szybka zupa - 3347 przepisów (strona:50/224)

"flaczki" z kani 175

jednym miejscu było ponad sto więc taki obiad był obowiązkowy. Najlepsze "flaczki z kani" robi moja Mama i to jej przepis dziś Wam przedstawię.  P.S. tą zupę robimy na rosole więc polecam na poniedziałek- będzie fajnym pomysłem na wykorzystanie mięsa i rosołu z niedzieli. Składniki: 2 litry rosołu mięso z rosołu (najlepiej kurczak- ilość dowolna) 4-5 kani(...)około kwadransa.. Dodać rosół i mięso, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, zetrzeć czosnek.  Smalec rozgrzać, uprażyć na nim mąkę i zalać połową szklanki wody szybko mieszając. Zasmażkę wlać do zupy i wymieszać. Na końcu doprawić octem, żeby były lekko kwaśne.  Najlepiej smakują z natką pietruszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zupa dyniowa z jajkiem 248

uważam za rewelacyjne jesienne danie! Moim zdaniem, kiedy przemarzniemy w drodze nie ma nic lepszego niż miseczka parującej, aromatycznej zupy. Znakomicie syci i rozgrzewa. Ta wersja zupy jest bardzo prosta i szybka do wykonania. składniki: ok 1,5 l bulionu cebula średniej wielkości dynia marchew 2 łyżki oliwy ząbek czosnku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chili, cynamon, curry ponadto(...)rozpadać. Zdjąć z ognia, zblendować na gładki krem. Dodać przyprawy, ponownie postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Jajka pokroić w ćwiartki. Pietruszkę posiekać. Zupę nalać do miseczek, dodać jajka, wierzch posypać pietruszką i słonecznikiem

6niebo
Zalewajka z łososiem 125

Zalewajka to nasza zupa regionalna, tu z Łodzi a dziś ją trochę podkręciłam łososiem. Efekt wyszedł piorunujący bo gar pysznej zalewajki zniknął dość szybko. Polecam gorąco ten mój innowacyjny pomysł z zalewajką, do wypróbowania. Zalewajka z łososiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zielony krem 220

Składniki: na 4-5 porcji   1 porcja rosołowa  2 kostki rosołowe drobiowe Knorr  2 brokuły  1 kubek słodkiej śmietany  2 łyżeczki

Luźna Kuchnia
Zupa cebulowa z serowymi kluseczkami 170

długo i na bardzo małym ogniu, podlana białym winem, a na koniec zapiekana z grzankami serowymi.Ja, zamiast grzanek, zaserwowałam kluseczki z parmezanu.Należy również wiedzieć, że zupa nie zalicza się do tych 'szybkich', jednak w jej przypadku nie warto iść na skróty, gdyż dobrze i odpowiednio przygotowana ma fantastyczny i bogaty smak.Polecam, jest naprawdę pyszna! :)Zupa:* cebula biała

Kraina Miodem Płynąca
Zupa pieczarkowa 191

Zupa pieczarkowa na domowym rosole. Szybko i smacznie. Składniki: około 2,5 litra wody porcja rosołowa + 2 skrzydełka + udko 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa) liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu czarnego (polecam przyprawy Skworcu ) sól do smaku mały seler por 2 marchewki 1 korzeń pietruszki ------------------------------------------ 500 g pieczarek olej około 100 ml śmietany(...)Całość nadal gotujemy na bardzo małym ogniu (około godziny). Dodajemy warzywa (seler, por, marchewkę, pietruszkę) i sól. Gotujemy do miękkości warzyw (około 40 minut) Po tym czasie wyciągamy z zupy mięso i warzywa. Mięso oddzielamy od kości i ponownie dodajemy do zupy. Marchewkę kroimy na małe kawałki i również ponownie dodajemy do zupy.  Pieczarki myjemy, kroimy na małe kawałki

Smak mojego domu
Chłodnik z botwinki + film 140

Idealny na upały, orzeźwiający chłodnik z botwinki z warzywami i dużą ilością zieleniny to pyszna, zdrowa, pełna witamin i łatwa w przygotowaniu zupa. Jest doskonałą propozycją na szybki i lekki obiad, najlepiej smakuje z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek lub z ziemniakami. Składniki na 4 porcje : pęczek botwinki z buraczkami sok z 1/2 cytryny 2 szklanki bulionu 1 litr(...)się schłodziła. Rzodkiewki, ogórki , szczypior oraz koperek drobno siekamy. Schłodzoną botwinkę łączymy z kefirem, dodajemy posiekane rzodkiewki, ogórki oraz zieleninę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Zupę podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.   Artykuł Chłodnik z botwinki + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Barszcz biały. 129

