie łyżeczki 3/4 szklanki kefiru 2/3 szklanki rozpuszczonego masła 3 jajka(...)chcę grudek. Proszę wtedy mojego mężczyznę do pomocy, bo przydaje się trzecia ręka ;) Cały czas mieszając, czekamy aż na powierzchni budyniu pojawią się bąble i zdejmujemy z palnika. Szybko dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowy budyń powinien być bardzo gęsty. Tak gęsty, że włożona łyżka będzie w nim stała. Jeśli będzie rzadki, wypłynie nam później
Ratunku obiadoryginalna. Idealna na deszczowe dni. Robię ją ostatnio bardzo często, tak nam smakuje. Jeżeli chcemy, żeby była gęsta ugotujmy ją razem z makaronem a podawajmy z pieczywem, np. bułeczką. Składniki: 2 filety z kurczaka 100 gramów makaronu w kształcie ryżu 2 garście włoszczyzny krojonej w paski 1 garść(...)Uzupełniamy wywar, wsypujemy makaron (ja makaron gotuję oddzielnie), warzywa, gotujemy wszystko do miękkości. Wkładamy mięsko z powrotem. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, sporządzamy złotą zasmażkę, rozprowadzamy ją szybko z 0,5 szklanki zimnego mleka, wlewamy do zupy, zagotowujemy, wsypujemy curry i dolewamy resztę mleka, zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy i dodajemy natkę z pietruszki. Podajemy z pieczywem
Cukiernia PychotkiWypiekanie na śniadanie [ klik ] Małgosia wybrała tym razem tosty francuskie. Tosty te to znakomite i pożywne śniadanie, a najważniejsze że niepotrzebny jest nam piekarnik tylko kilka
Moje Małe CzarowanieKochani, udało mi się wziąć udział we wspólnym pieczeniu na FB i łącznie z kilkoma innymi osobami upiekłyśmy bułeczki śniadaniowe. Mega puszyste, aromatyczne i najważniejsze, że domowe, które rozkładają na łopatki pieczywo z piekarni czy sklepiku. Gorąco polecam!!! :) Za udział dziękuję : Bożence z bloga Moje domowe kucharzenie Ewie z bloga Ewa w kuchni Joli z bloga(...)Małgosi z bloga Smaki Alzacji Szóste Niebo z bloga Szóste niebo Marzence z bloga Kulinarne szaleństwa Maniusi Ewie Szczepińskiej z FB Agnieszce z bloga Szybko, tanio, smacznie Piekę bo lubię z FB Małgosi z FB Ali z bloga Ala piecze i gotuje Oli z bloga Cukry proste Dorocie
Ciasteczkowy PotwórDzisiaj mam dla Was nietypowe bułeczki, bo z parówką. W dzisiejszym świecie, gdzie połowa ludzkości ogarnięta jest manią zdrowego żywienia, parówki często określane są mianem zła wcielonego. Że to zmiksowane najgorsze odpady, niedobre i niezdrowe. Ja uważam, że można dostać dobre parówki, tak samo jak dobrą i złą szynkę, czy lepsze i gorsze pieczywo. Wszystko jest kwestią wyboru.Nie jadam jednak(...)pieczemy. I już! Idealna przekąska gotowa. Świetnie nadają się na drugie śniadanie, bo nie trzeba robić kanapek, ale też można je podjadać przy oglądaniu filmu. U nas zawsze znikają szybko, bo są takie malutkie i urocze, i nie sposób im się oprzeć.Mój przepis pochodzi z Alletiders kogebog, świetnego serwisu, gdzie można znaleźć mnóstwo inspiracji na duńskie dania.Pølsehorn
Pożeraczka, czyli raz adobrzePuszyste i delikatne drożdżówki ze słodkim kremem czekoladowym. Świetne na śniadanie lub słodki podwieczorek. Z ciastem bardzo dobrze się współpracuje i długo zachowuje świeżość. Szybkie i łatwe do zrobienia, podbiją serca niejednego smakosza :) Polecam! Składniki: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka suchych drożdży 1 jajko 125 ml ciepłego mleka 25 g stopionego masła + krem(...)wymiarach 7 x 12 cm. Na krótszym boku ponacinać kilka pasków, do 1/3 wysokości prostokąta. Na środku każdego nakładać łyżeczkę kremu czekoladowego, zwinąć, na wierzch nałożyć paseczki. Gotowe bułeczki ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach od siebie. Odłożyć do napuszenia na około 20 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić, oprószyć
Domowa cukiernia EwyZamieszczam na blogu bardzo dużo przepisów na chleby. Są to chleby na zakwasie, na drożdżach i wiele ciekawych odmian z nadzieją że traficie w końcu na
Moje Małe Czarowanie