szpinak z jajkiem - 1000 przepisów (strona:39/67)

Potrawy na Sylwestra 220

ostro Pikantne pieczarki w mleku kokosowym Tartaletki z pieczarkami i jajkiem przepiórczym Tartletki z pomidorami i mozzarellą Tarta z pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane suszonymi pomidorami Pikantny dip marchewkowy Pieczone pierożki ze szpinakiem i mozzarellą Zapiekane tortille z mozzarellą, pomidorami i pesto Zapiekany camembert Mozzarella z kiwi Skandynawska sałatka z buraczków i jabłka Pasta z buraczków Pieczone buraczki Sałatka

Codzienne Gotowanie
NALEŚNIKI Z SYROPEM KLONOWYM I SERKIEM MASCARPONE 165

serkiem mascarpone były przepyszne! Po prostu rozpływały się w ustach;-) Polecam gorąco! Zapraszam również na naleśniki: w syropie pomarańczowym kokosowe naleśniki z mango ze szpinakiem Składniki: serek mascarpone syrop klonowy śmietana/jogurt Ciasto: 2 jajka mleko (na oko) mąka  (na oko) szczypta soli olej Jajka rozmieszałam w misce.  Dodałam mąkę,mleko,szczyptę soli i olej. Ilość zależy od tego

potrawyregionalne
Lebioda na gęsto 138

wymieszać ok 200 ml śmietany i 200 ml mleka z 2 łyżkami mąki. Dodać i mieszając zagotować. Dodać przyprawy. Pogotować kilka minut. Podawać z jajkiem na twardo i pieczywem. cytat z forum  Zapomniana kuzynka szpinaku Zupełnie lekceważoną u nas rośliną jest najstarsza z europejskich kuzynek szpinaku - łoboda ogrodowa (Atriplex hortensis), zwłaszcza jej czerwonolistna forma (po angielsku "orach"). To starożytne

Gotowanie jest łatwe
Tortellini 229

trud po wielokroć. Szkoda tylko, że tak szybko znikają po tym długim trudzie...:) Składniki: 350 g mąki 2 jajka 2 żółtka szczypta soli 3 łyżki oliwy odrobina wody, jeśli będzie trzeba do wyrabiania ciasta MÓJ FARSZ: 100 g szpinaku 100 g bryndzy 100 g wędzonego łososia 1 łyżka masła  2 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka cukru sól, pieprz(...)szpinak należy lekko odsączyć na ręczniku papierowym) i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce łączymy bryndzę, łososia i szpinak. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i w razie potrzeby solą i pieprzem. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek, wybijamy do niego jajka i żółtka, oliwę i sól. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto dodając odrobinę wody w razie potrzeby. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, owijamy

Kuchnia Prezydentowej
Ślimaczki szpinakowe 161

najczęściej wykorzystuję je jako dodatek do innej potrawy... jakiej? już jutro odpowiedź na to pytanie. Tymczasem przedstawiam przepis. Ciasto naleśnikowe 3 szklanki mleka 3 jajka 3 szklanki mąki Farsz szpinakowy z twarożkiem 1 opakowanie szpinaku w brykiecie 1 kostka białego sera półtłustego 15 - 20 dag żółtego sera pieprz, sól  Sposób Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy naleśniki. Przygotowujemy farsz

Kuchenne aromaty
Tarta z kurczakiem i szpinakiem 1387

chwilkę, by czosnek się nie spalił, bo farsz będzie gorzki, a następnie dodajemy szpinak. Próbujemy farsz i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Dodajemy do szpinaku usmażonego kurczaka i mieszamy. W osobnej misce umieszczamy 3 jajka i 4 łyżki kwaśnej śmietany i roztrzepujemy.Farsz gotowy, więc można wyjąć ciasto z lodówki i rozwinąć na formie do tarty, wcześniej wysmarowanej margaryną

upichcic
Shakshuka – jajka w pomidorach. Smaczny bałagan 221

surową paprykę, kumin, papryczkę chili. Chwilę wszystko razem smażymy. Dorzucamy szpinak i pomidory z puszki, dosalamy. Jeśli używacie całych pomidorów, możecie je pokroić lub rozdrobnić widelcem. Dusimy całość na wolnym ogniu, około 20-25 minut, aż sos widocznie zgęstnieje a warzywa zmiękną. Robimy wgłębienia w które wbijamy całe jajka. Można teraz potrawę albo dogotować pod przykryciem, albo dopiec w piekarniku(...)łyżeczka papryki w proszku, słodkiej lub wędzonej 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka soli 1 szklanka szpinaku (baby, lub szpinak świeży pozbawiony gałązek) 1 mały bakłażan kilka listków świeżej bazylii 2 puszki pomidorów w zalewie, po 400g każda 4 jajka, rozmiar dowolny kilka plastrów wędzonego boczku kawałek szynki gotowanej lub 200g dobrej wędzonej kiełbasy

Karo in the Kitchen
Pierogi z pieca ze szpinakiem 120

się z sosem czosnkowym. Ciasto: 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier(...)odlać nadmiar wody. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić szpinak, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut

Bullio
pierogi ze szpinakiem i bryndzą 153

okraszone boczkiem i cebulką były nie tylko pyszne ale także  bardzo syte.  Składniki: na ciasto: 300 g mąki 2 jajka 1 żółtko 50 ml wrzątku 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli na nadzienie: 250 g szpinaku  200 g bryndzy 2 ząbki czosnku 1 łyża masła sól pieprz dodatkowo: białko jaja 200 g boczku 1 cebula szczypiorek Składniki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Roladki z kurczaka po włosku, zapiekane z sosem marinara i mozarellą 421

najważniejsze – nie pryska na około. Szpinak myjemy, pozbawiamy go twardych łodyżek. Kroimy niezbyt drobno. Rozpuszczamy na patelni dwie łyżki masła, wciskamy 2 małe ząbki czosnku. Wykładamy pokrojony szpinak i dusimy go około 2-3 minut, mieszając, aż zmięknie i zmniejszy objętość. Doprawiamy go solą, pieprzem i koniecznie mieloną gałką muszkatołową. Wykładamy serek ricotta i łyżkę startego parmezanu. Całość dokładnie mieszamy(...)SKŁADNIKI 4 większe piersi z kurczaka (około 1-1,2kg mięsa) ¼ szklanki startego parmezanu lub twardego żółtego sera + 1 łyżka do nadzienia 2 jajka rozmiaru M, rozmącone z 2 łyżkami zimnej wody 5 garści młodego szpinaku 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2/3- 1 szklanka bułki tartej 200g serka ricotta lub tłustego, słodkiego twarogu 2 kulki mozarelli mielona gałka muszkatołowa

Karo in the Kitchen
Leśny mech . 11153

Młyna zbożowego w Szadku  . Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold  . Zapraszam :) Składniki : 250 g świeżego szpinaku   2,5 szklanki Mąki tradycyjnej z Szadku  1 szklanka cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200  oleju  na czubek noża zielonego barwnika 1 granat  Masa śmietanowa(...)cukrem waniliowym , stopniowo dodawać po żółtku, następnie cienką strużką wlewać olej , mąkę z proszkiem do pieczenia i barwnik . Na końcu do dać sparzony , zmielony i odsączony z nadmiaru wody szpinak . Delikatn ie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Galaretkę i żelatynę rozpuścić razem w 200 ml przegotowanej wody i odstawić

Sama słodycz i szczypta chili
Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane pod beszamelem 231

przepis na naleśniki. Polecam :) SKŁADNIKI na ciasto: 1 szklanka wody (może być gazowana) 1 szklanka mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 2 jajka  szczypta soli tłuszcz do smażenia (u mnie masło) na farsz: 400 g świeżego szpinaku (może też być mrożony) 2 ząbki czosnku 200 g sera feta sól pieprz oliwa z oliwek na beszamel: 1 łyżka masła

Moje Kuchenne Rewelacje
Tagliatelle ze szpinakiem i mięsnymi kulkami 181

aromatyczne danie. Składniki Pulpeciki: 200 g mięsa mielonego wieprzowego (szynka) 3 ząbki czosnku por (biała część) jajko bułka tarta łyżeczka sosu sojowego mielona słodka papryka sól ,pieprz 1 l bulionu drobiowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego Sos szpinakowy: 200 g mrożonego szpinaku łyżka śmietany cebula łyżeczka masła ząbek czosnku 75 ml bulionu warzywnego pieprz 400 g makaronu tagliatelle(...)przez praskę czosnkiem ,posiekanym porem ,jajkiem ,sosem sojowym i bułką tartą (masa ma być gęsta). Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i papryką. Z przygotowanego mięsa formujemy niewielkie kulki ,gotujemy je (od wypłynięcia ok. 5 min) w bulionie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Na łyżeczce masła szklimy posiekaną cebulę ,po czym wrzucamy szpinak ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,zalewamy bulionem

R'n'G Kitchen
Zapiekanka serowo-szpinakowa z orzechami pinii 152

Wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy wcześniej uprażonymi na suchej patelni orzechami oraz układamy cząstki serów. Sos: śmietankę mieszamy z jajkami, wylewamy na makaron. Posypujemy odrobiną soli, suszoną bazylią oraz pieprzem. Zapiekamy w 190 stopniach około 30 minut. na makaron ze szpinakiem układamy sery.gotowa zapiekanka szpinakowo-serowa z orzechami pinii

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania