innych specjałów... A dzisiaj takie szybkie coś. Polecam jak nie ma się dużo czasu, ale jest ochota na coś ciepłego. Bajgle z mielonym i kukurydzą Składniki (4 sztuki): 250g mięsa mielonego 250ml pasty pomidorowej 4 bajgle mała puszeczka kukurydzy tarty ser (takie porządne trzy garście) serek kanapkowy do posmarowania bułeczek przyprawiamy wedle uznania u mnie to była
Moje pyszne gotowaniesię opublikować 15 przepisów: Dania obiadowe: Szybkie curry z kurczaka Chilli con carne Placek po węgiersku Köttbullar - klopsiki szwedzkie Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Kotlety rybne Słodkości: Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową Crumble - jabłko i banan pod kruszonką Kanelbullar - bułeczki cynamonowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Batony owsiane z masłem orzechowym
Cooking MonsterOkrasy i Pascala rozeszła się jak świeże bułeczki. Ponoć było kilkaset tysięcy egzemplarzy. Druga była ze słodkimi potrawami mistrza cukierniczego Pawła Małeckiego. Plotka głosi, że Lidl odrobił lekcję i wydał milion sztuk tej książki. Niestety posiadała ona tę samą cechę, co pierwsza książka. Mianowicie była tak samo doskonała i zniknęła równie szybko. Podobno nie dla każdego starczyło. Tym razem
Marder&Marder Manufacturetruskawkami to klasyk wypieków, którego nie może zabraknąć w sezonie owocowym. Można je przygotować również z innymi owocami, ale składnikiem obowiązkowym jest twaróg. Dzięki niemu bułki w środku tak szybko nie wysychają, a smak jest dużo bogatszy niż gdyby zrobić je tylko z owocami. Ciasto do przygotowania bułek to typowe ciasto drożdżowe, które zawiera sporą ilość cukru i tłuszczu(...)ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku - ostrym nożem podzielić na plastry o grubości kilku centymetrów, jeśli chcemy przygotować podwójne drożdżówki (jak na zdjęciach), lub cieńsze, jeśli chcemy zrobić małe zawijane bułeczki (jak cynamonki) - każdy gruby plaster przekroić na mniejsze dwa plasterki, nie docinając jednak do końca - obie połówki rozłożyć, następnie przekręcić jedną z połówek, aby powstała bułka w kształcie ósemki - gotowe
Smakołyki Berenikibułeczki upiekłam już jakiś czas temu, ale nadal pamiętam ich cudowny, maślany smak.Pamiętam, że miałam ochotę na mięciutkie, pachnące bułeczki. Koniecznie z makiem chrupiącym między zębami. O wyjątkowym kształcie.Poszłam więc do kuchni, i zabrałam się za pieczenie. Ciasto jest proste, bez żadnych wymyślnych składników. Jeśli piekliście kiedyś bułki, te nie będą stanowić wyzwania. Jeśli nie mieliście jeszcze szansy(...)wyjątkowo łatwe, a efekt zachwyci każdego. Pozwijane na kształt ślimaczków wyglądają wyjątkowo efektownie w koszyku na pieczywo. U mnie do zdjęcia ocalały raptem dwie sztuki, reszta bowiem została bardzo szybko zjedzona. Jeszcze ciepłe, pachnące masłem, smakują wybornie. Nie można im się oprzeć.Maślane ślimaczki z makiemSkładniki:(na 10 sztuk)100 g masła150 ml mleka25 g świeżych drożdży1 jajko500
Pożeraczka, czyli raz adobrzedolnego śląska to będą bułeczki wrocławskie , takie z przedziałkiem, które wszyscy znamy z dobrych osiedlowych piekarni :) tyle ,że teraz w sklepie już nie ma tych prawdziwych ...pachnących drożdżami ....chrupiących z wierzchu i naturalnie miękkich w środku :) dlatego możemy zrobić sobie sami w domu a są proste i gdyby nie wyrastanie , szybkie . Składniki : - 500 g maki chlebowej
Wypieki Renetrzask, wystrzał) to angielskie bułeczki z jabłkami. Mamusia siedziała sobie z noga na krześle i wydawała polecenia co i jak mam robić. Dałam radę i wyszły naprawdę wspaniałe. Jedliśmy je na ciepło posypane cukrem pudrem i polane miodem. Popovers mają same zalety są wspaniałe, robi się je bardzo prosto i szybko. Do tego jeśli mama powie
Lili w kuchniChleb jest pyszny, aromatyczny od przyprawy i zdrowy. Smakuje wybornie z masłem, smalcem czy wędliną, trzeba popróbować ze wszystkim. Babka płesznik to znakomity środek pobudzający perystaltykę
