Smakuje wyśmienicie na pizzy, hot dogach, sałatkach, suchych przekąskach, jako dodatek do mięs czy warzyw. Można go użyć jako sos do gołąbków, makaronu, czy też do domowych zapiekanek. Jest uniwersalny, szybko się wykonuje i smakuje bardzo dobrze. Chyba każdy go lubi:) Polecam i życzę smacznego:) Składniki: 2 duże i dojrzałe pomidory pół szklanki passaty 1 duża cebula 1 ząbek
Zasmakuj KuchniCoraz mniej światła. Coraz mniej dnia. Wyskoczyłem wczoraj wieczorem na szybkie, małe zakupy. I niespecjalnie się ucieszyłem tym, że już przed ósmą robi się szaro. Zapragnąłem
Mam To Na WidelcuPiccata z dorsza z kaparami to szybki pomysł na inną wersję smażonej ryby. Ja użyłam dorsza, ale nada się także halibut, sola, okoń morski lub
Poezja smakudnia lub po prostu jako alternatywna dla zwykłej pizzy. Mini Calzone to tradycyjne ciasto na pizze podane w formie niedużych pierożków z pieczarkowym farszem i ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują na ciepło jednak również na zimno trudno się nim oprzeć i z pewnością szybko poznikają z półmisków.Mini Calzone - Składniki: ciasto:25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550
Słodka StronaKiedy nie macie zbyt wiele czasu na długie gotowanie polecam szybkie i bardzo smaczne danie makaronowe. Składniki: 300 g makaronu tagliatelle1 młoda cukiniaskórka starta z cytryny i 3 łyżki sokuok. 1 łyżki ziół do pizzy1 łyżka masła1 łyżka mąki2 łyżki oleju1 szklanka słodkiej śmietanki 18%tarty oscypek sól i pieprz Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Umytą cukinię(...)zetrzeć na grubych oczkach tarki i poddusić na oleju z solą, pieprzem i ziołami do pizzy. Trzymać w cieple. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, mieszając powoli wlewać 2/3 szklanki zimnej wody, mieszając trzepaczką. Kiedy mąka się rozpuści, wlać śmietankę, mieszając sos trzepaczką, zagotować. Dodać zioła, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gorący sos wlać
Czerwień i błękitdeser serwowano tartę przygotowywaną na miejscu w lokalu. Słodkie (ale bynajmniej nie mdłe) wypełnienie z mascarpone idealnie kontrastowało z kwaskowatą borówką . Porcja niestety minimalistyczna - to co dobre, zawsze zbyt szybko znika z talerza :) Choć w przypadku menu festiwalowego zasadę okrajania serwowanych porcji potrafię zrozumieć - kawiarnia w końcu musi jakoś wyjść na przysłowiowe "zero" przy promocyjnej cenie festiwalowych wiktuałów. Podzielę(...)kawałek ten jest zdecydowanie słusznej wielkości. Średnio ok. 19 PLN za malutką pizzę - to trochę jednak wygórowane. Do tego 9 PLN za bułkę śniadaniową i podobna ilość złotówek za mały napój w butelce - hmmm... Tak więc na jednej szali mamy komfort rodzinnego biesiadowania , a na drugiej pieniążki szybko uciekające z portfela . Każdy powinien sobie sam wyważyć, która szalka
Grunt to przepis!W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszy się pizza z patelni. Powiem Wam szczerze, że pokuszona wieloma pozytywnymi opiniami na jej temat, postanowiłam sama ją przygotować
PysiaGotuje.plMakaron spaghetti z małżami to danie, które nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi czy pomysł na romantyczną kolację z najbliższą osobą. Małże bogate są w wapń
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!odpuszczają, dlatego pomyślałam, że pora na zaproponowanie Wam przepisów, które rozgrzeją Was od środka. Szybkie i różnorodne dania, które można przygotować w krótkim czasie. Świetnie sprawdzą się na śniadanie i kolacje. Byle do wiosny! Pozostało tylko 19 dni! Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem
Moja smaczna kuchniasmakowita, choć niezbyt przyjazna dla oka, pulpa pomidorowa do zastosowania zimą, gdy pomidorów już nie będzie. Przepis jest bardzo łatwy. Nie wymaga zdejmowania skórek z pomidorów, więc robi się szybko. Można wykorzystać na różne sposoby, o czym niżej. Składniki : pomidory (ilość nieistotna) kilka listków bazylii (mi wyszło 14 słoików, wzięłam jakiś tuzin listków bazylii tajskiej i bordowej) główka czosnku(...)chłodnym i ciemnym miejscu. Pojawienie się warstw w słoiku jest zjawiskiem naturalnym . Przecier jest szybkim wykorzystaniem pomidorów, jeśli robi się nam im spory zapas. Jest dość uniwersalny w użyciu: pulpa, która zbiera się na górze słoika, może być wykorzystana jako sos do pizzy (po uprzednim doprawieniu), sok z dołu można wypić, pić można zawartość całego słoika, przecier można oczywiście użyć
