Uwielbiam takie zupki, teraz nawet mój mąż się zajada. Lubię zrobić raz w tygodniu lżejszy obiadek – tak jak dzisiejsza zupka. Kalafior umyć, podzielić na mniejsze
Kuchnia Pokoleńdoprawić. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy do niego mąkę i energicznie mieszając pozbywamy się jakichkolwiek grudek, następnie smażymy przez minutę, dwie, jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją szybko 2 łyżkami wazowymi gotującej się zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy całość do garnka. Mieszamy całość żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Do zupy wlewamy słodką śmietankę, solimy, mocno pieprzymy, a dla koloru
Karo in the Kitchenweek-end nie byl dla mnie szczegolnie udany gdyz poddalam sie chorobie. Zanim na dobre poleglam udalo mi sie przygotowac na szybko krem z pieczarek, ktory przy okazji stal sie kolejna propozycja w ramach trwajacego Zimowego Festiwalu Zupy. Jeszcze jakis czas temu taka zupe serwowalam z torebki, az pewnego dnia powiedzialam "nie torebkom". Od tamtej pory torebkowe dania
Przysmaki Karolkisylwestrem żołądki. Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa z batatów, marchewki i dyni, doprawiona curry i kminem rzymskim oraz podana z mleczkiem z orzechów piniowych. Łatwa, szybka, przyjemna a co najważniejsze – przepyszna! Polecam:)Zupa z batatów, marchewki i dyni(10 porcji)Składniki:2 łyżki oleju4 ząbki czosnku, drobno posiekane2 średnie cebule, pokrojone w kostkę2 średnie marchewki, obrane i pokrojone
karmelowykolendrą. Zupa Mulligatawny jest tradycyjną, wschodnio-indyjską zupą curry. Istnieje wiele jej odmian, a jej składniki mogą się różnić od zaproponowanych przeze mnie. Ta wersja zupy Mulligatawny jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jest lekko pikantna, o wyrazistym smaku curry. Pokrojone w kostkę jabłko dodaje jej świeżości. Kurczaka należy pokroić w małą kostkę. Im większe będą kawałki(...)kurczak - tym dłużej będzie się podsmażał. Do przygotowania zupy najlepsze są jabłka twarde, soczyste i jędrne, o słodko - kwaśnym smaku, które nie rozpadną się w zupie. U mnie to odmiana Granny Smith. Można także użyć innych odmian jabłek twardych, soczystych i słodko-winnych jak np. Gloster, Delikates, Ligol, Rubin, Jonatan czy Gala. Źródło przepisu: The Pioneer Woman
Gospodyni MiejskaDobra zupa to podstawa naszych obiadów, musi być treściwa i pożywna. Tą która przedstawiam dziś właśnie taka jest. Pachnie latem i ogórkami małosolnymi, ot tak mi
Moje Małe CzarowanieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki na zupę: 50-60 dag ugotowanych lub upieczonych buraków, 5
JejKuchniaWitam Was po długiej, świątecznej przerwie wspaniałą i rozgrzewającą zupą dyniową. Pozostały mi dwie sztuki z jesiennych zbiorów, które trzeba było szybko wykorzystać. Przyznam się, że to ostatnio moja ulubiona zupa z dyni. Przygotowałam ją w dwóch wersjach- jedna to ta wg przepisu podanego poniżej, a druga, mniej korzenna do której nie użyłam aromatycznych przypraw. Nie umiem się zdecydować
Pieguskowa Kuchniapodobnie jak ja! :) Jednak bardzo proszę osoby, którym znana jest ta zupa o komentarz na dole! ;) Koniecznie! Ja odkryłam ją w orientalnym barze szybkiej obsługi w Monachium - "China Express", gdzie zawsze jadałam zupy, bo nie lubię bufetu, w którym potrawy są podgrzewane przez cały dzień. Zupa laksa pojawiła się tam 1,5 roku temu jako nowość i musiałam
Kuchnia PrezydentowejBardzo aromatyczna, smaczna,o oryginalnym smaku zupa z boczniaków z ziemniakami i serkiem topionym będzie smaczną propozycją na szybki obiad lub gorącą kolację. To prosta i szyba zupa której smak sprawia że chce się jej więcej i więcej. składniki na 3 porcje 3 szklanki bulionu ( może być z kostki ) 30 dag boczniaków 6 średnich ziemniaków 100 g serka
Smakowite Daniaprawie dwóch miesiącach doczekał się publikacji, stąd jeszcze bez na zdjęciach...Zupę szczawiową uwielbiam i zawsze ją robimy z własnego działkowego szczawiu. Listki szybko odrastają i cieszą nasze kubki smakowe. Dziś proponuję zupę tradycyjną, a wkrótce zapraszam na chłodnik szczawiowy. Składniki: 1 nieduży korpus z kurczaka 1 marchewka 3 średnie ziemniaki 700 g świeżego szczawiu 5 jajek ugotowanych
Gosia gotujeLeczo ze smakiem wędzonego oscypka przeniesie Was bliżej gór. Poza tym nieco zagęści naszą zupę. Bardzo fajne danie do kociołka, bo szybko i prosto można je przygotować, wystarczy jeden gar, nóż, łyżka i deska do krojenia. Dla osób które lubią piknikować zupa idealna i bardzo sycąca. Składniki na garnek 6-7 litrów. - 80 dag dobrej kiełbasy
Apetyczna babeczkaZupa krem z kukurydzy to niesamowite połączenie smaków słodkiego (kukurydza), pikantnego (chili) i nieco egzotycznego (reszta przypraw). Wszystko zamknięte w aksamitnym kremie. Przygotowanie zupy krem z kukurydzy jest proste i szybkie. W naszej wersji (wariacje na temat Gordona Ramsay’a) krem jest delikatny, gęsty, ale nadal wiadomo, że jest to zupa, a nie pasta czy coś o konsystencji nieco
Pociąg Do KuchniWiosna to czas na rwanie, a raczej łamanie bzu i ścinanie działkowego szczawiu, choć w sumie mamy go do Jesieni, bo ścięty szybko odrasta. Jest wiele przepisów na zupę szczawiową, ale ta najbardziej tradycyjna, chyba smakuje najlepiej. Taką właśnie Wam dzisiaj polecam. Składniki: 300 g świeżego szczawiu 500 g żeberek wieprzowych 1 mała marchewka 1 mała cebula
Gosia gotujejestem zwolenniczką zup kremowych, ale od czasu do czasu czemu nie ? A jeszcze jak robi się je szybko to już w ogóle fajnie. oczywiście takie zupy jadam ja, bo dla chłopaków co to za zupa, co pogryźć nie ma co. Tak więc od czasu do czasu serwuję sobie małe porcyjki zup kremów, a Oni niech żałują bo ta była
Ewa w kuchni