pół szklanki kaszy jaglanej lub 1 woreczek - 400-450g piersi z kurczaka + ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, ostra, kurkuma, curry) - puszka groszku konserwowego - papryka - garść szpinaku - cebula - 2 jajka - ząbek czosnku - kiełki Mung Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka oczyszczamy, usuwamy "brzydkie" części i kroimy na małe kawałeczki. Obsypujemy przyprawami i odkładamy na chwilę(...)gdyby z kurczaka wyciekło dużo wody - należy ją odlać. Po zeszkleniu się cebuli dorzucamy paprykę, a po chwili jeszcze szpinak, możemy dalej dusić pod przykryciem. Kiedy papryka zrobi się delikatnie miękka wsypujemy kaszę jaglaną na patelnię i wbijamy dwa jajka. Wszystko ciągle mieszamy, aż do momentu powolnego ścinania się jajka. Od razu ściągamy znad ognia, gdyż za długie trzymanie jajek
Be Fit Be Strongsię kiedyś spodobał zapisałam go i tylko czekałam na jakąś okazję,żeby ją zrobić-pięknie prezentuje się na stole i jest naprawdę pyszna Składniki: 200g łososia wędzonego 4 jajka, 450g mrożonego szpinaku 200g serka śmietankowego/kanapkowego 2 łyżki jogurtu naturalnego skórka z 1 cytryny 4 łyżki posiekanego koperku sok z połówki cytryny gałka muszkatołowa, sól, pieprz Przygotowanie: Mrożony szpinak roztopić(...)ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie na małych obrotach dodawać pojedynczo żółtka. Szpinak doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać całość do masy z jajek i powoli razem wymieszać łyżką. Rozsmarować całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez 15 minut. Po upieczeniu
Swojskie jedzonkozabrałam się do pracy :) Efekt końcowy bardzo zadowalający :) Równie pysznie smakowała odgrzana następnego dnia. Gorąco polecam :) Składniki na ciasto: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko woda Sól Farsz: Szpinak (użyłam 1 opakowanie mrożonego) 1 łyżka masła Pierś z kurczaka Papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie 2-3 ząbki czosnku 2-3 jajka Natka pietruszki 3 łyżki śmietany(...)oraz sól i pieprz. Kurczaka pokroić w kostkę, obsypać papryką słodką, ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Gotowego kurczaka dodać do szpinaku. Na podpieczonej tarcie wykładamy farsz.* Na farsz wylewamy roztrzepane jajka z posiekaną natką pietruszki i startym żółtym serem. ** Włożyć ponownie do piekarnika na ok. 20-25 minut. Smacznego! *(Ja ułożyłam na nim również pieczarki
The Sweet Damseldodać. Śmiało można nazwać moje kotlety nawinie, czyli co mi się nawinie. Zaczynamy. Składniki: 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie indyk)Pół opakowania szpinaku mrożonego¾ szklanki soczewicy czerwonejpół torebki kaszy gryczanejdwa jajka od szczęśliwej kurkiłyżka mąki razowejłyżka bułki tartejłyżka siemienia lnianego (opcjonalnie) mała cebulka, ząbek czosnkusól, pieprzSposób przyrządzenia:Na maśle przesmażyć posiekaną cebulę(...)czosnek, dodać szpinak, sól i pieprz. Pod przykryciem dusić kilka minut, następnie zdjąć przykrywkę.Gotować soczewicę i kaszę według wskazówek na opakowaniach. W większej misce połączyć przestudzony szpinak, kaszę, soczewicę, mięso, jajka, mąkę wraz z bułką i przyprawami. Mieszać dokładnie.Blachę posmarować olejem/oliwą. Mokrą ręką formować kotleciki i układać na blachę. Piec ok. 1 godzinę
pieprzny smaczekwiosennej z dodatkiem świeżego szpinaku, rzodkiewek i kwiatów szczypiorku. Do tego serek solankowy, który nadaje fajnego posmaku i sprawia, że frittata fajnie się prezentuje. składniki: 8 jajek 5 dużych rzodkiewek 2 spore garście szpinaku 100 g sera sałatkowego w kostkach w zalewie(...)solankowej, u mnie Apetina czosnek i pietruszka kilka kwiatów szczypiorku 2 łyżki mąki sól,pieprz masło do posmarowania formy Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szpinak drobno pokroić. Do miski wbić jajka, dodać mąkę oraz startą rzodkiewkę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i ponownie wymieszać. Naczynie do tarty posmarować masłem i przelać
Monia miesza i gotujeSkładniki: Ciasto 250 gram mąki 125 gram masła 3 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka soli Olej do wysmarowania formy Nadzienie 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( ok. 500 gram ) 250 gram twarogu ( opakowanie ) 250 ml mleka 2 jajka 1 cebula 3 ząbki czosnku Ok. 150 gram sera typu gouda 1 łyżeczka masła Sól, pieprz Wykonanie: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Cebulę kroimy(...)nakłuwamy widelcem i pieczemy w ogrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Twaróg porządnie rozkruszamy –widelcem. Wszystko łączymy razem szpinak, zeszkloną cebulę, czosnek, mleko z jajkami i twaróg. Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Masę wylewamy na zapieczony spód. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190 o C. Na 15 minut przed końcem pieczenia
Smaki Ewymozzarelli i pomidorków Bukiet sałat z brokułami i jajkiem z dodatkiem bazyliowego pesto Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami, papryką, rzodkiewkami i jajkiem w dressingu miodowo-musztardowym Kasza blugur z brokułami i czosnkiem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Ogórki małosolne w plasterkach Ratatuja z bobem Sałatka z soczewicy i cukinii Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Tarta
Moja smaczna kuchniaPyszna jajecznica smażona na masełku z dodatkiem szalotki, suszonych pomidorów i szpinaku. Bardzo aromatyczny i niezwykle smaczna. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 1 Składniki: 3 jajka 2 plasterki suszonych pomidorów Szalotka Garść szpinaku Łyżeczka masła Przyprawy: sól, pieprz Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy na nią masło. Szalotkę obieramy i kroimy w plasterki. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Oba składniki wrzucamy(...)rozgrzaną patelnie i delikatnie podsmażamy na masełku. W międzyczasie odcinamy ogonki od liści szpinaku, myjemy je i tniemy na mniejsze części. Wrzucamy na patelnie i smażymy, aż zwiędnie. Zdejmujemy patelnie z ognia, wbijamy jajka, całość mieszamy i doprawiamy. Ustawiamy ponownie na gazie i smażymy, aż jajecznica osiągnie pożądaną przez nas konsystencje. Smacznego
Kolizje Smakówsmak... ach, jaką mieliśmy ucztę! Składniki na Quiche Lorraine ze szpinakiem i serem feta CIASTO: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli NADZIENIE: 300 g szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 250 ml śmietanki do gotowania 18% 100 ml mleka 2 łyżki mąki 4 jajka 100 g sera feta(...)sicie. Na patelni rozpuszczamy masło, dokładamy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, szklimy go i wkładamy szpinak, lekko solimy i smażymy, aż wodą którą puści szpinak odparuje, studzimy. W wysokim naczyniu ubijamy jajka z mlekiem (trzepaczką nie mikserem), dodajemy mąkę i śmietankę, doprawiamy pieprzem i solą (ostrożnie solimy pamiętając, że ser feta jest słony). Piekarnik nagrzewamy
Rozpustne gotowanieświeżego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz 200 ml śmietany 12 lub 18% 2 jajka gałka muszkatołowa, sól, pieprz 100 - 150 g sera typu bałkańskiego 1-2 pomidory Świeży szpinak płuczemy i lekko siekamy. Zamrożony przekładamy od razu do rondelka. Dusimy na oliwie lub maśle, aż zmięknie (zamrożony powinien całkowicie odparować). Dodajemy miażdżone ząbki czosnku(...)solą i pieprzem, dusimy jeszcze przez chwilkę. Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka i śmietanę rozbijamy trzepaczką, przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na podpieczony spód wykładamy szpinak, który zalewamy masą ze śmietany i jajek. Ser typu bałkańskiego kroimy w kostkę i układamy na tarcie, na wierzchu układamy plastry pomidora. Wkładamy do nagrzanego piekarnika