Moje Małe CzarowaniePrzemycamy jagły gdzie się da, gdzie jest smacznie, to dla tych co nie przepadają za kaszą jaglaną a dla tych co lubią kolejny pyszny posiłek. Polecam
Moje Małe Czarowaniebułeczek: na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 18 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 60 gr stopionego masła 2 jajka+ 1 jajko do posmarowania bułeczek szczypta soli na nadzienie: 500 g truskawek 8 łyżeczek mączki migdałowej lub bułki tartej na kruszonkę: ¾ szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 60 g zimnegoa masła Wszystkie składniki powinny(...)dodajemy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5- 2 godziny. Truskawki szybko myjemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem i odrywamy ogonki. Składniki na kruszonkę sypiemy do miski, rozcieramy zimne masło i zagniatamy kruszonke. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką
Mia Cucina Sofietasię cukru. Następnie przyprawiamy do smaku płatkami chili, solą oraz odrobiną oregano. Gotowy sos odstawiamy do wystudzenia i przekładamy do słoiczków. Można go przechowywać przez kilka tygodni w lodówce. Bułeczki bao Ciasto zagniatamy na około 2h przed końcem pieczenia mięsa. W tym celu w misce łączymy mąkę wraz z solą. W garnuszku zaś przygotowujemy zaczyn z drożdży. Rozpuszczamy(...)elastyczne i bardzo miękkie. Można się wspomóc robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Miskę następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto szybko zagniatamy i dzielimy na 12 równych porcji. Z każdej formujemy kulę, którą następnie spłaszczamy wałkiem. Placek powinien mieć średnicę ok. 10-12 cm. Ciasto smarujemy od góry olejem
Food Squarezaraz po tym, jak poprzednie bułeczki zostały pochłonięte. Ciasto nie nastręcza żadnych problemów - jest łatwe w wyrabianiu i formowaniu (moje było nieco lepkie przed wyrastaniem, ale podejrzewam, że dużo zależy od ziemniaków), rośnie po prostu pięknie, a w piekarniku osiąga rozmiary wręcz gigantyczne. Nic nie szkodzi - jest tak smaczny, że zniknie bardzo szybko. Ziemniaków nie czuć wcale
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam oliwki a te zanurzone w chlebie smakują wybornie. Ja tutaj użyłam oliwek czarnych ale jeśli wolicie zielone też będą ok., zielone jednak mają bardziej wyrazisty
Moje Małe Czarowaniesię dostało zupełnie za darmo. I tylko obawiam się, że jutro pobudzę wszystkich sąsiadów już o drugiej trzydzieści nad ranem... Tymczasem w domu czekały na mnie wyjątkowo pyszne bułeczki. Takie niemal jagodzianki, tylko po skandynawsku. Przepis znalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen, i od razu zapałałam do niego uczuciem (choć tego dnia miałam w planie zupełnie inne drożdżówki). Sprawę(...)ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką, odstawić na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: łyżką dokłądnie roztrzeć masło z cukrem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części i z każdej uformować kulkę. Następnie po kolei spłaszczać je w dłoniach tak, aby na brzegach były nieco cieńsze niż w środku
Pożeraczka, czyli raz adobrzezestaw jesienny, co roku przygotowuje podobne bułeczki ślimaczki właśni z piżmową dynią. Mają wspaniały korzenny aromat, są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA BUŁECZKI: - 600 g mąki pszennej Babuni - 400 g mąki tortowej - 4 duże jajka - 1 kostka masła - paczuszka drożdży świeżych - szklanka cukru - szklanka mleka ciepłego - kilka kropel aromatu śmietankowego ponadto(...)szklanka miąższu z pieczonej piżmowej dyni (Hokkaido) - cynamon - kardamon - imbir - miód - brązowy cukier W dużym rondlu zagotuj miąższ z przyprawami. Gotuj około 15 minut. Przełóż wrzący do słoiczka i szybko zakręć. Gotowe. Mąkę wsyp do miski. Podgrzej mleko. Rozpuść w rondelku masło z cukrem i aromatem. Do kubka wlej mleko (1/2), dodaj drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszaj
SMYKWKUCHNI