Od serca to zapiekanka z makaronem i mielonym, oraz buraczkowymi sercami. Ciężko jej się oprzeć bo jest taka dobra. Jest prosta do zrobienia i szybka
wesoła kuchniamną od dawna, w końcu udało mi się je upiec. A przepis na nie jest banalnie prosty! Znalazłam go w jednej z moich ulubionych ostatnio książek - "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" Anneki Manning (wyd. Świat Książki). Pikantne palmiery to nic innego jak ciasto francuskie wypełnione korzennymi przyprawami. Przyznam, że z początku sceptycznie podchodziłam do przepisu, gdzie połączyć(...)tego wyjdzie, bo wyszło coś naprawdę pysznego! W smaku dominuje cynamon i cukier, reszta przypraw dodaje lekkie ostrości. Pikantne palmiery z chęcią będą zajadały także dzieci! To rewelacyjna szybka przekąska do kawy, tym bardziej, kiedy spodziewamy się gości, a nie mamy czasu na pieczenia ciasta. Wersję oryginalną nieznacznie zmodyfikowałam - zamiast białego cukru użyłam brązowego, użyłam też odrobinę mniej masła
Moje Qulinariaprzechowywać go tygodniami! Polecam również przepis na nasz polski sos czosnkowy , który idealnie pasuje do sałatek, pizzy oraz wielu innych przekąsek. Przepis na niego znajdziecie tutaj: Sos czosnkowy do pizzy i nie tylko . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text(...)średnich obrotach uważając, by nie za szybko dodać oliwę, ponieważ może to spowodować zwarzenie się emulgującej masy. Po wlaniu porcji oliwy wlewać na zmianę trochę soku z cytryny, potem znowu oliwę itd. aż do wyczerpania składników. Smacznego! Polecam również przepis na nasz polski sos czosnkowy , który idealnie pasuje do sałatek, pizzy oraz wielu innych przekąsek. Przepis na niego znajdziecie
Kulinarne PrzebojeZiemniaczano – kalafiorowa zapiekanka Genialna w swej prostocie ziemniaczano – kalafiorowa zapiekanka , to doskonały dodatek do mięsa , zamiast nudnych gotowanych kartofli Może także stanowić samodzielne danie
Ogrodnik w podróżyPizza rybna Składniki: 1/4 kg mąki 1/3 szkl letniej wody ok. 1 dag drożdży ok. 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski. Odsypać trochę do małego naczynia, dodać wodę i drożdże. Wymieszać to z odrobiną cukru i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Powinno mieć to konsystencję gęstej śmietany. UWAGA!!! Wyrasta szybko(...)wody do rozcieńczenia, bazylię (idealna do pomidorów), sól, pieprz i trochę oleju. Podgotowałam to wszystko na małym ogniu. Z dodatkami można oczywiście poeksperymentować:) No więc takim sosem posmarowałam moją pizzę i wadziłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 15 min. Po tym czasie wyjęłam ją z piekarnika i położyłam na nią 2 puszki śledziowe Graala wymieszane ze słodką
Ukojenie Podniebieniastarzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania. Można je smażyć, gotować, zamrażać, suszyć, marynować, wykorzystać w zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą. Składniki na ciasto: - 340 g mąki pszennej (typ 550) - 5 g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki soli - 2 łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka oregano(...)boczniaków - olej/oliwa do usmażenia boczniaków - kawałek masła (ok. 1 łyżki) - ok. 400 g mozzarelli - 1 czerwona cebula - świeże listki bazylii - oliwa cytrynowa ( przepis ) Boczniaki myjemy ostrożnie i szybko, aby się nie połamały i nie nasiąknęły wodą. Kroimy w paski 1,5 – 2 cm i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem/oliwą z kawałkiem masła (można też na maśle klarowanym
mojewypiekiinietylkoprzy zakwasie, wtedy gdy wyjmuję go z lodówki, ogrzewam i karmię. Mąka ma własne, sekretne życie a gluten jest naprawdę piekielnie fascynujący – pod dłońmi każde z ciast na pizze które możecie znaleźć na blogu zachowuje się inaczej, każde ma inną fakturę, miękkość, sprężystość i temperaturę po wyrobieniu. Znajdźcie to, z którym łatwo Wam się dogadać! Dzień 1 – przygotowanie, autoliza(...)kolei drożdże mogą szybko i efektywnie wykorzystać w procesie fermentacji ciasta. Miąższ staje się lżejszy, a skórka podczas pieczenia – ciemniejsza i bardziej chrupka. Słód można bez problemu kupić w wielu sklepach internetowych prowadzących sprzedaż mąki albo artykułów do produkcji domowego piwa. Pamiętajcie tylko, że musi być mielony, a nie śrutowany, a do pizzy najlepiej nadaje się słód jasny
Karo in the Kitchenmacie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso i surówka. Czasami po prostu nie mamy ochoty na taki zestaw i chcemy zjeść coś szybko i inaczej niż zwykle. Dziś przedstawię Wam kilka propozycji, które są mniej pracochłonne niż przygotowanie 2-daniowego obiadu, a na pewno zaspokoją głód i będą Wam smakować. :) Są takie(...)grubsze sztuki, które następnie kroiła jak pizzę - zajadałam się nimi aż miło. Dziś jadamy je najczęściej z domowymi dżemami, serem lub owocami. Wystarczy otworzyć słoiczek nałożyć trochę dżemu o ulubionym smaku i gotowe! Gdy mamy ochotę na coś specjalnego przygotowuję np. sałatkę owocową i krem z jogurtu i bitej śmietany - mniam! To szybka propozycja, która zasmakuje dorosłym i dzieciom
Cooking Monstermacie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso i surówka. Czasami po prostu nie mamy ochoty na taki zestaw i chcemy zjeść coś szybko i inaczej niż zwykle. Dziś przedstawię Wam kilka propozycji, które są mniej pracochłonne niż przygotowanie 2-daniowego obiadu, a na pewno zaspokoją głód i będą Wam smakować. :) Są takie(...)grubsze sztuki, które następnie kroiła jak pizzę - zajadałam się nimi aż miło. Dziś jadamy je najczęściej z domowymi dżemami, serem lub owocami. Wystarczy otworzyć słoiczek nałożyć trochę dżemu o ulubionym smaku i gotowe! Gdy mamy ochotę na coś specjalnego przygotowuję np. sałatkę owocową i krem z jogurtu i bitej śmietany - mniam! To szybka propozycja, która zasmakuje dorosłym i dzieciom
Cooking Monsterminuty, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęstnienie, wystudzić i rozsmarować na cieście posypać pokruszoną fetą i rozbić na wierzchu jajka tak, aby się nie rozlało żółtko piekarnik nagrzać do 220 C, grzanie góra/dół i piec około 30 minut, następnie ustawić termoobieg i przez 8-10 piec - pizza jest chrupiąca, pyszna, syta..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczekała za rogiem, odszedł nasz dobry kolega, za szybko, za zwyczajnie, mocno wyrył ślad smutku w naszych sercach. "Dzień kolejny minął.... dzień co nic nie przyniósł....." Piekarnia zajęła myśli, zajęła ręce, czas goi rany, wspomnienia pozostają. Tarte Flambée zaproponowane przez Amber , to można powiedzieć taki rodzaj Alzackiej pizzy. Ciasto musi być jednak cieniutkie! a dzięki temu placek
Moje Małe Czarowaniesobą. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i szybko zagnieć ciasto do momentu, aż składniki się połączą. Rozwałkuj je na wielkość okrągłej blaszki o średnicy 20-23 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Za pomocą widelca uformuj brzegi ciasta, a nożem natnij ciastka na 8 porcji niczym pizzę, nie przecinając ich do końca (dzięki temu łatwiej będzie
Food SquareHej :)) Uf ulga troszkę, bo dziś chłodniej :)) Jupi :))). Tak, tak cieszę się :)). U nas z obiadkami lekko było, no w sobotę chłopakom pizzę zrobiłam, ale o
kruche babeczkiNiestety nawet nie miała okazji jej spróbować bo tak szybko została przeze mnie wypita :P. Kolejnym ulubieńcem jest słodki sos chilli, który jadłam dosłownie codziennie. Świetnie nadaje się nawet do ziemniaków. Zazwyczaj nie lubię ostrych sosów, ale ten mi bardzo zasmakował. W tym miesiącu moim ulubionym posiłkiem była pizza ziemniaczana. Pisałam o niej tutaj . Na pewno
wegujemyulubiona potrawa to? nie potrafię wybrać jednej, zaczynając od tart, pizzy, kończąc na ryżu z truskawkami i makiełkach 9. Ulubiony przepis… aktualnie na tarte otrębową oraz wszystko z wykorzystaniem truskawek 10. Nie lubię/nie zjem … nie zjem robaka ;p 11. Największa kulinarna porażka ? ostatnio pasta z soczewicy Pytania od Szybkie gotowanie : 1. Wymarzone warsztaty kulinarne ? zdrowe i dietetyczne wypieki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćślimaczki z szynką i serem. Fajnie się prezentują i szybko znikają z talerza. Można je podawać na ciepło i na zimno, same lub z dipami. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki keczupu 5-6 plastrów szynki lub innej chudej wędliny 4-5 plastrów żółtego sera przyprawa do pizzy Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować cienko keczupem. Wzdłuż dłuższego boku
Monia miesza i gotuje