Także nasza kuchnia dziś od rana pachnie białym barszczem. Robię go według przepisu mojej babci, choć ona do smaku dodawała zakwas z butelki, a ja wolę taką zupę z torebki. Jest to szybkie, sycące, ale przede wszystkim pyszne danie. Składniki na barszcz biały 5 kiełbasek białych surowych 1 kostka rosół drobiowy 4 średnie marchewki 1 mały seler 1 pietruszka(...)grubych oczkach (najszybciej w szatkownicy) i wrzucamy wszystko do gotującego się wywaru. Gotujemy około 15-20 minut, aż się warzywa ugotują. Po tym czasie dodajemy rozpuszczoną w kilku łyżkach zupę w proszku, majeranek i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Podajemy z pokrojonymi w kostkę (plasterki, ćwiartki) jajkami. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Zupa ogórkowa - łatwy przepis 133

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Jeśli posiadamy w domu robota z funkcją grubej tarki to bardzo łatwo i szybko możemy ugotować taką oto zupę ogórkową. Zupa ogórkowa - łatwy przepis Składniki: Słoik ogórków kiszonych wraz z odrobiną soku 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 cebula torebka ryżu łyżka masła łyżka oliwy ziele

Pyza i Surówka
Zupa katalońska 122

Nasze małe wspomnienia z wakacji. Zupa pełna smaku ,pożywna i szybka w przygotowaniu. Zasmakuje każdemu ,kto lubi zdecydowane smaki. Składniki 500 g polędwicy wieprzowej puszka krojonych pomidorów 500 g ziemniaków 400 g marchewki 150 g kiełbasy czosnkowej 2 cebule 5 ząbków czosnku 1 l bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy z oliwek 2 liście laurowe natka pietruszki biały pieprz sól(...)razem podsmażamy ,zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe i gotujemy na średnim ogniu 35 min. 10 min przed końcem gotowania dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz podsmażone mięso. Do smaku zupę doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Aksamitny krem szpinakowy 128

Zupa jest super-łatwa i szybka w przygotowaniu. Zawsze mam w domu składniki na jej przygotowanie, dzięki czemu w ciągu 30 minut mogę serwować mężowi i dzieciom pyszną i zdrową zupę. Polecam ugotować bulion wcześniej i zamrozić w odpowiednich pojemnikach. W ten sposób zawsze jest pod ręką. Składniki: 1l dowolnego bulionu (drobiowy/warzywny) 400-500g szpinaku(świeży lub mrożony

Pyry na Gaz
Zupa krem z kurek z koperkiem (wegańska) 238

czas utrzymujemy kontakt!  A dziś przepis na kolejną prostą zupkę-krem, tym razem z kurek. Mimo wielkiej niechęci i dystansu ludzi do zup, uważam, że zupy są jednym z najprostszych dań. Szybko się je wykonuje (chodzi mi głównie o obranie, umycie i skrojenie warzyw), trudno je zepsuć, a zmiksowane na krem śmiało mogą zastąpić pierwsze danie! Zupy obfitują

Be Fit Be Strong
Zupa pieczarkowa na maśle 174

problemy nie są wymysłem szalonych ekologów, lecz realnym zagrożeniem dla naszej mniej lub bardziej odległej przyszłości.  Zanim jednak porozmawiamy o środowisku, zapraszam na pyszną zupę pieczarkową. Ugotowałam ją dość szybko i bez mięsa. Myślicie, że się nią nie najecie? że jest mało wyrazista w smaku? Nic z tych rzeczy. Jest lekka, a jednocześnie intensywna w smaku. Ma dużo(...)pieczarki będą usmażone, wszystko przełożyć do garnka, dodać resztę masła i wlać około 1-1,5 litra wody. (Pamiętać o "przepłukaniu" patelni wodą i wlaniu jej do garnka z zupą, aby nie tracić smaku.) Zupę posolić i gotować przez kilka minut. Zdjąć z ognia, wlać słodką śmietankę i przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Podawać z makaronem i ulubioną zieleniną, np. koperkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krem z dyni i batatów (bez glutenu, bez laktozy) 114

Gotuję w słonecznych barwach, ciepłych pomarańczach. Marzę o ciepłym wybrzeżu południowej Europy. O słońcu grzejącym zmarznięte łapki.  Ciepłym wietrze plątającym włosy i otulającym ciało... Na

Szybko Tanio Smacznie
Zupa szczawiowa z chrzanem na żeberkach 160

Wiosna to czas na zbiory działkowego szczawiu, choć w sumie mamy go do Jesieni, bo ścięty szybko odrasta. Jest wiele przepisów na zupę szczawiową. Dzisiaj proponuję małą, ale bardzo smaczną jej innowację, a mianowicie dodatek świeżego tartego chrzanu. Składniki: 700 g świeżego szczawiu 3 łyżki świeżego tartego chrzanu 500 g żeberek wieprzowych 1 marchewka 1 mała cebula 3 nieduże

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania