spokojnie na ząb wrzucić pstrąga w asyście oliwek. Szybko, smacznie, zdrowo, bezglutenowo, dietetycznie, a INACZEJ! :) SKŁADNIKI: - pstrąg łososiowy, filety, - oliwki czarne, pół słoiczka, - cebula. 2 czerwone - jajko, 2 kurze lub 4 przepiórcze, - szpinak świeży w liściach, garść. - granulat tapiokowy, 2 łyżki, - pieprz czarny, - pieprz Cayenne, - domowa przyprawa typu vegeta, Ubranko: * Czarne: - sezam czarny, - " Euforia" Ziarenkowo - bezglutenowa mieszanka ziaren, - " Piekło(...)szczypiorkiem *Pomarańczowe: - płatki kukurydziane, - kurkuma, - pomidory igiełki, - serek z rzodkiewką, WYKONANIE: Umytą, osuszoną, pozbawioną skóry i ości rybę przepuszczamy przez maszynkę razem z cebulą i oliwkami. Dodajemy jajka, granulat i doprawiamy do smaku. Mieszamy. Forujemy małe kulki i gotujemy je w osolonej wodzie z odrobiną oleju/oliwy. Gdy kuleczki ostygną smarujemy je serkiem. Prażymy mieszanki do "ubrania" kuleczek
Wypisz Wymalujówdzie. Kiedy moja siostra poczęstowała mnie kawałkiem musiała je upiec. Jest lekkie, niezbyt słodkie, z wyraźną nutą cytrynową. Polecam! Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (około 290g po odciśnięciu) 4 jajka szczypta soli 250 g cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa: 400 ml śmietany(...)skórka z 2 cytryn Dodatkowo: truskawki Sposób przygotowania: Ciasto dobrze jest upiec dzień wcześniej. Łatwiej będzie je rozkroić i skruszyć ale można to zrobić również tego samego dnia ;) Ciasto: Szpinak rozmrażamy, w razie konieczności blendujemy/rozdrabniamy i mocno odciskamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy kolejno cały czas miksując żółtka, cukier oraz na przemian przesiane
Pyry na Gazjest dość słona. W zupełnie dietetycznej wersji możecie z sera w ogóle zrezygnować i też będzie pysznie:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 800 g ziemniaków 300 g liści szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 jajka 1/3 szklanki śmietanki 30% 100 + 50 g fety około 60 g sera żółtego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)zeszklij drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj opłukane i osuszone liście szpinaku (większe pokrój na mniejsze kawałki), dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, tymianek, troszkę soli, pieprz. Zamieszaj i odparuj wodę. Zdejmij z ognia. Na koniec dodaj pokruszoną fetę (100 g) i zalej całość roztrzepanymi w śmietance jajkami. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę ziemniaków, na to wyłóż
Słodko-Słony Świat Ilonyzaskoczycie nią gości i będzie też piękną ozdobą stołu. Wypieki z dodatkiem warzyw to super pomysł. Składniki: 3 duże jajka 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 300 g maki pszennej 350 ml oleju rzepakowego 200 g szpinaku rozdrobnionego ( u mnie mrożony) 30 g migdałów w płatkach Przygotowanie: Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar płynu(...)zmiksować z olejem. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do ubitych jajek miksując na najwolniejszych obrotach dodawać na przemian mąkę z proszkiem i olej z szpinakiem. Na końcu wsypać płatki migdałów. Gdy masa będzie jednolita wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tarta formy. Piec około 50 minut do suchego
Ala piecze i gotujeprzygotowania, a wyjątkowo efektowna. Jeżeli chcecie zaskoczyć gości czymś nie tylko smacznym ale i ładnym - zróbcie szpinakową roladę. Polecam! składniki ciasto: ok 350 g mrożonych liści szpinaku, rozmrożone i dobrze wyciśnięte 3 jajka średniej wielkości, oddzielone białka od żółtek sól i świeżo zmielony czarny pieprz 40 g kremowego białego serka sól, pieprz gałka muszkatołowa papryka w płatkach ( dałam pul biber(...)krabowe" sól, pieprz do smaku przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 190 st C (piekłam z termoobiegiem) Wyłożyć papierem płytką foremkę o wymiarach ok 30 x 23 cm Posiekać odciśnięty szpinak i wymieszać z 40 g kremowego sera, żółtkami i przyprawami (solą pieprzem, papryką w płatkach i startym czosnkiem). Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą
Stare Garykaszą jaglaną i kalafiorem otrzymujemy pyszne, zdrowe i dietetyczne danie obiadowe. Z całego serca polecam. :-) 500g mięsa mielonego 1/2 kostki sera feta garść świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, sos tabasco 1. Ser feta kroimy w kostkę. Szpinak i cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Wszystkie składniki
Szefowa kuchniliści świeżego szpinaku 175 g suszonych pomidorów w oleju 270 g pokruszonego sera feta 10 czarnych oliwek, 5 łyżek słonecznika 2 jajka 150 g ciasta fillo Sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie: Szpinak smażymy na patelni a następnie odsączamy i drobno kroimy. Mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodajemy ser feta, oliwki, słonecznik i jajka, dokładnie mieszamy
Podróż w kulinariaFarsz: 1/2 cebuli, 250g świeżego szpinaku, 3 ząbki czosnku, łyżka masła, sól, pieprz, 100g sera feta. Naleśniki: garść szpinaku ( zabrać z tych 250g do farszu ), ok. 1/2 szklanki wody ( szklanka o pojemności 250ml ), 1 szklanka mąki, szczypta soli, 1 jajko, 60ml mleka, olej. Ponadto: 65g startego sera żółtego - można pominąć. Przygotowanie: Farsz: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć(...)uważać ponieważ później dojdzie ser feta i łatwo jest przesolić farsz. Szpinak po zdjęciu z ognia ostudzić, dodać ser feta i wymieszać. Naleśniki: Odłożony szpinak zblenderować z wodą. przecisnąć przez sitko. Dodać do niego mąkę, jajko i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać troszkę oleju i wymieszać ciasto. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Na każdy usmażony naleśnik położyć farsz
W kuchni u Monikisobie daruję ;) Jeżeli lubicie szpinak, to na pewno będziecie zadowoleni, polecam. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej - 0,80 zł 125 ml wody 1 jajko - 0,70 zł sól Farsz: 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego - 4 zł 200 g twarogu półtłustego - 3 zł cebula - 0,50 zł ząbek czosnku - 0,40 zł sól pieprz gałka muszkatołowa oliwa Wykonanie
zadanie-gotowaniemięsa mielonego * opakowanie makaronu świderki * cabula * 3 ząbki czosnku * 300 ml śmietany 18% * 4 łyżki mleka * płaska łyżeczka mąki * jajko * majeranek, oregano, tymianek, papryka słodka i ostra * sól, pieprz Do dzieła! Gotujemy makaron al dente. Odstawiamy. Szpinak rozmrażamy, podgrzewamy. Dodajemy ząbek czosnku, sól i pieprz. Odstawiamy. Szklimy grubo posiekaną cebulę, dodajemy ząbek czosnku i wrzucamy mięso mielone. Smażymy. Przyprawiamy(...)kroimy w ok 2 mm plasterki. Robimy sos tak jak w poprzednich przepisach, czyli mieszamy śmietanę z mlekiem, mąką, jajkiem, ziołami, solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. W naczyniu żaroodpornym (na patelni z przykrywką lub naczyniu do zapiekanek) układamy: makaron, mięso, szpinak, posypujemy rzodkiewką, znów makaron i polewamy sosem. Genialnie pasuje do tego jeszcze ser żółty ale ja nie miałam :-(. Zapiekamy
sierotka maRysia w kuchniudziałem szpinaku, piękne dla oka i smaczne danie, zachwyci domowników i gości na pewno! Składniki: 1 kg fileta z kurczaka 1/2 kg świeżego szpinaku (może być mrożony) 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 2 jajka olej do smażenia 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Filet myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, nacinamy(...)oraz papryką. Szpinak myjemy, kroimy w grubsze kawałki, mrożony przekładamy na patelnię, do odparowania wody. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak smażymy około 15 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz świeżo mielony pod koniec smażenia dodajemy roztrzepane jajko. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kieszenie fileta. Roladki obtaczamy w jajku, bułce, smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu około
kgwjanczewoSezam czarny nie tylko nadał ciekawego wyglądu, ale delikatnie chrupał podczas jedzenia. Polecam :) Składniki: na 4 porcje makaron tagliatelle: 200 g mąki pszennej, 2 całe jajka, szczypta soli, 50 ml wody, pozostałe: 200 g szpinaku, 2 ząbki czosnku, 180 g serka topionego śmietankowego, 100 ml śmietanki 30%, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony(...)kapary, 1 łyżka sezamu czarnego. Przygotowanie: Makaron: Z mąki usypujemy górkę, na środku robimy dołek, wbijamy jajka, szczyptę soli, wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto (wodę wlewamy stopniowo, bo jajka mogą być różnej wielkości i może będzie trzeba jej mniej). W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto musi być jędrne, niezbyt suche, ale też nie lepkie. Z ciasta formujemy kulę
Moniki Smakołykisię napisać w oddzielnym poście. A teraz zapraszam na mój przepis ;) Składniki: Naleśniki: 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka wody lekko gazowanej około 1/3 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego (całe opakowanie 450g) 2 duże jajka sól, pieprz Farsz: 100g łososia wędzonego na zimno serek naturalny do smarowania ( u mnie serek lekki z Piątnicy) 1/2 papryki surowej lub marynowanej
Czerwona Porzeczkamleka 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki gryczanej sól 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia 450g szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 100g sera feta sól pieprz majeranek bazylia PRZYGOTOWANIE: Mąkę gryczaną i pszenną mieszamy. Do osobnej miski wbijamy jajko i je roztrzepujemy. Dodajemy mleko, proszek do pieczenia, sól i pieprz do smaku. Dodajemy stopniowo
Gotowanie jest łatwepowiedział, że kopytka są nudne i pracochłonne? Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 300 g mąki pszennej 1 jajko* 3 papryczki chili 250 g świeżego szpinaku lub jarmużu Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej - nestorzy rodu tak doradzają, i jeszcze ciepłe ugniatamy, czy jak wolimy rozgniatamy praską. Honorietta nie miała czasu i pomyślunku dzień wcześniej więc ziemniory gotowała tego samego dnia(...)wcinała kopytka. Szpinak mieć najlepiej świeży i liściasty. Jeśli nie mamy do takiego dostępu, to możemy spróbować z produktem mrożonym,ale koniecznie liściastym. Kroimy w paseczki szpinakowe liście i papryczki chili pozbawione nasion. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę i jajko. Wyrabiamy. Dodajemy zieleninę i podziwiamy. Po chwili zachwytu dzielimy gotowe ciasto na mniejsze porcje z których tworzymy wałeczek
Karczma Honorietty