śpiące dziecko = Przyjemny wieczór ;) Krem z pieczonej papryki i pomidorów to ostatnio nasza ulubiona zupa. Robiłam już ją kilka razy i za każdym razem szybko znika z talerzy. M stwierdził, że mógłby takie zupy jeść cały rok. I ja mu przyznam rację. Składniki na 2 porcje: 3 czerwone papryki 2 pomidory 5 ząbków czosnku 1 cebula oliwa sól
My simple kitchenogromną ilością pływających warzyw, czasami do szczęścia potrzebna mi tylko miseczka kremowej zupy. Kiedy mamy już upieczoną całą masę pomidorów możemy szybko wyczarować pyszny obiad. Zapraszam Was dzisiaj na pyszną, rozgrzewającą zupę z pieczonych pomidorów. Składniki: 900 g upieczonych pomidorów *, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 łodyga selera naciowego, 700 ml bulionu warzywnego, garść
Plate of JoyLekka, pyszna i sycąca zupa krem z pomidorami i dynią. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, bo jej przygotowanie zajmuje zaledwie 30 min. Zupa jest bardzo intensywna w smaku i aromacie, podczas jej przygotowania na całą kuchnię będzie pachniało dynią i kwaskowatymi pomidorami, a więc bardzo serdecznie was zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: 500 g dyni
Kuchnia Łukaszarosół. A gdy w niedzielę mamy na obiad rosół, to wiadomo że w poniedziałek na 100% będzie zupa pomidorowa Rosół do idealna baza do zup, czy też sosów. Często go mrożę, aby potem szybko na jego bazie coś przygotować. Była więc na obiad zupa pomidorowa. Tym razem nie klasyczna pomidorówka z koncentratu, czy passaty, a zupa pomidorowa ze świeżych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębrać, jeśli widzisz karteczkę z wielkim napisem -70%? Pierwsza myśl jaka się napatoczyła do mojej pustej głowy (pustej na widok promocji oczywiście) to zupa pieczarkowa. Tak też zrobiłem. Szybka, prosta, tania i pyszna. Ja podałem ją z grzankami, ale równie dobrze możesz podać ją z groszkiem ptysiowym, a nawet bez niczego – i tak będzie pyszna, pod warunkiem(...)Niestety nie mam piekarnika, ale może zrobię na patelni… muszę poszukać przepisu, bo jeszcze z patelni ani nie robiłem, ani nie jadłem. Nie spodziewaj się wyrazistej i charakternej zupy. Zupa pieczarkowa jest delikatna w smaku, o lekkiej nucie pieczarek ze względu na ich łagodny smak i aromat. Mleczko kokosowe może zostać zastąpione śmietanką. Najważniejsze, żeby czymś dobrze zupę zabielić
BlendmanZupa ze szparagów jest bardzo szybka i prosta do przyrządzenia a za razem bardzo smaczna . Szkoda że szparagi są tak krótko. Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego 100 gram serka topionego kremowego olej do smażenia sól,pieprz Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy olej , dodajemy obrana i pokrojoną w kostkę cebulę , smażymy do momentu(...)kroimy na mniejsze części, dodajemy do podsmażonej cebuli. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości, główki szparagów wyjmujemy wcześniej uważając żeby się nie rozgotowały.Dodajemy serek topiony i miksujemy zupę za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Bajeczna KuchniaDziś prezentuję przepis na prostą zupę jarzynową z jajkiem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. SKŁADNIKI: 3 skrzydełka z kurczaka, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 15 dag fasolki szparagowej zielonej, 10 dag groszku zielonego, 5 ziemniaków, 2 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki śmietany 30%, 2 jajka, natka pietruszki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE : 1. Skrzydełka przekładam do garnka(...)Pora kroję w plasterki. Fasolkę kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, pora, fasolkę oraz groszek dodaję do wywaru. Gotuję 20 minut. 3. Śmietany razem mieszam i wlewam do zupy. Gotuję jeszcze przez 3 minuty. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 4. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w ćwiartki. Gotową zupę wylewam na talerz, dodaję jajka
Tradycyjna kuchnia Kasitakiej temperatury w grudniu, ale to i tak nie przeszkada w zjedzeniu pysznej, rozgrzewającej, pikantnej zupy Porowo-Kukurydzianej :) Skąd takie połączenie? Naczelny zażyczył sobie zupę porowo-marchewkową, ale z racji braku Pani Marchewki, szybko znalazłam jej pyszny i zupełnie inny zamiennik :)Składniki:250ml bulionu1 duży por1 średnia cebula 1 ząbek czosnku4 łyżki kukurydzy z puszki2 średnie ziemniaki1 1/2 łyżki(...)gotowania decyduję o ewentualnej dolewce.Gdy warzywa są miękkie, wszystko blendujemy. Zostawiamy zupę na średnim ogniu, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli. (no chyba, że lubicie słone potrawy).I gotowe! Powiem Wam, że delikatne podniebienie Naczelnego stwierdziło, że zupa była zbyt pikantna ;p dla mnie była idealna! Pyszna, szybka, pożywna i idealna na kolację z dodatkiem bagietki i białego wina
Kitchens AlphabetGazpacho jest doskonałym daniem na upalne dni. Przygotowuje się je bardzo szybko, nie wykonując przy tym zbyt skomplikowanych zabiegów obrabiania składników. W zasadzie wszystkie produkty należy pokroić i zblendować, to wystarczy. Uwierzcie mi, że zupa w upały przynosi ukojenie Wersji gazpacho jest bardzo wiele, bowiem zupę można doprawiać według własnych upodobań. Moje gazpacho jest dość pieprzne, jednak niezbyt pikantne
Kuchnia BazyliiZwyczaj przyrządzania zup jest znany od wieków. To szybkie i łatwe w przygotowaniu dania, dzięki którym możemy dostarczyć sobie cennych składników odżywczych ukrytych w warzywach i owocach. Dziś popularne są zupy-kremy, które uchodzą za potrawy eleganckie i bogate w walory smakowe. Kuszą one intensywnym kolorem i delikatną konsystencją. Świetnie rozgrzewają w czasie chłodnych dni, a podane na zimno orzeźwią
Tradycyjna KuchniaZniknął tak szybko, że nie zdążyłam nawet zrobić mu dobrego zdjęcia... Tylu pochwał pod adresem mojego żurku jeszcze nie słyszałam, tak więc chyba tegoroczna świąteczna zupa była wyjątkowo udana i mogę spokojnie podzielić się przepisem. 1kg mięsnych kości wieprzowych 1/2kg wędzonych żeberek lub boczku 1/2l zakwasu 1kg białej kiełbasy 4-5 ząbków czosnku 2 marchwie, pietruszka (korzeń i nać
Kuchenna Kontrrewolucyawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Prosta i delikatna zupa, którą robi się bardzo szybko. Lubicie fasolkę? Można mieszać różne jej kolory i dodać więcej śmietany. Pycha! mięso drobiowe na wywar 200-300g żółtej fasolki szparagowej 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego świeży koperek(...)pora) i fasolkę w całości (jeśli jest świeża, to poobcinać końce i przekroić na mniejsze kawałki). Całość gotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Zupę posypać posiekaną zieleniną i doprawić do smaku
Di gotujeUwielbiam bardzo zupy tak więc dziś przygotowałam zupę z marchewki. Wyszła przepyszna, delikatna do tego w cudownym kolorze. Tak więc zapraszam na szybką do zrobienia i bardzo odżywczą kremową zupę z marchewki. Składniki: 6 marchewek 1 cebula 1 L bulionu 3 łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka startego imbiru masło do smażenia
magiczna kuchnia Kasinajlepszy sposób na rozgrzewkę w chłodny dzień to zupa. Zupa może być w naszym menu nawet wtedy gdy liczymy kalorie. Dzisiaj na tapecie, mega szybka, mega smaczna, o soczystym zielonym kolorze zupa – Dietetyczna zupa z zielonego groszku na bulionie warzywnym z posypką z mini pumpernikla. Co potrzebujemy?Mrożony zielony groszek (ok. 300g), bulion warzywny (500 ml), szczypta pieprzu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJesienią uwielbiam jeść gęste zupy-kremy. Sycące i rozgrzewające, idealne na zimne wieczory. Dziś zaproponuję Wam moją wersję zupy z pieczonej dyni. Jest szybka w przygotowaniu (o ile wcześniej przygotujemy bulion i pieczoną dynię), aromatyczna i rozgrzewająca, w pięknym, poprawiającym humor kolorze. 700 g pieczonej dyni 700 ml bulionu 300 ml cydru 1 suszona papryczka chili peperonci(...)zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy cydr i przyprawy i gotujemy na malym ogniu przez 10 minut. Najlepiej smakuje ze śmietaną kremówką i prażonymi pestkami dyni. A Wy? Lubicie zupy kremy? Z czego najczęściej je przyrządzacie? Przepis dodaję do akcji: Dynia na słodko i słono orazRozgrzewające wege dania. A ponieważ dynia to moje ulubione jesienne warzywo, to dodaję przepis
Zawsze głodna!mascarpone, doprawiamy do smaku przyprawą warzywną, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i gotowe :) Jeśli chcemy kremową konsystencję, całość blendujemy podajemy np. z kleksem śmietany. Nam najlepiej smakuje z ziarenkami :). ZUPA. Wspaniała jest. Tak jak w przypadku innych kremów - dobra zarówno na gorąco, jak i na zimno, choć my zdecydowanie preferujemy tą cieplejszą wersję. Pierwsze skrzypce gra tu oczywiście szpinak(...)przyznamy szczerze, że zabija to lekko smak szpinaku. Oczywiście są gusta i guściki, więc warto spróbować obu rozwiązań. W każdym razie, jeśli macie ochotę na naprawdę szybką, bardzo zdrową i tanią zupę to ona będzie idealna! :)) W kuchni moment a w pamięci na długo. I taka powinna być kuchnia. EUFORIA : Dlaczego euforia? Bo zielony kolor tak działa
Wypisz Wymaluj