realizację, a poza tym kto to zje? No to startuję! ;) Składniki (na około 3-4 porcje): 500g mielonej piersi z indyka puszka pomidorów 200g koncentratu pomidorowego jajko 200g serka wiejskiego lekkiego 450g mrożonego szpinaku w liściach ząbek czosnku sól, pieprz wg smaku zioła prowansalskie odrobina oleju rzepakowego 2 naleśniki wg. dowolnego przepisu (moja wersja): -jajko XL -około 1/3 szklanki wody(...)naczynia żaroodpornego wykładamy jednego naleśnika (ja tak go obkroiłam, żeby wpasował się do prostokątnej formy) na naleśniku rozsmarowujemy szpinak na szpinak wykładamy kolejnego naleśnika,a następnie mięso serek wiejski odcedzamy od śmietanki, a następnie blendujemy na jednolitą masę z jajkiem mieszankę serka z jajkiem wylewamy równomiernie na wierzch zapiekanki zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćciasto 800 g mąki 1 burak ćwikłowy pieczony 1 jajko sól 1 łyżka oleju woda nadzienie 800 g szpinaku 200 g sera feta 3-4 ząbki czosnku olej do smażenia sól pieprz Burak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy pomocy blendera, dodać jeszcze wody by masy buraczanej było 400 ml Mąkę przesiać , dodać jajko, sól, olej
Gotowanie jest łatwecamembert-papryka czerwona, konserwowa obrana-oliwki zielone-orzechy włoskie zgniecione w moździerzu-dwa jajka ugotowane na twardo-oliwa-ocet cydrowy-sól, pieprzNa umyty i osuszony szpinak wykładamy kolejno paprykę, oliwki, ser, brzoskwinie, orzechy i jajka. Skrapiamy sosem.Sos.Dwie łyżki oliwy i cydru, łyżka syropu z brzoskwiń, sól i pieprz. Pysznie i lekko
BaRepasszklanki cukru 5 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 900 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka agrestowa 2 opakowania śmietan fix Szpinak rozmrażamy i osączamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem, a następnie powoli wlewamy olej. Wsypujemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując. Pod koniec połączyć z odsączonym szpinakiem. Ciasto
Ewusiowe Smakiwytwornie. To propzycja na wyjątkowy obiad lub kolację. Składniki na naleśniki ( 8 dużych) : 150 g mąki orkiszowej jasnej 100 ml mleka 150 ml wody mineralnej + trochę 2 jajka szczypta soli 100 g szpinaku mrożonego lub świeżego masło ghee do smażenia Składniki na sos kurkowy: 300 g kurek 1 cebula masło ghee 150-200 ml śmietany kremówki sól, pieprz koperek Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!danie nie tylko jest niesamowicie aromatyczne , ale i niezwykle smaczne!Polecam!SKŁADNIKI :NALEŚNIKI :* mąka – 1 szkl**proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* mleko – ok. 2 szkl* jajko – 2 szt**sól – 1 szczypta**olej – 70 mlDODATKOWO :* szpinak – 500 g* feta – 150 g* sól – do smaku* pieprz – do smaku* gałka muszkatałowa – do smaku* czosnek – 2 ząbkiDODATKOWO :* jajko(...)Odstawiamy w ciepłe miejsce.FARSZ :Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , dodajemy posiekany czosnek.Wkładamy oczyszczony szpinak i dusimy kilka minut.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną gałki.Dodajemy do rozdrobnionej fety i dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ :Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki po całości , zwijamy w krokiety.Panierujemy w jajku i bułce tartej , a następnie smażymy na złoto.Zajadamy!Smacznego
Ostra na Słodkosię u nas bardzo często. Takie roladki bardzo lubimy, bo są prostą odmianą zwykłego schabowego. Składniki: 4 plastry schabu 300 g liści szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła pieprz sól jajko, mąka, buła tarta tłuszcz do smażenia Mięso(...)rozbić tłuczkiem, najlepiej przez woreczek, żeby nie było dziur. Szpinak usmażyć na maśle, dodać starty czosnek i przyprawić. Wystudzić. Mięso natrzeć solą i pieprzem, nakładać szpinak i zwijać schab w roladki. Panierować w mące, jajku i bułce tartej i smażyć na złoto
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś przedstawiam Wam prosty przepis na zielone muffinki ze szpinakiem. Wyszły naprawdę pyszne, więc polecam. Dziś po raz pierwszy biorę udział w akcji Ciasto na niedzielę , w której w tym tygodniu pieczone są właśnie muffinki. Składniki: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szpinaku mrożonego w liściach 1/2 szklanki oleju zielony barwnik w żelu Krem śmietanowy: 250 ml śmietany 30 % 1 śmietan fix 2 łyżeczki cukru Jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Szpinak rozmrażamy i miksujemy blenderem. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ciągle miksując dodajemy zblendowany szpinak, barwnik i olej. Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę. Foremkę