bistro mamatake much time and there are only few ingredients – have fun cooking and bon appetite! SKŁADNIKI (2 porcje): 4 jajka 1/2 średniej cebuli (opcjonalnie) 150 g (pół opakowania) świeżego szpinaku 70 g kostki fety 2-3 łyżki jogurtu greckiego pieprz, zioła INGREDIENTS (2 portions): 4 eggs 1/2 medium onion (option) 150 g fresh spinach 70 g feta cheese(...)szpinak i duś wszystko na małym ogniu aż szpinak straci swoją objętość. Dorzuć na patelnię jogurt wymieszany z fetą pokrojoną w kawałki i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Duś i mieszaj aż na patelni będzie jednolity, gęsty „sos”. Rozłóż powstałą masę równomiernie na dnie patelni, ostrożnie wbij na jej wierzch jajka, tak, żeby żółtka się nie rozlały. Posyp pieprzem
Martyna Cookspoczątku, mam sporo pracy jeszcze dzisiaj. Zatem przepis (Madzia podejrzała go na blogu Przyjemność z pieczenia i lekko zmodyfikowała): 450 g mrożonego szpinaku 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 3 jajka 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)śmietany 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego (do bitej śmietany) 1 łyżeczka cukru pudru (do bitej śmietany) 2 śmietan-fixy 1 owoc mango Rozmrażamy szpinak i odsączmy dokładnie. Jajka miksujemy z cukrem. Wlewamy powoli olej, cały czas miksując. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksujemy. Po połączeniu się masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy wyłożonej
Marder&Marder Manufacturestrony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego (ja użyłam częściowo odtłuszczonego) (ok 275 gr) 200 gr świeżego lub rozmrożonego szpinaku * 125 gr sera ricotta 1 ząbek czosnku 6 plasterków sera niebieskiego 1 jajko sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 4 plastry szynki (o średnicy około(...)Szpinak poddusić do miękkości i odparować. Jak cała lub prawie cała woda odparuje, zdjąć z gazu, dodać ser ricotta, przeciśnięty przez praskę czosnek. Jajko roztrzepać w miseczce. Dodać do szpinaku. Przyprawić. Ciasto francuskie rozwinąć, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wzdłuż, wyłożyć plasterki szynki, na to wyłożyć farsz, wyłożyć plasterki sera. Zrobić nacięcia na cieście, w kształcie
moj przepis namazur. Przepyszną troć, sieję i suma zjadłam w mgnieniu oka, aż się uszy trzęsły :) Na szczęście ostał się kawałek troci, który wykorzystam do przyżądzenia omletu ze szpinakiem i warzywami :) Składniki: 2 jajka łyżka oleju kukurydzianego kostka mrożonego lub garść świeżego szpinaku garść włoszczyzny lub innych warzyw pomidor ryba wędzona, u mnie troć, która w smaku przypomina łososia! przepyszna Wykonanie
Taste Of My DayOmlet z kurkami i szpinakiem Składniki: 1 porcja 100 g kurek ½ łyżeczki pokrojonego świeżego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku odrobina suszonych płatków chili garść świeżego szpinaku 1 łyżeczka masła 3 jajka 2 łyżki utartego sera szczypiorek do posypania Oczyść kurki, pokrój jeśli zbyt duże i usmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Wyjmij na talerz(...)samej patelni podsmaż szpinak, tak aby lekko zwiędnął. Dodaj jajka i lekko zamieszaj. Smaż omlet na średnio rozgrzanej patelni. Posyp serem i smaż aż ser się roztopi, a jajka będą ścięte ale półpłynne. Przełóż omlet na talerz, a na wierzchu ułóż grzyby. Złóż omlet na pół i udekoruj resztką grzybów oraz posyp szczypiorkiem i chili. Podaj z dodatkami np. awokado
codojedzenia