szybka pizza - 1432 przepisów (strona:33/96)

Moje włoskie przyjemności 234

każdym miejscu na ziemi możemy spotkać włoskie restauracje a przynajmniej pizzerie Zapewne dlatego, że dania zazwyczaj są łatwe i szybkie do przygotowania, a przesmaczne! Historia kuchni włoskiej sięga ponad 1000 lat wstecz, gdzie po raz pierwszy słowo “pizza” pojawiło się w dokumencie już z 997 r.! Sam zwyczaj zwyczaj jedzenia pizzy i sałaty z oliwą narodził się w starożytnym

karmelowy
PIZZA Z KURCZAKIEM I PAPRYKĄ NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 136

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 375 g ciasta francuskiego, po 1/2 niedużej papryki zielonej, żółtej

JejKuchnia
PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z FARSZEM GYROS 298

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (375 g), pierś kurczaka, przyprawa kebab-gyros

JejKuchnia
Ocet jabłkowy 1637

taki, że po 3-4 kg zajechaliśmy na śmierć naszą sokowirówkę. Zostaliśmy zatem z wanną pełną jabłek. Musieliśmy więc na szybko jakoś je przetworzyć. Zatem jak rano zabraliśmy się do roboty tak skończyliśmy (z krótką przerwą wieczorem na pizzę) około 3:30 w nocy. Ale było warto: kilkanaście litrów octu jabłkowego, kilkanaście różnych dżemów, musów, gotowych jabłek do szarlotki

Marder&Marder Manufacture
Orkiszowo-zytni chleb z siemieniem lnianym, na zakwasie 144

koszyczka wysypanego mąką (lub durszlaka wyłożonego ściereczką obsypana mąką). Chleb powinien wyrastać ok. 45 minut. Nagrzewamy piekarnik z kamieniem do pizzy lub z blachą do 230 st.C. Na dnie pieca umieszczamy metalową miseczkę z wodą. Gdy chleb wyrośnie szybko przerzucamy go na rozgrzany kamień lub blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Chleb pieczemy ok 30 minut, po 10 zmniejszamy temp

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z dyni, rozgrzewający, pikantny - prosty przepis 155

gęstą śmietaną co nada jej dodatkowego smaku. Podajemy z uprażonymi pestkami dyni lub np. z groszkiem ptysiowym.  Prosta szybka a jak smaczna. Polecam również inne przepisy na smaczną dynię. Pesto z dyni  klik  Gulasz jesienny klik Pizza z dynią i fetą klik Smacznego Basia

Basia w kuchni
Pizza ze Szpinakiem, Pieczarkami i Serkiem Brie 191

Pizza ze Szpinakiem, Pieczarkami i Serkiem Brie to wyśmienita alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Połączenie szpinaku z serkiem brie i puszystym, przepysznym ciastem pizzowym to idealna kombinacja

Słodka Strona
Młode ziemniaki z żółtym serem 193

trzeba było coś zjeść ... tym razem z żółtym serem ,szybkie w wykonaniu i co najważniejsze pyszne ...Składniki:ugotowane młode ziemniakimała cebulkaolej do smażenia przyprawa do pizzysólżółty serZiemniaki pokroić w ćwiartki, większe w ósemki ,smażyć na oleju aż staną się złociste, wtedy dodać pokrojoną cebulkę , szczyptę soli i przyprawy do pizzy. Smażyć jeszcze chwilkę aż cebulka się zrumieni.Wyłożyć

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Risotto z grzybami i szynką szwardzwaldzką 165

Risotto, obok makaronu i pizzy najpopularniejsza, klasyczna włoska potrawa. Z makaronem i pizzą ma jeden wspólny mianownik - można je przyrządzić na wiele sposobów. Znakomicie smakuje z mięsem, rybami, owocami morza, szybką, warzywami czy grzybami.Pomysł na risotto z grzybami i szynką dojrzewającą podpatrzyłam od Pascala, który gotował podobne w swoim programie. Risotto wyszło naprawdę pyszne, kremowe. Szynka szwardzwaldzka doskonale

Mania Gotowania
Pizza na plackach tortilli. 170

tortilli posmarować przecierem pomidorowym i posypać przyprawą oregano - nie smarować samych brzegów placków, gdyż się szybko przypieką. Posypać startym serem żółtym i dodać swoje ulubione dodatki( u mnie to była wędlina pokrojona w kostkę, cebula pokrojona w półksiężyce, pomidor pokrojony w plastry). Wierzch pizzy jeszcze raz posypać startym serem żółtym. Pizzę położoną na blaszce włożyć do nagrzanego piekarnika ok.180

W kuchni u Moniki
Ugryź Przegryź Bistro - opinia 176

się ma do tej lokalizacji. Ja zdecydowanie umiejscowiłabym je w jakiejś spokojniejszej, milszej okolicy.  Na co postawił właściciel Ugryź Przegryź? Przede wszystkim na krótką kartę, a w niej pizza, burgery i zakąski. Nazwy dań są ciekawe i wyróżniają się na tle tych tradycyjnych, które znamy prawie z każdego baru. Całe menu wypisane jest na dużej tablicy stanowiącej główną dekorację(...)kuponu, ale okazało się, że nikt o rezerwacji nic nie wiedział, na szczęście stolików do wyboru miałam mnóstwo. Szybkie spojrzenie na tablicę i zdecydowałam się na burger Włoska robota (22 zł, ale z racji kuponu 14,99), a Mąż zamówił pizzę Czuły Pirat (23 zł). Do tego postawiliśmy na Caffè Latte (6 zł) i herbatę cytrynowo-limonkową (4zł). Do wyboru

Pasja Smaku
Przepisy na Sylwestra - kulinarne inspiracje 280

tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą

Kulinarne przygody Gatity
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 275

Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango Korzenny śledź

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti z krewetkami i pomidorkami 166

urlopu na moich ukochanych Bałkanach :)  Ilekroć spędzamy tam urlop - zawsze musimy zaliczyć wszelkie dania z owocami morza - makarony, pizze, risotta i takie tam (trochę bardziej wykwintne:)). Później w domu kombinujemy, jak odtworzyć tamte smaki :)  Dzisiaj makaron w szybkiej wersji z krewetkami koktajlowymi - prosto i smacznie - takie dania są najlepsze !!! SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja - 600 kcal

Moje Kuchenne Rewelacje
SOS POMIDOROWY NA ZIMĘ 309

Aromatyczny sos,który doskonale pasuje do makaronu,pizzy oraz wszelkich mięsnych dań. Warto poświęcić czas na jego przygotowanie by zimą otworzyć taki pachnący słoiczek i przygotować szybki obiad,szczególnie gdy brakuje nam czasu.Uwielbiam mieć w swojej piwnicy parę takich słoiczków i Was również zachęcam do zrobienia sosiku.   Składniki:   3 kg bardzo dojrzałych pomidorów 1 główka czosnku mnóstwo

Niespełnione zdolności kulinarne
Zapiekanki 144

Szukacie czegoś szybkiego, pysznego, chrupiącego do wieczornego filmu/serialu/książki/piwa/meczu itd.? Dobrze trafiliście. Zapiekanki u nas wieczorami w weekend wygrywają z pizzą, muszą być naprawdę dobre, gdyż facet zaczął przygotowywać je sam :)  Składniki: 2 bagietki łyżka masła pieczarki cebula starty ser żółty szynka sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Kroimy pieczarki w talarki, dodajemy do cebuli

NA MOIM TALERZU
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 336

Przepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na

Kulinarne przygody Gatity
Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne 182

szczeciniastym pędzlem. Im więcej mąki zostanie na cieście, tym więcej opadnie jej przy smażeniu na dno. Tłuszcz szybko zacznie robić się ciemny i może zacząć się palić.   Ciasto tniemy na wąskie paski nożem, ozdobnym radełkiem lub – jeśli macie –nożem do pizzy na wąskie, dwu centymetrowe paski. Po środku każdego robimy nacięcie, przez które trzymając za jeden koniec ciasta(...)Jeśli nie macie termometru, temperaturę łatwo sprawdzić – na zagrzany tłuszcz wrzucamy półcentymetrowy plasterek obranego surowego ziemniaka. Jeśli idzie na dno i nie wypływa – tłuszcz jeszcze za zimny. Jeśli ziemniak szybko wypływa i utrzymuje się na powierzchni, otacza go mnóstwo pęcherzyków gorącego tłuszczu – próbujemy na jednym małym faworku czy frytura już jest na pewno ok. Faworek powinien się dość szybko

Karo in the Kitchen
Faworki z mascarpone 170

szczeciniastym pędzlem. Im więcej mąki zostanie na cieście, tym więcej opadnie jej przy smażeniu na dno. Tłuszcz szybko zacznie robić się ciemny i może zacząć się palić.   Ciasto tniemy na wąskie paski nożem, ozdobnym radełkiem lub – jeśli macie –nożem do pizzy na wąskie, dwu centymetrowe paski. Po środku każdego robimy nacięcie, przez które trzymając za jeden koniec ciasta(...)macie termometru, temperaturę łatwo sprawdzić – na zagrzany tłuszcz wrzucamy półcentymetrowy plasterek obranego, surowego ziemniaka. Jeśli idzie na dno i nie wypływa – tłuszcz jest jeszcze za zimny.   Jeśli ziemniak szybko wypływa i utrzymuje się na powierzchni, otacza go mnóstwo pęcherzyków gorącego tłuszczu – próbujemy na jednym małym faworku czy frytura już jest na pewno ok. Faworek powinien opaść, szybko

Karo in the Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z jajem 128

Dobry wieczór! :) Czas leci tak szybko... W mieszkaniu schną tynki, następna w kolejce jest podłoga. Pomysłów przybywa, ale nadal liczę na jakieś propozycje z Waszej

Trufelkowo
Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem 137

Dziś zapraszam Was na pyszny i bardzo prosty przepis (pomysł). Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem, to idealna propozycja na każdą porę dnia. Taka zapiekanka sprawdzi

Słodkie okruszki
Pissaladiere, czyli cebularz po francusku 202

zmieniłam tylko odrobinkę, nie odchodząc jednak zbyt daleko od tradycji. Ciasto jak na grubą pizzę, jest miękkie i delikatne; a cała góra słodkiej, skarmelizowanej cebulki z dodatkiem wyrazistych oliwek i słonych filecików anchovies smakuje po prostu obłędnie! Do tego całość jest prosta i stosunkowo szybka (jak na ciasto drożdżowe) do przygotowania. Oczywiście, obieranie i krojenie kilograma cebuli do zadań(...)kuchennych i mieć je w zasięgu ręki - gwarantuję, że się przydadzą. Ale dla takiego smaku warto pocierpieć. To jak, skusicie się na francuską wersję cebularza...? Po inne dania, które pizzą są lub przy odrobinie wyobraźni mogłyby za nią uchodzić, koniecznie zajrzyjcie do Ani , Mirabelki i Mopsika .  Pissaladiere Składniki: (na formę o wymiarach 30x22 cm) 250 g mąki pszennej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Majówkowe Candy WYNIKI i Pizza z nowalijką 103

chcę zwycięzcę mojego krótkiego candy. Zgłosiły się tylko 3 osoby, losowanie było szybkie tak jak i candy a zwyciężyła Yen z Ven. Proszę Cię o namiary na siebie, na maila oczywiście, jutro wyślę paczuszkę :)A teraz o jedzeniu! jak wiecie sobotnią tradycją w azylu stało się pieczenie pizzy. Szukam

Dzieje kuchennej Wiewióry