Ewusiowe SmakiSkładniki na ciasto mrożony rozdrobniony szpinak, 1 opakowanie 450g cukier, 1 i 1/3 szklanki jajka, 3 sztuki olej, 1 szklanka mąka krupczatka, 2 szklanki proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki Składniki na krem śmietana kremówka, 200ml serek mascarpone, 250g cukier puder, 1 czubata łyżka czerwone owoce do ozdoby (granat, truskawki, wiśnie) Przygotowanie Szpinak rozmrażamy i odsączamy(...)sitku, resztę wody odciskamy w rękach. W wysokim naczyniu ubijamy mikserem jajka z cukrem, wlewamy olej dalej miksując, następnie mąkę i proszek do pieczenia miksujemy do połączenia składników. Dodajemy odsączony szpinak i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny w 180 st, do tzw. "suchego patyczka" . Ciasto zostawiamy
Gotowanie moimi oczamiszpinakowa: 450g mrożonego szpinaku ząbek czosnku sól, pieprz wg. smaku odrobina oleju ryżowego firmy Oleofarm warstwa serowa: 200g serka wiejskiego lekkiego jajko sól, pieprz Sposób przygotowania: Rozduszony ząbek czosnku smażymy na odrobinie oleju, aż się zezłoci dodajemy szpinak i dusimy na małym ogniu, aż się rozmrozi, a woda wyparuje w tym czasie mieszamy wszystkie składniki na spód i odstawiamy(...)naczynia żaroodpornego, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni i pieczemy, aż góra "zastygnie" kiedy ciasto się wypiecze wykładamy na wierzch doprawiony szpinak gęstą część serka wiejskiego blendujemy na jednolitą masę z jajkiem i wylewamy na wierzch szpianku ponownie wstawiamy zapiekankę do piekarnik i pieczemy, aż ser się wypiecze (mój piekarnik jest specyficzny dlatego nie potrafię podać wam przybliżonego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsola. No cóż. Rybę podsmażyłam i zapiekłam. Wyszło pysznie. Składniki: Kilka filetów ryby ( bez skóry ) Mąka Sól Olej do smażenia 1 opakowanie mrożonego szpinaku 200 gram pieczarek Niewielka ilość sera fety 100 ml mleka 1-2 jajka Pieprz 1 ząbek czosnku Sok z cytryny Ser typu gouda lub mozzarella Wykonanie: Rybę ( rozmrażamy i odsączamy ) przyprawiamy solą i obtaczamy w mące(...)plasterki. Podsmażamy pieczarki razem ze szpinakiem. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ząbkiem czosnku. Pozostawiamy do przestudzenia. Do kubka wlewamy mleko, wbijamy jajka i masę jajeczną doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do przestudzonego szpinaku razem z niewielką ilością rozkruszonej fety. Mieszamy i zalewamy rybę. Posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku w 180 o C przez około 30 minut
Smaki Ewytygodni.Był j uż makaron , lasagne . Kolej na tart ę szpinakową :) składniki: na ciasto: szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli na farsz: 30 dag szpinaku 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 20 dag serka śmietankowego 4 łyżki żółtego sera ( tartego ) 2 jajka przyprawy: sól(...)Cebulkę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na maśle. Świeży szpinak umyłam, osuszyłam pokroiłam na drobno, poddusiłam z cebulką ( połowę szpinaku ) dodając serek śmietankowy. Doprawiłam do smaku. Gdy farsz przestygł dodałam żółty ser i jajka, wymieszałam. Blaszkę do tarty natłuściłam olejem, posypałam mąką pszenną.Ciasto rozwałkowałam wyłożyłam na blasze, na wierzch wylałam masę szpinakową. Wierzch posypałam resztą sera
Darcia w kuchnipatelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy pokrojone w plasterki rzodkiewki po 2 minuty z każdej strony. Cebulkę kroimy w piórka. Na półmisku układamy umyty szpinak, pokrojone na ćwiartki jajka oraz cebulkę, kawałki tuńczyka i grillowaną rzodkiewkę. Całość polewamy przygotowanym dressingiem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaposiekanym czosnkiem.W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym wykładam 1 warstwę ziemniaków, które oprószam solą i pieprzem. Na to wykładam kawałki łososia. Na łososia wykładam cząstki brokuła i szpinak.Śmietanę mieszam z jajkami, doprawiam solą i pieprzem i wylewam na warstwę brokułowo-szpinakową. Na wierzch wykładam drugą warstwę ziemniaków i wierzch smaruję oliwą i lekko oprószam solą.Piekę w temperaturze
UgotujmyTo.pltych pomysłów i zróbcie sobie to w Waszych domach :) Poduszeczki ze szpinakiem i czerwony kalafior na dodatek (4 osoby) Składniki na poduszeczki: 1 kg ziemniaków 2 jajka mąka pszenna 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 opakowanie serka twarogowego 1 por 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek bułka tarta otręby żytnie pieprz, sos sojowy, gałka muszkatołowa, ostra papryka, tymianek Ziemniaki gotujemy(...)szpinak przesmażamy na patelni, aby odparować wodę. Por dobrze myjemy i kroimy w kostkę, po czym przesmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Teraz w misce rozdrabniamy ser twarogowy, dodajemy szpinak, por, przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem, ostrą papryką oraz tymiankiem. Na koniec skrapiamy farsz sosem sojowym i wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli farsz będzie
vegetanie