szybki bułeczki - 500 przepisów (strona:30/34)

Praktyki w piekarni. I kojąca szarlotka 170

zostało z dnia poprzedniego, ułożenie na nowych tacach, uzupełnienie ciastami z zamrażarki. Gdy butik kusił już wszelkiego rodzaju słodkościami, pomagałam przy robieniu chleba - nauczyłam się składać bochenki, formować bułeczki, układać je ekonomicznie na blachach. Na końcu przygotowywałyśmy ciasta na zapas , czyli na przykład biszkopt i kremy do dziewięćdziesięciu tortów Othello (duńska klasyka - dwa biszkopty przełożone bitą śmietaną i kremem budyniowym(...)pozostałym soku, dodać do jabłek, dobrze wymieszać, zagotować. Zdjąć z palnika, przestudzić. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem, orzechami i cukrem. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść. Podzielić ciasto na pół, każdą część rozwałkować na wielkość formy. Jeden z okręgów zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki, drugi wyłożyć na spód tortownicy wysmarowanej masłem. Spód

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nad morzem miło jest. I drożdżówki z owocami 127

Wakacje . Jak zwykle mijają za szybko. Szczególnie w tym roku, gdy w Danii trafił nam się zaledwie jeden ciepły tydzień w czerwcu, a potem niemal tropikalne upały przez dwa tygodnie w Polsce. Teraz szaro, buro i deszczowo, zupełnie już jesiennie... Ach, nie podoba mi się to wcale! Na szczęście zostały przyjemne wspomnienia, którymi można się rozgrzewać, póki jesień całkowicie(...)oryginalnego przepisu zostało. Dodałam jeszcze garść poziomek, które został mi od sernika (uwaga! U mnie poziomki jeszcze są, więc może i u Was się znajdą...?), a ciasto zawinęłam w bułeczki-ślimaczki. Jeszcze ciepłą blachę zapakowałam, i zabrałam ze sobą. Tak się złożyło jednak, że po drodze ich nawet nie tknęliśmy. Do domu rodzinnego wkroczyłam więc z blachą drożdżówek i sernikiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 162

Karnawałowe miodowe kuleczki (struffoli) KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem(...)Podlasia autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zdrowy deser czekoladowo - kokosowy z chia i awokado autorka: życie na słodko-kwaśno | blog: Życie na słodko kwaśno Piwno-miodowe bułeczki na zakwasie autorka: QliNarnia | blog: QliNarnia DESER CZEKOLADOWO-BANANOWY BEZ CUKRU. autorka: papilionka | blog: Papilionka o wszystkim i o niczym PIECZONE PACZKI FIT Z MAKI ORKISZOWEJ Z ''NUTELLA'' Z AWOKADO

Weekendy w domu i ogrodzie
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 297

stopni, wyłączyć go, a do środka wstawić przykryte ciasto do wyrośnięcia. Ja jednak nie stosuję tego sposobu. Jeśli ciasto będzie wyrastało w zbyt wysokiej temperaturze i zbyt szybko, wtedy nabierze kwaśnego posmaku. Pamiętajcie o jednym: jeśli w przepisie jest napisane, że ciasto powinno podwoić swoją objętość i przewidziany jest na to (teoretycznie) określony czas, a ciasto rośnie wolniej(...)jest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki z jeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową Prosty pszenny chleb drożdżowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
"Chleba naszego poprzedniego..." 151

utrudnione, choćby brakiem odpowiedniego do zdjęć światła, kiedy przygotowuję nasze rodzinne posiłki. Wiele osób słysząc, że wracam do pracy po wielomiesięcznym odpoczynku, mówiło, że skończą się domowe chlebki i bułeczki. Szczerze mówiąc, wynika to nade wszystko z ogólnego nastawienia do domowego wypiekania chleba. Chciałabym nieco "odczarować" to zjawisko. Oczywiście jest wiele sposobów przygotowywania chleba, wiele faktycznie jest wymagających, czasu, licznych(...)ostrożność i ćwiczenie szybkości. Naczynia są bardzo gorące, wyjmuję je pojedynczo z piekarnika i używając łopatki przekładam wyrośnięty chleb do gorącego naczynia i natychmiast przykrywam równie gorącą pokrywą i szybko wkładam do piekarnika. Drugi bochenek tak samo. Piekę 30 minut w temperaturze 240 stopni. Zmniejszam do 200 i zdejmuję ostrożnie pokrywy, a chleb dopiekam kolejne 15 minut. Gotowy chleb

I tu będę miała takie te
MAKOWIEC GWIAZDA 589

Przepiękny makowiec w formie gwiazdy to ciasto, które będzie wspaniałą ozdobą Waszego świątecznego stołu :) Przepis znalazłam na blogu "Lawendowy Dom" i oczarował mnie od razu :) Jest

Słodko-Słony Świat Ilony
Jak zrobić idealne pączki? 3744

uzyskać pyszne, dobrze wyrośnięte pączki. PODSTAWOWE SKŁADNIKI CIASTA NA PĄCZKI Klasyczne pączki przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Jest ono nieco delikatniejsze i ma luźniejszą konsystencję, niż ciasto drożdżowe na bułeczki czy inne drożdżowe wypieki. W skład ciasta na pączki wchodzą następujące składniki: MĄKA - Najlepsza do ciasta na pączki jest mąka pszenna (biała), typ 500-550 lub 650. JAJKA - Najczęściej ciasto(...)Jeśli go nie mamy, wystarczy wrzucić do oleju skórkę chleba - przy odpowiedniej temperaturze skórka utrzymuje się na powierzchni, a wokół niej tworzą się bąbelki, nie rumieni się też zbyt szybko. Jeśli tłuszcz będzie zbyt mocno rozgrzany, pączki zbyt szybko zrumienią się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe, jeśli natomiast temperatura tłuszczu będzie zbyt niska, pączki nasiąkną tłuszczem

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania