element każdego spotkania. Moi przyjaciele po prostu je uwielbiają. Przy nich rozmowy toczą się najlepiej. Ale co najlepiej przygotować? Jakie przekąski sprawdzą się na każdej imprezie czy spotkaniu. Oczywiście szybkie i smaczne. Poniżej znajdziecie kilka moich sprawdzonych przepisów. Proste, smaczne i z dostępnych składników. Hit każdej imprezy – krążki cebulowe Składniki: 1 duża cebula 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki(...)Przy pomocy noża lub radełka do pizzy kroimy ciasto na paseczki ok. 1 cm. Każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z odrobiną wody. Francuskie zawijasy z serem smarujemy jajkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 12-15 minut. Smacznego Szybkie koreczki a la caprese Składniki: małe pomidorki
Słodkie okruszkichłodnictwem, – produkty zmywalniane, – piece do pizzy (gazowe i elektryczne), – urządzenia barowe, – produkty związane z cateringiem i dystrybucją, – akcesoria barmańskie, – środki chemiczne. Taka hurtownia może być oczywiście sklepem stacjonarnym. Jednak równie dobrą, a może nawet wygodniejszą opcją jest hurtownia internetowa. W takim sklepie szybko można znaleźć potrzebne produkty, które zazwyczaj podzielone są na logiczne
Drinkologiaodpowiada taki fastfood. No, przyznam, że może nie jest taki szybki, biorąc pod uwagę wyrabianie ciasta i oczekiwanie na jego wyrastanie. Ale bułki spokojnie mogą poleżeć do następnego dnia, a wtedy już na pewno będzie bardzo fast. Ciasto jest proste, podobne do tego, z którego robi się pizzę. Cały majstersztyk polega na odpowiednim rozwałkowaniu ciasta i pieczeniu
Obiad gotowypiknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków lub wręcz przeciwnie, smakujący idealnie z dodatkiem dipów czy sosów. Świetnie nada się na majowe grillowe weekendy czy długie letnie pikniki. Ciasto bardzo przypomina mi strukturą i smakiem ciasto na pizze, którą razem z eM szykujemy w domu. W oryginalnym przepisie nie znajdziecie
Słodkie Przyjemnościziemniaków. Ani robienie w jednym tygodniu pierogów, krokietów i pizzy. Podoba mi się za to pstrąg w pomarańczach, który już do idei tanich obiadów się niestety nie załapał ;)Za to fajne są artykuły. Felieton Katarzyny Grocholi, artykuł o miodzie i świąteczne pomysły. Jak zrobić tanio i szybko bombki (no i super, bo te w sklepach biją rekordy cenowe
Kraina Tysiąca SmakówZaczyna się niewinnie. Nikt inny tego nie widzi. Ale Ty już czujesz. Najpierw broda. Lekkie drżenie. Potem gardło. Ściska coraz mocniej. Później oddech. Trzeba szybko złapać kolejny. Powieki są już bezradne. Zaczęło się. Pierwsza spływa jeszcze powoli. Trochę łaskocze, gdy dociera do szyi. Kolejne zdają się cięższe. Bardziej zdecydowane. Jakby pewniejsze siebie. I już(...)pierwszej łzy po ostatni kęs wszystko układa się w doskonałą całość. Prostą, chrupiącą, z nutą słodyczy, subtelnym aromatem anyżu, ostrością pieprzu i łagodnością śmietany. Rustic fennel pizza. Rustykalna pizza z karmelizowanym fenkułem i cebulą. Który to raz prostota nie pozwala o sobie zapomnieć.... A wszystko zaczęło się w pewien sobotni poranek. Dzwonek do drzwi wcześnie rano
KUCHARNIAOd serca to zapiekanka z makaronem i mielonym, oraz buraczkowymi sercami. Ciężko jej się oprzeć bo jest taka dobra. Jest prosta do zrobienia i szybka
wesoła kuchniamną od dawna, w końcu udało mi się je upiec. A przepis na nie jest banalnie prosty! Znalazłam go w jednej z moich ulubionych ostatnio książek - "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" Anneki Manning (wyd. Świat Książki). Pikantne palmiery to nic innego jak ciasto francuskie wypełnione korzennymi przyprawami. Przyznam, że z początku sceptycznie podchodziłam do przepisu, gdzie połączyć(...)tego wyjdzie, bo wyszło coś naprawdę pysznego! W smaku dominuje cynamon i cukier, reszta przypraw dodaje lekkie ostrości. Pikantne palmiery z chęcią będą zajadały także dzieci! To rewelacyjna szybka przekąska do kawy, tym bardziej, kiedy spodziewamy się gości, a nie mamy czasu na pieczenia ciasta. Wersję oryginalną nieznacznie zmodyfikowałam - zamiast białego cukru użyłam brązowego, użyłam też odrobinę mniej masła
Moje Qulinariaprzechowywać go tygodniami! Polecam również przepis na nasz polski sos czosnkowy , który idealnie pasuje do sałatek, pizzy oraz wielu innych przekąsek. Przepis na niego znajdziecie tutaj: Sos czosnkowy do pizzy i nie tylko . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text(...)średnich obrotach uważając, by nie za szybko dodać oliwę, ponieważ może to spowodować zwarzenie się emulgującej masy. Po wlaniu porcji oliwy wlewać na zmianę trochę soku z cytryny, potem znowu oliwę itd. aż do wyczerpania składników. Smacznego! Polecam również przepis na nasz polski sos czosnkowy , który idealnie pasuje do sałatek, pizzy oraz wielu innych przekąsek. Przepis na niego znajdziecie
Kulinarne PrzebojeZiemniaczano – kalafiorowa zapiekanka Genialna w swej prostocie ziemniaczano – kalafiorowa zapiekanka , to doskonały dodatek do mięsa , zamiast nudnych gotowanych kartofli Może także stanowić samodzielne danie
Ogrodnik w podróżyPizza rybna Składniki: 1/4 kg mąki 1/3 szkl letniej wody ok. 1 dag drożdży ok. 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski. Odsypać trochę do małego naczynia, dodać wodę i drożdże. Wymieszać to z odrobiną cukru i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Powinno mieć to konsystencję gęstej śmietany. UWAGA!!! Wyrasta szybko(...)wody do rozcieńczenia, bazylię (idealna do pomidorów), sól, pieprz i trochę oleju. Podgotowałam to wszystko na małym ogniu. Z dodatkami można oczywiście poeksperymentować:) No więc takim sosem posmarowałam moją pizzę i wadziłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 15 min. Po tym czasie wyjęłam ją z piekarnika i położyłam na nią 2 puszki śledziowe Graala wymieszane ze słodką
Ukojenie Podniebieniastarzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania. Można je smażyć, gotować, zamrażać, suszyć, marynować, wykorzystać w zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą. Składniki na ciasto: - 340 g mąki pszennej (typ 550) - 5 g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki soli - 2 łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka oregano(...)boczniaków - olej/oliwa do usmażenia boczniaków - kawałek masła (ok. 1 łyżki) - ok. 400 g mozzarelli - 1 czerwona cebula - świeże listki bazylii - oliwa cytrynowa ( przepis ) Boczniaki myjemy ostrożnie i szybko, aby się nie połamały i nie nasiąknęły wodą. Kroimy w paski 1,5 – 2 cm i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem/oliwą z kawałkiem masła (można też na maśle klarowanym
mojewypiekiinietylkoprzy zakwasie, wtedy gdy wyjmuję go z lodówki, ogrzewam i karmię. Mąka ma własne, sekretne życie a gluten jest naprawdę piekielnie fascynujący – pod dłońmi każde z ciast na pizze które możecie znaleźć na blogu zachowuje się inaczej, każde ma inną fakturę, miękkość, sprężystość i temperaturę po wyrobieniu. Znajdźcie to, z którym łatwo Wam się dogadać! Dzień 1 – przygotowanie, autoliza(...)kolei drożdże mogą szybko i efektywnie wykorzystać w procesie fermentacji ciasta. Miąższ staje się lżejszy, a skórka podczas pieczenia – ciemniejsza i bardziej chrupka. Słód można bez problemu kupić w wielu sklepach internetowych prowadzących sprzedaż mąki albo artykułów do produkcji domowego piwa. Pamiętajcie tylko, że musi być mielony, a nie śrutowany, a do pizzy najlepiej nadaje się słód jasny
Karo in the Kitchenmacie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso i surówka. Czasami po prostu nie mamy ochoty na taki zestaw i chcemy zjeść coś szybko i inaczej niż zwykle. Dziś przedstawię Wam kilka propozycji, które są mniej pracochłonne niż przygotowanie 2-daniowego obiadu, a na pewno zaspokoją głód i będą Wam smakować. :) Są takie(...)grubsze sztuki, które następnie kroiła jak pizzę - zajadałam się nimi aż miło. Dziś jadamy je najczęściej z domowymi dżemami, serem lub owocami. Wystarczy otworzyć słoiczek nałożyć trochę dżemu o ulubionym smaku i gotowe! Gdy mamy ochotę na coś specjalnego przygotowuję np. sałatkę owocową i krem z jogurtu i bitej śmietany - mniam! To szybka propozycja, która zasmakuje dorosłym i dzieciom
Cooking Monstermacie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso i surówka. Czasami po prostu nie mamy ochoty na taki zestaw i chcemy zjeść coś szybko i inaczej niż zwykle. Dziś przedstawię Wam kilka propozycji, które są mniej pracochłonne niż przygotowanie 2-daniowego obiadu, a na pewno zaspokoją głód i będą Wam smakować. :) Są takie(...)grubsze sztuki, które następnie kroiła jak pizzę - zajadałam się nimi aż miło. Dziś jadamy je najczęściej z domowymi dżemami, serem lub owocami. Wystarczy otworzyć słoiczek nałożyć trochę dżemu o ulubionym smaku i gotowe! Gdy mamy ochotę na coś specjalnego przygotowuję np. sałatkę owocową i krem z jogurtu i bitej śmietany - mniam! To szybka propozycja, która zasmakuje dorosłym i dzieciom
Cooking Monster