Weekendy w domu i ogrodzieW dzisiejszym przepisie przedstawię Wam zupełną nowość, która ostatnio zagościła w mojej kuchni. Zupa pizza przygotowana na bazie świeżych pomidorów, papryki, pieczarek i mielonego mięsa sprawiła
PysiaGotuje.plteż sosu sojowego, a później martwić się, że zalegają na kuchennej półce. Czy jest szybko? Przygotowanie poniższych dań zajęło mi 20 minut. Krótki okres przygotowania sprawdza się, jeśli wracając zmęczeni po pracy, nie macie ochoty spędzać całego wieczoru w kuchni, a wizja kolejnej pizzy też nie jest przekonująca. Fajne jest też to, że każdy produkt ma swoją datę przydatności
Bez Cebuliznają i energią swą mnie otaczają, wiec czas wspólnie zagospodarujemy i między czasie szybkie obiadki gotujemy, a jak mam tylko czas dla siebie, to w kuchni czuję się jak w niebie. Włoska kuchnia to moja ulubiona, bo jest bogata i kolorowa. Makarony, pizza, risotto to co kocham gotować a potem smakami się delektować. Oliwki, przyprawy, sery, pomidory
Moniki SmakołykiUwielbiam pieczarki. Są nie tylko doskonałym dodatkiem do pizzy, zapiekanek czy sosów. Te pyszne grzyby możecie podać również jako samodzielne danie. Dziś zapraszam Was na smażone pieczarki w cieście z pomidorową nutą. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Pieczarki w cieście sprawdzą się doskonale jako przekąska na przyjęciu, samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Spróbujcie. Smażone pieczarki w cieście
Słodkie okruszkidlatego, że idę na miasto ze znajomą i mamy w planie pyszną włoską pizzę, jednak nie mam zamiaru gnębić się po tym wyrzutami sumienia. Jeden odpust przy ciągłych wyrzeczeniach nie powinien zaprzepaścić moich dotychczasowych starań ;) Dlatego też po powrocie z pracy skonsumowałam szybki, smaczny i lekki posiłek. Wykorzystałam do niego jedno z moich niedawnych odkryć, a mianowicie PŁATKI
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsamo piwo). Poza burgerami można zamówić wcześniej wspomniane sałatki i pizze. W barze byliśmy jedynymi klientami. W telewizji leciał TVN24, a w głośnikach muzyka. Zawsze zastanawia mnie ten zwyczaj. Po co puszczać na ekranie coś czego się nie słucha? Szybko złożyliśmy zamówienie: Lubburger (25 zł) dla mnie, a BBQ Burger (23 zł) dla Męża oraz dwa piwa
Pasja Smakuwysmarowania blaszki sos do pizzy kawałek kiełbasy podwawelskiej 10 większych pieczarek 2 ogórki kwaszone 1 czerwona papryka (u mnie szpiczasta) 1 mała cebula zioła włoskie w młynku ser do pizzy (ulubiony) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwa opakowania drożdży instant, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Następnie dolewamy ciepłą wodę i całość wyrabiamy ręką Jeśli ciasto byłoby zbyt klejące(...)ciasto wyrasta dość szybko. W między czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę (cebulkę można również dodać bezpośrednio do ciasta (bez podsmażania) – sposób mojego męża), dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną kiełbasę. Całość doprawiamy ziołami. Chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Na okrągłą blaszkę do pizzy posmarowaną wcześniej oliwą
Słodkie okruszkijest ciasto. Nie może być zbyt pulchne, ani gumowate. Sekret dobrego ciasta na pizzę tkwi w użyciu specjalnej mąki (typ 00). Naprawdę warto jej poszukać i przygotować ciasto na pizzę z mąką typu 00, gdyż zastąpienie jej inną mąką wyraźnie odbija się na jakości ciasta. 600 gram mąki przesiałem do miski. Dodałem do niej 1 łyżeczkę soli(...)się gęsty, a pomidory rozpadły się. Sosu nie należy gotować zbyt szybko, gdyż wówczas pomidory nie zdążą się rozgotować, a smaki należycie połączyć. Pod koniec gotowania sosu doprawiłem go do smaku solą. Ciasto op wyrośnięciu podzieliłem na trzy części (przygotowana ilość wystarczy na przygotowanie trzech średnich pizzy). Każdą część przez chwilę wyrabiałem, a następnie rozpłaszczyłem tworząc z ciasta okręg
Wyprawy kulinarne